search
U14-es csapat: Bíró Melinda, Molnár Kitti és Major Stella, valamint Szatmáry Adrián edző
U14-es csapat: Bíró Melinda, Molnár Kitti és Major Stella, valamint Szatmáry Adrián edző

Az európai Winter Cup-sorozat minden évben világosan megmutatja, hol a helyünk a kontinens térképén. Az idén, a tavalyi évhez hasonlóan, egyetlen korosztályos válogatottunk sem jutott túl a selejtezőcsoportján. Tavasz óta közbeszólt a koronavírus. Nemzetközi eredmények nélkül a fiatalok teljesítménye gyakorlatilag értékelhetetlen, s látható az is, vannak „lyukas” évfolyamaink.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * A 2020-as esztendő nemcsak a teniszezők, de úgy általában az egész sportvilág számára nehezen értékelhető, hiszen hol itt, hol ott állt le a nemzetközi versenyrendszer. A fiatal magyar teniszezőket a széles hazai bázis és az erős itthoni mezőny hiányában különösen súlyosan érintette a külföldi utazások meghiúsulása. Tizennégy éves kortól minden profi álmokat dédelgető játékosnak el kell tudnia helyeznie magát a nemzetközi élmezőnyhöz képest, tizenhattól pedig már az ITF korosztályos világranglistája határozza meg leginkább a versenyzők lehetőségeit. Ennek ellenére megpróbáltunk egyfajta mérleget vonni a magyar teniszutánpótlás 2020-as évéből.

A legfiatalabbak esetében (U12, U14 és U16-os korosztályok) az európai Winter Cup-sorozat minden évben világosan megmutatja, hol a helyünk a kontinens térképén. Az idén, a tavalyi évhez hasonlóan, egyetlen korosztályos válogatottunk sem jutott túl a selejtezőcsoportján. A két fiatalabb generáció szövetségi edzőjét, dr. Zsiga Lászlót nem érte váratlanul a kvalifikációs meccsek eredménye, hiszen már 2018 márciusában, egy belső tájékoztató anyagban felhívta az akkori vezetés figyelmét egy szomorú tényre, miszerint fiatal teniszezőink a játék minden elemében el vannak maradva az európai élmezőnytől. A kezdődő negatív tendencia azonnali reagálást kívánt volna, még akkor is, ha látható következményeivel csak néhány év múlva, a felnőtt mezőnyben fogunk szembesülni.

−  Szerintem nem rendszerszintű, sokkal inkább módszertani a probléma – egészítette ki korábbi észrevételét dr. Zsiga László. – Jobb hatékonysággal, nagyobb intenzitással kellene dolgozni, a minőségi munka még kevesebb edzésszámmal is eredményesebb lehet az átlagosnál. Meglehetősen technika-orientált vagyok, ebben a korban a helyes alapok letételére kellene különösen nagy figyelmet fordítani. Azért az igen figyelmeztető jel, ha egy korosztályos magyar bajnok, a Tennis Europe versenyének első körében vereséget szenved. Egyértelműen azt mutatja, hogy el vagyunk maradva az élvonaltól. A játékosainkon évről évre tapasztalt fejlődés pusztán a biológiai érésből fakadó előrelépés, ezért nem is csökken a távolság, s ezért nincsenek jobb nemzetközi eredményeink.

A szakember az U12-es mezőnyből Kovács Marcell (Pasarét TK), Lázár Tamás Krisztián (Alfa TI), Takács Bercel Sándor (Dunakeszi TK), Tóth Ákos János (Sportmánia), Závaczki Milán (Marso TC), valamint Benke-Giosanu Izabella (Pasarét TK), Kardos Lora (Római TA), Kálmán Luca (Alfa TI), Mihálka Anna (Alfa TI), Szalay Milla (Bajai TK) és Sziklai Eszter (Optofit SE) nevét emelte ki.

Egy korosztállyal feljebb lépve már a felsorolás is mutatja, hogy szűkül a nemzetközi szinten is elindítható játékosok száma, hiszen az U14-es fiúk esetében mindössze három játékos, Kincses Kolos (MTK-BTC), Halmos Kornél Andor (Pasarét TK) és Győri Lóránt Krisztián (Gubacsi TK), a lányoknál pedig Bíró Melinda (Gellért SE), Major Stella (Gellért SE), Kis-Czakó Eszter (Gellért SE), Varga Viktória (Marso TC), valamint Molnár Kitti (Metro RSC) mutatott szerinte biztató játékot 2020-ban. A szakvezető külön kiemelte Molnár Kittit, aki utolsó éves U14-es játékosként a nyári válogatott erőpróbákon biztosan jó visszajelzést kapott volna teljesítményéről, a következő évben, az idősebbek között, már nehezebb dolga lesz.

A Metro RSC fiataljának édesanyja, Molnár Edina egyetért a szakemberrel, mégsem kárhoztatja a nemzetközi versenyek hiányát, hiszen Kitti a hazai lehetőségeket is megpróbálta maradéktalanul kihasználni. A Fortuna SE női Szuper Liga csapatában például első játékosként is remekül megállta a helyét, miközben a felnőtt páros Ob-t Szabanin Natália oldalán megnyerve a szám legfiatalabb bajnoka lett.

„A járványnál is nagyobb problémánk, hogy a tizennégy éves korára, tizenegyszeres ob-győztes számára nem találunk támogatót, s így a helyzet normalizálódása után sem tudom, hogyan fogjuk a külföldi utazásokat megoldani. De nem csüggedünk, dolgozunk tovább, s bízunk a jó szerencsénkben” – jegyezte meg helyzetükkel kapcsolatban Molnár Edina.

A korosztályos magyar ranglistákat nézve igazolva látszik dr. Zsiga László megállapítása, miszerint az U14-es korosztályban igen karcsú a mezőny, jóllehet annak kéne az egyik legnépesebbnek lennie. De nézzük a novemberi hivatalos számokat: F18:107, L18:75, F16:140, L16:99, F14:137, L14: 82, F12:152, L12:73. Az adatokból világosan látható, hogy a hazai piramisrendszer alig hasonlít piramishoz, a leányok között pedig mintha inkább a feje tetejére állna.

A koronavírus miatti teljes leállást követő nyári viszonylagos fellendülés után ősztől is Európa-szerte törölték a korosztályos versenyek javát, sőt, már most biztos, hogy a 2021-es Winter Cup-sorozatot sem rendezik meg. A nyári kontinentális viadalok elmaradása ugyanakkor a konkurenciánál is élesebben sújtott bennünket, hiszen az utóbbi időben kizárólag ezeken értünk el sikereket. Tavaly Nagy Adrienn és Drahota-Szabó Dorka szerzett az U18-as egyéni EB-n páros bronzérmet, egy évvel korábban pedig a Fajta Péter, Velcz Zsombor kettős nyert ezüstöt szintén párosban. A legutolsó kontinentális győzelem Piros Zsombor nevéhez fűződik, aki egyesben lett Európa-bajnok 2017 nyarán. A következőre vélhetően jó pár évet várnunk kell, hacsak a tendencia időközben nem változik gyökeresen.

− Az ideihez hasonló évünk még nem volt, de a versenyrendezések szempontjából gyorsan és jól reagáltunk. Ha már utazni nem lehetett, legalább itthon játszhattak a fiatalok. Igaz, nemzetközi eredmények nélkül a tizenhat-tizennyolc évesek teljesítménye gyakorlatilag értékelhetetlen – jelentette ki Gulyás István az idősebb korosztályok szövetségi edzője. – A Winter Cup-on a legidősebbek nem vesznek részt, ezért csak az U16-ban induló két csapatról számolhatunk be. A Bartha Panna, Kántor Anna és Dankó Vanesa Dalma alkotta leányválogatott egy-két szoros meccset is játszott, a fiúk, Kisantal Botond, Szőke Gábor és Páll Noel összeállításban azonban még szettet sem nyertek a hat egyes találkozó alatt. Utóbbiak esetében a tisztes helytállás volt a cél, az ITF-ranglista alapján nem is lehettek vérmes reményeink. Gyakorlatilag a Fajta, Velcz, Buzonics összeállítású csapat volt az utolsó, amelyik bárki ellen magabiztosan oda állhatott. Az eredményekből látható, hogy nem tartozunk az élmezőnyhöz, szoktak lyukas évfolyamok lenni, bízzunk benne, hogy a mostani is ilyen.

A korosztállyal kapcsolatban meg kell említeni, hogy Dankó Vanesa Dalma fejlődte az év során a legtöbbet, Udvardy Luca pedig sok nemzetközi meccset játszott, a válogatottból azonban kimaradt, mert nem indult el az országos bajnokságon. Ők ketten alkotják majd a 2021-es U16-as leányválogatott gerincét, a hozzájuk fellépő Molnár Kittivel. Ez a trió pedig akár örömöket is okozhat nekünk a jövő évben. No, persze csak akkor, hogyha megrendezik a Summer Cup valamint az egyéni Eb-küzdelmeit, és fejlődésükben sem következik be törés.

Az U18-sok közül Hornung Iván és Boros Attila használta ki a legjobban a hazai nemzetközi tornák adta lehetőséget. S bár Gulyás István elismerte, hogy a járvány miatt meglehetősen foghíjas volt a mezőny, arra mindenképpen jók voltak a hazai rendezésű junior ITF-tornák, hogy versenyzési lehetőséget biztosítottak az idősebb fiatalok számára.

 

wimbledon toth amarissa kiarawimbledon toth amarissa kiaraTóth Amarissa

 

Ebben a korban azonban a többség már a saját útját járja, így Tóth Amarissa is, aki 17 évesen mind a korosztályos, mind pedig a felnőtt országos bajnokságot megnyerte. Vele ezúttal csak a Szlovákiában készülő Szabanin Natália tudta igazán tartani a lépést. Előbbi a junior Australian Open-en és a Roland Garros-on egyaránt főtáblás volt, Melbourne-ben az első, Párizsban viszont a harmadik fordulóban szenvedett vereséget. Szabanin a Roland Garrosra érte el a főtáblához szükséges világranglista helyezést, első junior Grand Slamjén azonban nem sikerült a második körbe jutnia.

 

szabanin natalia 2019szabanin natalia 2019Szabanin Natália

 

Az utolsó éves junior Drahota-Szabó Dorka kizárólag a felnőtt mezőnyben indult. Talán az ő számára volt a legfájdalmasabb a koronavírus-járvány miatti zárás, hiszen remek formában játszva jutott fel a brazíliai 25 ezer dolláros ITF-torna főtáblájára, amelyen már a második meccsére készült, amikor egyszeriben csomagolniuk kellett. A szeptemberi újraindulásnál is elkapta a fonalat, hiszen a franciaországi 15 ezresen a döntőbe jutott, s három szettben (3:6, 6:3, 7:6(6)) maradt alul svéd ellenfelével szemben. A WTA világranglistáján ennek köszönhetően szeptember 21-én, 665.-ként érte el karrierje legjobb helyezését.

Külön kell foglalkoznunk a Nemzeti Edzésközpontban készülő két tizennyolc esztendős fiú játékossal Fajta Péterrel és Velcz Zsomborral, valamint a nálunk egy évvel idősebb Makk Péterrel, hiszen ők Palágyi Miklós irányításával készültek 2020-ban, a csoport negyedik tagja pedig a 21 éves Marozsán Fábián volt.

− Az év elején úgy tűnt, hogy mindenki jó formában van, amit a jó téli alapozásunknak köszönhettünk – kezdte tanítványai értékelését Palágyi Miklós. −  Fajta Péterrel Ausztráliában kezdtük a szezont, kiemelkedő játékkal jutott Grand Slam torna juniorversenyének harmadik fordulójába, s a későbbi döntős, francia Cazaux-tól szenvedett vereséget három szettes, végig kiélezett meccsen (5:7, 6:3, 6:7). Korosztályos Grand Slamen a legjobb tizenhat közé jutni nem kiváló, de igen-igen jó teljesítmény. A mutatott játék képéről nem is beszélve. A Roland Garros-on a kötelezőt hozta, jobb játékostól kapott ki a második fordulóban. Itt már érezhető volt rajta a meccshiány. Az ő esetében nagyon rosszkor jött a leállás, hiszen a már említett jó formában vágott neki a futures-tornáknak, ATP-pontokat is szerezhetett volna. Az ő esetében nagyon fontos lenne a jövő év elején minél többet játszani, hiszen május végén lesz tizenkilenc éves, addig a korosztályos ranglistájának köszönhetően felkerülhet a felnőtt főtáblákra. Makk Péternek, sajnos, ez a lehetősége már elszállt a járvány miatt, így a kvalifikációból kell majd kezdenie valamennyi tornáját. Neki nagyon fog hiányozni az idei év. A Fajtával egyidős Velcz nagyon sokat fejlődött idén, ám a teljesítménye még igen hullámzó.

A szövetség szakembere szerint hiába jött a járvány, ők nem hagyták abba a munkát. S bár megértette a játékosokra időnként rátörő motiválatlanságot, világosan elmagyarázta nekik, hogy ebben a helyzetben is a hosszú távú célt kell szem előtt tartaniuk. Ha valóban profi teniszezők akarnak lenni, akkor ugyanolyan keményen kell dolgozniuk tovább, mintha versenyre készülnének. A döntést azonban a játékosoknak maguknak kellett meghozniuk.

− Azt is elmondtam nekik, hogy soha több nem lesz lehetőségük ennyi gyakorlásra, s aki ezt most végig csinálja, az előnybe kerül a többiekkel szemben – folytatta a NEK-es „brigád” értékelését Palágyi Miklós. – A hazai különböző rangú és rendű viadalok egyértelműen igazolták a szavaimat, hiszen az edzéseken egyértelműen Marozsán Fábián tette le a legtöbbet az asztalra, nem is igen talált ellenfélre a hazai mezőnyben. A játéka alapján mindenképpen meg van a lehetősége az ATP top kétszázra. S bár nagyon jól látja a dolgokat, erőnlétileg is sokat fejlődött az idén, azért neki is teljesen profi üzemmódra kell kapcsolnia, ha élni akar a benne rejlő lehetőségekkel.

A négyes tagjai, Fajta Péter kivételével, idén már nem utaznak versenyre. A junior Grand Slameket megjárt tizennyolc éves játékos azonban mindenképpen elindul a jövő heti, pozsonyi 15 ezer dollár összdíjazású tornán, hiszen a korosztályos világranglistán elfoglalt igen előkelő 27. pozíciójának köszönhetően főtáblás helye lesz. Ez a lehetőség pedig már csak néhány hónapig könnyíti meg a dolgát, azt követően neki is a felnőtt mezőny könyörtelen világával kell szembe néznie.

 

fajta marozsan fucs 2020fajta marozsan fucs 2020Nyíregyházi díjazottak: Fajta Péter, Marozsán Fábián és Fucsovics Márton

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline