Meghalt sportágunk legendás alakja, itthon és külföldön egyaránt tisztelt egyénisége, a 77 esztendős Szabó Éva, a magyar tenisz örökös bajnoka.

Szombathely szülővárosként és pályája indítójaként tiszteleg a klasszis játékos előtt előtt, a Vasas két évtizeden át a klubhoz hű játékosa, a 28-szoros magyar bajnok előtt hajt fejet.

Hetvenedik születésnapján, 2015-ben

 

Vidám, karcos egyénisége még mostanában sem hagyta cserben, mikor tudtuk, hogy súlyos, visszatérő beteségben szenved, ám Facebook posztjain, rövidre szabott beszélgetésein élvezetes formában számolt be mindennapjairól, az ötvenes-hetvenes évtizedek sokak számára már ismeretlen világáról. Nem köntörfalazott, szépítgetett sohasem. Azt mondta, amit látott, érzett, tapasztalt, s amit jónak, valósnak látott - a sportról és politikáról egyaránt. Tanulhattunk történeteiből, világlátásából, állandó igazságkereséséből. Megőrizte harcos egyéniségét, a pályán és az edzői szobában, szakosztályvezetőként, Vas megye szövetségének tagjaként vagy amikor a rendszerváltást követően két cikluson át alpolgármester volt falujában, Sorokpolányban.

A Vasashoz való két évtizednél is hosszabb kötődését, s egyben saját egyéniségét is jellemzi a 70. születésnap kapcsán a klub honlapjának adott interjúrészlet, melyben a rá jellemző lendülettel és humorral beszélt a Vasasba kerüléséről:
 
1964-ben először úgy tűnt, a Honvédba kerülök, el is kezdtem ott edzeni, aztán egyik délelőtt szóltak, hogy le kéne menni a pályáról, mert jönne valaki játszani. Hiába kérdeztem, ki az a roppant fontos ember, aki miatt nem tudunk edzeni, nem válaszoltak. Aztán kiderült, hogy valami csíkos gatyás tábornoknak kellett a hely. Na, mondom, ha a Honvédban ez így működik, akkor engem felejtsenek el! Hát így lett Vasas, de egy pillanatig nem bántam meg, csodálatos huszonegy évet töltöttem a klubnál

Igazi csapat- és társasági ember volt: gyakorta focizott és zsugázott teniszezőtársaival, akik e férfias szokásokhoz passzoló becenevet adtak neki, s a "fiúsítás" elismeréseként hívták annak idején Pistinek.

Szabó Éva másfél évtizeden át, 1964 és 1979 között szerepelt a válogatottban, 1973-ban és 1974-ben az év teniszezője volt Magyarországon, és 28 bajnoki címet nyert. A világ legjobbjai között is eredményesen szerepelt,  Monte-Carlóban elődöntős, a Roland Garroson pedig negyeddöntős volt.

 

szabo eva masolat copy copy

 

Martina Navratilova ellen akkor sikerült nyernie 1976-ban, amikor az akkor még csehszlovák színekben szereplő világklasszis 12. volt a világranglistán. Párosban Kitzbühelben bajnoki címet nyert, a veterán mezőnyben pedig több alkalommal világ- és Európa-bajnok volt.

Szabó Éva 1945 október 30-án született Szombathelyen. Szülővárosában a később világhírű Asbóth Józsefnek szedett labdát, s aztán testvérénél Asbóth Sándor keze alatt kezdett el teniszezni, majd a Vasas csapatához került, ahol 21 évet töltött el. Másfél évtizeden át, 1964-től 1979-ig volt válogatott, 1973-ban és '74-ben az Év teniszezőjének választották Magyarországon.

 

tenisz 749

A világranglistán legjobb helyezése a 37. volt, a Roland Garroson negyeddöntős is volt. Pályafutása során 28 magyar bajnoki címet nyert. Egyesben hatszor diadalmaskodott (1966, 67, 70, 71, 73, 74).

Mindezek mellett örökös magyar bajnok, a Magyar Népköztársaság Érdemes Sportolója, a Vas megyei Teniszért díj tulajdonosa, a Fair Play díjas, a Vasas örökös bajnoka, Vas megye örökös sportbajnoka, a Vasi Halhatatlanok Klubjának a tagja, a Magyar Teniszért elismerés tulajdonosa, a Vasas aranygyűrűse, a Vasas életműdíjasa. 2006-ban kapta meg a Magyar Tenisz Szövetség életműdíját.

Az Európai Tenisz Szövetség, 2017-ben Tennis Europe award for outstanding performance díjjal ismerte el Szabó Éva munkásságát.

Idén szeptember közepén, a szombathelyi szenior bajnokság díszvendégeként jókedve, a belőle áradó energia minden jelenlévőre hatással volt, hallgatták az emlékeket, Éva néni meg csak mesélt, mesélt, mesélt… Immáron az égiek hallgatják a történeteket, mi pedig itt lent emlékezünk.

Szabó Évát a szövetség és a Vasas SC saját halottjának tekinti. Búcsúztatására november 18-án, pénteken 11:45 órától kerül sor Szombathelyen, a Jáki úti temetőben.

szabo lazarSzabó Éva és az MTSZ-elnök Lázár János

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső