A tizenhatezres település Hajdó-Bihar ötödik legnagyobb városa, 40 kilométerre Debrecentől, s 25 km távolságra a szabolcsi megyeszékhelytől. Nem csak a Keleti-főcsatorna, hanem a gyógyvízzel büszkélkedő pompás fürdő is vonzerő helyiek és látogatók számára egyaránt. Hajdúnánás három salakos teniszpályája is a gyógyfürdő területén található.

 

Árvay Sándor írása (tenisz-palya.hu) * A nánási teniszezés legfőbb ismerője Balogh Zsigmond nyugalmazott iskolaigazgató, akinek egész élete a városhoz kötődik, ami pedig a sportot illeti, atletizált, kézilabdázott, egyetemi évei alatt a DEAC-ban focizott, a teniszbe viszont csak felnőttként szeretett bele, akkor viszont olyannyira, hogy nyolcvan körül is rendszeresen játszik. balogh zsigmond

– Volt ugyan a két háború között is teniszélet a városban, de kevesen és ritkán játszottak, leginkább társasági események részeként. A szüleim is részesei lehettek alkalmanként a tenisszel tarkított összejöveteleknek, de én magam például akkor tudtam meg e kötődésüket, amikor hét-nyolc esztendősen, az ötvenes évek fordulóján a szekrény mélyén találtam két rakettet. Mi ez, kérdeztem tőlük, s ők mesélték, hogy a Nagy Sándor utcában volt annak idején egy salakos pálya, azon zajlott a nánási teniszélet, s időnként ők is játszottak.

A Hajdúföld című lap is írt az itteni teniszről. Az 1929. május 29-i számban például említik, hogy a Tiszántúli kerület bajnokságán nyolc klub indult, közte a Hajdúnánási Tenisz Társaság.   Az egyesület háború előtti időszakában dr. Igmándy József ügyvéd volt a klub elnöke.

 

 

nanas 1 2022

 

– Amit viszont már nem iratok, hanem személyes emlékek alapján mondhatok el, az is hat évtizedre tekint vissza. Az 1958-62 közötti gimnáziumi éveim idején ámuldozva néztük, ahogy Kovács Nagy Lajos, a református főgimnázium testnevelő tanára (akinek Kukó volt a beceneve) gyakorlati bemutatókat tart, s az egyébként férfiszabóként dolgozó Pázmándi Gáspár edzéseket vezet. Akkoriban két salakos pálya volt a városban, s működött a Petőfi Sportkör, melynek 1958-tól én is tagja voltam. Igaz, nem teniszezőként, hanem a kézilabda csapat játékosaként.  Fazekas József elnök mellett Demeter Sándor a szakág képviselője segédkezett a sportág életben tartásában – utóbbi megosztva ténykedését az asztalitenisz szakosztályban végzett munkával. A hatvanas évek elején a Csokonai és Kisfaludy utcák sarkán levő leánynevelő intézetben Várszegi Anikó igazgatónő csináltatott egy pályát, melyen én is többször játszottam Jakab Tamással, a későbbi fül-orr-gégész doktorral. Ma már ez a pálya sem üzemel, lakótelep van a helyén. A hetvenes évek közepén a Fürdő utcán új nevelőotthon épült, ennek udvarára Jeles László igazgatóhelyettes építtetett salakos teniszpályát. Ebben az időszakban tehát három pályán lehetett teniszezni Hajdúnánáson.

A nyolcvanas évek elején a Makláry iskola jelentette a bázist Hajdúnánás teniszsportjában. Balogh Zsigmond 2006-ig igazgatta az intézményt, s első dolga volt, hogy a 36x18-as tornaterembe a teniszpálya játékterét is felfestesse.

– Hatan, felnőttek sokat játszottunk ott, de a legfontosabb az volt, hogy megkezdődött a gyermekek oktatása. Az iskolai sportkör segítségével vettünk néhány ütőt, labdát, s a szülők is besegítettek. Az ott tartott ingyenes oktatásokon az évek során több száz gyermek megtanulta a sportág alapelemeit. A tanév végére a kezdeti 35 diákból 20-25 mindig kitartott a tenisz mellett. Körülbelül egy évtizedig tartott a lendület, aztán egyre kevesebben jelentkeztek a hétfőnkénti órákra. Azok viszont, akik itt kezdték, felnőttként sokan megmaradtak a sportág számára, többen ma is játszanak.

Szabadtéren is volt játéklehetőség akkoriban: a Szellőzőművek tanműhelyénél és a Béke téesz udvarán is épült egy-egy salakpálya, utóbbi Timár Sándor igazgatóhelyettes támogatásával.

 

nanas uj 2022

 

hajdunanas 2022

 

A nagy változást az ezredforduló időszaka hozta: 2001 őszén tizenöt alapító tag létrehozta a Hajdúnánási Tenisz Sport Klubot, melynek első elnöke Arnócz László volt, 2011 óta pedig Papp János. A városi fürdőben levő kihasználatlan területen nyílott lehetőség két pálya építésére, 2007-ben csatlakozott melléjük a harmadik pálya. Az Épszolg cég gépei vésték ki a pályák tükrét, támogatta az építést (s aztán a rendszeres működést is) az önkormányzat, és saját bevételt is felhasználtak.

– A belépésért 25 ezer forintot kellett fizetni, s 6000 forint volt az éves tagdíj. Ezek az összegek máig sem változtak. Nagy volt az érdeklődés, napjainkban már 55 tagja van a klubnak. Ez nagyjából az ideális működés határa, hogy mindenkinek jusson idő a teniszezésre. Menet közben szükség volt a pályák felújítására is, automata öntözőrendszert alakítottunk ki, szerény világítás is került a középső pálya fölé. Az alapító tagok közé tartozó Balogh Tibor középiskolai tanár vette át tőlem a gyermekek oktatását. Nem rokon, de ugyanúgy szereti a teniszt… – magyarázza a névazonosságot Balogh Zsigmond, utalva arra is, hogy ismét sok ifjú is teniszezik Nánáson.  

Nem csupán a városból, de a közeli településekről, például Tiszavasváriból is sokan jönnek játszani, versenyezni. Mert van ugyan most is három fedett játéklehetőség a városban (az Irányi utcai teremben fel is van festve a teniszpálya), a Polgári u. 71. alatt is van egy kisebb játékterű fedett, valamint a Makláry iskola csarnoka is fogadja a sportág kedvelőit, a tenisz központja azonban a Hajdúnánási Gyógyfürdő.

 

hajdunanas gyogyfurdo a magasbol copy

 

–  Az igazi élményt a fürdő területén levő három salakpálya adja. Állandó teniszes társammal, László Sanyival is rendszeresen ütögetünk ott – mondja a 79 esztendős Balogh Zsigmond.

Ami pedig az amatőr versenyzőket illeti: Szatmári Zsolt „Szancsó” gyakorta szervez egyéni és páros tornákat, melyekre Hajdú-Bihar sok klubjából és a megyén túlról is érkeznek résztvevők. Legutóbb, július elején a debreceni A Mozgó Cívisért Egyesület közreműködésével zajlott amatőr viadal, s a résztvevők egy-egy meccs előtt, vagy után csobbanhattak a szép környezetű strandfürdő számos medencéjében is.

Eredmények

Férfi páros:  a döntő résztvevői: Juhász Alex, Rácz Gábor és Griger András, Tóth Róbert, a finálé eső miatt 3:1-nél félbeszakadt, 3. Czingel Zoltán, Varga Géza és Turczer László, Wetzel Zoltán
Női páros: 1. Hrabina Éva, Turmezey Luca, 2. Benedek Réka, Filadelfi Szilvia, 3. Diószegi Judit, Lehoczky Éva, 4. Merczel Dóra, Pataki Zita
Vegyes páros, a döntő résztvevői: Hrabina Éva, Turczer György és Kotosmann Krisztina, Dürgő György, 3. Turmezey Luca, Horváth Márk és Benedek Réka, Kollár László

 

nanas 2 2022

 

nanas 3 2022

 

nanas juliusban 1Nyári közepi verseny 2022-ben

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső