search
A nagy bejelentés 2019-ben, Londonban: Billie Jean King, Fürjes Balázs, Szűcs Lajos, akkori MTSZ-elnök és Richter Attila, ex-főtitkár
A nagy bejelentés 2019-ben, Londonban: Billie Jean King, Fürjes Balázs, Szűcs Lajos, akkori MTSZ-elnök és Richter Attila, ex-főtitkár

A női teniszcsapatok világdöntője, a Fed Kupa néven anyakönyvezett, s immár az alapító Billie Jean King nevét viselő szupertorna három évig lett volna pesti látványosság, ám a járvány miatt eddig nem tudták megrendezni - s immár eldőlt: új helyszínt keres az ITF. Ami miatt nem igazán bánkódik az MTSZ.

 

(Lapszemle-összesítés) A milliárdos kiadások nagy részét megúsztuk, ám nem lesz egyszerű feladat a még zajló kármentés.

Eddig is kellett költeni a majdnem megrendezett 2020-as nyitóversenyre, s most a nemzetközi szövetséggel kötött (számukra hasznot hozó, a rendezőt illetően anyagilag igencsak előnytelen) kontraktus megszüntetése "termelhet" még újabb kiadásokat, kemény munkát a hazai jogászok számára. Egyes hírek szerint 60 millió dollárról indul az egyezkedés, ezt kellene lentebb srófolniuk a kármentést végző ügyvédeknek...

Lapszemlénk az MTSZ elnökségének minap hozott határozatát, valamint a Nemzetközi Szövetségnek a Reuters hírügynökség által közzétett nyilatkozatát, illetve az nso.hu cikkét és egy hazai Facebook-blogot (a szakíró Siklós Erik tollából) oszt meg az olvasóval - szokás szerint változtatás, komment nélkül.

MTSZ elnökségi döntés

38/2021 (04.20.) sz. Eln. Határozat
Az Elnökség megvizsgálta, hogy az ITF 2021. március-i leveleiben foglaltak szerint a Fed Kupa (BJK) rendezésére vonatkozó ún. Rendezési Szerződés szerinti első verseny lebonyolítására kijelölhető-e egzakt időpont a jelen pandémiás helyzetben.

Az Elnökség megállapította, hogy a Covid-19 újabb és újabb mutációinak megjelenésére és azoknak az emberi életet veszélyeztető hatására tekintettel nemzetközi tenisz verseny, a Rendezési Szerződés szerinti feltételek mellett és az emberi egészség és élet megóvásának biztosításával, nem rendezhető meg.

A jelenlegi kormányzati intézkedések is lehetetlenné teszik azt, hogy nemzetközi verseny, nézők előtt és korlátozások nélkül, lebonyolítható legyen. Figyelemmel arra, hogy a Covid-19 világjárvány megszűnésére vonatkozóan jelenleg még óvatos becslések alapján sem áll rendelkezésre megbízható adat, továbbá arra, hogy a Rendezési Szerződésben foglalt vállalások szerinti első verseny megtartása a Covid-19 hatásai miatt már így is 2 éves csúszásban van, az Elnökség megállapította, hogy a Covid-19 olyan pandémiás helyzetet teremtett, amely alapján sem a Rendezési

Szerződés szerinti BJK versenyek megtartására, sem a BJK versenyek megtartására vonatkozó időpontok kijelölésére nem volt és a mai napig nincsen lehetőség.
Az Elnökség a fentiek alapján úgy határoz, hogy kezdeményezi a Rendezési Szerződés megszüntetését és a felek közötti elszámolást.

 

*

ITF kommüniké

Nem Budapesten lesz a női tenisz Billie Jean King-kupa (korábbi, ismertebb nevén Fed-kupa) idei döntője – írja hírében a Reuters hírügynökség a Nemzetközi Teniszszövetségtől (ITF) szerzett információra hivatkozva.

A Reuters által megnevezett ITF-forrás szerint a nemzetközi szervezetet „meglepte” az április 22-én kapott hivatalos levél, amelyben a magyar szövetség arról értesítette: Magyarországon pillanatnyilag nem lehetséges megrendezni a versenyt.

A brit hírügynökség hírében az szerepel, hogy a koronavírus-járvány a már kétszer – szintén a pandémia miatt – elhalasztott torna meghiúsulásának oka.

Nem sokkal később Dave Haggerty, az ITF elnöke is megerősítette a Reutersnek: bár a magyar kormánnyal és a magyar szövetséggel mindenben együttműködve dolgoztak az eredetileg 2020 áprilisára kiírt verseny új időpontjának megtalálásáért, végül nem maradt más lehetőség, mint új helyszínt keresni.

„Az elmúlt egy évben végig harmonikusan dolgoztunk együtt, így aztán meglepődve és csalódottan értesültünk arról, hogy a magyar szövetség mégsem tartja lehetségesnek a torna budapesti megrendezését. Az idő szorít, így nem maradt más lehetőség, mint lezárni a Magyarországgal kötött megállapodást, és új helyszín keresésébe fogni" – idézi a Reuters Haggertyt.

Az ITF tájékoztatta a részvételre jogosult 12 ország szövetségét, hogy új helyszínt keres – írja a Reuters. A helyszínre váró tornán a magyar válogatott a címvédő francia és az orosz csapattal került egy csoportba.

 

*

Korábban beszámoltunk róla: a Magyar Teniszszövetség új vezetősége mindent megtesz annak érdekében, hogy megszabaduljon a női csapatdöntő rendezési jogától, amelynek megvásárlása több szempontból is rossz döntés volt. Az előző szövetségi vezetés által aláírt szerződés szakmai és pénzügyi hátterét körültekintően szükséges megvizsgálni, hogy "a magyar adófizetők pénzéből finanszírozott verseny ügye megnyugtatóan és a legkisebb veszteségekkel zárulhasson le". A szövetség kitért arra is, hogy a budapesti szerződés annak idején az ITF számára igen kedvező anyagi feltételeket kínált.

Ezt erősíti, hogy az ITF-elnök nem hivatalos értesülésünk szerint már az esztendőfordulón titkos tárgyaláson hazánkban járt, s azóta próbál a nemzetközi szövetség a magyarokkal kötött szerződéshez hasonló "jó üzletet" kötni, ám idestova fél esztendő alatt sem sikerült rendezőt találnia...

A Magyar Közlöny akkori adatai szerint Magyarország - amely három évre nyerte el a rendezési jogot - 2019-ben 3,2 milliárd, 2020-ban 6,8 milliárd, 2021-ben 6,8 milliárd, 2022-ben pedig 3,2 milliárd forintot szánt az eseményre. Azaz a teljes költség közel 21 milliárd forint lett volna négy év alatt.

 

*

RÉSZLET AZ NSO-CIKKBŐL

2019. június 27-én vált hivatalossá, hogy 2020-tól 2022-ig Budapest rendezheti meg a Davis-kupa világcsoportjához hasonlóan átalakított, ugyancsak 18 millió dollár összdíjazású viadalt, 12 női válogatott, köztük szabadkártyával Babos Tímeáék részvételével.

A magyar kormány 2019 és 2022 között összesen 20.6 milliárd forintot biztosított volna az eseményre, amely a világjárvány miatt tavaly elmaradt, az idén áprilisban meg elhalasztották. A bejelentéskor nagy sikernek tűnt a rendezés, hiszen Budapest többek között Varsó, Chicago, London, Isztambul, Szentpétervár és Berlin elől szerezte meg a jogot – csakhogy később kiderült, ennek a fele sem igaz. Tény, több világváros is érdeklődött a Fed-kupa-döntő iránt, ám visszaléptek, amikor kiderült, mennyi pénzt kellene érte fizetni. Nincs olyan pályázó, aki 19 milliárd forintnyit ajánlott volna – mi viszont mindenféle licit vagy jó értelemben vett alkudozás nélkül teljesítettük a Nemzetközi Teniszszövetség amerikai elnöke, David Haggerty álmait.

Fürjes Balázst, aki 2019 júniusában nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztosként vett részt a rendezési jog odaítélésének bejelentésén, s ő most a következőképpen reagált:

 „A magyar álláspontot ebben a kérdésben a Magyar Teniszszövetség alakítja ki. A kormány tiszteli a szövetségek autonómiáját és úgy gondolja, hogy minden sportág nagy nemzetközi versenyének hazai rendezése ügyében a sportág nemzeti szakszövetségének véleménye a döntő. A versenyt korábban az MTSZ javasolta Magyarországra hozni, az MTSZ pályázott a nemzetközi szövetségnél. Ha a pandémia miatt az MTSZ álláspontja megváltozott, az érthető, és a kormány ebben is a Magyar Teniszszövetséget támogatja.”

A kormánybiztos megjegyezte: a problémát Lázár Jánossal mindketten örökölték, de nekik kell megoldaniuk. A verseny leszerződése idején más volt a teniszszövetség elnöke és az Nemzeti Sportügynökség irányítása, a nemzetközi versenyek szervezése nem kormánybiztosi feladat volt.

Az MTSZ új vezetősége, Lázár János elnök, Markovits László szakmai alelnök és a teljes elnökség egyhangúlag nem kíván közpénzből drága, soha meg nem térülő nemzetközi eseményeket rendezni bérelt vagy ideiglenes létesítményekben. Az elkövetkező években ATP-torna sem lesz Budapesten, de az igazán nagy közpénzpazarlás egyértelműen a Fed-kupa fináléja.

 

*

Tennis Love and Game, Siklós Erik blogja:

Nem lesz Billie Jean King Cup Final Budapesten, az ITF új helyszínt keres.
Szomorú, elgondolkodtató, minimum tanulságos a történet, amíg eljutottunk idáig. A várható következmények akár tragikusnak is nevezhetőek a magyar teniszre nézve.

A legfontosabb kérdések:
1. Mennyibe került ez a "játék" eddig a magyar adófizetőknek?
2. Mennyibe fog még kerülni ez a "játék"a magyar adófizetőknek?
3. Lesznek-e felelősei ennek a csúnya véget ért "játéknak” és megkapják-e a megérdemelt büntetésüket?
4. Kik a legnagyobb vesztesei ennek a “játéknak”?

Az első kérdésre akár lehet is válasz, eddig 8-10 millió dollárt fizettünk ki a semmire, az már soha nem jön vissza, gyakorlatilag elégettük.
A második kérdésre egyelőre nehéz válaszolni, de az összeg minden bizonnyal dollár tízmilliókban mérhető, megint csak elégetett pénz.
A harmadik kérdésnél csak remélni lehet, hogy igen a jó válasz.
A negyedik kérdésre a válasz: a magyar játékosok.

Elképesztő történet, sokkal többet érdemel a kifejtése, a megfejtése, mint egy Facebook poszt.
Nagyon röviden.

Valaki (tudjuk, ki) egyszer úgy gondolta, jó ötlet lenne, ha Budapesten rendeznék meg az akkor még Fed Cup Final-nak nevezett, igazából teljesen új eseményt. Az ITF a Davis-kupa mintájára próbálta átszervezni a Fed-kupát is és úgy gondolta, ha a Grand Slameken egyenlő a pénzdíj a nők és a férfiak versenyében, akkor a csapat-világbajnokságnál sem lehet különbség. Az alapvető probléma ott volt, hogy a Fed-kupa fényévekre van minden mutatóban a Davis-kupától, piaci alapon nem is volt hajlandó senki más annyi pénzt adni érte, mint a magyarok. Nem számít, néhány ügyes sportvezető, eltérő motivációtól vezérelve egymásra talált és megcsinálta a Nagy átverés2. éles változatát.

Hiába jelezte több egykori kiváló játékos, hogy ez nem ér ennyit, vétek annyi millió dollárt fizetni, győzött az irracionalitás - ennél óvatosabban, finomabban nehéz ezt megfogalmazni.

A győzelem (bár igazából önmagunkkal versenyeztünk) után mindenki beállt a sorba, ha már így alakult, akkor csináljuk jól, hozzuk ki belőle a maximumot, felejtsük el, hogy minimum 40 millió dollárral túlárazva vettünk valamit.

Nézzük a pozitív oldalát: akár top tízes női teniszezőket is láthatnak a magyar szurkolók 3 éven át (mondjuk az összeg töredékéből lehetett volna Budapestre hozni Federert, Nadalt, a Williams nővéreket és ráadásnak Sarapovát); a legjobb játékosaink extra játéklehetőséget kapnak hazai pályán a világ legjobbjai ellen és keresnek minimum 500 ezer dollárt évente; az MTSZ kasszájába is befolyik 300 ezer dollár, szintén évente (na, pl. ezt a két összeget, összesen 2,4 millió dollárt már buktuk valószínűleg, mert, ha nem vagyunk rendezők, akkor nincs szabadkártya, tehát nincs magyar válogatott a 12 csapatos döntőben).

Nem tudok olyanról az egyetemes sport történetében (de szívesen tanulok), hogy egy ország elnyeri egy nagy nemzetközi verseny rendezési jogát, az állam biztosítja hozzá a szükséges anyagiakat, tehát a rendezés sikere nem attól függ, hogy lesz-e szponzor, majd az adott sportág nemzeti szakszövetsége lábon lövi magát, hirtelen megvilágosodik és egy nehezen védhető indokkal megfúrja az egészet.

Egyelőre itt most befejezem, de lesz még folytatás.

P.S. Miként nem tudtam őszintén örülni annak, amikor eszement feltételek mellett bepályáztunk a Fed-kupa rendezésre, úgy a mostani döntést sem tudom kitörő lelkesedéssel fogadni - tudom, biztos bennem van a hiba, én egy ilyen örök elégedetlenkedő vagyok, be is állítom magam a sarokba.
Abban azért bízom, hogy az egyszer már elüldözött, majd 2 éves küzdelem után hazahozott Hungarian Grand Prix (WTA250-es verseny) nem marad el és július 11-től lesz profi tenisz Budapesten

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline