Elkészült a Szenior Tenisz Szövetség szakmai beszámolója a mögöttünk levő esztendőről.

Életünk sok egyéb területével szemben a veterán teniszezők a rekordok évének könyvelhetik el a 2022-es idényt.

 

(tenisz-palya.hu) * Az év elején nevezési csúcs volt a Körmöczy Zsuzsa tradicionális fedett pályás emlékversenyen (34 nemzet 445 játékosa vetélkedett az 51 versenyszámban, az 542 meccs lebonyolítására négy versenyhelyszínt kellett igénybe venni), tavasszal magyar éremesőről számolhattunk be az Európa-bajnokságról, a szezon végi eredmény-összegzéskor pedig kiderült, hogy négy kategóriában (mind vegyes páros) magyar teniszező vezeti a korosztályos világranglistát: Szerencsésné Miltényi Éva (WX60), Márton Dániel (MX30), Szűcs Barnabás (MX45) és Szekrényes Zsolt (MX60) állt a novemberi értékelés szerint az ITF korcsoportos rangsorának élén.

- Dinamikus növekedés tapasztalható a hazai szenior teniszezők elmúlt évekbeli létszáma és eredménylistája tekintetében egyaránt - mondta honlapunknak Erdei Csaba, a szövetség elnöke. - Míg 2020-ban a magyarországi versenyeken férfi egyesben 874 nevezést tartottunk nyilván, addig idén 1710 játékos vett részt e kategóriák küzdelmein. Százalékosan a vegyespárosokban volt a legnagyobb arányú (39 %) növekedés, két éve 154, idén 406 nevezést regisztráltunk.

Kiderült az is, hogy saját szervezésben, illetve az MTSZ társfinanszírozásában hazai és nemzetközi szinten összesen 27 versenyt rendeztek 2022-ben a szeniorok számára. A főváros mellett számos vidéki helyszín volt házigazd, többek között Nyergesújfalu, Balatonfüred, Pécs, Balatonszárszó, Balatonboglár, Dunakeszi, Keszthely, Nyíregyháza, Szabolcsveresmart, Zalaegerszeg, Kecskemét, Balatonakali, Fehérgyarmat, Baja, Szeged, Szombathely, Kecskemét.

A legmagasabb szintű a Körmöczy Zsuzsa nevét viselő fedett pályás fővárosi torna, illetve a Lénárt László emlékverseny (Keszthely és Zalaegerszeg) és a Római Cup (Budapest), egyaránt ITF700-as kategóriában, világsztárokkal a mezőnyökben. A szövetség ugyanakkor nagy gondot fordított a klubversenyek támogatására is: a fővárosban, Balatonszárszón és Baján összesen nyolc ilyen tornát rendeztek az év során.

A magyar szeniorok számára több fajta támogatás adódott 2022-ben - tudhattuk meg a szövetség szakmai beszámolójából.

*Életkor alapú támogatás
A hazai versenyeken a 70 év feletti hölgyek és a 80 év feletti urak 100 % nevezési díj támogatásban részesültek, összesen 1.810.000,- Ft értékben.
*Állampolgárság szerinti támogatás
A magyarországi ITF versenyeken a magyar játékosok 50% nevezési díj támogatásban részesültek, összesen 7.560.000,- Ft értékben.
*Versenyszám alapú támogatás
A 2021-es versenyszezon alapján 10 versenyes támogatásban részesült (150.000,- Ft/fő) 18 fő, összesen 2.700.000,- Ft értékben.
Ezt a támogatást a válogatott játékosok nem vehették igénybe.
*Eredményesség alapú támogatás
Az Európa-bajnokságon elért eredmények alapján 36 fő részesült támogatásban, összesen 1.310.000,- Ft értékben.
* Versenyrendezési támogatás
21 versenyrendező klub versenyrendezési költségeit vállaltuk át összesen 12.380.000,- Ft értékben.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső