search
A páros torna helyezettjei
A páros torna helyezettjei

A korábbi élénk egyetemi teniszélet újraindítása volt a célja az I. Széchenyi Egyetemi Tenisz Kupának.

Az MEFS főtitkára szerint a felsőoktatási sportok rendszerében a tenisznek is ott helye.

A tornán résztvevő profik közül Szappanos Márton, Balogh Bálint és Pethes Ambrus mesélt a tanulás és a sport kapcsolatáról.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * A vártnál nagyobb érdeklődés kísérte az MTSZ, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és a Budapesti Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (BEFS) által a hétvégén megrendezett I. Széchenyi Egyetemi Tenisz Kupát. A Nemzeti Edzésközpontban két nap alatt közel százötven induló mérte össze tudását. Az amatőrök és a profik mellett az oktatók is pályára léptek, az MEFS főtitkára, Juhász Péter szerint ugyanis a sportág nemcsak a hallgatók, de a tanárok körében is népszerű. Igaz, ennek felismeréséhez saját útját kellett bejárnia.

− Amikor a sportszövetség operatív vezetésébe kerültem az első kérdésem a teniszre vonatkozott, amire azt a választ kaptam, hogy 2018-ban, hét résztvevővel rendezték az utolsó országos bajnokságot, az egyetemisták körében tehát nincs igény a sportágra – beszélt a Széchenyi Kupa szándékának születéséről Juhász Péter, aki nem tudott belenyugodni a válaszba. – Az ismerkedés során személyesen beszélgettem az egyetemek vezetőivel, akik próbálták kiemelni a sporthoz fűződő jó kapcsolatukat. A hosszútávfutás és a labdarúgás mellett feltűnően sokan jelezték, hogy szabadidejükben leginkább teniszeznek. Ha csak az általam megkeresett tíz-húsz felsővezetőt veszem figyelembe, akkor az ő arányukból egyértelműen következik, hogy az oktatók jelentős része is ezt a sportágat űzi. A Széchenyi Kupa innen fakadt, szerettük volna látni, hogy mekkora a tényleges érdeklődés? Örömmel tapasztaltuk, hogy óriási, éppen ezért már határozottan körvonalazódik a folytatás is.

 

egyetemi lukacs vanda keresztes paloma 2021egyetemi lukacs vanda keresztes paloma 2021Ismerős arcok a profi versenyekről: Lukács Vanda és Keresztes Paloma

 

Juhász Péter szerint a hétvégi torna folytatásaként 2022-ben újjászervezik az országos bajnokságot, amelynek a tervek szerint Miskolc ad majd otthont, majd egy évvel később Debrecen, 2024-ben pedig az európai egyetemi játékok magyarországi programjában szerepel majd a tenisz. A távlati célok között tehát ezért nemcsak a hallgatók közötti népszerűsítés szerepel, de az Európa-bajnokságként is jellemezhető 2024-es miskolci világeseményre is méltóképpen szeretnék felkészíteni az indulókat.

− Körülbelül négyezer sportoló vesz részt az általunk negyven sportágban kiírt hazai egyetemi bajnokságokban – ismerteti a jelenlegi magyarországi helyzetet a főtitkár, aki nem titkolja, hogy a következő években ezt a számot szeretnék megduplázni, vagy akár triplázni. – Tény, hogy sokan nem ismerik a rendelkezésükre álló lehetőségeket, s amikor tizennyolc évesen inkább a tanulást választják egy bizonytalan nemzetközi karrier helyett, akkor nem is tudnak az egyetemi sportolás lehetőségéről. Ezen szeretnénk mi javítani, s a tenisz az egyik olyan sportág, amelyben kifejezetten nagy jövőt látunk. Ez a torna bizonyította, hogy a mi rendszerünkben is van létjogosultsága a sportágnak.

 

egyetemi amatorok 2021egyetemi amatorok 2021Az amatőrök versenyének érmesei

 

A torna versenyigazgatója, Szamos Gergő, maga is a hazai versenytenisz résztvevője, bár őt az egyetemi sporthoz is erős szálak fűzik. Nem is olyan régen, még a BME-MAFC teniszszakosztályánál dolgozott Pákai Norbert mellett, így közvetlen tapasztalatokat szerezhetett a felsőoktatásban tanulók sportolói szokásairól.

− Már akkor nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk, hiszen a hétköznap délutáni csoportos edzésekre gyorsan összejött húsz-harminc diák, akik heti rendszerességgel, akár többször is jöttek a gyakorlásokra – idézte fel a pár évvel ezelőtti tapasztalatait Szamos Gergő, aki a torna megrendezése előtt nem tudta, mire számítson, jóllehet budapesti szinten már több hasonló viadal lebonyolításában vett részt. – A tornára jelentkezők nagy száma, és a klubban korábban látottak alapján most úgy gondolom, ha van lehetőségük, akkor a hallgatók igenis élnek vele. Nagyon jó reklám a sportág számára, hogy a hazai top százból többen is eljöttek, a profik között sok ismerőst köszönhettünk, akik a viadal színvonalát is emelték. Nagy munka volt a szervezés, de nem bántuk meg, s nagyon bízom benne, hogy ez csak az első lépés volt egy színes és aktív egyetemi teniszélet felé.

S hogy kik voltak azok az MTSZ felnőtt ranglistáján is előkelő pozícióban lévő, korábban a korosztályos válogatottakat megjáró, ismerős arcok? Például Szappanos Márton, aki az utánpótlás-mezőnyben rendre az első ötben végzett, felnőttként a hatodik helyezés volt a legjobb rangsora és 18 éves korára már az első ATP-pontját is megszerezte. A Semmelweis Egyetem fogorvosi tanszékének hallgatója mégsem a profi pályafutást választotta.

 

egyetemi szappanos marton joegyetemi szappanos marton joSzappanos Márton

 

Valkusz Máté, Piros Zsombor, Marozsán Fábián kortársa vagyok, úgyhogy már a hazai mezőnyben sem volt könnyű dolgom, a nagykorúság küszöbén ezért a családommal közösen végül a biztosabbnak tűnő út mellett döntöttem – magyarázta a négy évvel ezelőtti történéséket a hazai férfi ranglistán jelenleg 33. helyen álló Szappanos Márton, a Kőszegi SE szuperligás csapatának tagja. – Szerintem a tenisz összetettebb dolog, mint az egyetem, ha leülök és megtanulom, amit kell, akkor kézzelfogható az eredmény. A pályán ezzel szemben a világon mindössze száz ember van, aki kiemelkedően jól keres és fényesen megél abból, amit csinál. Nyilván a mögöttük következők is boldogulnak valahogy, de azért az nagyon nagy lutri. Egy teniszkarrier vagy bejön, vagy nem. Senki nem lehet biztos benne, a tanulásban ezzel szemben nincs kockázat. Az érettségi évében nagyon rákapcsoltam, s mivel előtte sem voltam rossz tanuló, összejött az az egyetem, ahová menni szerettem volna.

Persze Szappanos Márton is profi karrierről álmodott juniorként, ezért nem tud és nem is akar a sportágtól véglegesen elszakadni. A szíve mélyén ráadásul további tervei is vannak, amely egy Universiade-részvételben csúcsosodhatna ki. S bár a vizsgaidőszakok idején jóval kevesebb időt tölt a teniszpályán, mint amennyit szeretne, a nyári szezonban igyekszik bepótolni az évközben tanulásra fordított időt. A lehetőségeihez képest ugyanis továbbra is a legmagasabb szinten szeretne játszani.

 

egyetemi profi egyeni 2021 copyegyetemi profi egyeni 2021 copyA profi egyéni torna érmesei

 

A torna elsőszámú kiemeltje, Balogh Bálint a november 1-jei hazai férfi felnőtt ranglistán a 28. helyet foglalta el, s végül egyesben és párosban egyaránt a második helyen végzett. S bár győzelmi szándékkal érkezett, a felkészülését nemcsak a tanulás, de a koronavírus-járvány is megzavarta. S noha néhány napos lázzal átvészelte a betegséget, az erőnléte messze nem volt tökéletes. Mégis fontos volt számára az indulás, hiszen a sportágtól egyetemistaként sem tud elszakadni.

− Tényleg nehéz összeegyeztetni a tanulást és a sportot, de gyakorlatilag három-négy éves korom óta folyamatosan a pályán vagyok, apukám volt az első edzőm, a tenisz egyfajta családi örökség a számomra – mondta Balogh Bálint, az ELTE jogi karának hallgatója, a Siófoki Spartacus SE játékosa. – Ezért nekem tényleg fontos, hogy amíg lehet, mind a kettőt magas szinten műveljem. Természetesen szerettem volna profi lenni, hiszen a korosztályos válogatottnak meghívott tagja voltam, a legjobb tíz körüli helyezésemmel, de a realitás az iskola felé irányított. Szerintem a sport és a tanulás kifejezetten segíti egymást, egy nehéz nap után a legjobb dolog, ha este egy jót tudunk teniszezni. De ez fordítva is igaz, amikor nagyon sokat beleteszünk az edzésekbe, akkor az iskola tud tökéletesen kikapcsolni.

A Pasarét TK játékosa, Pethes Ambrus, a Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakán tanul és Bálinthoz hasonlóan kifejezetten előnynek tartja a rendszeres edzéseket, igaz kicsit más szemszögből, mint a siófoki játékos.

 

egyetemi pethes ambrusegyetemi pethes ambrusPethes Ambrus

 

− Nagyon sokszor tapasztalom, hogy azok a társaim, akik nem sportoltak, korábban elfáradnak, kevésbé produktívak, nem használják úgy ki az adódó lehetőségeket, mint mi, miközben a versenyzőknek azonnal beugrik egy megoldási lehetőség és a kudarcokat is jobban viseljük – véli a 21 éves egyetemista, aki szintén családi indíttatás révén fogott először ütőt a kezébe. – Apukám is teniszezett, bátyám is, én nyolcéves korom óta játszom. De a tanulás is fontos volt, a folyamatos fejlődést mindkét területen elvárták tőlem. Szerencsés vagyok, mert tizenegyéves koromban létrejött egy három edzőből és öt-hat játékosból álló csapat, akikkel, ha nem is naponta, de hetente még mindig együtt gyakorlok. Középiskolás koromban egy évet töltöttem Spanyolországban, s ekkor dőlt el, hogy inkább a tanulást fogom választani. Bár nálunk is felmerült egy amerikai ösztöndíj lehetősége, végül ez a külföldi egy év arról győzött meg, hogy inkább itthon akarok élni. Harmadéves vagyok jelenleg, és igyekszem úgy irányítani a mindennapjaimat, hogy se a tanulás, se a tenisz ne lássa kárát. A kettő harmóniája biztosítja a teljességet az életemben.

I. Széchenyi Egyetemi Tenisz Kupa


Férfiak

Amatőr. Döntő: Cseh Márk – Schaffer Tamás 6:1. 3. helyezettek: Majerusz Ádám és Földesi Máté
Profi. Döntő: Juhos Tibor – Balogh Bálint 6:3. 3. helyezettek: Fenyősi Zoltán és Árvay Dániel
Páros. Döntő: Juhos Tibor, Grunner Benedek – Páll Marcell, Balogh Bálint 7:5
Tanár  
-40: Döntő: Bellér Gábor – Korda Dávid Ádám 6:1
40+: Döntő: Szilvásy György Péter – Sákovics Péter 6:4
55+: Döntő: Dobosi Csaba – Kincses Gábor 6:4
Páros. Döntő: Varga Emil, Bellér Gábor – Herszényi László, Ágoston Péter 6:2

Nők.
Amatőr.
Döntő: Harcsár Imola – Tóth Gréta 6:0. 3. helyezettek: Mezei Jázmin és Móré Katalin
Profi. Döntő: Szabó Laura – Buczkó Emma 7:5. 3. helyezettek: Keresztes Paloma és Salamon Eszter
Páros. Döntő: Keresztes Paloma, Lukács Vanda – Stefanics Réka, Buczkó Emma 6:0
Tanár. Döntő: Varga Beáta – Bágyi Kinga 6:4. 3. helyezettek: Sótonyiné Hrehuss Lulu és Nagyné Boda Andrea

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline