search

Utánpótlás

Nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő évet zárt 2023-ban Kincses Kolos, hiszen Monte-Carlóban megnyerte a TE U16-os Mesterversenyét, amelyen évről évre Európa legjobb fiataljai mérik össze tudásukat, elnyerte a TE U16 év játékosa címet, az ITF világranglistán pedig a 700. hely környékéről a 170.-re lépett előre. Az MTK játékosa nemcsak a magyar, de a kontinentális tenisz egyik legnagyobb reménységévé vált. Eredményei és tehetsége híre az amerikai egyetemek megfigyelőihez is eljutott, a legpatinásabbtól kapott ajánlatot jövő szeptemberre.

Gy. Szabó Csilla

Az elmúlt évek során sokat változott az amerikai egyetemi sportösztöndíjak megítélése Európában. Míg korábban elsősorban a jó diploma miatt választották ezt a lehetőséget a juniorkorból kilépő játékosok, ma már egyre többen a teniszpályán is előrelépést remélnek a tengerentúli kalandtól. A jól felépített rendszer, amelyben a tanulás mellett tökéletes infrastrukturális körülmények és kiváló edzők várják őket, akár egy későbbi eredményes profi karriert is megalapozhat. Nem véletlenül növekszik a hazai top juniorok között is azok száma, akik az Egyesült Államokban tanulva folytatják a teniszt. A Billie Jean King Cup-ban a héten bravúros győzelmet arató Nagy Adrienn is töltött kint fél évet, de korosztálya legjobbjaként utazott a tengerentúlra Makk Péter és Bartha Panna is. Az idősebbek közül, Susányi Zsófia és Zsiga Máté edzőként tért vissza a sportág vérkeringésébe, Madarász Gergely pedig diplomája megszerzését követően érte el legjobb ATP-helyezését.

A hazai fiúutánpótlás vitathatatlanul legnagyobb reménysége, Kincses Kolos esetében mindezek ellenére jogos a kérdés, karrierje szempontjából vajon ez lenne-e a legjobb döntés?

− Természetesen nem tudhatjuk, hogy mi a legjobb döntés, de talán értelmetlen is a felvetés, hiszen soha nem fog kiderülni, mi történt volna, ha a másik úton indulunk el – tudtuk meg dr. Kincses Attilától, a fiatal játékos édesapjától, aki sohasem titkolta, gyermekeik a tanulást sem hanyagolhatták el a sport mellett, idősebb fiuk, Kristóf két évvel ezelőtt döntött hasonlóképpen. – Éppen ezért évek múltán sem fogom feltenni a „mi lett volna ha” kérdést, sem magamnak, sem Kolosnak. Sohasem tekintettünk befektetésként a teniszre, nem a hírnév, vagy a siker motivált bennünket, egyszerűen a sport szeretetére kívántuk nevelni a gyermekeinket. Később már csak sodródtunk az eseményekkel. Ettől függetlenül igyekeztünk alaposan átgondolni a döntést, amelyben Kolos mondta ki az utolsó szót. A Harvard a világ egyik legjobb egyeteme, amelyre megtiszteltetés bekerülni, a sport terén is kiemelkedő képzést nyújt, a férfi teniszcsapat ebben a szezonban a nemzeti ranglista hatodik helyén is állt. Jó ideje kapott Kolos ajánlatokat, mindegyiket meghallgattuk és udvariasan válaszoltunk rájuk. A Harvard volt az, amelyik a tenisz és a tanulás terén egyaránt a közvetlen élvonalt kínálta, egy harvardi diploma lehetőségére meglehetősen nehéz nemet mondani. Kiemelném, hogy jóval több top junior ITF versenyzőt toboroznak az amerikai egyetemek, mint azt idehaza a legtöbben gondolnák. A Harvardon játszik a két éve még ITF harmadik helyezett Cooper Williams, és oda tart a korábbi ITF tizennyolcadik Peter Benjamin Privara is. Lenyűgöző volt, amit – a meghívásnak eleget téve – a rövid, hivatalos látogatás során tapasztaltunk Bostonban, még a Harvard elnökével is találkoztunk. Rendkívül támogató és kompetitív közeg fogadta ott Kolost, láthatóan minden adott ahhoz, hogy tanulmányai magas szintű folytatása mellett a teniszt is a lehető legeredményesebben űzze. Az edzői team vezetője nagyon szerette volna Kolost a csapat soraiban tudni, és az angol nyelvtudásával is nagyon elégedettek voltak. Pedig a Harvardon a TOEFL 100 pont a minimális elvárás. Infrastrukturálisan és szakmailag egyaránt minden feltétel adott a további fejlődéséhez, de ahhoz is, hogy a profi tenisz karrierre megerősödjön, megérjen. Úgy gondoljuk, ez a döntés nem négy évre, hanem a következő negyven évre szól.

Kincses Kolos a mesterverseny győzteseként Monte-CarlóbanKincses Kolos a mesterverseny győzteseként Monte-CarlóbanFotó: Kincses Kolos

Az édesapa szerint egy ilyen ajánlat a magyar tenisz számára is megtiszteltetés, és összhangban van az MTSZ szakmai alelnökének, Markovits Lászlónak szavaival, miszerint ez az egyik legjobb alternatíva a 18-23 éves kor közötti átmeneti időszak áthidalására. Az amerikai egyetemi bajnokság ráadásul mára rendkívül magas szintű, szoros együttműködést alakított ki az ATP-vel. Mindemellett köszönettel tartoznak az MTSZ-nek is, amelynek vezetése a hazai lehetőségekhez mérten, az elmúlt évek közismerten nehéz körülményei között, a mérföldkő programon keresztül igyekezett a legjobb junioroknak támogatást nyújtani. Kolos is az ebben meghatározott meglehetősen kemény ranglista helyezések elérése révén részesült anyagi támogatásban. Ugyanakkor szakmailag is remek kezekben volt Babos Csaba, most pedig Palágyi Miklós, Nagy Zoltán és ifj. Fekete Rudolf irányítása alatt. Utóbbival néhány hónapon keresztül már korábban is sikeresen dolgozott együtt.

Kincses Kolos körülbelül másfél éve tette át székhelyét a BTC-ről a Nemzeti Edzésközpontba. S bár jól érezte magát a Városmajorban, sokat köszönhet ottani edzőinek, az edzőpartnerek hiánya miatt nem volt más választása. Ezen a téren nem is panaszkodhatott a folytatásban, hiszen gyakran a legjobb magyar férfi és női játékosokkal is együtt edzhetett. Egy hiányosság zavarta csupán a munkáját, ám ez sok más magyar teniszezőnek is problémát jelent.

A kiszámíthatóság és az állandóság volt az, amit az elmúlt közel másfél évtized során mindig is kerestünk a gyermekeink számára, ám rajtunk kívül álló okokból nem sikerült folyamatosan megteremtenünk – beszélt a Kristóf és Kolos versenyeztetése során tapasztaltakról az édesapa. – A fiúk edzője a legfontosabb években Polyák Ferenc volt, akivel kiváló volt az együttműködés, de sajnos hazatért Szlovákiába. Ezt követően egy szörnyű tragédia során vesztettük el Borsos Olivért, akinek a személye meghatározó volt abban, hogy a BTC-re kerültek. Hornok Miklós is fantasztikus munkát kezdett Kolossal, de kevesebb, mint fél évet követően visszatért az Egyesült Államokba. Legutóbb Babos Csaba volt Kolos felelős edzője, ám alig egy év közös munka után, személyes okokból hazatért Sopronba. Úgy gondolom, hogy az itthon hiányolt kiszámíthatóság, biztonság, a Harvardon adott. A csapat korábbi vezetőedzője negyvenkét évig volt a posztján, a jelenlegi pedig több mint tizenöt éve edző, hat éve pedig vezetőedző. A szakmai stábot profi karriert befutott volt játékosok alkotják, a jelenlegi legjobbak pedig lehetőséget kapnak arra, hogy a profi karrier felé orientálódjanak. A Harvard jövő év szeptemberére szóló ajánlatának egyik alapja az volt, hogy Kolos iskolai eredményei is legalább olyan jók legyenek, mint a teniszpályán elértek. Ahogy bátyja, Kristóf, úgy ő sem volt valójában soha magántanuló, a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban a legutóbbi félévben is 4,8-es átlagot ért el, miközben általános iskolás kora óta kéttannyelvű oktatásban részesül. A gimnázium tanárainak és az osztálytársaknak ezúton is köszönjük a támogatást, mindent megtettek, hogy ebben a speciális helyzetben segítsék az előmenetelét. A harvardi meghíváshoz a tenisztudás mellett a tanulmányi eredmények is kellettek, az edzői stáb a személyes találkozó során világossá tette, számukra a rendezett családi háttér és a játékos személyisége is kulcsfontosságú.

Kincses Kolost (balról az ötödik) nagy szeretettel fogadták a HarvardonKincses Kolost (balról az ötödik) nagy szeretettel fogadták a HarvardonFotó: Kincses Kolos

Több kritika is érte a szülőket, valamint az edzőket amiatt, hogy Kolos tavaly még a Tennis Europe kiemelt versenyein szerepelt, ahelyett, hogy adott esetben távoli korosztályos ITF-tornákon hajszolta volna a juniorpontokat. A szülők számára azonban mindig is fontosabb volt gyermekeik egyenletes fejlődése, tenisztudásuk objektív felmérése, és az így kitűzött reális célok megvalósítása, mint a korosztályos rangsorban elért helyezés. Jóllehet sok esetben ez utóbbi volt a támogatások elnyerésének, valamint az utánpótlás-programokban való részvételnek az alapja. A fiúkat nem szánták profi teniszezőnek, szorgalmuk és tehetségük révén mégis a legjobbak közé kerültek. Különösen Kolos, aki édesapja szerint sem fizikálisan, sem mentálisan nem tartozik az „akcelerált” játékosok közé, ezért az amerikai tanulmányokkal időt is nyer, a felnőtt profi karrierbe akkor vághat majd bele, amikor arra valóban készen áll.

A célok ugyanis a szóbeli megállapodás ellenére sem változtak. A következő másfél évben Kolos továbbra is a NEK-en edz, a szövetségi edzőkkel, Nagy Zoltán és Palágyi Miklós irányításával, és ifj Fekete Rudolf segítségével. A junior-világranglistán pillanatnyilag 191. helyen rangsorolt fiatal őszre az első 150-be szeretne kerülni, ezzel ugyanis részt vehetne a nemzetközi szövetség elit csapatának téli, amerikai túráján. Ha pedig már ott van a száz körül, akkor utolsó juniorévében, vagyis jövőre, a korosztályos Grand Slam-tornák világába is bepillantást nyerhetne. A Harvard részéről nincsenek konkrét elvárások a ranglistával kapcsolatban. Csak azt szeretnék, hogy mind a tenisz, mind a tanulás terén az eddigi úton haladjon tovább.

− Sok neves egyetem keresett meg korábban, a Harvard ajánlata azonban engem is meglepett, ugyanis az Egyesült Államok legrégebbi és az egyik legelismertebb egyeteméről van szó – osztotta meg gondolatait honlapunkkal Kincses Kolos. – Óriási megtiszteltetésnek tartom, és igen, én döntöttem úgy, hogy elfogadom az ajánlatot. A helyszínen járva megbizonyosodtam arról, hogy egy nagyszerű csapat tagjaként, ideális körülmények között készülhetek tovább, a profi álmaimról nem kell lemondanom. Sőt! Az utóbbi években folyamatosan fejlődtem, nagyobb csúcsok és hullámvölgyek nélkül. Most látom, hogy a magasabb szintű, egyes és kettes kategóriájú junior ITF-tornákon milyen nehéz meccset nyerni, nagy lépés ezt a szintet elérni, illetőleg innen tovább lépni. Nyáron azonban olyan erős, salakos versenyek lesznek Európában, amelyek talán segítenek ezt az újabb mérföldkövet teljesíteni. Fizikálisan a robbanékonyság és a lábak ereje terén kell fejlődnöm, az állóképességem nagyjából rendben van. Technikailag a fonákomon, a szervámon dolgozunk a legtöbbet, miközben a legnagyobb fegyveremnek számító tenyerest is igyekszem jobban kihasználni. Összességében a stabilitás az, ami még hiányzik a játékomból a következő szint meglépéséhez. De most nagyon jól érzem magam a bőrömben, tanulok és edzek, miközben izgatottan várom, hogy másfél év múlva a Harvard falai közé léphessek.

Kincses Kolos most még csak látogatóban járt a HarvardonKincses Kolos most még csak látogatóban járt a HarvardonFotó: Kincses Kolos

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline