search
Szabanin Natália, Tóth Amarissa Kiara  és Bartha Panna triója Fekete Rudolf és Vaskó Balázs edzők társaságában
Szabanin Natália, Tóth Amarissa Kiara és Bartha Panna triója Fekete Rudolf és Vaskó Balázs edzők társaságában

Az idei korosztályos csapat Európa-bajnokság selejtezőjét két csapatunk, az U16-os és az U18-as leánycsapat egyaránt sikerrel vette, ők a jövő héten lépnek pályára a kontinens legjobbjai ellen.

A Summer Cup edzők és játékosok számára egyaránt számos tanulsággal szolgáltak, amelyről honlapunknak is beszéltek.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * A nem hivatalos korosztályos csapat Európa-bajnokság döntőinek ismét van magyar résztvevője, s mindjárt kettő is. Az U16-os és az U18-as leányok gárdája egyaránt kivívta az augusztus 2. és 4. között Csehországban, illetve Franciaországban sorra kerülő fináléban való részvétel jogát. Utoljára ez 2019-ben, Nagy Adrienn vezetésével az U18-as hölgyeknek sikerült, akik a 7. helyen végeztek Granville-ben.

A legfiatalabbak egy héttel korábban mérték össze tudásukat, az U12-es leánycsapat végül az ötödik helyért játszhatott. Az együttest a korábbi éljátékos, a szövetség jelenlegi válogatott koordinátora, Marosi Katalin kísérte el, aki annak idején párosban Vidáts Réka oldalán volt korosztályos Európa-bajnok, így a kontinensviadal hangulata sok szép régi emléket idézett fel benne.

− Bevallom, néha annyira visszajött a múlt, hogy szinte ismét a pályán éreztem magam – mesélt a különleges élményről Marosi Katalin, aki számára a lehető legjobb választás volt a korosztály, hiszen mentáltrénerként éppen a tizenkét év körüli lányok közül került ki a legtöbb kis páciense az utóbbi években. – A moldávok elleni vesztes mérkőzés után tényleg úgy éreztem, mintha én veszítettem volna, nem is a lányok. Egyébként nagyon nagy élmény volt az Eb-selejtező és csupa pozitív előjellel. A kis csapatomról annak ellenére csak jót tudok mondani, hogy nem sikerült a továbbjutás. Amikor úgy tűnt, hogy sima vereséget szenvedtünk, a pályán akkor sem volt igazán nagy különbség. Úgy láttam, hogy Nemcsek Gréta, Mihálka Anna és Kálmán Luca egyáltalán nincsenek messze az élmezőnytől. Sem morálisan, sem technikailag. A csapatszellem pedig példamutató volt, ahol tudták, segítették egymást, ami ebben az életkorban azért nagyon ritka. Csapatvezetőként éppen ezért nem is volt nehéz dolgom, kizárólag a meccseléssel kellett foglalkoznom.

 

u12 es leanyvalogatott balrol nemcseku12 es leanyvalogatott balrol nemcsekNemcsek Gréta, Kálmán Luca, Mihálka Anna és a csapatvezető Marosi Katalin

 

Marosi Katalin jó észrevételeinek a játékosok örültek a legjobban, Nemcsek Gréta például kifejezetten hangsúlyozta, hogy a kapitány tanácsainak minden alkalommal hasznát látta.

− Úgy érzem, a fehéroroszok elleni, utolsó találkozón tanultam a legtöbbet. Marosi Katalin ekkor arra kért, hogy ne engedjem az ellenfelem akaratát érvényesülni, ragaszkodjak a saját elképzeléseimhez. Ezt sikerült is megvalósítanom a láthatóan nagy taktikai csatában – idézte fel Gréta a számára egyik legfontosabb momentumot.

Marosi Katalin szerint apróságokat kell javítani a magyar leánycsapat esetében, miközben arra is felhívta a figyelmet, hogy nem véletlenül vannak a csehek például valamennyi korosztályban a legjobbak között. Hatalmas ismétlésszám van az ütéseikben, amihez fegyelem és egyfajta gépiesség társul. Az érzelmeiknek nem engednek szabad folyást, minden helyzetből mennek tovább. A szakember szerint ezen a téren kellene a lányoknak fejlődniük, az induláshoz szükséges jó alapokat viszont Nemcsekék is megkapták klubjukban, amelynek kibontakoztatásához a jövőben mindenképpen komoly nemzetközi tapasztalatot kell szerezniük.

A férfi szakág utánpótlásért felelős szövetségi edzője, Kisantal Péter az U12-es fiúk esetében azonban már nagyobb különbségekről tudott beszámolni, ami az eredményben is tükröződött, hiszen mind a három csoportmeccset 3-0 arányban veszítették el.

− Sajnos az orosz, a román és a spanyol válogatott egyaránt jobb volt nálunk, már ebben az életkorban is olyan kész játékosokkal álltak fel ellenünk, akiket legfeljebb megszorítani tudtunk – értékelte a legfiatalabbak teljesítményét Kisantal Péter, akit az orosz Frolov, mind testfelépítésében, mind játékában az ifjú Fucsovicsra emlékeztetett, Varga Oszkárt tehát dicséret illeti, hogy a második szettben 7:5-öt tudott játszani ellene. – A csoportmeccsek során egyértelműen látható volt, hogy teniszezőink kevésbé képzettek, néha alapdolgok hiányoznak a játékukból. Leginkább azonban a labdatartásban maradtak alul. De nem abban látom a szerepemet, hogy a hibákat kiemeljem, hanem épp ellenkezőleg. Az együttlétek során egy közös munka- és edzésrendet próbálok kialakítani, amely alapján a következő kihívások elé állhatunk. Minden este kiértékeltük a mérkőzéseket, így a fiúk most már pontosan tudják, mit várok el tőlük a jövőben, s mi az, ami szerintem szükséges ahhoz, hogy később, az idősebbek között csökkenjen az élvonalhoz mért lemaradásunk. Mint csapat nagyon jól működtek együtt, minden tőlük telhetőt megtettek, ami kulcskérdés a további közös munka szempontjából.

 

u12 eb 2021 fiuku12 eb 2021 fiukAz U12-es válogatott: Kisantal Péter edző, Valkusz Márk, Varga Oszkár és Somogyi Ábel

 

Az U16-os fiúk hat csapatos csoportba kerültek, így ők mindössze két mérkőzést játszottak, s az ötödik helyért vívott olaszok elleni meccsen a nagy hőség miatt már a párosoknak sem kellett pályára lépniük. A Latianoban uralkodó meleg azonban egy percig sem gátolta meg abban a csapatot vezető Kisantal Pétert, hogy a meccsek helyett kemény edzéseket iktasson be a programba, hiszen ezzel az együttessel is a fejlődésre és a jövőbeni eredményekre összpontosít.

− A legfontosabb tanulság mindenképpen az volt, hogy sokkal gyorsabb játékot játszottak ellenfeleink, ebben a korosztályban már nem elég a technikás, jó húzásokra alapozni – vonta le a következtetést a szakember, aki szerint ezek a teniszezők már nem igazán indulnak a Tennis Europe korosztályos versenyein, sokkal inkább a junior ITF-tornákon méretik meg magukat. Az említett különbség is innen fakad, egészen más mozgással, sokkal jobb szervákkal állnak oda, mint a TE-viadalok megszokott résztvevői.

– Az első találkozónkon Halmos Kornél sajnos sokat hibázott, Mészáros Patrik viszont ki-ki meccset vívott az igen jó játékerőt képviselő elsőszámú török ellen. Párosban nem véletlenül nyertek Győri Lóránttal, nagyon jól játszottak. Patriknak az olaszok ellen még jobban ment, az a meccs számomra nagyon biztató volt a jövőre nézve. Bár azt sem szabad elfelejteni, hogy azért csak vereséggel végződött. Velük kapcsolatban úgy érzem, hogy kisebb a lemaradásunk, éppen ezért gőzerővel készülünk tovább, s próbáljuk felvenni a legjobbak tempóját.

Az U18-as fiúk igazi halálcsoportba kerültek a franciaországi La Rochelle-ben, hiszen a vendéglátó együttest a korosztályos ITF-világranglista 3., 4., és 7. helyezettje alkotta, akik már az ATP összevetésben is szerepelnek. Az első és a második számú játékosuk játszotta idén Párizsban a junior Roland Garros döntőjét. A Selmeci Petra által irányított gárda ugyan nem ellenük kezdett, ám a második kiemelt portugálok is három korosztályos top100-as teniszezővel álltak fel a nyitómeccsünkre, míg nálunk Kalocsai Péter a 475., Sztasák Jonatán a 731., Deli Merse pedig az 1019. helyen található.

− Peti sajnos nem volt teljesen egészséges, a repülőút után begyulladt a torka és hőemelkedése is volt, de így is vállalta a játékot és egy nagyon erős kezdés után meg is nyerte az első játszmát top ötvenes ellenfelével szemben. Az iramot azonban nem bírta tartani és végül alulmaradt. Jonatán is mindent megtett, jól játszott, de a portugál fiú jobb volt nála fizikálisan – ismertette a portugálok elleni meccs történéseit Selmeci Petra, majd az osztrákok elleni találkozóra tért át. – A második találkozón nyerni szerettünk volna, még akkor is, ha Peti ekkor már nem tudta vállalni a játékot. Jonatán lépett az egyes kockába, s nagyon jó játékkal hozta az igen nehéz meccsét. Merse is meggyőzően kezdett, s a másodikban is három egyre vezetett, amikor fordult a kocka és végül döntő szettben kikapott. Nagyon bíztunk a párosban, ami egy hajszálon ment el. Csalódottak vagyunk, s különösen azért, mert az ötödik helyért a jóval gyengébb Málta ellen játszhattunk volna.

 

u18 csapat eb 2021u18 csapat eb 2021Selmeci Petra csapatvezető és az U18-as válogatott: Sztasák Jonatán, Kalocsai Péter és Deli Merse

 

A Tenisz Műhely szakembere szerint nagyon kevésen múlt, hogy a reálisan kitűzött ötödik helyet elérjék, mégis le kell vonni a szükséges tanulságokat. Selmeci Petra úgy gondolja, hogy a hétköznapokban sokkal többet és keményebben kell dolgozniuk a játékosoknak, illetve sokkal több hasonlóan magas színvonalú meccset kellene játszaniuk. Hazai környezetben sajnos nem tudják megszerezni azt a fajta meccsállóképességet, amelyre a világ korosztályos élvonalával szemben szükségük lenne.

− A nagy tenisznemzetek olyan erős játékosállománnyal rendelkeznek, hogy a határaikon belül is megfelelő színvonalú, rendszeres kihívásokkal találkoznak játékosaik. Ezt a hátrányt nekünk nagyon nehéz leküzdenünk – hívta fel a figyelmet a hazai utánpótlás-nevelés egyik fontos problémájára Selmeci Petra.

Az U16-os és az U18-as leánycsapat számára azonban még nem ért véget a sorozat, a sorsoláson derül majd ki, hogy a jövő héten RENDEZENDŐ fináléban kik ellen lépnek elsőként pályára.

 

u 16 2021 gulyas dankofenyves udvardyu 16 2021 gulyas dankofenyves udvardyGulyás István csapatvezető, Dankó Vanesa, Fenyves Gréta és Udvardy Luca

 

U12

HEAD Nemzetek tornája, nem hivatalos U12-es csapat Európa-bajnokság. Selejtező.
Leányok.
C csoport. Rakovnik (Csehország)
A csoport: Svájc – Magyarország 2-1 (Héloïse Rivier – Nemcsek Gréta 2:6, 1:6, Noelia Manta – Kálmán Luca 6:3, 6:4, Manta, Rivier – Mihálka Anna, Nemcsek 7:6(2), 2:6, 11-9), Magyarország – Észtország 2-1 (Mihálka Anna – Eleanora Roos 6:1, 4:6, 6:0 Nemcsek Gréta – Kiira Pashkov 4:6, 6:7(5), Kálmán Luca, Mihálka – Pashkov, Roos 6:3, 7:6(5), Moldova - Magyarország 2-1 ( Carolina Diacenco – Mihálka Anna 6:1, 6:2, Lia Belibova – Nemcsek Gréta 6:3, 6:1, Diacenco, Romina Hincu – Kálmán Luca, Mihálka 0:6, 1:6)
Az 5. helyért: Magyarország – Fehéroroszország 2-1 (Mihálka Anna – Vlada Razina 3:6, 3:6, Nemcsek Gréta – Maryia Kolas 6:3, 6:3, Kálmán Luca, Mihálka – Daria Pashkevich, Razina 7:6(4), 6:3). Csapatvezető: Marosi Katalin
Továbbjutott Csehország és Lengyelország

Fiúk. D csoport. Slobozia (Románia)
B csoport: Oroszország – Magyarország 3-0 (Savva Rybkin – Somogyi Ábel 6:1, 6:0, Alexej Frolov – Varga Oszkár 6:1, 7:5, Grigorij Gorszkij, Rybkin – Somogyi, Valkusz Márk 6:4, 6:4), Románia – Magyarország 3-0 (Eric Macimmilian Nita – Valkusz Márk 6:0, 6:0, Vlad Catalin Sandu – Somogyi Ábel 6:3, 6:0, Cristian Badea, Nita – Somogyi, Varga Oszkár 6:4, 6:3), Spanyolország – Magyarország 3-0 (Marc Martin Roca – Somogyi Ábel 6:2, 6:0, Sergio Esquerdo – Varga Oszkár 6:0, 6:1, Aleis Galindo, Roca – Valkusz Márk, Varga 6:1, 6:4).
A 7. helyért: Magyarország – Grúzia 2-1 (Valkusz Márk – Nikolozi Sirbiladze 2:6, 6:3, 5:7, Varga Oszkár – Demetre Navrozashvili 6:3, 6:2, Somogyi Ábel, Valkusz – Navrozashvili, Sirbiladze 6:4, 7:5)
Csapatvezető: Kisantal Péter
Továbbjutott: Románia és Oroszország

U14 - A csapatok június végén játszották le kontinentális selejtezőiket,erről ITT olvashatnak.

U16

Summer Cup, nem hivatalos korosztályos csapat Európa-bajnokság. Selejtező.
Leányok. C csoport
. Beszterce (Románia)
Negyeddöntő: Magyarország – Szlovénia 3-0 (Danko Vanesa Dalma – Ana Tara Pracek 6:2, 6:3, Fenyves Gréta – Lija Mumlek 6:1, 6:1; Fenyvers Gréta, Udvardy Luca 6:3, 6:1).
Elődöntő: Magyarország – Belgium 2-1 (Danko Vanesa Dalma – Romane Longueville 6:1, 6:0, Udvardy Luca – Amelia Waligora 6:3, 6:4; Danko, Fenyves – Flo Helsen, Longueville 7:5, 5:7, 6:10).
Döntő: Románia – Magyarország 2-1 (Stefania Bojica – Dankó Vanesa Dalma 2:6, 4:6, Cara Maria Mester – Udvardy Luca 3:6, 6:2, 7:6(2), Bojica, Mara Gae – Dankó, Udvardy 6:4, 6:3). Csapatvezető: Gulyás István
Továbbjutott: Románia és Magyarország


Fiúk. C csoport.
Latiano (Olaszország)
Negyeddöntő: Törökország − Magyarország 2-1 (Onder Balci – Halmos Kornél 6:1, 6:3, Atakan Karahan – Mészáros Patrik 6:4, 6:1, Atakan Karahan, Ataol Toker – Győri Lóránt, Mészáros Patrik 4:6, 3:6).
Az ötödik helyért: Olaszország – Magyarország 2-0 (Andrea Meduri – Győri Lóránt 6:1, 6:2, Ciacomo Nosei – Mészáros Patrik 6:4, 6:3. A párost nem játszották le.) Csapatvezető: Kisantal Péter
Továbbjutott: Oroszország és Lengyelország

U18
Leányok. A csoport.
Zenica (Bosznia Hercegovina)
Elődöntő: Magyarország (1.)– Bosznia-Hercegovina 2-1 (Bartha Panna – Ena Baltic  6:1, 6:2, Szabanin Natália – Suana Tuckovic 6:1, 6:1, Bartha, Szabanin – Baltic, Sara Mikaca 4:6, 5:7)
Döntő: Magyarország  –  Szlovákia (2.) Bartha Panna − Radka Zelnickova 3:6, 1:6, Szabanin Natália – Bianca Behulova 6:3, 3:6, 6:2.  Szabanin Natália, Tóth Amarissa Kiara – Sara Suchankova, Radka Zelnickova 3:6, 6:3, 11:9. Csapatvezető: Fekete Rudolf
Továbbjutott: Magyarország és Szlovákia

Fiúk. B csoport. La Rochelle (Franciaország)
Elődöntő: Portugália (2.) – Magyarország 3-0 (Jaima Faria – Sztasák Jonatán 6:3, 6:2, Miguel Gomes – Kalocsai Péter 5:7, 6:1, 6:2, Faria, Henrique Rocha – Deli Merse, Sztasák 6:2, 6:3).
Az 5-7. helyért: Ausztria – Magyarország 2-1 (Syl Gaxherri – Deli Merse, Matthias Újváry – Sztasák Jonatán, Gaxherri, Újváry – Deli, Kalocsai. Csapatvezető: Selmeci Petra
Továbbjutott: Franciaország és Portugália

 

Az egyéni Európa-bajnokság beszámolója ITT olvasható

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline