Angyal József Tenisz Sportegyesület

8175 Balatonfűzfő | Veszprém megye
Nike körút 16., Városi stadion
Kapcsolat
Kapcsolattartó: dr. Varjú Lajos elnök, Töreky Károly, Szabó Gyula
Telefon: +36-20/915-7861, +36-30/268-0809, +36-30/314-2880
E-mail: torekyk@nitroterv.hu, ymca.bal@invitel.hu

Bemutatkozás

Nyolc szabadtéri salakos teniszpálya és két betonborítású játéktér, szép klubház, ligetes környezet, telekszomszéd a híres fűzfői fedett uszoda.

Már a II. világháború előtt is teniszeztek a Gyártelepen, de a szakosztályt Angyal József a ’40-es évek végén alapította meg. 

Ettől az időszaktól számíthatjuk Fűzfőn a szervezett teniszéletet. Az alapító olyan egyéniség volt, akit az utódoknak  is meg kell ismerni. Angyal Józsefnek hívták, de – a híres betyár után – mindenki Bandinak is szólította. Bizonyos tekintetben rá is szolgált a nevére, mert fáradhatatlan, örökmozgó, nyüzsgő ember volt, aki meggyőződéssel hitt a sport egyéniséget formáló erejében, az egészséges életmód fontosságában. Életre hívta, s működtette a szakosztályt, de közben szervezte a megyei teniszéletet is. 

A ’60-as évek elején kialakult az a játékosállomány, amely hosszú ideig az országos élvonalban tartotta a csapatot, és férfi vonalon a vidéki egyesületek között vitathatatlan elsőséget biztosított szakosztálynak. Az együttes gerince: Barcza Ferenc, id. Almás Károly, Ferdinánd Zoltán, id. Lázár Ottó, Tóth János, Angyal József, Péczely Péter, Rajnai Kálmán, Németh Jenő. A szakosztály vezetője Hercsel Márton volt. 

Ekkor indult a fűzfői szervezésű Balaton-bajnokság, melyen a színvonal vetekedett a magyar bajnokságéval. A nemzetközi versennyé avanzsált viadalon olyan nevek jelentek meg, mint a későbbi wimbledoni párosbajnok cseh Pavel Slozil és Tomas Smid. A nyolcvanas évek közepén nagyszabású ITF felnőtt szatelit tornák otthona is volt szép fekvésű, remek játékterekkel rendelkező fűzfői klub.

A pályák készítői külön is említést érdemelnek. A ’40-s évek végén a sziklák berobbantása után a klubtagok közreműködésével, aktív talicskázásával indult meg a telep építése. Aztán megszerezték a „klubházat” is, amely eredetileg a Fűzfő-Veszprém között közlekedő iskolabusz karosszériája volt, később a “tripoliszi” buszmegálló lett. Innen mentették meg a teniszezők és léptették elő klubházzá, amit a derék busz azzal hálált meg, hogy három évtizedig szolgálta a szakosztályt. 

1980-ban aztán a Kurbucz Ferenc, Berki Kálmán páros közreműködésével elkészült a tágas, új klubház. Időközben további pályák is épültek, s a gyár energiaüzemének teniszbarát párosa, Holczer Ferenc és Vuk György „kiügyeskedte” a világítást is, és attól kezdve már három műszakban lehetett játszani.

A helyi szóhasználatban „Floridaként” emlegetett két aszfaltborítású pálya régóta várja a befedéssel kapcsolat tervek valóra válását.

1981-ben Polgár Benjamin vette át a szakosztály vezetését, az elnök pedig dr. Kurbucz Ferenc lett. Folytatódott a szisztematikus utánpótlás-nevelés. Az akkori tehetségek talán legjobbika, ifj. Dominek Zsolt - ő azt a Jiri Novakot verte meg több száz néző előtt, aki két héttel később megnyerte a US Open junior bajnokságát, majd bekerült a felnőttek között is a Top 10-be. 

Nevelő szakosztály lett a klub, edzőik keze alól sok tehetség került ki, s egyre többen folytatták a pályafutásukat a fővárosban vagy külföldön (Péczely Péter, Ferdinánd Zsolt, Lázár Ottó, Dominek Zsolt).

A 90-es évek elején bekövetkezett változások révén a fűzfői teniszélet fokozatosan elvesztette a  teljes biztonságot nyújtó nagyvállalat, a Nitrokémia támogatását. Az edzői és gondnoki feladatokból egyre nagyobb teher hárult Szabó Gyulára, aki mai napig élete nagyobb részét a pályákon tölti és vált a klub emblematikus figurájává. Az ő irányításával nőtt fel egy új fiatal generáció. A férfi együttesben Szabó Gyula, ifj. Gellén László, Simon Csaba, Szlotta Roland, Péczely Péter, Vizkelety Attila, Ferdinánd Zsolt, ifj. Csaba Attila, Kőváry Lajos, ifj. Lázár Ottó, Dominek Zsolt. A sokáig meglehetősen egyoldalúan a férfi szakágra és a hobbi játékosokra épült klubban az ezredforduló környékén megjelent a női tenisz is.

Névváltást is hozott az önállósodás: a FAK jogutódaként 2002. május 24-én jegyezték be az Angyal József (FAK) Tenisz Sportegyesületet, Upor András elnökletével. Nem sokkal később Berki Kálmán tervei alapján, Schneider József kivitelezésével megújult és bővült a klubház. 

 

Részletek

A pályák száma
10
Fedett pályák nyáron
0
Fedett pályák télen
0
A pályák borítása
salakos
kemény
Éves nyitvatartás
a szabadtéri szezonban
Heti nyitvatartás
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
Nyitvatartás napszakokban
világosodástól 8-ig
8-tól 13-ig
13-tól 16-ig
16-tól 20-ig
sötétedés után is
Nyitvatartás
H-V: 6-22
Előfoglalás
nincs
További szolgáltatások
öltöző
zuhanyozó

Térkép

Hozzászólások

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső