search

Noha a tenisz-palya.hu, a 24.hu és az nso.hu is több cikkben foglalkozott az elmúlt hetekben magyarország fantom tenisztorna, a végül is elmaradt WTA-verseny világblamát kiváltó ügyével, érdemes végigolvasni a 24.hu szerda délután megjelent írását.

Az alább változtatás nélkül közült cikk címe is sokat elárul a tartalomról: A teniszvilág legügyesebb illuzionistája magyar...

 

Kálnoki Kis Attila cikke:

A 24.hu birtokába jutott dokumentumok alapján úgy fest, valaki a miniszterelnökre hivatkozva blöffölt a magyarországi tenisztorna megrendezésével kapcsolatban.

Szégyenfolt esett a magyar tenisz hírnevén, ugyanis szűk három héttel a rajt előtt törölték a WTA naptárából a februári, magyarországi női tenisztornát, a Hungarian Ladies Opent. Pedig a profi versenyeket szervező nemzetközi szervezet befogadta a nevezéseket – köztük a párosban legutóbb Kristina Mladenoviccsal az Australian Opent megnyerő Babos Tímeáét –, több játékos is megvette a repülőjegyét és lefoglalta a szállását, mire kiderült, hogy sem Budapesten, sem Debrecenben nem lehet megrendezni az eseményt.

A Magyar Tenisz Szövetség közleményében úgy fogalmazott, az vezetett ide, hogy „Márky Jenő, a Hungarian Grand Prix torna jogtulajdonosa megvezette a kormányt, mert tavaly tavasszal úgy tett vállalást a versenyének Bukarestből Budapestre hozataláról, hogy arra semmilyen előzetes jóváhagyása nem volt az erről a végső döntést hozó nemzetközi szervezettől, a WTA-tól.”
A nyári verseny jogtulajdonosa, Márky Jenő ezzel szemben azt írta: „Richter Attila, a Magyar Tenisz Szövetség főtitkára a teljes felelőse a kialakult helyzetnek, hazárdjátékot játszott és elbukott, mert előre megtervezve arra számított, hogy az államot rá tudja kényszeríteni a 1043/2019 (II.18) számú kormányhatározat visszavonására és a támogatási összeg átcsoportosítására a februári eseménye megrendezésére.”
Az említett kormányhatározat valójában kivette a marsallbotot a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) kezéből a hazai tenisztornák rendezését illetően, és ismét Márkyt hozta helyzetbe, aki 1996 és 2013 között rendezett WTA-tornát a Római Teniszakadémián, majd miután összekülönbözött a hazai szövetséggel, Bukarestbe költöztette át a versenyt. Ez azt jelentette, hogy a kormány a jövőben nem a szövetség által 2017 és 2019 között megrendezett Hungarian Ladies Opent támogatja, hanem a Márky-féle júliusi Hungarian Grand Prix hazahozatalához és megrendezéséhez biztosít kormánygaranciát.

A 24.hu birtokába került dokumentum szerint a WTA vezetése január 12-én kelt levelében arról tájékoztatta a Hungarian Ladies Open amerikai jogtulajdonosát, hogy tudomásul vette: „A 2020-2021-2022-es időszakra is rendelkeznek a magyarországi torna jogtulajdonával, és a versenyt e három évben a Magyar Tenisz Szövetség rendezi meg.”

Már az is furcsa, hogy a február 17-én kezdődő verseny előtt egy hónappal hagyja helyben a versenyrendező kilétét a WTA úgy, hogy még jóváhagyott helyszíne sincs a versenynek, de mindebből arra lehet következtetni, hogy az amerikai jogtulajdonos, az IMG birtokában lehet egy olyan jogtulajdon-bérbeadási vagy átruházási szerződés, amelyben a magyar szövetség vagy annak képviselője kötelezettséget vállalt a torna 2020 és 2022 közötti magyarországi megrendezésére.

A fentiek megerősítése vagy cáfolata érdekében írásban fordultunk az MTSZ-hez, de választ nem kaptunk. Ezért telefonon is megkerestük a szövetség alelnökét azzal a kérdéssel, hogy az elnökség rendelkezik-e olyan határozattal, amelyben bármilyen kötelezettséget vállalt a WTA-tornával kapcsolatban. Bohács Zsolt azt mondta, nincs információja erről.

A WTA leveléből az is kiderül, hogy szabályzat szerint a magyarországi WTA-torna minden joga, kötelezettsége, így az elmaradás okán a felelőssége is azé, aki megrendezi.

Azaz, ha következtetésünk helytálló, úgy a Magyar Tenisz Szövetséget terhelheti a februári torna elmaradásának felelőssége, annak minden költségével.

Az amerikai jogtulajdonú torna rendezési költsége, pénzdíja – ami az idei évtől 270 ezer dollárra emelkedett –, továbbá a jogtulajdonosoknak fizetendő jogdíj összege forrásaink szerint legalább 300 millió forint körüli összeg lehet. Ha ez így van, akkor a három évre szóló, ezek szerint úgy 900 milliós kötelezettségvállalás elég ambiciózus ahhoz képest, hogy az állam nem támogatja eseményt, és az MTSZ több száz milliós adósságállományt görget maga előtt.

A szövetség ugyanis lényegében fizetésképtelen. Ebben az a birtokunkba került kérelem is megerősít minket, amelyben a szövetség elnöke, Szűcs Lajos fideszes országgyűlési képviselő tájékoztatja a kormány sportállamtitkárságát egy másik esemény, a férfi Davis Kupa világcsoportjába jutásért folyó párharc márciusi megrendezése körüli nehézségekről. Az MTSZ elnöke a belgák elleni összecsapás előtt egy hónappal kelt levelében azt írta Szabó Tünde államtitkárnak: Kormányzati támogatás híján lehetetlen megrendeznünk az eseményt.

Ez azért érdekes, mert ha csak az elmúlt évek közhasznúsági jelentéseit nézzük, úgy a szövetség 2016-ban 2,26 milliárd forint, 2017-ben 3,74 milliárd forint éves árbevételt könyvelt el. A 2018-as beszámoló nem elérhető a honlapon. Az egyéni sportágakat nézve ezzel a tenisz a top3-ban van, és az összeg arra mindenképp elegendő, hogy a válogatott – a szövetségi alapfeladatok közé tartozó – versenyeztetésére forrást biztosítson. Különösen úgy, hogy a Davis Kupában az ellenfél maga állja az utazási és szállásköltségeit, az ITF pedig 225 ezer dollárt fizet a szövetségnek, így a jegyeladással együtt a bevétel megközelítheti a 120 millió forintot.

Birtokunkba került két másik WTA-levél is. Az egyikben a nemzetközi szervezet január végén a nevezésüket leadó, de a versenyhelyszínről, a részletekről mit sem tudó, ezért egyre türelmetlenebb teniszezőknek azt írja: Dolgozunk a helyzet megoldásán és jelenleg a végső döntésre várunk Magyarország miniszterelnökétől.

A WTA aligha találta ki saját kútfőből, hogy Orbán Viktor személyesen foglalkozik a Hungarian Ladies Open ügyes-bajos dolgaival, valószínűbb, hogy valaki Magyarországról sugallta ezt nekik.

A másikban a nemzetközi szövetség január 14-én arra hivatkozva utasította el Márky Jenő helyszín-áthelyezési kérelmét (Bukarestből Budapestre), hogy

az amerikai jogtulajdonos bemutatta nekik azt a dokumentumot, amelyben a magyar kormány támogatásáról biztosította az IMG budapesti rendezvényét, ezért szabályai szerint a WTA nem támogathat ezen a területen másik ugyanolyan versenyt,
illetve hogy ugyan az idei torna Debrecenben lesz, de az IMG, a Magyar Tenisz Szövetség és a korábbi helyszín, a BOK-központ is elkötelezte magát a Hungarian Ladies Open megrendezésére 2021-től Budapesten.

A WTA által leírt állítások azért megdöbbentőek, mert – ahogy említettük – a kormány tavalyi határozatában kimondta, hogy a jövőben nem a februári tornát támogatja, hanem Márky Jenő versenyének hazai megrendezését. Ha a WTA pontosan számol be a történtekről, akkor

valaki minimum blöffölt, és bemutatott előbb az amerikai jogtulajdonosoknak, majd a WTA-nak egy olyan dokumentumot, amely pont az ellenkezőjét állítja annak, amiről a magyar kormány döntött.

Steve Simont, a WTA igazgatóját ezért a következő kérdésekkel kerestük meg:

A WTA milyen információ alapján gondolta, hogy Magyarországon a miniszterelnök dönt egy WTA-torna sorsáról?
Igaz-e az információnk, amely szerint a Hungarian Ladies Open jogtulajdonosa és a Magyar Tenisz Szövetség szerződést kötött a torna 2020-as debreceni és 2021-22-es budapesti megrendezéséről? Ha igen, ki írta ezt alá?
Mutattak-e be neki vagy a WTA bármely munkatársának olyan dokumentumot, amely azt bizonyította, hogy a Magyar Tenisz Szövetség rendelkezik a kormány pénzügyi garanciájával ezekre a versenyekre? Ha igen, ki mutatta be és ki írta alá a dokumentumot?
A februári torna elmaradása milyen büntetéssel jár, milyen következményei vannak a jogtulajdonosra, illetve a Magyar Tenisz Szövetségre nézve?

Amy Binder, a WTA globális kommunikációért felelős elnökhelyettese válaszolt. Azt írta:

Sajnálatos, hogy az idei februári torna elmaradt, ugyanakkor nagyra értékeljük azt a tényt, hogy a miniszterelnök és hivatala időt szentelt a kialakult helyzet áttekintésére. Jelenleg nincs további észrevételünk a témával kapcsolatban.

Ami tény, hogy 2011. júniusi főtitkári kinevezése óta kizárólag Richter Attila és Tamás Krisztina médiaigazgató képviseli az ITF, a WTA és az ATP felé a magyar szövetségi érdekeket. Tamás Krisztina ugyanakkor 2019 szeptembere óta nem áll az MTSZ-szel sem alkalmazotti, sem megbízási jogviszonyban. Azt, hogy január elején az amerikai jogtulajdonos és a szövetség nevében Richter Attila tárgyalt a torna lehetséges magyarországi helyszíneivel, azt a Győri Audi Aréna, majd a debreceni Főnix Csarnok üzemeltetője is megerősítette korábban lapunknak.

Az események alakulása alapján erősen úgy tűnik, a főtitkár az elmúlt hónapokban a nemzetközi teniszélet egyik, ha nem a legügyesebb illuzionistájaként tevékenykedett, viszont ezúttal túlfeszítette a húrt.

Az elmúlt években azt a látszatot kelthette, hogy szinte bármekkora összegű állami támogatást képes elintézni, így simán megszerzi 2020. februári tornára is a szükséges kormánygaranciát, a rendezéshez szükséges helyszínt és a forrást is. Nem érdemtelenül alakulhatott ki ez a látszat Richterről, végül is éveken át – a Wimbledon Series füvespályás torna Budapestre hozatala kivételével – sikerrel járt, még a FED Kupa három év alatt 21 milliárd forintra rúgó megrendezését is ügyesen eladta a szövetség a magyar államnak, így áprilisban akár Serena Williams is pályára léphet Budapesten.

A februári Hungarian Ladies Open kapcsán viszont a szövetség itthon az elmúlt tíz hónapban folyamatosan azt kommunikálta, hogy se pénze, se akarata nincs a torna újbóli megrendezéséhez. Ennek ellenére tárgyalt az érdekében itthon és külföldön is, számítása azonban ezúttal nem jött be: nem kapott extra állami forrást, a torna pedig elmaradt. Az viszont továbbra is kérdés, hogy pontosan mi állt a jogtulajdonosnak és a WTA-nak bemutatott dokumentumokban, azaz ki és mi alapján kerekített nem létező kormánygaranciát a verseny megrendezése mögé.

A magyar női teniszezőknek egyetlen reménysugara maradt arra, hogy a jövőben viszonylag könnyen szabadkártyát kapjanak egy-egy hazai rendezésű 250-es tornára, illetve annak selejtezőjére. A WTA az amerikai jogtulajdonosnak írt január 12-i levelében megerősíti,

a verseny a 2020-2022 közötti időszakban az egyetlen WTA-torna marad Magyarországon, hacsak ez idő alatt a WTA engedélyével a jogtulajdonos el nem viszi máshová, illetve a verseny a szabályoknak megfelelően minden évben megrendezésre kerül.

Mivel idén februárban a Hungarian Ladies Open hivatalosan is elmarad, az amerikai jogtulajdonos és a rendező, a Magyar Tenisz Szövetség nem tett eleget a kitétel második részének. Így Márky Jenőnek újra esélye nyílhat beadni a júliusi salakpályás WTA-verseny helyszín-áthelyezési kérelmét, pontosabban eséllyel fellebbezheti meg a WTA január 14-i elutasító határozatát.

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline