Balatonalmádi Tenisz Club 1925 SE

8220 Balatonalmádi | Veszprém megye
Szent Erzsébet Liget (Öregpark, a vasútállomás mögött)
Kapcsolat
Kapcsolattartó: Dudás Zsolt
Telefon: +36-20/483-8780, +36-70/321-5001
E-mail: zsoltdudas2@gmail.com, almaditenisz@gmail.com

Bemutatkozás

Balatonalmádiban már 1896-ban két pályán pattogtak a labdák, 1933-ban a tenisznek köszönhetően a Balaton sportközpontja lett a város. Ma hat pályája van a klubnak.

A Veszprémi Hírlap 1896. július 12-i számában látott napvilágot, „Balatoni Fürdőélet” cím alatt. Ebben közli az újság a Vigalmi Bizottság által július hónapra összeállított programot, amelynek keretében július 26-án „lawn tenisz” versenyre kerül sor.

Egy korabeli térkép szerint nagyjából a Széchenyi sétány, a Jókai és a Park utcák által határolt területen, a mai autóbusz-pályaudvarral átellenben, a rendőrkapitányság és a szomszédos épületek helyén volt két pálya. Erről 1905 körül képes levelezőlap is megjelent. Az 1920-as évek második felében épült Pannónia Otthon mellett, a mai városháza előtti téren is volt két pálya.

 Az igazi versenypályák az 1930-as évek elején, a park vasútállomással szemben levő területén, megközelítően a mai pályák helyén épültek. A nemzetközi versenyek lebonyolítására alkalmas pályák száma hat volt, és klubház is tartozott hozzájuk, ami ilyen minőségű pályáknál szükséges.

Az almádi teniszsport nagyarányú fellendülésére az 1930-as években került sor, amikor számtalan hazai és nemzetközi verseny megrendezési joga volt Almádié. 

Az 1930-as években már 10 salakos teniszpálya szolgálta az ide látogatók igényeit.  Az évente rendezett különböző versenyek között a legrangosabb az 1937 nyarán lebonyolított „Közép-Európa teniszkupa” volt, amely - a korabeli tudósítások szerint - magyar alapítású díjként, a Davis Kupa mellett a közép-európai államok legrangosabb erőpróbájának számított. 

Nem alap nélküli a megállapítás, hogy Balatonalmádi sportéletében a legnagyobb hagyományokkal – a vitorlázás mellett – a tenisz rendelkezik. A két háború közötti időszakban rendszeresek voltak a rangos hazai versenyek, sőt nemzetközi Balaton-bajnokságot és magyar-lengyel válogatott tenisztalálkozót is rendeztek Almádiban.

A háborút követően hosszú időre Csipkerózsika-álmot aludt a település teniszsportja, míg a hetvenes évek elején néhány megszállott sportember (id. Varga László, Áfrány Mihály, Horváth István, Vendely Lajos, Bánkúti Antal, Békési Ferenc, Huszár József, Döme Péter) újra életet lehelt a sportágba. 

A régi pályák helyén elkészült négy salakos játéktér, 1985 nyarára a klub újabb két pályát építhetett. Az egyesület tenisz szakosztálya 1994. október 7-én önállósodott, az új klub elnöke Horváth István lett, s Debreceni István, Rajnai Kálmán, Molnár Pál és dr. György László kapott helyet az elnökségben.

Napjainkban Dudás Zsolt és csapata szervezi a teniszéletet az egyesület hat pályáján. Élénk klubélet zajlik. 2017 tavaszán 23 ország 71 teniszezőjének részvételével 15 ezer dolláros ITF profi viadalt is rendeztek, nagy sikerrel. Remény van arra, hogy a régi időknek megfelelően klubépület emelkedjen a pályák mögötti, a vasútállomáshoz közeli önkormányzati területen, ahol a kerékpárutakkal átszőtt ligetben "honos" másik sportág, az amatőr bringások társaságával együtt közös kiszolgáló épület épülhetne. 

Részletek

A pályák száma
6
Fedett pályák nyáron
0
Fedett pályák télen
0
A pályák borítása
salakos
Éves nyitvatartás
a szabadtéri szezonban
Heti nyitvatartás
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
Nyitvatartás napszakokban
világosodástól 8-ig
8-tól 13-ig
13-tól 16-ig
16-tól 20-ig
sötétedés után is
Nyitvatartás
H-V: 6-22
Előfoglalás
van
Sportszolgáltatások
labda kapható
ütő bérelhető
ütőhúrozás
oktatás
ütőpartner
További szolgáltatások
öltöző
zuhanyozó
büfé, kávézó

Térkép

Hozzászólások

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső