search

Hiánypótló elemzést készített Dékány Marcell és Pelva Gábor a Play and Stay módszer első évtizedének tapasztalatairól.

A kutatási eredmények számos meglepetést tartogattak, a két magyar szakember ugyanis nem állt meg az U10 alatti korosztályok helyzetének elemzésénél.

A statisztika szerint 2011 és 2020 között megduplázódott Magyarországon a P+S pályákon versenyzők száma.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Kutatómunkájához közel száz, a korosztállyal foglalkozó magyar szakember véleményét kérte ki a Play and Stay-rendszer hazai működéséről Dékány Marcell és Pelva Gábor. Az ITF hasonló irányú, 2017-es vizsgálatai alapján készített kérdőívekre adott válaszok révén a szakemberek egyfajta bizonyítványt is ki tudtak állítani a legfiatalabbak képzésével kapcsolatosan, amely különösen hasznos lehet a jövőbeni tervek meghatározásakor. A publikálásra váró anyag már csak azért is hiánypótlónak mondható, mert a nemzetközi szövetség felmérésében sem szerepeltek magyar adatok a P+S módszer első évtizedének tapasztalatairól.

− Mindennapi munkám során is ez a korosztály érdekel a leginkább, éppen ezért a tudományos kutatás terén sem választhattam volna mást a doktorim megszerzéséhez szükséges publikációk témájaként – véli Dékány Marcell, aki 2018 szeptembere óta dolgozik tanársegédként a Testnevelési Egyetemen Nemes Gábor mellett. – Edzői karrierem is, még a Feneketlen tónál, a legkisebbek nyári táboroztatásával kezdődött, kicsit később pedig részt vehettem Mike Barrell magyarországi előadásán, amely óriási hatással volt rám. A gyakorlatban és az elméletben azóta képzem magam a témában, Nemes Gáborral pedig több cikket és tanulmányt fordítottunk és iktattunk be a hazai egyetemi, valamint OKJ-s képzésbe. De nagyon kevés olyan tudományos igényű mű van, amely ténylegesen segíthetné a szakemberek fejlődését. Ezt kívántuk mi most orvosolni. Kilencvennyolcan töltötték ki a kérdőívet, amit hazai viszonylatban igen magas számnak tartunk, éppen ezért a válaszok és az abból levont következtetések is reprezentatívnak tekinthetőek.

Az ötletgazda tehát Dékány Marcell volt, amelyhez Pelva Gábor a korábbi TF-MTSZ együttműködésből fakadó munkakapcsolat révén csatlakozott. Utóbbi éppen 2021 elején vált meg szövetségi tisztségétől, ezért nemcsak a témát tartotta kifejezetten izgalmasnak és vonzónak, de ideje is volt a részvételre.

pelva dekany 20211227 diagrampelva dekany 20211227 diagram

 

− Marcell elsősorban a hazai, én pedig a nemzetközi eredmények összegyűjtésére koncentráltam, ugyanis nem álltunk meg a kérdőívek értékelésénél, hanem a versenytenisz igen árulkodó számadatainak összegyűjtését is fontosnak tartottuk – beszél a két szerző közötti munkamegosztásról Pelva Gábor, aki szerint hatalmas tudásanyagot gyűjtöttek össze, amelyet nem kevesebb mint 150 kimutatással gazdagítottak. Ezeket a hasznos információkat pedig a tervezett tudományos publikációkon túl, a hazai szövetségen keresztül a kollégáikkal is szeretnék megosztani. – A cikkekhez szükségesnél jóval több adatot összegeztünk, és ezek eredménye a következő tíz év hazai utánpótlásának stratégiai fejlesztésére, egy új koncepció kialakítására, a versenyzői létszám csökkenésének megakadályozására, a versenyrendszer optimalizálására, és új szakmai programok létrehozására egyaránt lehetőséget adna. Ezért tartjuk fontosnak, hogy minden, a korosztállyal foglalkozó szakemberhez eljussanak a végkövetkeztetések.

A kutatás alaptézise, hogy a Play and Stay rendszert Magyarországon is sikeresen bevezették, 2011 és 2020 között folyamatosan nőtt a piros, narancs és zöld pályákon versenyző 10 éven aluli gyermekek száma. Ebben a korosztályban egyenesen megduplázódott a hazai bázis. Ez mindenképpen pozitívum, ám azt is világosan látni kell, hogy összességében kevesebben versenyeznek, mint korábban. A felnőtt férfi mezőnyben 12, a hölgyek között pedig 25 százalékos csökkenés mutatható ki, miközben az U12-18-as fiú korosztályban 17, a lányok esetében pedig 11 százalékos a lemorzsolódás. Az egyik legtanulságosabb kérdés tehát az volt, vajon mikor veszítjük el azokat a teniszezőket, akik tízéves koruk alatt egyre nagyobb létszámban ragadnak ütőt.

− Évek óta úgy gondoljuk, hogy a klasszikus versenyrendszerbe nem tudjuk átvezetni a play and stay játékosokat, ám a számok nem ezt bizonyítják – mutat rá a kutatás egyik fontos megállapítására Dékány Marcell. – Valójában a fiúk esetében ez tizenhat, a lányok között pedig tizennégy éves korban történik meg. Ahhoz pedig, hogy megoldást találjunk a problémára, az első lépés az volt, hogy meghatározzuk, hol kell keresnünk. Nem kérdés, hogy a szövetségnek, a kluboknak, az edzőknek, a szülőknek és a játékosoknak össze kell fogniuk a megoldás érdekében. Én úgy látom, az MTSZ jól kommunikál ezen a téren és a versenyrendszer is jól épül fel, ám az is fontos lenne, hogy ne csak a legjobb három-négy gyerekre koncentráljunk, hanem egy sokkal tágabb mezőnyre. A gyerekek túlnyomó többsége számára nagyon fontos a közösség. A csapat ereje az, amivel leginkább bent tarthatjuk őket a sportágban. Ami pedig a szakembereket illeti, nem volt meglepetés számomra, hogy nagyon pozitívan állnak a play and stay-rendszerhez, ez igazolta a saját tapasztalataimat is. Az eszközöket és a módszertant egyaránt ismerik, használják, ám abban segítségre van szükségük, hogy ezeket jól alkalmazzák és újabb ismeretekhez juthassanak.

Pelva Gábor szerint „trendfordító programot” kellene kidolgozni a 16, illetve 14 éves korban tapasztalható lemorzsolódás megoldására. Egy 2018-ban Dániában készített felmérés ugyanis azt mutatja, hogy a tenisz a világon a legegészségesebb sport, hiszen a sportágat rendszeresen űzők majd’ tíz évvel élnek tovább nem sportoló társaiknál, a tollaslabdázók több mint hat, a labdarúgók pedig közel öt évvel kerültek a lista második, illetve harmadik helyére. Ennek tudatában pedig egyszerűen „tragédia” ilyen fiatalon elveszíteni a játékosokat, akik optimális körülmények között időskorukig hódolhatnának a teniszezés örömeinek.

− Ahhoz, hogy a problémára megoldást találjunk, ismernünk kell az alapvető motivációs tényezőket, amelyek fiúk és lányok esetében különbözőek lehetnek – enged bepillantást Pelva Gábor a kutatásnak ebbe az érdekes szegmensébe. – Előbbieket a siker, a versenyzés, a győzelem és a szórakozás sarkallja jobbnál jobb eredményekre, utóbbiakat viszont leginkább a közösség, az edzők, a barátok, a csapat, valamint a szórakozás motiválja, a siker és az eredményesség csak ezután következik. Ugyanakkor nagyon fontos azokat a tényezőket is világosan látni, amelyek végül a szakításhoz vezetnek. Ezek többnyire a szülők túlzóan eredményközpontú neveléséből, önértékelési problémákból, a valóságtól elszakadt távlati célok kitűzéséből, az edzőpartnerek hiányából, a túlversenyeztetésből, valamint a túlzott elvárásokból fakadnak. Az edzők véleménye szerencsére igen nagy százalékban megegyezett a statisztikai adatokkal, ami azt mutatta számunkra, hogy a kollégák nagyon is képben vannak a problémákkal kapcsolatban. Ezért is jó, hogy ezeket az empirikus tapasztalatokat konkrét számokkal tudtuk alátámasztani.

A kutatás többek között arra is választ keresett, hogy az edzők mely oktatási módszereket részesítik előnyben. A korai technika alapú oktatás helyét a P+S bevezetésével a játékos oktatás vette át, ezt szolgálták az új eszközök, a könnyített labdák és a pályaméret módosítása. A 2000-es évek elején végzett felmérések ugyanis azt mutatták, hogy a tenisz egy igen nehéz, hagyományos sportág, amelynek meg kell könnyíteni az elsajátítását. Az ITF eredményei szerint, amelyek összecsengenek Dékány Marcell és Pelva Gábor megállapításaival, ezen a területen a Play and Stay egyértelműen beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és még az idő szavát is megértette.

 

pelva dekany 20211227 diagram letszampelva dekany 20211227 diagram letszam

− Ma már az a fő kérdés, hogy a játékosító módszer elemeiből melyek a leghatékonyabbak az alfa generáció számára, amely egészen másképp gondolkodik, mint bármely más, őt megelőző nemzedék – állapítja meg Pelva Gábor, aki szerint ezek beépítése az oktatás módszertanába lényeges lépés lehet a jövőre nézve, hiszen az okostelefonok és a tablettek világában felnövekvő alfa generáció számára fontos a felhasználói élmény fokozása. A játékosítással, mint módszertani elemmel, ma már az oktatásban és a munkahelyi környezetben is találkozunk, jelentős motivációs hajtóereje miatt azonban bármely más probléma megoldására is alkalmas lehet.

A két magyar szakember szerint ugyanakkor a nemzetközi felnőtt eredményekre sem árt néha a statisztika adatain keresztül tekinteni. Azzal kapcsolatban, hogy évente hány fiatalnak sikerül megszereznie az első WTA/ATP-pontját, szinte sokkoló adatot kaptak. A 2011-2022-es időszakot tekintve, ez átlagosan 2,4 férfi, illetve 1,7 női teniszezőnek sikerült hazánkban. És ez még csak egy nagyon távoli első lépés a top 100-ba, ahová irreálisan sok fiatal szeretne eljutni. Azt is megfigyelték, hogy minél több játékos van egy korosztály nemzetközi élvonalában, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy közülük valaki tényleg a legjobbak között végzi. Ez pedig a hazai mezőny erősítését és szélesítését indokolja, ezért reális célokkal a ranglista ötödik, tízedik vagy akár huszadik játékosa számára is vonzóvá kell tenni a folytatást. Az igen szűk, elitképzés rövidtávon ugyan hozhat eredményeket, ám hosszútávon mindenképpen a sportág érdekei ellen dolgozik.

Dékány Marcell és Pelva Gábor számára a kutatás során egyre világosabban kirajzolódott a család fontossága is, ezért nemrégiben szülői programot indítottak, amelyet a szövetség is támogat. Éppen ezért az első ilyen oktatást a korosztályos ob idején tartották meg, a másodikat pedig Budaörsön. Eközben Dékány Marcell Pasaréten, saját klubjában is nagyon odafigyel a szülők folyamatos tájékoztatására, oktatására. A családnak is meg kell pontosan értenie, és el kell fogadnia saját szerepét a sportoló karrierjében, amely a gyakorlati feladatok mellett az elvárások területén is kulcsfontosságú lenne. Ebben az edző, játékos, szülő hármas közötti helyes kommunikációnak is nagy szerepe van, amiről egy érdekes diasorozatot is összeállítottak.

− Úgy gondoljuk, hogy az edzőképzésben is jól lehetne használni a kutatás során szerzett tapasztalatokat. S bármilyen pozitív is a play and stay rendszer működésének általános megítélése, természetesen nemcsak lehetne, de kellene is még javítani rajta. A magyar tenisz hosszú távú sikereihez azonban arra is szükség lenne, hogy a tudományos kutatások eredményeit a stratégiai döntések meghozatala, a képzési rendszer kialakítása és a mindennapi gyakorlati munka során egyaránt széles körben és egységesen felhasználjuk – zárta a hamarosan megjelenő publikációval kapcsolatos gondolatait Dékány Marcell.

 

pelva g dekany m 2021 2pelva g dekany m 2021 2Pelva Gábor és Dékány Marcell

 

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline