search

Hazai

A Gellért-hegy tetején beszélt csúcsteljesítményéről Marozsán Fábián, aki a Búsuló Juhász étteremben találkozott először a magyar sajtó képviselőivel római bravúrját követően.

Gy. Szabó Csilla

Mint ismeretes, a májusi 1000-es ATP-tornán a selejtezőből indulva jutott a nyolcaddöntőbe, a világ figyelmét azonban azzal hívta fel magára, hogy menetelése során legyőzte a néhány nappal később újból világranglista vezetői pozícióba lépő, spanyol Carlos Alcarazt.

A 23 éves teniszező az olasz fővárosból egyenesen a franciába utazott tovább, a Roland Garros selejtezőjének első fordulójában az ausztrál Li Tu legyőzésével először nyert meccset Grand Slam-tornán. A folytatásban ugyan vereséget szenvedett a kínai Jun Cheng Shang-tól, ám így is fantasztikus napokat követően tért haza.

− Sajnálom, hogy a lendületem nem tartott tovább, de erre a győzelemre és általában a római teljesítményemre jól lehet majd építkezni a jövőben – nyitotta meg élménybeszámolóját Marozsán Fábián, aki nemcsak a pályán, de azon kívül is a rá jellemző higgadtsággal és szerénységgel beszélt sikeréről. – Az Alcaraz elleni meccs előtt nagyon izgultam. Ez amúgy is jellemző rám, hát még egy ilyen szintű játékos ellen, akivel nem mindennap kerülhetek szembe. Az elején jól jöttem ki a szoros gémekből, amitől megnyugodtam. Ez kulcsfontosságú lett a végső siker szempontjából. A második szett közepén óriási lehetőség volt számomra a három breaklabda, ezt kicsit el is izgultam, mert ekkor jutott el a tudatomig, hogy akár nyerhetek is. Tiszta fejjel, higgadtan kellett folytatnom, az újabb lehetőséget pedig már kihasználtam. A tie breakben az jelentette a fordulópontot, hogy egy olyan hosszú labdamenetet nyertem, amely valójában neki állt. Hogy ott mi történt konkrétan, arra már nem nagyon emlékszem, annyira az események hatása alá kerültem. Megpróbáltam mindent visszaadni és abban bíztam, hátha hibázik.

Marozsán Fábián szerint nagy dolog, hogy éppen a saját fegyvereit fordította Alcaraz ellen, de ez azért sem esett nehezére, mert éppen ez a játékstílus fekszik neki a legjobban. A fiatal spanyol pedig nem számított arra, hogy a százon kívül valaki ilyen harcos mentalitással áll fel vele szemben.

A hirtelen jött népszerűségről Fábi elmondta, hogy megpróbál önmaga maradni, és az eddig megkezdett úton haladni tovább. Ebben pedig továbbra is nagy szerepet szán menedzserének, Somogyi Zsoltnak, akivel a teniszpályán hozta össze a jószerencséje. A győri szakember a GYAC Szuper Ligás férfi csapatának kapitányaként vetett szemet az akkor még MTK-s Marozsánra, a 2018-as elveszített döntőt követően. A játékos és kapitánya között azonban sokkal szorosabb kapcsolat alakult ki az évek során, így Somogyi az akkor már általa pártfogolt Valkusz Máté mellett Fábit is a védőszárnyai alá vette. Az eredmények pedig őt igazolták.

− Óriási potenciált láttam Fábiban, ezért is csábítottam a Szuper Ligás csapatunkba – idézte fel a közös munka kezdetét Somogyi Zsolt, aki „civilben” a Somogyi Elektronic Kft. tulajdonos-ügyvezetője, s bizony az üzleti életben szerzett tapasztalatait is felhasználja a fiatal magyar tenisztehetségek menedzselésekor. – Magas, jól szervál, jó a tenyerese, támadó szellemben játszik. A kiváló testi adottságok pedig jó kézzel párosulnak, utóbbi kifejezetten a gyengéim közé tartozik. S bár fontos volt eddig is, hogy anyagilag támogattam, azért az én esetemben ez sokkal több, mint egyszerű menedzselés. Számomra az emberi fejlődésük is fontos, s ahogy Máté, úgy Fábi esetében is azt szeretném, hogy ne csak sikeresekké, de példaértékű sportolókká, igazi értékeket képviselő személyiségekké is váljanak. Szeretem a win-win helyzeteket, ezért a diplomáciai érzékemet is latba vetem, amikor széles bázist építek mögöttük. A játékos érdekeit össze kell hangolni a különböző területekért felelős edzők, szakemberek, klubok és a szövetség munkájával, nem megfeledkezve a családról sem. Ennek az egyeztetésnek lett az eredménye a most kialakult csapat is, amely záloga lehet Fábi további fejlődésének. Cégünk számos értékteremtő kezdeményezést támogat, én a fiúkra is így tekintek, hiszen a magyar tenisz, s általa az egész ország jó hírét viszik a világban.

Tavasszal, Kiskúton - Fotó: huntennis.huTavasszal, Kiskúton - Fotó: huntennis.hu

A sajtótájékoztatón jelentette be Somogyi Zsolt, hogy a jövőben Balázs György irányítja Marozsán felkészülését. A BTC szakmai vezetője mellett, a városmajori klub erőnléti edzőjére, Varga Antalra, valamint fizióterapeutájára, és masszőrére is számíthat majd az ATP világranglistán 115. helyezett, s ezzel Fucsovics mögött a második legjobb magyar teniszező, aki továbbra is a Hajdúszoboszlói SE igazolt versenyzője. A menedzser szerint fontos szempont volt, hogy hazai szakember álljon pártfogoltja mellé, ugyanakkor a jövőben is mindig számítanak a NEK-en dolgozó Nagy Zoltán és Palágyi Miklós segítségére. A munka, alázat, fegyelem számára igen fontos hármas egységéhez ugyanis az összefogás adja a negyedik fontos pillért.

− Fábit régóta jól ismerem, s nagyon bízom benne, hogy mindkettőnk számára sikeres időszak elé nézünk – kommentálta a felkérést Balázs György, aki azon kevés magyar edzők közé tartozik, akik játékosként is megfelelő nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek. – A Roland Garrosról hazatérve négy napot pihent, hétfőn kezdtük újra az edzéseket, amelyben kondi és tenisz egyaránt szerepel. Korábban Fábi sokat járt egyedül versenyekre, ami ezen a szinten már nem megengedhető, ezért utazni is fogok vele. A BTC-n mindent megkap, fiziót, masszázst, kondit, s velem az edzéseket, de testvérem Balázs Attila is szívesen besegít a felkészítésébe. Ugyanakkor a NEK-en készülő játékosokkal és edzőkkel is kiegyensúlyozott, jó kapcsolatot szeretnénk kialakítani, hiszen a cél közös. Fábinak most biztonságos háttérre, törődésre és figyelemre van szüksége, s bár a szervájába és a röptéjébe picit már belenyúltunk, nem gondolom, hogy most lenne itt az óriási változtatások ideje. Amiben tudjuk, segítjük, s néhány hónap múlva meglátjuk, mire jutunk együtt.

A sajtótájékoztatót követően honlapunk kérdésére Marozsán Fábián hangsúlyozta családja szerepét a sikerben. Édesapja mellett kapott kedvet a teniszhez, az ő döntései vezették gyermekkorában az útján, de anyukájának is sokat köszönhet a stabil érzelmi háttér megteremtése révén. S bár ma már igyekeznek otthon a lehető legkevesebbet beszélni a teniszről, néha elkerülhetetlen témaként merül fel, s egy-egy fontos kérdésben továbbra is kikéri édesapja véleményét. A végleges döntést azonban már a csapat, együtt mondja ki.

fabi romafabi roma

Rómában óriási terhelésnek volt kitéve Marozsán Fábián, s bár a Roland Garroson már egy kötéssel a lábán játszott, összességében jól kiállta a próbát. Tőle éppen ezért azt tudakoltuk, hogyan reagált teste a nagy menetelésre?

− Úgy érzem, egészen jól. A hátsó combhajlító izommal volt csak gondom, remélem hamarosan kötés nélkül fogok tudni játszani. Ehhez a szinthez természetesen még tovább kell erősödnöm, s akkor a jövőben még az ilyen kisebb problémák is elkerülhetőek lesznek. Jelenleg többet kondizok, mint korábban, hosszútávon ugyanis a lehető legbiztosabb testi alapokkal kell rendelkeznem. Most Rómában tudtam azon a szinten teniszezni, mint a legjobbak, ám ez a ritmus még nem mindennapos a számomra. Jó hír, hogy adott esetben már jól megy, s ezt kell majd állandósítani a jövőben. Most úgy döntöttünk, maradok salakon, három Challengerrel melegítek Wimbledonra. Ha jól sikerülne a következő néhány hét, akkor a US Open főtáblája is meglehetne.

S hogy mivel lenne elégedett Marozsán Fábián egy év múlva? Természetesen egy stabil top 100-as helyezéssel. A válasz talán kicsit szerénynek tűnik, ám a teniszt ismerők nagyon jól tudják, hogy az álomhatárként megjelölt legjobb százba jutásig hátralévő tizenöt hely lefaragása sem lesz kis teljesítmény. Az elitben maradni pedig még annál is nagyobb kihívás, hétről hétre hozni a papírformát kifejezetten nagy kihívás egy olyan környezetben, ahol a kétszázon belül nagyon hasonló játéktudású teniszezők harcolnak az előrejutásért. Fábi azonban láthatón készen áll erre a csatára. A vágyott top 100 pedig egyet jelent a Grand Slam-tornák főtáblájával, ami egy tervezhető, kiszámítható karrier építését teszi lehetővé a számára.

*

Sajtótájékoztató: Sávolt Attila, Marozsán Fábián és Somogyi ZsoltSajtótájékoztató: Sávolt Attila, Marozsán Fábián és Somogyi Zsolt

Sávolt Attila az MTSZ szakmai igazgatója szerint óriási löketet adhat a magyar tenisznek, hogy Fucsovics Márton mögött Marozsán Fábián, Piros Zsombor és Valkusz Máté személyében olyan három ígéretes játékos sorakozik fel, akik bármikor beléphetnek a top 100-ba. A női mezőnyben ez már sikerült, hiszen Udvardy Panna, Gálfi Dalma és Bondár Anna folyamatosan a legjobbak között versenyez. Ha minden jól alakul, hamarosan a férfiak is hasonló bravúrra lesznek képesek, az elkövetkező néhány évben akár hat-nyolc teniszezőnk is lehet az első százban. Erre pedig az open érában még nem volt példa.

− Fábián karrierje is bizonyítja, hogy a tizenhat-huszonhárom éves fiatalok támogatása fontos feladat a szövetség számára, hiszen ez az az életkor, amikor a klubok már nem tudják tovább menedzselni ígéretes játékosaikat – jelentette ki Sávolt Attila. – A junior és a felnőtt korosztályok közötti váltás különösen kritikus időszak, ebben segít a NextGen-rendszer, amely évek óta nálunk is működik. A legjobbakra az elmúlt időszakban százötven, kétszáz millió forintot költött az MTSZ, s ezek az eredmények azt bizonyítják, jó helyre kerültek ezek a források. Innentől kezdve forgathatják vissza jövedelmüket saját karrierjükbe, az újabb sikerekkel a feltörekvő fiatalok példaképeivé válhatna szélesítve a sportág hazai bázisát. Az nem volt meglepetés a számunkra, hogy egy ezres ATP-tornán Fábi feljutott a főtáblára és top százasokat vert meg. Az Alcaraz elleni győzelem azonban ennél messzebb mutat, s az ő kiváló emberi kvalitásait is bizonyítja.

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Accept
Decline