search
Sütő Csilla főtitkár, Giovantsis Noel,az F12 győztese, Balázs Dávid és Sávolt Attila, szakmai igazgató
Sütő Csilla főtitkár, Giovantsis Noel,az F12 győztese, Balázs Dávid és Sávolt Attila, szakmai igazgató

A december elején megrendezett U16-os mesterversenyen Bíró Melinda és Kincses Kolos magabiztos győzelmével a papírforma érvényesült.

Az U12-es és U14-es finálékra kedden került sor, a fiatalabbak között Serkédi Emese és Giovantsis Noel egyaránt egy-egy játékot veszítve lett az idei év mestere.

Az U14-es döntők hozták a legnagyobb csatát, Benke-Giosanu Izabella és Tóth Ákos János egyaránt három szettben verte ellenfelét.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Bár eleinte úgy tűnt, idén elmarad az utánpótláskorúak mesterversenye, végül mégiscsak pályára lépett az U12-es, U14-es és U16-os korosztályok legjobb nyolc fiú-, illetve leányversenyzője. A végleges eredményt néhány fontos hiányzó is befolyásolta, így a magyar ranglistavezetők közül az F16-os Győri Lóránt, az F12-es Kiss Domonkos, az L14-es Nemcsek Gréta, és az L16-os Molnár Kitti távolléte gyengítette a mezőnyt.

A legidősebbek, vagyis a tizenhat éven aluliak, egy héttel korábban, december 3-án kezdték meg a küzdelmeket, és mindkét nemben papírforma szerinti végeredmény született. A szegedi Bíró Melinda magabiztosan menetelt végig a mezőnyön, igazából csak Bak-Szabó Norina kényszerítette, előbb a csoportmeccsek során, majd pedig a döntőben nagyobb küzdelemre. Pedig a 2007-es korosztály legjobbja hosszú és nehéz esztendőn van túl, s edzőjével, Kiss Györggyel most már szívesebben összpontosítottak volna kizárólag az alapozásra.

− Valóban, most már inkább a jövő év jár a fejemben, lélekben és testben egyaránt arra készülök, mégis komolyan vettem a mesterversenyt – mondta el honlapunknak győzelmét követően Bíró Melinda. – S bár emiatt nem lehettem kiugró formában, azért mindent megtettem a sikerért. A mester címmel szerettem volna megkoronázni ezt a kicsit felemásra sikeredett esztendőt. Norina ellen nem volt könnyű játszani, hiszen most már szinte egymás gondolatát is ismerjük, tudjuk, melyik ütésre, mit szokott húzni a másik. Szerintem mindketten hullámzó teljesítményt nyújtottunk, végül a fontos pontoknál én figyeltem jobban, ami a mentális erőmnek köszönhető. Nagyon örülök a végső győzelemnek, ez erőt ad a további felkészüléshez. Ami pedig a mögöttem álló idényt illeti, most már elsősorban a nemzetközi versenyekre koncentráltunk. Az első félév egész jól alakult, azután egy hátsérülés zavarta meg a terveinket. Ezt követően többször is hajszálon múlt a nagyobb siker. Most azért dolgozunk, hogy jövőre fordított eredmények szülessenek a kiélezett helyzetekben.

 

u16 bak szabo norina kiss gyorgy biro melinda 20221206 mesterversenyu16 bak szabo norina kiss gyorgy biro melinda 20221206 mesterversenyBak-Szabó Norina, Kiss György és Bíró Melinda

 

A F16-os mezőnyben Győri Lóránt távollétében Kincses Kolos volt a favorit, aki Lengyelországban, egy 4-es kategóriájú juniortornán melegített a mesterversenyre. Párosban és egyesben egyaránt sikeresen vette az első fordulót, a másodikon azonban már nem jutott túl.

− Csütörtökön jöttem haza, pénteken válogatott edzésen vettem részt, szombaton pedig már meg is kezdődtek a meccsek, amelyekre szerintem nagyon jó formában érkeztem – idézte fel a december első hétvégéjén történteket Kincses Kolos, aki most már a Nemzeti Edzésközpontban készül Palágyi Miklós és Fekete Rudolf szövetségi edzőkkel, így szinte hazai pálya volt számára a mesterverseny budapesti helyszíne. – A saját játékomra szerettem volna koncentrálni, s ez többnyire sikerült is. A csoportmeccsek során Jilly Ádám ellen nagyon színvonalas meccset játszottunk, sokszor a szerváim segítettek át a nehéz pillanatokon. Bakonyi Dávid szerintem most nem volt túl jó formában, a szokásosnál többet hibázott. Az elődöntőben hat-egy, négy-nullára vezettem Zsembery András ellen, amikor egy kicsit elkalandozott a figyelmem. Szerencsére időben eszméltem, és hoztam a második szettet is. A döntőben Baki már sokkal jobban játszott, de erre számítottam is, hiszen tisztában vagyok a képességeivel. A második szettben ő vezetett, ami okozott némi izgalmat, de sikerült visszajönnöm a meccsbe és fordítani. Elégedett vagyok, hogy az utolsó tornámat megnyertem, s pillanatnyilag próbálom maximálisan kihasználni a NEK-en kínált lehetőséget. Legfiatalabbként nap, mint nap a hazai legjobb férfi játékosokkal készülhetek, ami bizonyára sokat lendít majd a fejlődésemen.

 

u16 gyoztesek foto huntennisu16 gyoztesek foto huntennisAz U18-as győztesek (fotó: huntennis.hu)

 

Az U12-es és U14-es korosztályok képviselői egy héttel később léphettek pályára a Nemzeti Edzésközpontban, s az első győztest az F12-es kategóriában hirdethették ki. Ez utóbbiban két jó barát, Giovantsis Noel és Balázs Dávid csapott össze, Selmeci Petra tanítványai közül előbbi egyetlen játékot engedélyezve klubtársának szerezte meg a mesteri címet.

− Nagyon szerettem volna nyerni, de a torna előtt egyáltalán nem voltam biztos abban, hogy ez sikerülhet – tudtuk meg a Tenisz Műhely fiatal mesterétől, Giovantsis Noeltől. – Tudtam, hogy nagyon nehéz dolgom lesz a legjobbak között, de a Szebeni Miklós elleni csoportgyőzelem nagy önbizalmat adott a folytatáshoz. Az első szettben ugyan még sokat hibáztam, de azt követően egyre stabilabb lettem, fejben nagyon jó voltam. A döntőben nem volt könnyű Dávid ellen játszani, mert nemcsak csapattársak, de nagyon jó barátok is vagyunk. Szerintem ő is nagyon jól teniszezett a mai napon, de végül nála is stabilabb voltam. Nagyon jó év áll mögöttem, örültem, hogy itt lehettem a legjobbak között, annak pedig még inkább, hogy győztem. Anyukámnak megígértem, hogy karácsonyi ajándékként elhozom neki a trófeát, s ez sikerült is.

Az F14-es finálé ezzel szemben óriási csatát hozott, a torna elsőszámú kiemeltje, és a korosztály ranglistavezetője, a szegedi Tóth Ákos János ugyanis elvesztette a második szettet a Marso teniszezője, Závaczki Milán ellen.

− Természetesen győzni jöttem, hiszen ezt várta el tőlem mindenki, és én is önmagamtól – értékelt a döntőt követően Kiss György tanítványa, Tóth Ákos János. – A csoportmeccsek során nem volt gond, viszonylag simán hoztam a találkozókat. Az elődöntőben sem veszítettem szettet, a fináléban azonban igen nehéz dolgom volt. A második szett elejét nagyon elrontottam, ezért kellett ezt követően futnom az eredmény után. Próbáltam visszajönni, de nem sikerült azonnal, így tudott Milán kiegyenlíteni. Sajnos figyelmetlen voltam, a harmadik szettben azonban összekaptam magam, azt már nagyrészt én irányítottam. Még akkor is, ha öt-egynél kicsit magamra engedtem. Gyorsabban be kellett volna fejeznem a meccset, de így is nagyon örülök a győzelemnek, különösen azért, mert nekem a salak az igazi terepem, nem pedig a keménypálya. A téli ob-t követően egyébként egész évben jól ment a játék, szerintem sikeres évet zártam. A mesteri címmel pedig ezt még meg is koronázhattam.

 

f14 zavadszky tothf14 zavadszky tothZávaczki Milán és Tóth Ákos János

 

A legfiatalabb leánykategóriában az F12-es fiúkhoz hasonlóan nagyon gyorsan lezajlott a döntő, hiszen a balatonfüredi Serkédi Emese, Giovantsis Noelhez hasonlóan, egyetlen játékot engedélyezett csupán ellenfelének, Sávolt Karolinának, a torna második kiemeltjének.

− Nagyon szerettem volna megnyerni ezt a tornát, de papíron nem én voltam a legnagyobb esélyes – ismerte el a finálét követően a BUSC teniszezője, Serkédi Emese, aki a decemberi hazai ranglistán az ötödik helyet foglalja el a tizenkét éven aluli leányok között. – A csoportmeccsek közül egyedül Rekedt-Nagy Panni ellen volt nehéz dolgom, de ez érthető is, hiszen ő volt az első kiemelt. Annak köszönhettem a sikert, hogy az elveszített első szettet követően fejben erős maradtam és vissza tudtam jönni a meccsbe. Az elődöntőben és a döntőben már könnyebb dolgom volt. Nagyon jó év áll mögöttem, remélem, hogy jövőre már a nemzetközi porondon is meg tudom majd mutatni magamat, mert idén erre még nem volt túl sok alkalmam.

 

u12 serkedi savolt jo 1u12 serkedi savolt jo 1Serkédi Emese és Sávolt Karolina

u14 benke giosanu mihalka jou14 benke giosanu mihalka joBenke-Giosanu Izabella és Mihálka Anna

 

Az L14-es finálé is alaposan elhúzódott, az alfás Mihálka Anna jól megnehezítette a Nemcsek Gréta távollétében első kiemeltté előlépő Benke-Giosanu Izabella dolgát, hiszen gyors ritmusú játékával elvette tőle az első szettet. Ez nagyon hasonló körülmények között, Bevíz Lujzának is sikerült az elődöntőben. Ám ahogyan ott, úgy itt is végül a Vasas teniszezője örülhetett a meccs végén.

− Természetesen nyerni szerettem volna, hiszen én voltam az esélyes – beszélt a rá nehezedő teherről Benke-Giosanu Izabella. – A csoportmeccsek során nem is volt különösebb probléma, ám az elődöntőben és a döntőben egyaránt hátrányból kellett visszajönnöm. Mindkét esetben nagyon rosszul ment a játék, pedig edzőmmel, Kovács Márkkal nagyon sokat készültünk a mesterversenyre. A döntőben próbáltam nagyon nyugodt maradni. Kívülről talán úgy látszódott, mintha nagyon mérges lennék, pedig nem így volt. Az az igazság, hogy Anna az első szettben meglepett a gyors ritmusával, a másodikban azonban még időben változtattam a játékomon. Ennek köszönhettem a győzelmemet, aminek természetesen nagyon örülök.

Korosztályos mesterverseny. Nemzeti Edzésközpont. Budapest.
Fiúk
U16. Elődöntők:
Kincses Kolos (MTK) – Zsembery András (UNIK SE) 6:1, 6:4; Bakonyi Dávid (Pasarét TK) – Nagy Botond (Alfa TI) 2:6, 7:6(4), 2:0. Döntő: Kincses Kolos – Bakonyi Dávid 6:4, 6:4.
U14. Elődöntők: Tóth Ákos János (Gellért SE) – Kulcsár Kristóf (ZTE) 6:1, 6:4; Závaczki Milán (Marso) – Kövesligeti Lénárd (BUSC) 7:5, 5:7, 7:6(2). Döntő: Tóth Ákos János – Závaczki Milán 6:3, 4:6, 6:3.
U12. Elődöntők: Balázs Dávid (Tenisz Műhely) – Lipp Máté Lőrinc (VTA) 7:6(4), 7:6(3); Giovantsis Noel (Tenisz Műhely) – Sonkodi Boldizsár (Vasas SC) 6:2, 6:2. Döntő: Giovantsis Noel – Balázs Dávid 6:0, 6:1.

Leányok
U16: Elődöntők:
Bíró Melinda (Gellért SE) – Jeck Viola (Unik SE) 6:1, 6:1; Bak-Szabó Norina (MTK) – Komlódi Kiara (Unik SE) 6:0, 7:6(2). Döntő: Bíró Melinda – Bak-Szabó Norina 6:3, 6:3.
U14: Elődöntők: Mihálka Anna (Alfa TI) – Sziklai Eszter (Optofit SE) 6:4, 6:1; Benke-Giosanu Izabella (Vasas SC) – Beviz Lujza (Tenisz Műhely) 3:6, 6:3, 6:2. Döntő: Benke-Giosanu Izabella – Mihálka Anna (Alfa TI) 2:6, 6:4, 6:3.
U12: Elődöntők: Serkédi Emese (BUSC) – Fizel Laura Liza (SVSE) 6:1, 6:2; Sávolt Karolina (Tenisz Műhely) – Rekedt-Nagy Panni (SVSE) 6:1, 6:3. Döntő: Serkédi Emese – Sávolt Karolina 6:1, 6:0.

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline