Az MTSZ által szervezett nyílt fórumon a sportág életét szervező szövetség vezetői és a mindennapi megvalósításban érdekelt teniszszülők egyaránt elmondták véleményüket, gondjaikat.

Kérések, kérdések, válaszok, megvalósítási lehetőségek.

Úgy tűnik, elindult egyfajta párbeszéd arról, hogy miként működjön egy testület, amelynek munkája több tízezer embert érint. Játékost, szülőt, sportvezetőt egyaránt.

 

(tenisz-palya.hu) * A kedd esti fórumra felkészülten érkezett mindkét "fél". Megjegyezzük: szomorú, hogy felekről beszélünk, amikor kizárólag csak az egység vihetné előre a sportág ügyeit - minden esetben, de ilyen kritikus politikai, világpolitikai, gazdasági helyzetben még inkább.

Jobbító szándékkal, öt oldalas dokumentumban összegezte a sportág mindennapjaival kapcsolatos véleményét, panaszait a Teniszezők Szülői Köre.

Kommentár nélkül tesszük most közre 26 pontos szakmai véleményt, remélve, hogy nem sárdobálást indítunk el, hanem a pályák világából érkező konkrét tapasztalatok, kérések előbbre tudják mozdítani a sportág szekerét, jelezve, hogy a - nevüket nem vállaló - részletes ismeretekkel bíró levélírók mely területen várnak javulást, módosítást. Van olyan felvetés is, ami már el is veszítette aktualitását, például a Mesterverseny kérdése.

Tükör által homályosan...

Közös feladatunk letörölni a tükröt.

 *

Szakmai problémák

Kommunikációs problémák és adminisztratív hiányosságok, transzparencia

1. Kommunikáció és tisztelet teljes hiánya (az illetékesek a levelekre gyakran nem válaszolnak, vagy ha igen, akkor gyakran lekezelően, a megoldás keresése nélkül).
2. Használhatatlan a versenyzóna (pl sportorvosi igazolás kérdése, TAJ szám kötelező megadása). GDPR kérdések is felvetődnek a használattal kapcsolatban: kinek adom ki az adataimat? Sajnos egy kft-nek. Süti beállításnál csak az a lehetőség van, hogy mindent elfogadok. A szabályokat utólag, visszamenőleg módosítják, mert a versenyzóna alkalmatlan az adott szabályok követésére. Gombra varrják a kabátot.
3. A versenyzóna problémáinak megoldására nincs kisérlet sem, helyette a legegyszerűbb „áthidaló” megoldást választják. Például: ha nem tudsz nevezni egy kiemelt versenyre, mert még nincs kész a sportorvosi, akkor kérjen a játékos szabadkártyát!?
4. A versenyzóna hibája esetén meg sem kísérelnek más felületen kommunikálni, holott rendelkezésre állna minden játékos e-mail címe.
5. Transzparencia hiánya: elnökségi és bizottsági munka nem követhető a honlapon, ahogy a pénzügyi elszámolás sem. Mely játékosok kap-tak támogatást az elmlt 2 évben és miért? Nem látható, pedig ennek
a vezetésnek épp a transzparencia volt a mottója.
6. Nemzetközi sportdiplomácia hiánya: nincsenek szabadkártya cserék, együttműködés más szövetségekkel, akadémiákkal nulla.

A szabályzatok problémái

7. A szabálykönyv gyakorlatilag kiismerhetetlen, a fele át van húzva, a másik fele be van pirosítva. Mikor melyik szabály írja felül az előzőt? Többféle megfogalmazás van benne, egyik üti a másikat. Átigazolási
idő egyik helyen október 31, másikban január 15.
8. A szabályokban foglaltak a versenyzőre nézve mindig kötelezők, a szövetségre csak „iránymutató” jelleggel, mintegy „ha sikerül jó, hanem akkor is”.
9. A szabályok egy része az empátia teljes hiányát mutatja (pl. betegség esetén történő lemondás büntetéssel jár, mert orvosi igazolást nem fogadnak el. Ez pl. Covid időszakban nem csak nem empatikus, de
veszélyes is).
10. Play and Stay szabályok utolsó pillanatban történő módosítása (miért is van P&S rangsor, válogatott?) Tavaly előtt játszhattak a 11 évesek, idén nem, most meg újra játszhatnak majd. Miért szükséges ez az ide-oda módosítgatás? Éppen a covid időszakban nem játszhattak P&S-t azok a gyerekek, akik U12-es versenyen elindultak, miközben előtte és utána is csak a ranglista első 30 gyerek nem játszhatott.
11. Ranglista problémája: év közben állandóan változnak a szabályok, hónapról hónapra. (bónuszok, külföldi eredmények pontjai). Használhatatlan a ranglista úgy, hogy most hirtelen ez alapján lesz a válogatás.

Versenyek és versenyrendezés problémái

12. A versenynaptár szakmailag használhatatlan. Fél éves a naptár, nem teszi lehetővé sem a felkészülés, sem a pihenés tervezését. Januárban nincsenek versenyek.
13. Ha nincsenek versenyek, hogyan készüljenek így fel a gyerekek?
14. Nincs Mesterverseny – nem a pénzért játszanak a gyerekek, hanem a dicsőségért. A pénzdíj hiányát megértik a szülők és gyerekek, csak legyen előre kommunikálva. Tavaly később tudták meg, hogy nincs pénz.
15. Szabadkártyák kiosztásának problémája: nem tudni ki és milyen alapon kap. Későn osztják ki. A válogatott edző elfelejti leadni a névsort, így magyarok elestek a hazai rendezésű nemzetközi versenytől
(Dunakeszi).
16. Sorsolás kérdése: átláthatatlan, és ha a versenyzóna nem működik, nem látjuk. Nem bírók végzik a sorsolást. Ugyanakkor kötelezik a versenybírót, hogy vállaljon felelősséget. A szerver Bulgáriában van.
17. Női szuperliga csapatbajnokság kihirdetésével kapcsolatos káosz, a lebonyolítás időpontja és módja a verseny előtt nem volt tisztázva. Augusztusban változtattak időpontot.
18. Champions Ball (pontosan: Bowl - a szerk.) – támogatott verseny volt, majd a szülőknek kellett kifizetni mindent.
19. Bírók, bíráskodás problémája: a sétálóbírók sok helyen felkészületlenek, nem tudják hogyan, mikor kell beavatkozni (a sétáló beavatkozik amikor senki sem kérte; megalapozatlan, a szabályokkal ellentétes döntések; sokszor nem büntetnek kirívóan negatív viselkedéseket, máskor feleslegesen figyelmeztetnek.
20. Versenyrendezés hiányosságai: nincsenek biztosítva a megfelelő feltételek, pl. húrozó vagy orvos jelenléte. A MTSZ sajnos nem ellenőriz, a rendező pedig összejátszik a bíróval az értékelés során. Csopakon pl. nem volt öltöző és wc, egy fagyizó teraszáról zajlott a verseny.
21. Magasak a nevezési díjak, amiért semmit nem kapunk, vagy ha kapunk, akkor egy olyan kupont, ami felhasználhatatlan (csak bizonyos termékekre csak egy boltban). Olyan versenyre írt ki nevezési díjat a szövetség, amelyet már régen eltörölt. Nincs kiemelt 2-es kategóriájú verseny, eltörölték, ám mégis kiírták, hogy van nevezési díj. Ez tükrözi azt, hogy fogalmuk sincs milyen versenyeik vannak.

Az utánpótlás nevelés, támogatás, az egyenlő feltételek biztosításának problémái

22. Válogatottak kérdése (nincs kihirdetve, nincsenek egyértelmű szabályok, ami pedig van, azon visszamenőleg változtatnak).
23. U 10-es kiválasztás: korai, nagy előnyt ad az ismeretlen szabályok szerint kiválasztott gyerekeknek úgy, hogy ezt – különösen a jelenlegi helyzetben – gyakorlatilag lehetetlen ledolgozni (klubtámogatás helyett,
ahol több gyereket látnak és ami elérhető lenne többek számára).
24. Válogatott edzések problémája: rendezetlen a beosztás szempontrendszere
25. Kevés az utánpótlás, a P&S versenyeken alig indulnak. A vigaszág elmaradása ismét sok családot fog eltántorítani a versenyektől.
26. Szülőknek nagy anyagi teher a tenisz és jelenleg semmilyen támogatást nem kapnak a MTSZ-től, de nemhogy anyagit, még erkölcsit sem. Udvardy Lucát elfelejtik hivatalosan meghívni a Körmöczy díjátadóra.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső