search
A Golden Ace csapatának egy része, játékosok, edzők, sportigazgató és tulajdonos kora délután, az edzések megkezdése előtt
A Golden Ace csapatának egy része, játékosok, edzők, sportigazgató és tulajdonos kora délután, az edzések megkezdése előtt

Hagyományain és egyedülálló környezetén túl, az egyesületben folyó szakmai munkája miatt is csábító a teniszezni vágyó gyerekek számára a Golden Ace Teniszklub. Hasuly Yvette ügyvezető és Valkusz Tamás sportigazgató egyaránt szívügyének tekinti az utánpótlás-nevelést. Újabb négy kemény borítású pálya szerepel a tervekben.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Az adottságok és a környezet kiváló, ám a fejlesztések igencsak ráférnének a XVIII. kerületi Bókay-kertre, amely 2012. óta a Golden Ace Teniszklub otthona. Az egyesület tulajdonosa és ügyvezetője Hasuly Yvette és a sportigazgató Valkusz Tamás, mint általában mindenben, ebben is egyetértenek, a lehetőségeik azonban igencsak behatároltak. A terület az önkormányzat tulajdonában van, bérlőként üzemeltetik a pályákat, így pedig pontosan ugyanazokkal a nehézségekkel küzdenek, mint bármely más hazai teniszklub.

Ahogy az igényesen felújított, tágas étteremmel rendelkező klubházból a négy most még téli álmát alvó salakos pálya mellett a sátor felé sétálunk, rózsalugas alatt visz át az utunk. A természeti adottságokra tehát tényleg nem lehet panasz.

– A gondnok, Bandi bácsi szorgalmát és befektetését dicsérik a virágtövek, amelyek tavasztól ismét színessé teszik majd az életünket, ahogy mi is csak magunkra számíthatunk, ha előbbre akarunk jutni – mondja Hasuly Yvette, aki kezdetben Kiss Viktorral, fia edzőjével társulva vette át a Bókay-kert teniszrészlegének üzemeltetését, majd rövid időn belül, egyszemélyes vezetője lett a klubnak. Annak a klubnak, amely korábban sokkal szebb napokat is megélt, hiszen amikor még a Malév SC szakosztályaként Fagyas Katalin neve fémjelezte a Bókay-kert teniszéletét, szinte minden ismert játékos megfordult a színeiben. Az egyesület megszűnésével, és Kati néni halálával lassú agónia kezdődött, aminek 2012-ben a Golden Ace megalakulása vetett véget.

– Kárpátaljai magyar vagyok, Krocskó József legfiatalabb testvére, Tamás volt a középiskolai évfolyamtársam Ungváron, és nagyon szerettem volna teniszezni. De tizenegy évesen azt mondták rám, hogy már öreg vagyok hozzá, így más sportágakban jeleskedtem – mondja az ügyvezetőnő. –  Amikor megszületett nagyobbik fiunk, Viktor, neki már időben meg szerettem volna adni a lehetőséget, hogy ebben a szép sportban teljesedhessen ki. Kiss Viktor és Szabó Sándor voltak az edzői és mi szó szerint beleszerettünk a teniszbe, amely végül az életünk szerves része lett.  

 

bokay teniszbokay tenisz

 

A család számára tehát a történet a korábbi U12-es és U14-es válogatott Kárpáti Viktor pályára lépésével indult, aki a kezdeti sikerek után, sorozatos sérülések és a gyors növekedés miatt nem tudott versenyezni, ám az utóbbi időben ismét keményen edz, hogy megvalósítsa álmát és nemzetközi szinten is topjátékos legyen.

Valkuszék számára is hasonlóan indult a teniszszerelem, hiszen legidősebb fiúk, Milán révén kerültek a sportágba, őt követte a későbbi junior világelső, jelenleg az ATP 583. helyén rangsorolt Máté, és a szárnyait az U12-es fiúk mezőnyében egyre sikeresebben bontogató Márk.

–  Feleségemmel, Valival, mindketten válogatott atléták voltunk, én ráadásul TF-et is végeztem, a sport iránti elkötelezettségünk tehát adott volt. A fiúknak azonban inkább labdás sportágat szerettünk volna, a közelben pedig a teniszt tartottuk a legalkalmasabbnak a számukra. Orbán-Sebestyén Katánál kezdtek, azután egyre többet jöttünk ide a Bókay-kertbe, amely napról-napra szimpatikusabb lett a számunkra. Közben több edzői licenszet is szereztem, alaposan beleástam magamat a sportágba, az erőnléti tudásomat pedig lefordítottam a teniszben szükségesre. Végül itt kötöttünk ki a fiúkkal, s Yvettel közösen visszük a Golden Ace-t a vállunkon. Milán ma már a zenében jeleskedik, Máté pedig kinőtte a mi kis családias egyesületünket, ezért igazolt a GYAC-hoz – foglalja össze a sportigazgató, Valkusz Tamás családi történetüket, amelynek a Bókay-kert lett a végállomása.

A tulajdonos és a sportigazgató pedig ismét közösen hangsúlyozza a példaképek, a kiemelkedő játékosok fontosságát, akik maguk után vonzzák a többieket. Ezért maradt a lehető legtovább Máté is a klub igazolt játékosa, miközben Kárpáti Viktor is olyan ütemben fejlődött, hogy évek óta, egy pozsonyi akadémián készül.

– A gyerekek felnőnek, el kell őket engedni, ez az élet rendje – kommentálja Máté Győrbe igazolását Yvette, aki hangsúlyozza, hogy a GYAC főszponzorával (egyben a Szuper Liga-nyertes csapat kapitányával), Somogyi Zsolttal azóta is remek kapcsolatot ápolnak. – A mindennapok azonban így is küzdelmesek a számunkra, nyereséget szinte egyáltalán nem tudunk termelni. Valóban szerelemből „teniszezünk”, s leginkább azért a hetven-nyolcvan tenisziskolás gyerekért, és a közülük kiemelkedő versenyzőkért, akik itt szeretik meg a sportágat, s innen indulnak egy nagyobb karrier felé. Sajnos a szülők általában félnek a tenisztől, a rá aggasztott „drága” címke miatt, pedig akik a tanfolyamra jönnek, azok számára még a felszerelést is biztosítjuk. Később, egy versenyző gyerekkel persze a költségek is emelkednek, de mi mindig úgy próbáljuk egyensúlyban tartani a költségvetésünket, hogy a bérlőktől befolyó összegeket átirányítjuk oda, ahol nagyobb szükség van rá. Ugyanakkor arra is nagyon figyelünk, hogy nálunk minden rendben és szabályosan történjen, a kiskapukat nem használjuk, de másképp nem is tudnánk elképzelni a működésünket.

Az utóbbi évek legnagyobb beruházása a korábbi négy salakos pálya átalakítása volt a US Openen használt borításra, és a fölé emelt három rétegű, szigetelt sátor felállítása. A kemény pályákkal annak idején elsők voltak a fővárosban, s ezért a téli korosztályos országos bajnokságot kétszer is a Bókay-kertben rendezte meg az MTSZ. Később a NEK-en is épült hasonló borítású pálya, majd a BTC-n is, így a XVIII. kerületi egyesület veszített különleges vonzerejéből. Az egyesület vezetői azonban tovább gondolkodnak, mégpedig a négy régi salakos pálya átalakításában, még akkor is, ha a már meglévők 100 milliós költsége is az üzemeltetőt terhelte.

 

valkusz tamas foto em soos gyorgyvalkusz tamas foto em soos gyorgy

 

–  A tenisziskola és az utánpótlás-nevelés a fő profilunk, de a versenyrendezésekben is szeretnénk szintet lépni – mondja Valkusz Tamás (fotó), aki éppen azért szorgalmazza a nyolc hasonló borítású pálya megépítését, hogy tökéletes helyszínül szolgálhassanak a korosztályos viadaloknak. − A nemzetközi tornák rendezésén is sokat gondolkodtunk és gondolkodunk, de szponzor híján azok egyelőre túl nagy falatnak tűnnek. Sokkal fontosabb a saját versenyzőink érdekeit szem előtt tartani, így a hazai versenynaptárban igyekszünk számukra előnyös viadalokat lefoglalni. Ezért rendezünk Play and Stay eseményeket, és most az U12-es mezőny is fontos a számunkra, mert vannak ígéretes játékosaink.

Mint például a legfiatalabb Valkusz fiú, Márk, aki már harmadik a hazai korosztályos ranglistán, s egyre erősebb vonzerőt jelent a hasonló korú fiújátékosok számára. Győr Milán személyében azonban már klubon belül is van méltó ellenfele. S ha így fejlődnek, lesznek még többen is, akik inkább a Bókay-kertben készülnek majd.

A kényelmes nagy sátorban található négy színvonalas kemény pálya, valamint a tágas étterem és klubház azonban mások számára is vonzó. A Magyar Speciális Olimpia Szövetség tenisz szakága ugyanis rendszeresen itt tartja téli nagy versenyét, s így volt ez az idén is, március elején.

 

specialis olimpia bokay 2021.03 copyspecialis olimpia bokay 2021.03 copy

 

– Örömmel látunk vendégül mindenkit, aki hozzánk érkezik, ráadásul az ő esetükben egy nagyon nemes és jó célt szolgálhatunk. Immáron hatodik éve, valóban jó körülmények között rendezhetik meg az eseményüket, amire különösen büszkék vagyunk – fűzi hozzá Valkusz Tamás, aki szerint a legfiatalabbak ma már otthonosabban mozognak a virtuális világban, mint mondjuk a sportpályán. De éppen ezért, nekik az a dolguk, hogy minél több gyereket ismertessenek meg a tenisz szépségeivel, amit a szülők meggyőzése követ, hiszen a versenyzésben nekik is partnernek kell lenniük.

A hazai teniszéletben sokan panaszkodnak arról, hogy az iskolai népszerűsítő programok nem igazán működnek. A szakember szerint náluk a koronavírus-járvány miatti nehéz időkben is nőtt a gyermekek létszáma, a Bókay-kertben lévő általános iskola és a mellette lévő óvoda számára megtartott ingyenes órák pedig mindig újabb és újabb érdeklődőket vonz az egyesületbe. Ehhez a népszerűséghez azonban a Szabó Sándor, Imri István, Rasztovszky László és Tomori Tamás által alkotott barátságos és jól képzett edzői gárda is hozzá teszi a maga részét. Mint ahogyan az is, hogy a sportszakmai érdekeket sohasem írhatja felül a gazdaságosság. A csoportokat pontosan annyi főben maximalizálják, amennyivel hatékony munkát lehet végezni.

– Minden pályázati lehetőséget megragadunk, hiszen számunkra a Golden Ace körül mára kialakult családias és jó közösség megőrzése a legfontosabb – summázza a klub hitvallását Hasuly Yvette, akinek tervei között lépésről lépésre ugyan, de a fejlődés is szerepel. A négy új kemény borítású pálya építésén túl a sátor fűtését is korszerűsíteni szeretnék, hogy a legnagyobb hidegben elkerüljék a jelenleg problémát okozó párásodást, kamerarendszert építenének ki a klubház és a pályák között, miközben a meglévő US Open borításra is ráférne egy kis frissítés.

A tizenhat hektáros, stranddal, uszodával és sípályával rendelkező dél-pesti zöld szigeten tehát bőven van teendő, ám Hasuly Yvette és Valkusz Tamás elkötelezettségének köszönhetően, a tenisz a jövőben is a Bókay-kert egyik legvonzóbb „attrakciója” lesz.

 

bokay00 bentbokay00 bent

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline