search

Az elszabaduló rezsiárakat mindenki megsínyli, a tenisz sem kivétel. Csaknem száz helyszínen érdeklődtünk, mit terveznek télre. Meglepő kényszer-optimizmus volt tapasztalható, de a helyzet napról napra változik.

Íme az országos tükör.

 

(Tenisz-pálya.hu/Index) * Több fenntartó jelezte: nem tudják majd fizetni az uszodák vagy sportcsarnokok számláit, ami megbéníthatja a hazai profi, amatőr és utánpótlássportot.

Szemléztük, mi a helyzet itthon, nem csak a teniszben.

Mindenki megsínyli, ez egyértelmű. Ahol önerőből, saját zsebből gazdálkodnak, azok gyakorlatilag kapuzárásra kényszerülnek a piaci árak miatt. Azok a tulajdonosokok, klubok, ahol van valami közvetlen, közvetett állami háttér, s remélhető némi támogatás, ott megpróbálkoznak a téli szezon átvészelésével. A bérlőket nem a fenntartás milliókkal megemelkedett költségei érdeklik - a teniszezni vágyók az óradíjakat nézik. 

Üzemeltető és bérlő egyaránt csapdahelyzetben van. A pályabezárás a játékosok, edzők elveszítését hozhatja magával - a fenntartást elősegítő egekbe emelt ár úgyszintén.

Országszerte egyre nehezebb helyzetben van mindenki az elszálló energiaárak miatt. Minden nap olvashatunk új bezárásokról, legyen szó uszodákról, kulturális intézményekről (például az Erkel Színházról), vagy idősek nappali ellátását végző központokról, mert a fenntartó nem tudja kifizetni a megnövekedett rezsit.

Az Index a sportági szakszövetségeknél érdeklődött, hogyan látják az elkövetkezendő időszakot, és milyen döntéseket hoznak a leállás elkerülése érdekében.

Székesfehérvárott a Városi Uszoda rezsiköltsége közel öt és félszeresére nőtt, emellett a polgármester megjegyezte azt is, hogy a további sportlétesítmények, mint a Bregyó közi Regionális Atlétikai Központ, a sportcsarnokok és a Sóstói Stadion költségeinek felmérésén dolgoznak. Csak a stadion gáz-, víz- és villamosenergia-költsége 1,2 milliárd forint körül lehet 2023-ban, amit az önkormányzat nem tud vállalni.

A Magyar Labdarúgó Szövetség kiemelten fontosnak tartja az ügyet, és kész segíteni az országban lévő mintegy 1500 egyesületnek, melyek várhatóan anyagi nehézségek elé néznek. Bár az MLSZ tájékoztatása szerint „ezeknek a problémáknak a megoldása a sportszervezetek feladata és lehetősége, a szövetség a saját eszközeivel általánosan és minden sportszervezetnek segítséget kíván nyújtani”.A szövetség azt írja: meg kell vizsgálni, milyen területeken lehet mérsékelni a költségnövekedést, vagy milyen tevékenységeket lehet elhalasztani vagy megszüntetni adott esetben. Akárcsak a koronavírus-járvány kitörése idején, az amatőr és utánpótlásszinten a klubok maguk dönthetnek mérkőzések időpontjáról vagy elhalasztásáról, emellett az elmaradó meccsek utáni büntetést is felfüggeszti az MLSZ.

"Az egész éves, 2022/23-as versenyévre adott taokeretek, azon belül is elsősorban a működésre adott támogatási összegek átcsoportosításának engedélyezésével járulunk hozzá a problémák enyhítéséhez. Minden sportszervezet kérheti, hogy egyes tervezett kiadások (például felszerelések vásárlása) elhalasztásával elérhető megtakarítását fordíthassa a megnövekedett pályabérlet kifizetésére – olvasható az MLSZ levelében.

A Magyar Kézilabda Szövetség válaszában jelezte, hogy klubok, csarnokok üzemeltetői és önkormányzatok egyaránt keresték a szövetséget a dráguló rezsi miatt, az MKSZ pedig igyekszik folyamatos párbeszédet fenntartani. A szövetség ugyanakkor felkészült arra, hogy várhatók a mérkőzéseket illetően helyszín- és időpont-módosítások vagy visszalépések.

Az MKSZ Sportegészségügyi Albizottsága folyamatosan egyeztetett az elmúlt hetekben, így az edzések megtartásával, a bemelegítésekkel kapcsolatos orvosi vélemények is rendelkezésre állnak ajánlás szinten, amennyiben az edzések, mérkőzések a megszokottnál alacsonyabb hőmérsékletű létesítményekben kerülnének sorra. Az MKSZ régóta érvényben lévő szabályozása szerint minimum 15 °C-ban kell játszani a mérkőzéseket.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségénél az MKOSZ szabálykönyve legalább 16 °c-os hőmérsékletet ír elő a mérkőzésnek otthont adó létesítményben.

*

A Magyar Tenisz Szövetség szeptember eleji elnökségi döntése értelmében a szövetség jelenlegi anyagi lehetőségeihez mérten, a válogatott teniszjátékosoknak továbbra is a Nemzeti Edzésközpontban biztosít téli edzéslehetőséget, valamint a szakmai stáb által kijelölt további játékosok számára egy támogatói program keretén belül edzési és felkészülési lehetőséget szeretne biztosítani 2022. október 17-e és 2023. március 20-a között.

- Első körben feldolgozzuk a beküldött igényeket, majd ezek alapján először a négy kemény fedett pálya beosztását fogjuk véglegesíteni, amelyeken a felnőtt és a korosztályos válogatott kerethez tartozó játékosok edzéseit szeretnénk megoldani. Ezt követően az igények és az észrevételek figyelembevételével teszünk majd javaslatot további egy vagy két dupla salakpályás sátor felállítására és annak beosztására – árulta el Sávolt Attila.

Az MTSZ szakmai igazgatója közölte, a salakpályák a program keretében elsősorban azoknak a játékosoknak, edzőknek és kluboknak lesznek hivatottak segíteni, akiknek azért nem lesz megoldott a téli teniszezés lehetősége, mert a saját klubjuk nem tud télen pályákat fedni a drasztikus energiaár-növekedés miatt vagy pedig nem tudják megfizetni az üzemeltető által kért magas bérleti díjakat.

- A lehetőséget minden esetben akkor tudjuk biztosítani, ha a feltételek a játékosok edzőjével teljes körűen egyeztetve vannak és ők szakmailag is támogatják azt. Azon klub játékosai, akiknek a téli edzésük már megoldott és teljes körűen felkészültek a téli szezonra, csak abban az esetben tudnak majd a támogatói programban részt venni, amennyiben az adott játékos klubja, edzője és az MTSZ egyetértésben megállapodott a játékos részvételének módjáról és edzései számáról – tette hozzá Sávolt Attila.

Összességében tehát a klubokkal és edzőkkel való egyeztetések után valamennyi szempontot mérlegelve véglegesíti a szövetség, hogy hány fedett pályával és milyen beosztással indulhat útnak az MTSZ által meghirdetett támogatói program a Nemzeti Edzésközpontban.

Az igényeket szeptember 19-ig kellett beküldeni, a végső döntések és a beosztások a soron következő elnökségi ülésen, legkésőbb október elején fognak megszületni.

 

 *

    Szubjektív közvéleménykutatásunk néhány hazai klubtól (várjuk a további információkat, híreket, közleményeket): 

Baji SK: egy sátor két pályával üzemel ezen a télen is

Balatonboglár: sátruk eddig sem volt, az egy pályás csarnokban fokozottan figyelnek majd a hőmérsékletre

Balatonfüred: a Forrás sportpark új csarnokában 6500 forintos óradíjért lehet teniszezni.

Békéscsaba, Tréning Center: a sátor három pályával idén télen is üzemel

Berettyóújfalu: a BKSK egypályásrégi teniszcsarnoka felújításra vár, de idén is üzemel

BME-MAFC: egy sátor három pályával

BTC, Városmajora megemelkedett energiaárak ellenére is maximális kapacitással működnek a téli szezonban 9 (5 salak és 4 kemény) fűtött pályával.

 

btc nyarbtc nyar

 

Budafoki MTE: nem tervezik a tavalyi hárompályás sátor üzemeltetését ezen a télen

Budakalász: a kétpályás sátrat ezen a télen nem üzemeltetik

Budakeszi, Teniszakadémia Molnár: a 3 pályás sátor üzemelni fog

Budaörs: két sátorban, összesen 6 pálya üzemel majd, 6500-10 500 forint közötti árakkal. "A versenytenisz és a száz fős utánpótlásbázis megmentése érdekében vállaltuk be a működést, a kalkulációk szerint tízmillió feletti veszteséget hoz ez a tél" - mondta honlapunknak Csoknyay Bertalan.

BVSC: a klub fedett csarnokai üzemelnek, négy, illetve 7 pálya használható

bvsc teniszbvsc tenisz

 

CSO-KO tenisz: nem lesz sátor ebben a téli szezonban

Csömör: a sátorban két pálya üzemel

Csongrád: fix csarnokuk pályája ezen a télen is üzemel

Debrecen: a DEAC salakpályán (2 pálya) és a pallagi telepen nem emelnek sátrat erre a télre. Az egyetem Teknős teniszcsarnokának négy fedett pályája változatlanul üzemel, miként a Kerekes-telepi fürdőben levő kétpályás sátor is.

Dunaharaszti: kétpályás sátruk ezen a télen is üzemel majd

Dunakeszi: Idén először nem állítanak sátrat, de a változó helyzet miatt ez remélhetőleg nem is jelent majd problémát. Eddig is működött egy pályás csarnokuk, s befejezés előtt áll, októberben készül el új fedett létesítményük, ahol a tenisz is otthont kap  három pályával.

Eger, Invest: fix csarnok, 2 működő pályával

Europe Tennis Center: információink szerint nem teszik fel a sátrakat. Honlapjukon ez olvasható: Téli tenisz árjegyzék, érvényes 2022. április 18.-től 2022. október 09.-ig (25 hét)

Fót: nem emelnek sátrat a téli idényre

Grand Slam Park, Alfa TI: a kamaraerdei klubnál az állandó-vázas 1-es pálya üzemeltetése még kérdéses, mivel a rendszer energiafelhasználása a klubházhoz kötődik. A 2 pályás sátrak közül az egyiket üzemeltetni fogják, erre a téli szezonra fix áras szerződésük van áramra és gázra.

Fitt Tenisz: négyxpályás sátrukat ezen a télen is üzemeltetni szeretnék

Gáspár Petra Tenisziskola: kétpályás sátrukat ebben a szezonban is üzemeltetni kívánják

Golden Ace: egy sátor, négy pálya működik majd

Göd, Fenyves Tenisz Park: sátruk alatt két pálya üzemel

GS Teniszklub: az új Római parti létesítmény úgy készült, hogy nem gázt használnak, a létesítmény árammal működik, a téli tenisz akadálytalan.

Gubacsi TC: lesz téli sátras teniszezés, már tavaly is olyan okos-rendszerrel dolgoztak, hogy távolról irányítani tudták a hőmérsékletet azokban az órákban, amikor nincs foglalásuk. A téli szezon kezdetéig (október 9.) 4500, télen 8000 forintért lehet kedvezményes bérlettel pályát foglalni a kétpályás sátorba.

Győr, Olimpiai Park: a hivatalos megfogalmazás szerint Karbantartás miatt bezár a csarnok épülete és az uszoda - így természetesen a fedett teniszpályák sem üzemelnek. Új információ szerint a csarnok 4 teniszpályája üzemelni fog. 

Győr, Panakor: üzemeltető-váltásról volt szó, de a korábbi gazda végül bérlőként marad, s egy hárompályás sátorban (valamint a csarnok játékterén) lesz téli tenisz

Hatvan: sátor, két pálya idén is

HOKA: az egy sátorban három pálya használható

HOKER-FAGYAS: tavaly két sátorban négy pályát működtettek, az idén nem tervezik a sátrak felállítását

Jászberény: kétpályás, működő sátor s egy fedett pálya

Keszthely, SUN Klub: a fémvázas fix sátor valószínűleg üzemel, de emelt tarifa mellett

Kőszegi SE: egy sátor két pályával, üzemel

Martfű: egy fedett pálya

Mártonhegyi Tenisz Club: Varga Géza, sokszoros magyar bajnok, egykori Davis Kupa-kapitány, a negyven éve üzemelő klub vezetője honlapunknak elmondta, hogy négy salakpályájuk közül kettőn lesz sátorborítás, s október közepére tervezik a nyitást.

Match-Point Tennis Club: a korábbi évekhez hasonlóan télen sátor alatt várják vendégeiket két salakos pályájukon

MESE: akárcsak tavaly, három sátor, összesen 6 pálya

Mini Garros: 9 salakos, fedett pálya működik. Az 1-5-ös pályákon 6000-7800, a 6-9-es pályákon 6500-8500 közötti óradíjakkal, időzónától függően

MIVAS Miskolc: sátor, két pályával üzemel

Mogyoród, Opten Teniszvölgy: "Hatalmas köszönet klubtagjainknak, akik a nehéz körülmények ellenére is jelentős számban váltottak a téli szezonra bérletet. Nekik köszönhetően nincs akadálya a téli tenisznek Mogyoródon" - tudtuk meg Hoffmann Károlytól. - Szeptember 26-tól üzemelnek fedett pályáik.

Muskétás Teniszcentrum: nyolc salakpályás csarnokukban 16 fokos hőmérséklet mellett október 10-április 9. között a 26 hétre időzónákra bontott bérletet (221 ezer és 286 ezer között), illetve alkalmanként 8500-11 ezer forint közötti jegyet kínálnak. Van éves pályabérlet fix idősávban is (260 ezer-364 ezer között, 52 hétre).

Next TA: nagy a bizonytalanság, de valószínűleg lesz sátor. Szeptember utolsó hetében "a Next Tenisz Akadémia elnöksége a nehéz gazdasági helyzet ellenére arra a döntésre jutott, hogy a folyamatos működés érdekében felállítja a kétpályás sátrat a téli szezonban. Sajnos, az energiaárak emelkedését mi sem tudjuk elkerülni, így azokat kénytelenek vagyunk beépíteni az árakba" olvasható a klub közleményében. Kedvezményes, egész idényre lefoglalt áraik 9000, illetve 11 ezer forint, időintervallumtól függően. Új, korszerű ledes világítás mellett, duplafalú, hőszigetelt sátorban teniszezhetnek.

Nyergesújfalu, Előnyitt SE: hárompályás sátrukat ezen a télen nem üzemeltetik

Paks: bizonytalan, hogy csarnokuk két pályáján lehet-e játszani ezen a télen

Park Teniszklub: a négy sátor helyett idén kettőt állítanak fel, így hat pálya lesz folyamatosan használható a Feneketlen-tó melletti MTK-telepen

Pasarét TK: két sátor, összesen hat pályával várja a teniszezőket. Ahogy eddig is.

Pécsi Elektromos: sátrukban három pályán lehet játszani. Fissítés: nem állítanak sátrat

Pécs, Makár Tanya: fedett csarnokukban három pálya üzemel

Pécs VTC: négy pálya sátorral, ahogy korábban is. Az árak növekednek ugyan, de 6-7000-nél fentebb vidéken nem lehet emelni, ez úgy tűnik menni fog

Római Teniszakadémia: a sikeres WTA-verseny után immár a téli szezonra koncentrálnak. Egyelőre három salakpályát nyitnak meg a csarnokban, naponta 7-22, hétvégén 8-21 órák között. Márky Jenő elmondta, hogy dolgoznak a sátras salakpályák üzembe helyezésén is, ezek megnyitása a hőszivattyú-rendszer átalakításán múlik.

Siófoki Spartacus: négy pályás sátrukat ezen a télen is üzemeltetik

Soltvadkert: fix csarnokukban két pályán lehet játszani

Soproni VSE: egy sátor, három pálya, üzemel

Soroksári Tenisztanoda: akárcsak az elmúlt esztendőkben, most sem emelnek sátrat. „Az első felfagyásig, általában november elejéig vagyunk nyitva, s a tél elmúltával, nagyon gyorsan, legtöbbször már nőnap idején működésre készek a szabadtéri pályáink” – mondta Erdei Csaba, a klub vezetője.

Szarvas: egypályás sátor kínál játéklehetőséget

Szabolcsveresmart: a csarnok öt fedett pályája fogadja a teniszezni kívánókat

Szada, Troptrix: kétpályás csarnokukban egy vagy két pályát üzemeltetnek ezen a télen

Százhalombatta, SZVUK: a kétpályás sátorban ezen a télen is lehet teniszezni

Szeged, Gellért Szabadidőközpont: a három pályát takaró fix fólia télen is marad, ám a hőlégbefuvásos sátrakat, alatta két pályával idén nem állítják fel. A sportcsarnokot azonban igény szerint használhatják.

Szeged, Sportmánia: az új könnyűszerkezetes pályáikon (2) zavartalan a téli teniszezés

Szegedi VTK: a 3 pályás sátor idén is üzemel

Székesfehérvár, Bregyó: egy sátor négy pályával. A téli szezon szeptember 26-tól 2023. április 23-ig tart, az árak 6000-9800 forint között mozognak, időzónától függően.

Székesfehérvár, Kiskút: csarnok, 5 pályával. Lesz téli tenisz, már meghirdették az árakat. Délután négyig 5800, utána 6500, késő este 5300 forintos az óradíj. Az éves bérlet, fix időpontra 250 ezer forint.

Szekszárd: valószínűleg nem húzzák fel a sátrat

Szentes: két fix fedett pályájuk ezen a télen is működik

Szépvölgyi Teniszcentrum: csarnokuk három pályája idén is működik

Szép Juhászné Teniszclub, Budapest: kétpályás sátruk már működik reggel héttől este tízig, s az április 9-ig tartó 27 hetes időszakra szinte teljesen megtelt a bérlőkkel, csupán a vasárnap esti néhány óra szabad. Gáspár Balázs tulajdonos elmondta, hogy 15 óráig 7500, azt követően 9500 a bérletesek óradíja.

Szolnok, Tiszaliget: sátor fed két pályát az idén is

Tabán: három sátor, összesen nyolc pálya

Teniszpartner.hu, Bártfai u. 52/b: tavaly 3 sátor, összesen 8 pálya, idén 1 sátor 4 pályával

Teniszport.hu Sportegyesület: október 10-től sátorban várják vendégeiket

Tengerszem: három sátrukban összesen 5 pályán lehet teniszezni

Tiszalúc: fedett pályájukat az idén nem kívánják üzemeltetni

Tiszaújváros: kétpályás teniszcsarnokuk ezen a télen is üzemel

Vác, Optofit: a kétpályás sátor üzemelni fog

Vasas: a Folyondár utcai telepen négy salakpálya felett lesz sátor

Vámosszabadi: a győriek által használt egypályás csarnok, ahol a bérleteseknek időzónától függően 6500-9500 forint az óradíj, az alkalmi érkezőktől 7-10 ezer forint közötti összeget kérnek

Veszprém, ÁSZ: nem tervezik hárompályás sátruk idei üzemeltetését

W Sport SE, Budapest: két sátor, összesen 4 teniszpályával

Zalaegerszeg: a ZTE telepén sátor alatt három pályán lehet ezen a télen teniszezni

Zsámbék: a kétpályás sátorban idén is lehet teniszezni

 

vamosszabadivamosszabadi

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline