search

Sikeresen rendezte meg első sportszakmai konferenciáját az MTSZ női bizottsága a Magyar Sport Házában, „Nők a magyar teniszéletben” címmel. A WTA megalakulásának ötvenedik évfordulója előtt is tisztelgő eseménynek virtuális formában két sztárvendége is volt, a háromszoros Grand Slam-győztes, karriercsúcsát a WTA 3. helyén elérő, Mary Pierce, valamint a korábbi brit Billie Jean King Cup-kapitány, sokszoros skót egyéni bajnok, a női teniszedzők elismertségéért küzdő Judy Murray.

Gy. Szabó Csilla

Az eseményre szinte teljesen megtelt a Magyar Sport Háza földszinti terme, de online is sokan követték az úttörő kezdeményezésnek számító konferenciát. A nők sportban betöltött szerepéről, valamint nehézségeikről ugyanis nemcsak a sportágon belül esik nagyon kevés szó, de általánosságban is. Az MTSZ az elsők között hozott létre női bizottságot 2020-ban, a korábbi éljátékos Temesvári Andrea vezetésével. A hazai női teniszezők, edzők, sportvezetők érdekképviseletére vállalkozó testület a magyarországi helyzet felmérésére tavaly már szervezett egy kerekasztal-beszélgetést, ennek sikerén felbuzdulva pedig idén még nagyobb feladatra vállalkozott. A Magyar Sporttudományi Társaság és annak Sportszociológiai Szakbizottságával karöltve, sportszakmai konferenciát rendezett.

Minden bizonnyal a téma érdekessége volt az oka annak, hogy a vendéglátó MSTT nevében köszöntőt mondó Tóth Miklós elnök, majd Sütő Csilla az MTSZ főtitkára egyaránt eltért a megszokott beszédek stílusától, és igen személyes mondandóval szólt a résztvevőkhöz. Az őket követő Temesvári Andrea tovább erősítette az esemény bensőséges hangulatát, páratlanul sikeres karrierje féltett emlékeit osztotta meg az egybegyűltekkel. Megtudhattuk milyen nehéz volt tehetséges fiatal lányként beilleszkedni a fiúk és férfiak uralta éltenisz világába, milyen problémákkal kellett megküzdenie azon míg a világ hetedik legjobb játékosának pozíciójába jutott. Ezen az úton természetesen a győzelmek és trófeák mellett értékes barátokat is szerzett, nem is keveset. Ezek egyike, Mary Pierce pedig éppen a közös múltnak köszönhetően fogadta el a felkérést a konferencia köszöntésére.

Mary Pierce videüzenetben köszöntötte a konferencia résztvevőitMary Pierce videüzenetben köszöntötte a konferencia résztvevőit

„Ötven évvel ezelőtt, kilenc bátor nő azért alapította meg a WTA-t, hogy a pályán és azon kívül egyaránt egyenlő esélyeket, kiegyensúlyozott lehetőségeket teremtsenek a női teniszezőknek. Azóta bebizonyítottuk, hogy megálljuk helyünket a férfiak között. Ne feledjük Billie Jean King történelmi győzelmét a korábbi világelső férfi játékos, Bobby Riggs ellen, amely megmutatta, hogy egyáltalán nem kell másodrangú szerepet játszanunk mögöttük. Világszerte egyre több női szakember irányítja férfi éljátékos felkészülését, gondoljunk csak Judy Murray-re, Amélie Mauresmora, vagy rám és Andira, mi is olyan kiváló bajnokokat edzünk, mint Andy Murray, vagy az Australian Open siket bajnoka, Máthé Gábor. Ezek a sikertörténetek a legjobb bizonyítékai annak, hogy tapasztalataink, készségeink, szemléletmódunk éppoly eredményesen járulhat hozzá a sporteredményekhez, mint ahogy azt a férfiak esetében már megszoktuk. Sok sikert kívánok a konferencia résztvevőinek, remélem, hogy olyan világ formálásához járulnak hozzá, amelyben nem a női teniszezők csinos ruhája, vagy egy férfi játékost kísérő női edző jelenti a szenzációt, hanem a női sportolók teljesítménye!” – mondta többek között videós bejelentkezésében Mary Pierce.

A Sport TV népszerű műsorvezetője Fazekas Erzsébet által moderált szakmai program első előadója, a konferencia ötletgazdája, a női bizottság tagja, Gál Andrea, a TF társadalomtudományi tanszékének vezetője volt, aki a női edzők nemzetközi megítélésének bemutatását követően, a hazai helyzet feltérképezését céljául kitűző, Orbán-Sebestyén Katalinnal közösen megkezdett kutatás legfontosabb következtetéseiről számolt be. Ebből többek között kiderült, hogy a magyar női edzők között kevés a fiatal, többségük egyben háziasszonyi és családanyai szerepben is helyt kell hogy álljon, s bár többségében felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, alacsony azok aránya, akik sportszakember-képzésben szereztek diplomát. Ennél is elgondolkoztatóbb tény azonban az, hogy a megkérdezett hölgyek szinte alig jutnak szerephez a versenysport területén, elsősorban a szabadidős teniszben és az utánpótlás-nevelés terén tevékenykednek. Ebben persze annak is része lehet, hogy a férfiakkal ellentétben, akkor bíznak csak igazán meg a szakmai képességeikben, ha eredményes játékosmúlttal is rendelkeznek. Az előrelépés érdekében azonban női együttműködésre is szükség lenne, ám ennek fontosságára egyelőre még csak a hölgy szakemberek egy része ébredt rá.

Schmitt Gréta, Noszek Péter, Máthé Gábor és Temesvári Andrea a kerekasztal-beszélgetés résztvevőiSchmitt Gréta, Noszek Péter, Máthé Gábor és Temesvári Andrea a kerekasztal-beszélgetés résztvevői

A konferencia férfi előadója, Dékány Marcell a folytatásban a hazai utánpótláskorú leány teniszezők hosszútávú sportági képzésének tényezőit mutatta be, s ennek során kiderült, hogy korántsem hasonló motiváció hajtja a fiúkat és lányokat, így a velük való foglalkozás sem lehet egyforma. Nagyon fontos a dicséret és a kritika helyes arányainak megtalálása, az edzői hangnem és stílus a játékos jövőbeni teljesítményét és sportági motivációját az utóbbiak esetében alapjaiban határozza meg.

Az első blokk végén a szervező női bizottság tagja, Hossó Nikoletta protokollszakértő a hiteles megjelenés és a kommunikáció fontosságáról beszélt. Az izgalmas és méltán hiánypótló előadás rávilágított arra, hogy a sportesemények szervezése kapcsán is fontos szabályoknak kell megfelelni a protokoll területén, ezek hiánya, vagy elmulasztása döntően befolyásolhatja a rendezvények végső sikerét, megítélését és visszhangját. A szakember a „nem elég hitelesnek lenni, annak is kell látszani” jól ismert igazságával tett nyomatékot mondandója végére.

A kávészünetben számos ismert arcot fedezhettünk fel, hiszen a résztvevők között volt a közelmúlt kiváló játékosai közül például Turi Zsuzsanna, Csurgó Virág, Bukta Ágnes, Árgyelán Csilla, Báthory Barbara, Schmitt Petra, valamint Makray Katalin olimpiai ezüstérmes tornász, aki pályafutását befejezve, három versenyszerűen teniszező leány édesanyjaként szerzett komoly tapasztalatokat sportágunkba. De ott volt a konferencián Markovits László az MTSZ alelnöke, Sávolt Attila szakmai igazgató, Nemes Gábor az edzőképző bizottság elnöke, és többek között Köpf Károly a Magyar Edzők Társasága főtitkára is.

A program második felének első előadójaként Gy. Szabó Csilla, a teniszpálya.hu főmunkatársa, a női bizottság tagja a női versenyzők médiában történő képi megjelenítésének veszélyeiről beszélt, s hangsúlyozta a szülők, edzők, sportvezetők felelősségét a fiatalok külső kommunikációjában.

Az utolsó előadást a női bizottság tanácsadója, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség tenisz szakágának vezetője, Orbán-Sebestyén Katalin tartotta a fogyatékossággal élő női teniszezők nemzetközi és hazai helyzetének bemutatásával és összehasonlításával. Ebből kiderült, hogy az hétköznapi életben egészségügyi állapotuk miatt hátrányba kerülők a sportban még nagyobb nehézségekkel találják szemben magukat, jóllehet a testedzés nagyon fontos szerepet tölthet be a mindennapjaikban. Számukra ugyanis nemcsak az egészséges életmód alapja a sport, de közösséget, megbecsülést és motivációt is jelent.

Schmitt Gréta, Makray Katalin, Sütő Csilla, Noszek Péter, Orbán-Sebestyén Katalin, Temesvári Andrea, Cseresnyés Réka, Gy. Szabó Csilla, Hossó Nikoletta és Gál AndreaSchmitt Gréta, Makray Katalin, Sütő Csilla, Noszek Péter, Orbán-Sebestyén Katalin, Temesvári Andrea, Cseresnyés Réka, Gy. Szabó Csilla, Hossó Nikoletta és Gál Andrea

Az előadások sorát a másik „sztárvendég” Judy Murray üzenete zárta, amelyben többek között a következőket mondta:

„Hiszek abban, hogy minél több nő dolgozik a teniszben, a pályán vagy amellett, annál több hölgyet tudunk megnyerni a sportág számára. Mi is voltunk lányok, ezért mi értjük a legjobban, hogyan is működnek a fiatal versenyzők, melyek a számukra érzékeny élethelyezetek, különösen a kamaszkorban. Ilyenkor fontos, hogy egy olyan emberrel beszélhessenek, aki megérti őket. Mi is tartottunk sikeres konferenciákat Angliában, konkrét lépéseket tettünk workshopok, női edzőképzések, valamint egy zárt Faceook-csoport révén a női tenisz támogatására. Most rajtatok a sor, hogy elinduljatok ezen az úton, és fontos lépéseket tegyetek a magyar női teniszezők, edzők, sportvezetők támogatására. Együtt biztosan növelni tudjuk a női teniszezők számát és esélyét egy olyan világban, amelyet, valljuk be, inkább férfiak számára találtak ki.”

A rendezvény utolsó eleme egy kerekasztal-beszélgetés volt, amelyen Temesvári Andrea mellett Schmitt Gréta az MTSZ elnökségének női bizottsággal kapcsolatot tartó tagja, Noszek Péter szintén elnökségi tag, valamint Máthé Gábor, az idei Australian Open siket versenyének bajnoka vett részt. Utóbbi elsősorban arról beszélt, hogy férfi játékosként teljesen természetes volt számára, hogy Temesvári Andrea személyében női mestert válasszon maga mellé, s akivel egyre nagyobb sikereket ér el. A Fazekas Erzsébet által vezetett érdekes eszmecsere során Schmitt Gréta nemcsak arról beszélt, milyen érzés volt kiemelkedő sportcsaládban, sportolóként felnőni, de arról is, hogy az így szerzett tapasztalatait hogyan használja fel női vezetőként. Noszek Péter egy multinacionális cég hazai ügyvezetőjeként jelenleg nem találkozik hátrányos megkülönböztetéssel a karrierépítés terén, hiszen ő maga sem a nemük, hanem kizárólag a szakmai tudásuk alapján választotta kollégáit. Így lehetséges, hogy náluk bizonyos területeken már picit több nő van vezető beosztásban, mint férfi. A statisztikák pedig azt mutatják, minél színesebb egy vállalat, annál hatékonyabban képes működni. Temesvári Andrea a kerekasztal-beszélgetés során köszönte meg az esemény szervezőinek munkáját, különös tekintettel Cseresznyés Rékára, aki a női bizottság tagjaként oroszlánrészt vállalta rendezvény sikeréből.

Az MTSZ női bizottsága a magyar teniszéletben kívánja ezt a sokszínűséget a sportág hasznára váltani, s ennek a szándéknak volt sikeres és hangsúlyos példája a sportszakmai konferencia, amelyet terveik szerint a jövőben újabb hasonlóan színvonalas események követnek majd.

Fotók: Magyar Tenisz Szövetség/Csengeri Zsanna

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline