A teniszes üzemeltetők megvásárolták a Hamzsabégi úti pályákat, s egy gazdaságosabb és kiszámíthatóbb üzleti modell kialakítására törekszenek. Nagy Attila szerint egy klub életében a kiszámíthatóság az egyik legfontosabb érték. A gyakorlott üzemeltető a továbbiakban is számít eddigi szakember-társaira és új tagságot épít a XI. kerületben.

Varga Mátyás edző a gyermekek csoportjával

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Új tulajdonosokkal folytatódik a XI. kerületi Poén Teniszklub története, s a váltás minden bizonnyal új lendületet hoz majd a Hamzsabégi útra. A területet megvásárló Nagy Attila és üzlettársa, Szonner Ágoston részére is újszerű lesz a vállalkozás, még akkor is, ha régóta vártak egy hasonló lehetőségre. Évtizedek óta üzemeltetnek ugyanis Budapest-szerte teniszklubokat, ám eddig mindig bérlők voltak, s bármilyen jól végezték is a munkájukat, a tulajdonos érdekei nem mindig egyeztek az övékkel, amelyben mindig a teniszen volt a hangsúly. Most, hogy egy a sport iránt elkötelezett ügyvédi iroda vezetője, dr. Kamocsay-Berta Eszter is csatlakozott hozzájuk tulajdonosként, végre a saját uraik lesznek, és maradéktalanul megvalósíthatják terveiket.

− Társammal tizennégy éve üzemeltetjük a Városmajori Tenisz Klubot, de a kétezertízes években az egykori Fonográf Klub is hozzánk tartozott – beszél vállalkozói múltjukról Nagy Attila, aki életével kisgyermek kora óta összeforrt a tenisz. A sportág alapjaival Gyöngyösön ismerkedett meg, Szekrényes Zsolt iskolájából számos társával együtt kerültek később fel a fővárosba, ahol edzőként és üzemeltetőként egyaránt ismert szakember lett.  – A tulajdonoscsere réme azonban szinte mindig ott lebegett a fejünk felett, ami a Költő utcában valósággá is vált, és mostanában a Városmajorban is egyre nagyobb a bizonytalanság a terület sorsával kapcsolatban. Egyelőre csak pletykákról hallottunk, de számunkra ez is elég volt ahhoz, hogy a kínálkozó lehetőséget azonnal kihasználjuk. A jó munkához ugyanis elsősorban biztonságra van szükség, a pályabérlők és a játékosok kiszámítható jövőt várnak el tőlünk. Most végre tulajdonosként valósíthatjuk meg teniszes álmainkat, egy széles amatőr bázisra szeretnénk jól működő, eredményes tenisziskolát építeni a Hamzsabégi úton, s ennek csúcsán örülni fogunk, ha idővel élversenyzőink is lesznek. Utóbbiak mindenképpen presztízst adnak egy klubnak, ám megélhetést sohasem biztosítanak, miközben a modellnek üzletileg is meg kell állnia a helyét.

Nagy Attila szerint tulajdonosként mostantól nem kell kényszermegoldásokban gondolkodniuk, a fejlesztések esetében a legjobb, hosszútávon leggazdaságosabb lehetőséget választhatják, hiszen a már említett bizonytalansági tényező többé nem fenyegeti őket. Az első lépésként azonnal lecserélték az elpiszkolódott sátrakat, utóbbiak tisztaságára ugyanis eddig is, minden helyszínen maximálisan figyeltek. S nemcsak esztétikai, de egészségügyi okokból is. A százhetven négyzetméteres kétszintes klubház zuhanyzóit is azonnal felújították, hiszen ez is kényes pont szokott lenni egy teniszklub esetében. A bérlők részéről pedig nagyon is indokolt elvárás, hogy kulturált körülmények között tudjanak a parti után felfrissülni. A megújuláshoz hozzá tartozott a terület teljes megtisztítása, amely csak tíz konténernyi szemét elhordása után valósult meg. Az előző tulajdonos szerencsére partner volt a költségek megosztásában, így ezen a nehézségen is gyorsan túlléphettek.

Az adásvétel következtében a korábbi bérlők közül, akik többnyire évtizedek óta jártak már a Hamzsabégi útra, sokan követték eddigi edzőjüket, ezért most egy új amatőr bázis kialakítása kezdődött. Nagy Attila szerint azonban ez egy teljesen normális folyamat, a tenisz ugyanis kifejezetten személyes kapcsolatot feltételez mester és tanítványa között. Profi és amatőr szinten egyaránt.  

 

poen teniszklub csoportkep jo 2022

 

Egy jó edző idővel családtaggá válik, s nekem meggyőződésem, hogy egy olyan pszichológusi szerepkört is betölt, aki a problémákra azonnal egy örömérzéssel válaszol a mozgás révén – beszél az üzemeltetés, valamint a sportszerboltok fenntartása melletti legkedvesebb elfoglaltságáról, vagyis az edzősködésről Nagy Attila. – Szerencsére egyéb tenisszel kapcsolatos vállalkozásaim révén pontosan annyi időt és energiát fektethetek a kevés fiatal éljátékosomba, most például Somogyi Ábelbe, korábban pedig Zsigrai Lászlóba, amennyire nekik szükségük van. Nagyon hiányolom általánosságban az egyéni edzéseket az utánpótláskorú teniszezők programjából, pedig bármilyen intelligens is egy fiatal, a taktikáját személyre szabottan kell felépíteni. Ugyanakkor az edzőnek a meccseken is ott kell lennie, hogyan tudna tovább lépni, ha nem látja tanítványát éles helyzetben? Tudom, hogy ez sok esetben pénzkérdés, az edző igyekszik megtartani az óráit a megélhetése miatt, a szülők pedig hiába is fizetnének némi pluszt, az elvesztett üzletkört nem lehet ezzel kiváltani. Ebben a rendszerben mi most a tulajdonos és az üzemeltető összevonásával ugrottunk át egy lépcsőfokot, s így talán egy mindenki számára gazdaságosabb működést tudunk kialakítani.

A kellemes környezet mellett, a teniszszakmai szempontokra is kifejezetten igényes új tulajdonosok utóbbi törekvésük végett azzal is számolnak, hogy idén még nem tudnak nyereséget termelni. Még akkor sem, ha a költözés szomszédos kerületeket érintett, autóval alig tíz percnyi a Városmajor és a Hamzsabégi út közötti távolság. Az energiaárak emelkedése és az általános infláció azonban idén különlegesen nagy terheket ró valamennyi üzemeltetőre. Ezen a téren senki sem tudja, mit hoz a jövő. Ráadásul az MVM mostantól havi elszámolást vezet be, amely újabb csapás lehet a sportág számára.

− Nekünk óriási segítség, hogy legalább a terület bérleti díjával nem kell számolnunk – mutatja be saját példájukon keresztül a hazai teniszélet egyik fontos problémáját a Poén Teniszklub új tulajdonosa. – A havonta emelkedő energiaárak azonban a mi mindennapjainkat is teljesen kiszámíthatatlanná teszik, hiszen az állandó éves bérletek árát egyszerűen nem lehet majd korrektül kalkulálni. Ha biztonságból kicsit túlárazod, akkor sok bérlőt elveszíthetsz, hiszen a klubok között azért él az árverseny. Ha alámész, akkor óriási veszteséget kockáztatsz. Eddig az öt-hatezer forintos pályadíjat is sokan sokallták, most pedig tízezer forint feletti összegekről is hallani már. Mi megpróbáljuk a lehető legjobban eltalálni a korrekt árat, s ha az első komplett év után nullára jövünk ki, akkor semmi sem akadályozhatja meg a további építkezést.   

Ebben pedig Nagy Attila szerint nagy szerepe lesz annak a megbízható és szakmailag magasan kvalifikált edzői gárdának is, amellyel több mint másfél évtizede dolgozik együtt. A tenisziskola tehát biztosan jó kezekben lesz, ráadásul már találtak is egy környékbeli testnevelő tanárt, aki segít majd a toborzásban. És persze várják az amatőröket is, újakat és régieket egyaránt, akik nélkül szerintük nincs klubélet.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső