search

Hét mérkőzésen voltunk érdekeltek a Római Teniszakadémián zajló 250-es WTA-torna keddi napján, ám csak egyetlen játékosunk jutott tovább, mégpedig Bondár Anna.

A pillanatnyilag legjobb világranglista helyezéssel (53.)  büszkélkedő teniszezőnő nagyszerűen viselte az esélyesség terhét és 6:4, 6:4 arányban verte a cseh Maleckovát.

A nap kellemes meglepetése Szabanin Natália győzelemmel felérő veresége volt.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * A keddi programot az ifjú Szabanin Natália nyitotta, aki szabadkártyával került a főtáblára, s első ilyen szintű mérkőzését játszhatta. Tavaly még a selejtezőre kapott wild cardot, ám azóta sok minden történt a fiatal játékossal. Egyre jobb és jobb eredményeket ért el az ITF felnőtt női mezőnyében, s június végén tornagyőzelmet is ünnepelhetett. Mi több, azonnal kettőt is, ráadásul az erősebb 25 ezer dollár összdíjazású viadalokon, Szerbiában, illetve Hollandiában. Ennek köszönhetően a hét elején több mint háromszáz helyet javított a felnőtt női világranglistán, s ma már az előkelő 386.-on jegyzik.

Szabanin azonban az egyik legnehezebb ellenfelet fogta ki, hiszen a torna második kiemeltje, Trevisan (WTA 26.) várta a centerpálya nyitómeccsén. A tizennyolc éves teniszezőnő azonban egy cseppet sem illetődött meg, nagyszerűen kezdett és 6:2-re hozta az első szettet. Rutinos ellenfele hasonló arányban nyerte a másodikat, a harmadikban pedig már játékot sem engedélyezett neki. Natáliának azonban nem volt oka a szégyenkezésre, hiszen nagyon magas szintű mérkőzésen jó játékkal állt helyt a nála sokkal esélyesebb olasszal szemben.

− Egy pillanatra még visszatérnék a hollandiai sikerhez, hiszen az elődöntőben a torna második kiemeltjét Podoroskát verte két szettben, ami számomra azt bizonyítja, hogy Natinak megvan a játéka ahhoz, hogy akár a WTA mezőnyben is megállja a helyét – kezdte honlapunknak játékosa értékelését Somogyi Alexander, a pozsonyi Dominika Cibulkova Akadémia szakembere. – Az a mérkőzés szerintem fordulópont volt a karrierjében, akkor hitte el, hogy a legjobbakkal is felveheti a versenyt. Nem véletlen, hogy utána a tornát is megnyerte. Sokan talán azt mondják, milyen kár, hogy most az egyik legjobb ellen kezdett, én viszont másképp látom. Kifejezetten örülök neki, hogy nagyon jó teniszezővel játszott, hiszen csak ilyen mérkőzésekkel érheti el a célját. Ami a meccset illeti, az első szettben túl sokat tett bele, mind energiában, mind pedig mentálisan. De ez normális, hiszen győzni akart, s még nincs elég rutinja ahhoz, hogy kellőképpen ossza be ezeket az energiákat. Nem mindennap játszhat ilyen ellenféllel, úgyhogy most ez volt a nagy lecke a számára. Kár érte, mert Trevisan a mai napon akár verhető is lett volna. De fejben nem bírta a nyomást, ezen a szinten pedig már nyolcvan százalékban ott dől el a mérkőzés sorsa. Jövőre már nem szabadkártyával lesz itt a helye, hanem saját jogon. Nekünk ez a célunk, s tudjuk, hogy ezért milyen keményen kell dolgozni.

 

szabanin natalia 2022szabanin natalia 2022Szabanin Natália - Fotó: MTSZ

 

Szabanin győzelemmel felérő vereségét egy valódi győzelem követte, Bondár Anna részéről, aki a világranglista 149. helyzettje, a cseh Maleckova ellen nyert két szettben. S bár a második meglehetősen rosszul indult a számunkra, a magyar teniszezőnő 2:0-as hátrányból jött vissza, s csak 4:4-nél tudott fordítani. Igaz, akkor mesterien, hiszen nagyon gyorsan feltette a pontot az i-re. Edzője, Kuhárszky Zoltán a találkozót követő rövid értékelésében is ezt a momentumot emelte ki biztató jelként:

− Anna nincs most annyira jó passzban, mint korábban, ennek ellenére voltak jó pillanatai a találkozónak, amelyek biztatóak a folytatásra nézve. Nagyon határozott és céltudatos volt mindkét szett végén, ami a teniszben különösen fontos. Úgy gondolom, a második fordulóban ennél többet kell majd nyújtania. De ez egy tipikusan jó első fordulós teljesítmény volt a számomra. Most csak a győzelem számított, az pedig megvan. Technikailag szeretném, ha ritkábban menne bele a lapos labdákba, és inkább a saját jó játékát játszaná, de biztos vagyok benne, hogy a folytatásban ezt is meg fogja tudni mutatni.

A meccset követően tartott sajtótájékoztatón Anna elismerte, hogy még kereste a ritmusát, s meglehetősen sok hibával játszott. A wimbledoni fű után gyorsan vissza akarta nyerni salakos formáját, de a Contrexeville-ben múlt héten játszott 125 ezer dollár összdíjazású tornán még nem igazán ment neki a játék, az elődöntőben éppen Gálfi Dalmától kapott ki sima két szettben.

− A mai meccs pozitívuma mindenképpen a szettek végén, a gyors lezárás volt, amely tényleg előremutató a folytatásra nézve – erősítette meg mestere szavait Bondár Anna arra a kérdésünkre, hogy mivel volt elégedett Maleckova ellen. – Keresgéltem még magamat, az időzítéssel is sokat küszködtem, s bár most nincs túl sok időm a következő meccsig, szerintem fel tudom magam hozni arra a szintre, amelyre tényleg szükségem lesz a második fordulóban. Szeretnék minél tovább jutni, jó érzés, hogy sikeresen vettem az első kört, próbálom majd a saját játékomat ráerőltetni az ellenfelemre.

Bondár Anna ekkor még azt hitte, hogy jó eséllyel ismét Gálfi Dalma ellen játszik, ami a néhány nappal korábbi vereség ellenére sem feszélyezte. Számára minden ellenfél egy legyőzendő ellenfél, függetlenül a nemzetiségétől. A centerpályán zajló mérkőzés azonban nagyon gyorsan rossz irányt vett magyar szempontból, hiszen az egyébként jó formában lévő MTK-s nagy csatában ugyan, de elveszítette az első szettet záró tie breaket, mégpedig 7-4-re. A második sem indult jól Dalma számára, hiszen a kvalifikációban Tóth Amarissát búcsúztató görög Papamichail gyorsan 2:0-as vezetéshez jutott, majd kisvártatva 4:1-re nőtt az előnye. Dalma ekkor mindent megpróbált, de csak szépíteni tudott az önbizalomhoz jutó görög ellen, s végül 6:3-ra veszítette el a második szettet.

 

galfi dalma 2022galfi dalma 2022Gálfi Dalma - Fotó: MTSZ

 

A találkozót követően Gálfi Dalma úgy fogalmazott, hogy a mögötte álló nagy sorozat túlságosan sokat vett ki belőle, és egyszerűen nem tudott regenerálódni a keddi első fordulóra. Az Errani elleni vasárnapi döntős vereség ugyanakkor egyáltalán nem viselte meg lelkileg, hiszen a korábbi top 10-es, karrierje során kilenc WTA trófeát gyűjtő olasz ellen nagyon magas színvonalú mérkőzésen kapott ki. Edzője, Jancsó Miklós szerint, pedig kifejezetten jót tett Dalmának mentálisan a franciaországi döntő.

− Wimbledonban idén Dalma megnyerte első Grand Slam-meccsét, ami minden játékos életében fontos pillanat – idézte fel az ausztrál Inglis elleni wimbledoni győzelmet Jancsó Miklós, aki Nagy Zoltánnal közösen segíti az MTK-s teniszezőnő felkészülését, amikor Fucsovics Márton mellett erre idejük adódik. – Ez hitet és önbizalmat adott neki, nem véletlenül szerepelt Franciországban ilyen jól. Contrexeville-ben újabb nagy lépést tett, hiszen első WTA-döntőjét játszotta. A Mladenovic elleni első fordulós győzelmét emelném ki abból a sorozatból, hiszen tie breakben elveszítette az első szettet, mégis fordítani tudott. Nagyon jól játszott, fizikálisan és mentálisan egyaránt a topon volt. Mára láthatóan elfáradt, de ez is természetes dolog, az eddigi sikereiből építkezünk tovább.

Közben a főtáblára szabadkártyával felkerülő, négyes pályán játszó Jani Réka is búcsúzott, a világranglista 118. helyezett Cocciarettoval szemben. Az MTK játékosa hétfőn honlapunknak nagyon kiélezett küzdelmet jósolt, s ebben igaza is lett. Az első szettben óriási csatát vívott a két játékos, s csak a tie break döntött, azt 9-7-re nyerte az olasz lány. A második szettet már simábban hozta Cocciaretto, de így is több mint két órán keresztül tartott a küzdelem. Utóbbi pedig egyáltalán nem volt előnyös abból a szempontból, hogy Réka egy röpke pihenőt követően ismét pályára lépett, mégpedig Nagy Adrienn oldalán párosban. A grúz kettős pedig láthatóan kihasználta a helyzetet és alig több mint egy óra leforgása alatt hozta 6:3, 6:2 arányban a meccsét.

Az utolsó magyar érdekeltségű egyest Udvardy Panna (WTA 94.) játszotta a román Bogdan (WTA 108.) ellen. Mivel a balatonakarattyai teniszezőnő eddig mindkét találkozóját elvesztette vele szemben, és a világranglistán sincs nagy különbség köztük, ki-ki meccsnek ígérkezett, és a Római Teniszakadémián összegyűlt szépszámú közönségnek nem is kellett csalatkozni. Panna ugyan vereséget szenvedett, de nagyon nagy meccset vívott, amit a 6:2, 5:7, 6:0-as eredmény is bizonyít.

− Nagyon vegyes érzelmeim vannak, mert időnként kifejezetten jól játszottam, máskor pedig nem. Az a döntő szett kicsit fájt, különösen azért, mert belülről egészen mást mutatott a játék képe. Sajnálom, hogy így alakult, különösen az engem támogató szépszámú nézősereg előtt. Megyünk tovább, és dolgozunk – foglalta össze érzéseit a találkozó után Udvardy Panna.

A napot két fiatal magyar meccse zárta, a wimbledoni juniortorna döntőse, Udvardy Luca, a keddi első meccset játszó Szabanin Natália oldalán lépett pályára egy távol-keleti páros ellen. A magyar leányok nagy csatában 6:4, 3:6, 10-6 arányban szenvedtek vereséget az indonéz, tajpeji duóval szemben.

Szerdán is 11 órakor kezdődik a program, a Bondár-Papamichail találkozó centerpálya 4. összecsapása lesz. Az 4-es pályán a Babos, Stollár duó a 2. kiemelt Danilina, Krunic egység (kazah, szerb) ellen szintén a nap záró meccsét vívja.

Eredmények:
egyes, 1. forduló (a 16 közé jutásért):

Bondár Anna (9.) - Jesika Maleckova (cseh) 6:4, 6:4
Ana Bogdan (román) - Udvardy Panna 6:2, 5:7, 6:0
Deszpina Papamihail (görög) - Gálfi Dalma 7:6(4), 6:3
Elisabetta Cocciaretto (olasz) - Jani Réka 7:6(7), 6:2
Martina Trevisan (olasz, 2.) - Szabanin Natália 2:6, 6:2, 6:0

páros, nyolcaddöntő:
Gorgodze, Kalashnikova (georgiai, 4.)- Jani Réka, Nagy Adrienn 6:3, 6:2
Hszie Jü-csie, Jessy Rompies (tajvani, indonéz) - Szabanin Natália, Udvardy Luca 6:4, 3:6, 10-6

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline