search

Az idei versenysorozatra negyvenöt csapat közel száznyolcvan játékosa nevezett. 

Tenisz Műhely-házidöntőt rendeztek a Play and Stay idei csapatbajnokságának fiú fináléjában. A leányok mezőnyében a Balatonalmádi SE nyert.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * A váratlanul hűvösre fordult idő sem vette el a Nemzeti Edzésközpontban összegyűlt fiatal teniszezők, edzők, valamint szüleik kedvét a játéktól, a Play and Stay csapatverseny döntőjére szombaton öt leány és hét fiú együttes sorakozott fel. S bár ebben a korosztályban még a tenisz élvezete és a sportág megszerettetése fontosabb az eredményeknél, a legkisebbek szinte mind a győzelem reményében érkeztek a Nemzeti Edzésközpontba. Az álomból a leányoknál a Balatonalmádi SE, a fiúknál pedig a Tenisz Műhely játékosai számára vált valóság. Utóbbi esetében a csapatot vezető Selmeci Petrának is volt egy titkos vágya, amely szintén ezen a borús szombaton valósulhatott meg.

− Évek óta két jó fiú gárdával neveztünk a sorozatba, s ezek rendre be is jutottak a fináléba – idézte fel a korábbi idények történéseit Selmeci Petra, a Tenisz Műhely szakembere. – A sors azonban minden alkalommal úgy hozta, hogy egy ágra kerültek, így többnyire az elődöntő volt egyikük számára a végállomás. Nemcsak én, de a TM edzői kollektívája azt várta, hogy egyszer a szerencse mellénk álljon, és egy kedvező sorsolásnak köszönhetően az utolsó meccsen állhassanak fel egymással szemben. S bár odáig minden alkalommal, nagy küzdelemben el is kell jutni, most már annak örültünk, hogy esélyt kaptunk a házidöntőre. Nagyon büszke vagyok a játékosainkra, és a felkészítő kollégákra is, hogy erre a mindent eldöntő, utolsó találkozóra terhek nélkül állhattunk a gyerekek mellé, s csak a játékot kellett élveznünk, a végső győztest így is, úgy is a klubunk adta.

Mivel a Tenisz Műhely a fiúk mezőnyében idén is két hasonlóan erős csapattal érkezett a fináléra, reális volt számukra a bajnoki cím megszerzése. S bár ez végül sikerült is, Selmeci Petra szerint játékosaik olyan nagy terhet tettek a saját vállukra, hogy nem tudták magukból a maximumot kihozni. Sok szoros meccset játszottak, s így ezen a napon elsősorban küzdőszellemből vizsgáztak kiválóra. S ahogy haladtak előre a találkozókon, úgy játszottak egyre felszabadultabban.

 

ps fiu csb 2022ps fiu csb 2022A fiúk eredményhirdetése Sütő Csilla MTSZ-főtitkárral

 

A győztes gárda egyik erőssége volt Szűcs Milán, aki legutóbb a Champions Bowl umagi világdöntőjében szerepelt, hamarosan pedig a Kinder-kupa-sorozat spanyolországi fináléjára utazik. A már nemzetközi tapasztalattal is rendelkező játékos mégis tartott a szombati döntőtől.

− Kicsit féltem az ellenfelektől, hogy nem lesznek-e jobbak nálam – mondta el honlapunk kérdésére a díjátadót követően Szűcs Milán. – Jól éreztem, hogy szoros meccseim lesznek, hiszen a mai elsőt, és másodikat egyaránt döntő szettben nyertem. Amikor a nyitányon az első szettet elvesztettem, viszont a másodikat sikerült hoznom, akkor már nem idegeskedtem tovább és elhittem, hogy enyém lehet a végső győzelem. A döntőben nem volt könnyű csapattársam, Kerekes Milán ellen játszani, hiszen semmiképpen sem szerettem volna őt megbántani. Ezért arra törekedtem, hogy csendben, még saját magamat sem bíztatva teniszezzek. Úgy gondolom, hogy a sikert annak köszönhetem, hogy fejben mindig sikerült összeszednem magam és Petra taktikai utasításait is végre tudtam hajtani. Umagban nem volt szerencsém, mert a végső győztestől kaptam ki. Ellenfelem fejben volt erősebb nálam, és nagyon agresszíven letámadott. A Kinder-kupa döntőjében remélem jobb sorsolásom lesz. Ezt egyébként azért is várom különösen nagy izgalommal, mert példaképem, Rafael Nadal akadémiáján rendezik. Talán vele is személyesen találkozhatom majd…

A Tenisz Műhely három csapattal is kvalifikálta magát a szombati csb-döntőbe, a már említett két fiú gárda mellett a leányok végül a negyedik helyen végeztek. Rajtuk kívül a BTC és a MESE jutott több, szám szerint két-két csapattal a fináléba.

A klubokat, különös tekintettel az utánpótlás-nevelő egyesületeket igen komolyan érintő áremelkedések kapcsán Selmeci Petrától is megkérdeztük, ők hogyan képzelik a folytatást?

− Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Tabáni Tenisz Centrumban, ahol a pályákat béreljük, mind a három sátrat fel fogják állítani a téli szezonra – tudtuk meg Selmeci Petrától. – Technikai akadályai tehát nem lesznek az edzések megtartásának. Igyekszünk olyan árat találni, amely nem jelent majd túl nagy terhet a szülőknek. A Play and Stay korosztály esetében azonban még azt sem tartom nagy veszteségnek, ha hetente egy-egy teniszórát egy olcsóbb sportfoglalkozással helyettesítenek a családok. Szakmai szempontból ugyanis a mozgáskordináció fejlesztésén van a legnagyobb hangsúly, bármelyik csapatjáték, vagy az atlétika kifejezetten hasznos lehet ezen a téren. Úgy gondolom, hogy a tavaszi szezonban nemcsak behozhatjuk a téli hátrányt, de akár magasabb szintről is indulhatunk, a jól megválasztott kiegészítő sportág esetén. Az idősebb, nemzetközi versenyeken indulók esetében persze ez már nem így van, a tíz éven aluliak számára azonban láthatóan van szakmailag is megalapozott megoldási lehetőség.

A leányok mezőnyében győztes balatonalmádiak számára korántsem lesz meglepetés, hogy a rossz idő beálltával kevesebbet tudnak majd edzeni. A Szent Erzsébet ligeti pályákon, ahol már 1896-ben pattogtak a labdák, csak jó időben tudnak gyakorolni, az őszi-téli szezonban a helybéli gimnázium tornatermében, egy fél teniszpályányi terület áll csak rendelkezésükre. A lelkes kis csapatot irányító Varga László szerint azonban ez egyáltalán nem akadályozza meg őket a kemény munkában, s erre a mostani győzelem is kiváló példa:

− Imádjuk a teniszt, ezért a szűkös lehetőségeinket maximálisan kihasználva, a saját módszereinkkel dolgozunk. A tornateremben pici ütésekkel játszanak, amelyeket természetesen folyamatosan csiszolgatunk, javítgatunk. Hatékony segédeszköz a falazás is, bár tudom, ez ritkán szerepel a modern elméletekben. Édesapám Bíró János mesteredzőtől előbb labdaszedőként, majd később Budapesten, tanítványként leste el a sportág alapjait, amelyet később nekem adott át. Tőle tanultam, hogy milyen fontos a játék, ezért nálunk az edzések is alapvetően erre épülnek fel. Így szerezték a lányok a rájuk jellemző, és a meccseken igen hasznos stabilitást is. Emellett nagy figyelmet fordítunk arra is, hogy lássanak a pályán, mozgassák az ellenfelet, mélységben is gondolkozzanak, ne csak az erős ütésekre hagyatkozzanak.

 

ps csb balatonalmadi farkas eszter varga karas emese nemes julia es varga laszlo 2022ps csb balatonalmadi farkas eszter varga karas emese nemes julia es varga laszlo 2022Balatoni diadal: Farkas Eszter, Varga-Karas Emese, Nemes Júlia és Varga László

 

A tíz esztendős Varga-Karas Emese, Varga László leánya, három éve nem kapott ki a Play and Stay csb meccsein, s a tőle várt hibátlan teljesítményt idén is hozta. A bajnoki cím megszerzésében azonban egy vendégjátékosnak is nagy szerepe volt, a balatonfüredi Nemes Júliának, Varga László szerint tehát helyesebben fogalmazunk, ha Balatonalmádi TC-BUSC közös csapatról beszélünk. A csb előtti közvetlen felkészülés során az amúgy egyéni edzések révén fejlődő Varga-Karas Emese két héten át Farkas Eszterrel készült, s nem csupán csapattársként.

− Eszti három évvel fiatalabb nálam, ezért magam is próbálom tanítgatni, átadni neki minden eddigi tudásomat – mondta el honlapunknak Varga-Karas Emese, akit a beszélgetés közben is szorosan átölelt fiatalabb csapattársa, aki nagyon is szívesen fogadja az idősebb játékos jótanácsait. – Nagyon jó barátok vagyunk, úgyhogy könnyen megy a közös munka. Ami engem illet, hatévesen kezdtem el teniszezni, bár előtte is nagyon sokat labdáztunk otthon. Úgy érzem, azzal tudok nyerni, hogy sokáig játékban tartom a labdát, s ehhez bizony a fejemet is használnom kell. Próbálom édesapám tanácsait követni, mozgatni az ellenfelet, kihasználni a pálya minden területét, mélységben is, de ezt egyelőre még nem olyan könnyű megvalósítani. Mivel utolsó éves vagyok a play and stay-ben, nagyon szerettem volna nyerni, s örülök, hogy ez sikerült is.

A csapatot vezető Varga László szerint azonban az ő esetükben ez a győzelem messze túl mutat egy hétköznapi sikeren:

− Egy alig tízezres városból jöttünk, téli teniszlehetőség nélkül, éppen ezért számunkra ez az aranyérem óriási dolog, amire nagyon büszkék vagyunk. Ugyanakkor hatalmas motivációt is jelent számunkra a további munkához. Függetlenül a mostoha körülményektől, amelyek között dolgozni kényszerülünk.

A csapatbajnoki döntőt követően Orbán-Sebestyén Katalint, a Play and Stay program vezetőjét kértük az esemény értékelésére:

− Összesen negyvenöt csapat indult az idei országos bajnokságon, s közel száznyolcvan gyereket mozgatott meg az esemény, ami alig kevesebb az elmúlt években megszokottnál. Örültünk a sok vidéki nevezésnek is. A legkisebbek számára ez mindig az egyik legnépszerűbb versenysorozat, hiszen közösségként, együtt léphetnek pályára, s ezzel a versenyzés miatt a vállukra nehezedő teher is megoszlik. Szerencsére az időjárás is kedvezett, hiszen elkerült bennünket az eső. Nagy köszönettel tartozom a Mattel magyarországi képviseletének, amely értékes játékok sokaságát bocsátottak a rendelkezésünkre, így ma nemcsak a tenisz öröméért, de a kézzel megfogható ajándékokért is versenyezhettek a legfiatalabbak. És ezzel még nincs vége az idei programoknak, hiszen lélekben már a Mikulás Kupára készülünk, ami idén is nagy dobásnak ígérkezik!

Play & Stay csapatbajnoki döntő

Fiúk:
1. Tenisz Műhely II (Kosztolányi Brúnó, Szűcs Milán, Gonzales Miron), 2. Tenisz Műhely I, 3. BTC I, 4. Mese-Kék, 5. Mese-Sárga, 6. BTC II, 7. Pasarét TK
Leányok: 1. Balatonalmádi SE (Farkas Eszter, Nemes Júlia, Varga-Karas Emese), 2. Bíbic TC, 3. CSO-KO, 4. Tenisz Műhely, 5. ZTE

 

ps csb 2022ps csb 2022

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline