search
Gulyás István, a névadó örökös bajnok fia gratulál az új bajnok Marozsán Fábiánnak - Fotó: MTSZ
Gulyás István, a névadó örökös bajnok fia gratulál az új bajnok Marozsán Fábiánnak - Fotó: MTSZ

Tóth Amarissa Kiara 17 évesen felnőtt bajnok lett a címvédő legyőzésével. A férfiaknál a tavalyi döntős Marozsán Fábiánt idén már senki sem tudta megállítani. A színvonalas találkozók egyik legnagyobb tanulsága, hogy a munka és az edzői utasítások végrehajtása mindig kifizetődő.

Itt a magyar bajnokság teljes eredménylistája.

 

Gy. Szabó Csilla * „Az nem fordulhat elő, hogy mi nem vagyunk itt időben!” Nyugtatta meg Körmöczy Zsuzsa, a női ob névadójának lánya a hölgyek döntője előtt, a torna főszervezőjét, Gulyás Istvánt, aki szintén híres leszármazott, hiszen az ő édesapjáról nevezték el a férfi tornát. A két legenda gyermeke számára pedig minden évben biztos találkozási pont, a szezont záró szabadtéri országos bajnokság, annak is leginkább a fináléja. A 66 magyar bajnoki címet szerző idősebb Gulyás István fia számára azonban nemcsak az ob hete volt a szokásosnál is zsúfoltabb, de az azt megelőző időszak is.

− Minden évben arra törekszem, hogy rangosabbá tegyük a viadalt, s ne csak a pályán, de azon kívül is – mesélt a tornát szervező Gulyás István az idei teendőiről. – Amikor a meghívottak listáját készítettem, a korábbi magyar bajnokok számbavételekor jöttem rá, milyen sokan vannak közülük, akik még ma is a teniszben, a teniszért dolgoznak. Tavaly az idősebb, legendás játékosokat hívtam össze, idén azonban inkább a fiatalabbakat. A döntéshez persze az is hozzájárult, hogy a koronavírus-járvány miatt nem lett volna szerencsés a nagy öregeket összeverbuválni. Jákfalvi Béla bácsi volt az első, akit felhívtam, s bár örömmel jött volna, a járvány miatt még a saját gyermekeivel sem találkozik személyesen, úgyhogy nem is próbálkoztam tovább az ő generációjával. Végeredményben annak is örülhetünk, hogy egyáltalán meg tudtuk rendezni az ob-t, azért volt bennem egy kis félsz, hogy a koronavírus esetleg közbeszól. Szerencsére nem így történt és igazán színvonalas bajnokságot rendeztünk.

A színvonalas bajnokságra mindenképpen a döntők tették fel a koronát, hiszen Nagy Adrienn és Tóth Amarissa összecsapása éppúgy hozott remek labdameneteket, mint Madarász Gergely és Marozsán Fábián találkozója. Még akkor is, ha időben meglehetősen rövidre sikerült a két előadás, Tóth és Marozsán egyaránt két szettben, viszonylag gyorsan nyerte a meccsét.

A tavalyi címvédő Nagy Adrienn második kiemeltként magabiztosan menetelt a fináléig, Tóth Amarissa viszont a negyeddöntőben és az elődöntőben egyaránt kemény meccseket nyert meg. Előbbiben kortársát és nagy riválisát, Szabanin Natáliát verte több mint háromórás csatában, utóbbiban pedig a 18 esztendős, két hete felnőtt női ITF-tornán döntőző Drahota-Szabó Dorkát. A fináléban mégsem látszott rajta a fáradtság, s bár Nagy határozottan jobban kezdte a találkozót, s 4:4-ig vezetett is, ezt követően már játékot sem tudott nyerni. Tóth ugyanis nem engedte kibontakozni. 5:0-nál a három meccslabdából az elsőt azonnal kihasználta, s ezzel első felnőtt ob-címét nyerte.

− Nagyon sokat jelent nekem ez a győzelem, még mindig Borsos Olivérnek ajánlom, ahogy a korosztályos címet is – mondta az eredményhirdetést követően Tóth Amarissa, aki elismerte, hogy rettenetesen elfáradt a sorozat végére, a Szabanin és a Drahota-Szabó elleni találkozó nagyon sokat kivett belőle. Utóbbi 5:2-re vezetett ellene, s addig csak nézte, milyen jól játszik, majd az első adandó alkalommal kihasználta a hibáit. Pontosan úgy, mint Nagy Adrienn ellen a vasárnapi fináléban. – Nagyon akartam, szerintem ezen múlt a meccs, s hogy mentálisan erős voltam. Nati ellen az akarás egyenesen görcsösségbe ment át, a mai napon azonban felszabadultabb voltam.

A Budapest Tenisz Centrumban készülő MTK-s fiatallal az ob előtt Balázs György mellett Kellner Ádám foglalkozott a legtöbbet, ezért a döntőre is ő kísérte el. Tanulságként pedig egyetlen nagyon fontos dolgot vont le: tanítványa mentálisan és fizikálisan egyaránt bírta a sorozatterhelést, ami ebben a korban már különösen fontos. A korábbi tizenhárom évvel ezelőtt szintén egyéni ob-t nyerő, a városmajori csapathoz nemrégiben igazolt Kellner a Szabanin elleni találkozót jelölte meg mentálisan a torna legfontosabb mérkőzésének, s játékosához hasonlóan, ő is felfedezte rajta a végtelen akaratból fakadó görcsösséget:

− Nagyon fontos, hogy a negyeddöntőben kialakult, esőszünetekkel tarkított nehéz lélektani helyzetet ilyen jól megoldotta, az elődöntőben pedig kihasználta ellenfele valamennyi hibáját és hullámvölgyét. A döntő előtt azt kértem tőle, hogy folyamatosan maradjon Adrienn nyakában, egyszerűen vegye el a kedvét a játéktól. Az eredmény igazolja, hogy tökéletesen végrehajtotta az utasításomat.

 

ob 5ob 5Tóth Amarissa Kiara, Machon Attila játékvezető és Nagy Adrienn

 

A korábbi éljátékos hölgyeket Marosi Katalin képviselte a díjátadón, aki Tóth Amarissa stabil játékát emelte ki, szerinte egyetlen fölösleges hibát sem követett el.

− Körülbelül egy éve láttam utoljára Adriennt játszani, s az az érzésem, hogy még mindig nőtt egy kicsit, s erősödött is – értékelte a finálét a korábbi FED Kupa-játékos. − Talán emiatt nem volt olyan összeszedett a játéka, s némi fáradtságot is éreztem rajta, hiszen gyakran csak egy pici késésben volt. Amarissa ezzel szemben agresszívan védekezett, nagyon tetszett a hozzáállása. Úgy gondolom, nagy lehetőségek vannak mindkét leányban, még ha teljesen különböző adottságokkal is rendelkeznek.

A díjátadó meglepetéseként Körmöczy Zsuzsa Tóth Amarissának még egy kupát adott át, mégpedig az elmúlt esztendő legsikeresebb leány juniorjátékosának járót. A BTC-n készülő teniszező hölgy ugyanis még mindig utánpótláskorú, sőt az lesz jövőre is. Ennek fényében pedig különösen értékes a vasárnapi felnőtt női bajnoki címe.

A hölgyek olyan gyorsan végeztek a döntőjükkel, hogy az urakra a szokásosnál többet kellett várniuk a Nemzeti Edzésközpontban összegyűlt nézőknek.

A Madarász Gergely és Marozsán Fábián közötti találkozó egyik érdekessége volt, hogy eddig egyikük sem nyert szabadtéri országos bajnokságot, igaz tavaly Marozsán finálézott a későbbi bajnok, Makk Péter ellen, akit idén éppen Madarász búcsúztatott az elődöntőben két sima szettben. Az elmúlt egy év alatt azonban sok mindent történt a felkészülés terén a NEK-en tréningező, hamarosan 21. születésnapját ünneplő Marozsánnal, s most úgy tűnik, a koronavírus-járvány miatti időszakot ő használta ki a legjobban. A tavalyi, még kicsit megszeppent, a jó úton éppen elinduló fiatal helyett idén már egy érett, saját képességeivel tisztában lévő és azt ki is használó teniszező lépett pályára rutinosabb ellenfelével szemben, aki szintén kihasználta a hazai nyári versenyek adta lehetőséget.

Két kísértetiesen hasonló szettet láthattunk a férfi döntőben, mindkétszer 3:0-nál bontakozott ki a legnagyobb csata a jó Marozsán-féle kezdéseket követően. De bármivel is próbálkozott Madarász, csak néhány pillanatra tudta kibillenteni egyensúlyából fiatalabb ellenfelét, akit sem a hosszabb, sem a rövidebb labdákkal nem tudott zavarba hozni. Fábi, amikor csak tehette, szorosan a vonalra helyezkedve bombázta a szembenálló játékost, s ha kellett a hálónál is mérnöki pontossággal fejezte be a pontokat.

− Ez az ő játéka, ez illik leginkább az adottságaihoz, nem véletlen, hogy eredményeket ér el vele – elemezte győztes tanítványa taktikáját Palágyi Miklós, aki szerint ezen túl annak is köszönheti győzelmét, hogy az általa adott utasításokat is pontosan betartotta. – S bár most nem tudott nemzetközi versenyeken indulni, azért az bátran kijelenthető, hogy ez a színt már megfelel a Challenger-tornák nívójának. A koronavírus-járvány okozta helyzetet ki lehet, és ki is kell használni, mégpedig munkával, Fábi pedig pontosan ezt tette idáig. Enne ellenére azt szoktam mondani a versenyzőimnek, hogy a teniszezőből egyelőre csak a t betű vagytok, még hosszú az út, amit meg kell tennetek. Ez Marozsánra is igaz, az ob-győzelem tehát inkább egy visszaigazolásként fogható fel.

A díjátadót követően a fiatal bajnok is elismerte, hogy az elkerülhetetlen hullámvölgyek ezúttal nem tartottak sokáig, gyorsan kijött a Madarász által okozott legnehezebb helyzetekből is.

− Ebben fejlődtem a legtöbbet, s ez nagyon fontos, hiszen bizonyos színt fölött, már nincs idő a tétovázásra – tekintett vissza a fináléra Marozsán Fábián, aki szerényen azt is hozzá tette, hogy nagyon jó napja volt. Pedig az ob egyáltalán nem indult könnyen a számára. – Az első fordulóban Kéki Márk alaposan megizzasztott, amihez az is hozzájárult, hogy akkor már jónéhány napja meglehetősen rosszul mentek a dolgok, nem éreztem igazán a játékot. A nyitómeccs mindig nehéz, de ez most különösen az volt, szabályosan kiszenvedtem magamból az első szettet. Másnap azonban úgy ébredtem, hogy minden a helyére állt és tényleg magabiztosan érkeztem a döntőbe. Talán egy kis lelki teher is volt rajtam, hiszen idén szerettem volna továbblépni, vagyis nyerni. Tavaly fejben még nem voltam erős a fináléhoz, de mostanra beértem. Az idő az én malmomra hajtotta a vizet és persze a befektetett munka sem volt hiába.

Marozsán Fábián az erőnléti edzések fontosságáról is beszélt honlapunknak, hiszen ezen a téren mindig is voltak hiányosságai, s a látványos fejlődés ellenére is maradtak még. Az utóbbi időben, ha teheti napi kétszer is kondizik annak érdekében, hogy a nemzetközi mezőnyben is megállja majd a helyét, ha újra indul a körforgás. Ami pedig a vonalhoz közeli játékát illeti, pontosan tudja, hogy ez lehet az egyik erőssége:

− Számomra ez az ideális stílus, azért is erőltetem annyira. Semmiképpen sem látom kifizetődőnek, hogy hátrálva védekezzek, hiszen az erősségeim akkor nem érvényesülhetnek. Jól érzem magam ebben a helyzetben, s azt hiszem egyébként is ebben van a jövő. No persze, fejlődni még mindig sokat szeretnék, hiszen mindig van hová.

A két győztes edzőinek értékeléséből azonban egy fontos következtetést is levonhatunk. Mindig az nyer, aki pontosan végrehajtja a mestere utasításait. Igaz, ez korántsem új keletű tanulság.

                                                                                                                SZABADTÉRI MAGYAR BAJNOKSÁG

FÉRFIAK
Gulyás István emlékverseny

Selejtező:
Szebeni Dániel (Római TA, 1.) - Belkovics Achilles (Tenisz Műhely) 6:2, 7:6(5)
Páll Noel (Tenisz Park) - Szőke Ádám (Pasarét) 7:5, 6:2
Paár Tamás (Fagyas T.) - Pfliegel Ádám (KPRO) 6:0, 6:0
Drágár Péter (MTK, 6.) - Becser Dominik (Marso TC) 6:0, 6:1
Mészáros Patrik (Vasas) - Haunold Máté (MTK, 2.) 5:4, sérülés
Miljanic Marko (MAFC) - Halmy Zsolt (Evopro SE) 6:1, 6:2
Máthé Gábor (DEAC) - Tildi Balázs (Match Point) 6:3, 7:6(4)
Tóth Gábor János (Diego, 5.) - Péter Soma (MTK) 6:0, feladta
Szappanos Márton (Kőszeg) - Kincses Kristóf (MTK, 3.) 4:6, 6:4, 3:1, feladta
Szakács Olivér (Tenisz Műhely) - Visontai Milán (MTK) 6:0, 6:2
Kisantal Botond (MTK) - Tállay Miklós (Pasarét) 7:6(4), 2:6, 7:6(5)
Visontai Márk (MTK) - Zsigrai László (Városmajor, 8.) 6:3, 5:7, 7:5
Pethes Ambrus (Pasarét) - Koczka Patrik (CO-OP Star, 4.) 2:6, 6:4, 6:0
Gubi Trisztán (MTK) - Szilágyi András (Match Point) 6:4, 6:0
Deli Merse (Tenisz Műhely) - Kosztoványi Roland (Unik SE) 7:5, 6:2
Szabó Zoltán (Real Team, 7.) - Dienes Krisztián (Fővárosi Vízmű) 6:3, 6:4

2. forduló:
Páll - Belkovics 7:5, 6:1
Drágár - Paár 7:6(1), 6:3
Mészáros - Miljanic 7:5, 1:6, 7:5
Tóth - Máthé 6:1, 6:1
Szappanos - Szakács 6:2, 6:2
Kisantal - Visontai 6:3, 7:5
Pethes - Gubi 7:5, 6:3
Deli - Szabó 6:3, 7:5

A feljutásért:
Drágár - Páll 7:5, 6:3
Tóth - Mészáros 7:6(0), 6:4
Szappanos - Kisantal 5:7, 6:4, 6:2
Pethes - Deli 6:4, 7:5

Főtábla

1. forduló:
Valkusz Máté (Golden Ace, 1.) - Vörös Máté (MTK) 4:6, 6:3, 6:1
Bíró André (Sportmánia, WC) - Tóth Gábor János (Diego, Q) 6:0, 6:2
Kisantal Dominik (Pasarét TK) - Héjjas Csongor (Római TA) 6:0, 7:5
Makk Péter (Győri AC, 7.) - Kisantal Botond (MTK, LL) 6:1, 6:1
Madarász Gergely (Diego SC, 4.) - Hermán Benedek (Unik SE) 6:2, 6:4
Balla Péter (Pasarét TK) - Szellő Ádám (MTK) 6:1, 3:6, 6:4
Bartakovics Marcell (Kőszegi SE) - Hornung Iván (BBTC) 6:7, 6:4, 6:3
Füle Mátyás (MTK, 5.) - Nyárádi Csanád (MESE) 6:4, 6:3
Fajta Péter (Győri AC, 6.) - Kovács Márk (Pasarét TK) 6:1, 6:1
Zeljenka Martin (Fagyas T.) - Pethes Ambrus (Pasarét TK, Q) 6:0, 6:2
Velcz Zsombor (Match Point) - Balogh Bálint Siófoki Spartacus) 6:1, 6:2
Nagy Péter (MTK, 3.) - Sztasák Jonatán (Tenisz Műhely, WC) 6:1, 6:0
Kis-Balázs Rafael (BBTC, 8.) - Szappanos Márton (Kőszegi SE, Q) 6:3, 6:2
Drágár Péter (MTK, Q) - Tóth Attila (Pasarét TK) 6:7(6), 6:4, feladta
Varga-Tóth Olivér (Budaörs SC) - Boros Attila (Pasarét TK) 4:6, 6:2, 7:5
Marozsán Fábián (Győri AC, 2.) - Kéki Márk (Panakor TK) 6:3, 6:3

2. forduló:
Valkusz – Bíró 6:2, 6:3
Makk – Kisantal D. 6:1, 6:4
Madarász – Balla 6:3, 6:2
Füle – Bartakovics 6:0, 6:4
Fajta – Zeljenka 6:3, 6:3
Nagy – Velcz 3:6, 6:2, 6:3
Kis-Balázs – Drágár 6:1, 6:3
Marozsán – Varga-Tóth 6:0, 6:1

Negyeddöntők:
Makk - Valkusz 6:0, 6:2
Madarász – Füle 6:1, 5:7, 6:4
Nagy - Fajta 6:2, 1:6, 6:3
Marozsán – Kis-Balázs 6:0, 6:0

Elődöntők:
Madarász - Makk 6:2, 6:3
Marozsán - Nagy 7:6(3), 6:0

A döntő:
Marozsán - Madarász 6:3, 6:4

Férfi páros

1. forduló:
Marozsán Fábián, Nagy Péter (GYAC, MTK, 1.) – Belkovics Achilles, Deli Merse (Tenisz Műhely) 6:1, 6:1
Fajta Péter, Makk Péter (GYAC) – Nyárádi Csanád, Szakács Olivér (MESE, Tenisz Műhely) 6:3, 6:1
Kéki Márk, Vörös Máté (Panakor, MTK, 4.) – Kosztoványi Roland, Tili Balázs (UNIK, Match Point) 6:1, 6:1
Kaszás Benjamin, Kovács Márk (Diego, Pasarét) – Kisantal Dominik, Tóth Attila (Pasarét) 7:6, 6:4
Bíró André, Velcz Zsombor (Sportmánia, Match Point) – Sztasák Jonatán, Varga-Tóth Olivér (Tenisz Műhely, Budaörs) 6:4, 6:3
Füle Mátyás, Hermán Benedek (MTK, UNIK, 3.) – Gubi Trisztán, Kisantal Botond (MTK) 6:4, 6:3
Hornung Iván, Mészáros Patrik (BBTC, Vasas) – Horváth Henrik, Kőszegi Dominik (Future TT) 6:4, 6:4
Balla Péter, Madarász Gergely (Pasarét, Diego, 2.) – Pethes Ambrus, Tállay Miklós (Pasarét) 6:4, 6:1

2. forduló:
Marozsán, Nagy - Fajta, Makk 6:4, 6:2
Kéki, Vörös - Kaszás, Kovács 7:6, 5:7, 10-7
Bíró, Velcz - Füle, Hermán 3:6, 6:4, 11-9
Balla, Madarász - Hornung, Mészáros 6:4, 7:6

Elődöntők:
Marozsán, Nagy – Kéki, Vörös 6:1, 6:1
Bíró, Velcz - Balla, Madarász 7:6(7), 6:4

Döntő:
Marozsán, Nagy – Bíró, Velcz 7:5, 6:2

 

parosok ob 2020parosok ob 2020Marozsán Fábián, Nagy Péter, Bíró André és Velcz Zsolt

 

NŐK
Körmöczy Zsuzsa emlékverseny

1. forduló:
Drahota-Szabó Dorka (Sportmánia, 1.) – Bodó Blanka (MTK) játék nélkül
Kurdi Dóra (Future TT) – Faludi Vivien (Soproni VSE) 6:1, 6:3
Szabó Laura (Budaörs SC) – Bak-Szabó Norina (Top Sport) 6:1, 6:2
Molnár Kitti (Metro RSC, 5.) – Murzsa Gréta (MTK) 6:0, 6:1
Szabanin Natália (MTK) – Fárbás Réka (Kiskút TK, 4.) 6:3, 6:1
Farkas R. Bonita (BBTC) – Stumpf Alíz (MTK) 6:0, 6:1
Tóth Amarissa Kiara (MTK) – Tállay Luca (Pasarét TK) 6:0, 6:0
Varga Viktória (Marso TC, 8.) – Finak Eszter (Medikus SE) 6:3, 7:5
Bartha Panna (Pécs VTC, 7.) – Dávid Cintia (Százhalombatta VUK SE) 6:3, 6:4
Dankó Vanesa (Vasas) – Csordás Boglárka (Panakor TK) 6:3, 7:5
Badics Mila (Kiskút TK) – Müller Nikoletta (Budaörs SC) 1:6, 7:5, 6:1
Bukta Ágnes (MTK, 3.) – Wiandt Viktória (Százhalombattai VUK SE) 6:2, 6:0
Matkó Réka (Future TT, 6.) – Mihálka Zsófia (Alfa TI) játék nélkül
De Paola Viviana (Fortuna SE) - Kállai Szófia (Pasarét TK) 6:0, 6:1
Bíró Melinda (Gellért SE) – Ferenczy Szilvia (MTK) 6:1, 6:1
Nagy Adrienn (MTK, 2.) – Bordás Patrícia (Százhalombatta VUK SE) 6:0, 6:0

2. forduló:
Drahota-Szabó – Kurdi 6:1, 6:0
Molnár – Szabó 6:0, 6:0
Szabanin – Farkas 6:0, 6:0
Tóth – Varga 6:0, 6:0
Dankó – Bartha 6:2, 6:1
Bukta – Badics 6:1, 6:1
Matkó – De Paola 6:4, 6:2
Nagy – Bíró 6:2, 6:1

Negyeddöntő:
Drahota-Szabó – Molnár 6:1, 6:3
Tóth - Szabanin 6:1, 5:7, 6:4
Bukta – Dankó 6:2, 6:1
Nagy – Matkó 6:1, 6:0

Elődöntő:
Tóth - Drahota-Szabó 7:6(6), 6:4
Nagy - Bukta 6:2, 6:1

Döntő:
Tóth - Nagy 6:4, 6:0

 

toth 2020toth 2020

 

Női páros

1. forduló:
De Paola Viviana, Fárbás Réka (Fortuna, Kiskút, 1.) erőnyerő
Molnár Kitti, Szabanin Natália (Mtero RSC, MTK) erőnyerő
Dávid Cintia, Murzsa Gréta (SZVUK SE, MTK) erőnyerő
Bartha Panna, Müller Nikoletta (PVTC, Budaörs) erőnyerő
Bíró Melinda, Kis-Czakó Eszter (Gellért SE) – Finak Eszter, Szabó Laura (Medikus SE, Budaörs) 6:3, 6:3
Bordás Patrícia, Faludi Vivien (SZVUK, SVSE) erőnyerő
Kállai Szófia, Velcz Luca (Pasarét, Match Point) – Farkas R. Bonita, Stumpf Alíz (BBTC, MTK) 6:3, 6:1
Bak-Szabó Norina, Nagy Adrienn (Top Sport, MTK, 2.) erőnyerő

2. forduló:

Molnár, Szabanin – De Paola, Fárbás 0:6, 6:2, 10-6
Dávid, Murzsa – Bartha, Müller 7:6, 5:7, 10-5
Bíró, Kis-Czakó – Bordás, Faludi 6:3, 6:3
Bak-Szabó, Nagy – Kállai, Velcz 6:1, 6:4

Elődöntő:

Molnár, Szabanin – Dávid, Murzsa 6:1, feladta
Bíró, Kis-Czakó – Bak-Szabó, Nagy 1:6, 6:4, 10-6

Döntő:
Molnár, Szabanin – Bíró, Kis-Czakó 6:2, 6:3

noi paros obnoi paros obSzabanin Natália, Molnár Kitti, Bíró Melinda és Kis-Czakó Eszter

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline