A Marczibányi téren, a Match-Point Teniszklubban jelenleg is zajlik Velcz Zsolt újabb teniszhúrozó Guinness-rekordkísérlete.

A magyar szakember szombat reggel 9 órakor érkezik a huszonnegyedik óra végére, ám ezúttal ekkor is folytatni fogja a húrozást.

Az eseményt nem véletlenül időzítették Rafael Nadal születésnapjára, a századikként a spanyol bajnoké kerül sorra.

Szigorú ellenőrzés - Fotók: tenisz-palya.hu

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * Kevesebb, mint kilenc hónappal a sikeres Guinness-rekorddöntést követően Velcz Zsolt újabb csúcskísérletbe fogott. Az egykori teniszező, ma edző és klubtulajdonos pénteken reggel 9 órakor újból beállt a húrozógép mögé a Match-Pont Teniszklub kertjében, s onnan – a technikai szüneteket leszámítva – bizony nem is kíván addig kijönni, ameddig a huszonnégy órás csúcsot ismét be nem állítja, vagy meg nem dönti. Sőt, valódi célját talán nem is szombaton reggel fogja elérni, hiszen az idén a százat tűzte ki maga elé. A nap leforgása után sem fog megállni, addig folytatja a szívének oly kedves foglalatosságát, vagyis a teniszütők húrozását, ameddig csak bírja.

Tavaly szeptemberben, nyolcvannégy ütőt tett ismét használhatóvá huszonnégy óra leforgása alatt, s ezzel megdöntötte Tim Rothengatter 2018-as rekordját, amelyet szám szerint 71-gyel tartott a holland úriember. A BSE egykori játékosa őt akarta megelőzni, s mivel a húrozást igazi alkotói folyamatnak tartja, s a klubban olyan sarkot alakított ki magának erre, amelyben ez a tevékenysége teljes egészében elveszíti munkajellegét, szinte törvényszerű volt a siker, amelyet Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület hitelesítője árgus szemei előtt ért el.

A nemzetközi hitelesítés azonban jóval lassabb a hazainál és a csúcsdöntést után derült ki, hogy vannak olyan speciális kitételei, amelyről Velcz Zsolt tavaly szeptemberben még nem tudott. A gyors ismétléshez tehát az is hozzájárult, hogy most már a lehető legtökéletesebb és leghivatalosabb körülmények mellett vágott neki a kihívásnak.

− Sajnos legutóbb voltak hiányosságok, amelyekről nem tehettünk, és bevallom, hogy nem szeretném kárba veszni hagyni a tavalyi erőfeszítéseket és az engem támogató sok-sok barátnak is hivatalos rekordot ígértem, én pedig állom a szavam – sorolta indokait honlapunknak pénteken délután, hét óra munkát követően Velcz Zsolt. – Apróságokról van szó, de sajnos ezekre is figyelni kell egy Guinness-rekord esetében. Ilyen például, hogy elkészülte után minden egyes ütővel legalább öt méter messzire kell ütni, mégpedig ötször. Az ütő fejének felülete sem lehet nyolcvanöt inchnél kisebb, ezért most ezt a tényt is minden egyes elkészült darab után, hivatalos méréssel és fotóval dokumentáljuk. Magának a húrnak is legalább 25 kilós feszültséget kell bírnia, amire legutóbb azért nem figyelhettem, mert profi játékosok is beszálltak a csúcskísérletbe, akiknek személyre szabottan kellett megállapítanom a keménységet. Ha kevesebbet rendelt, nem adhattam neki többet. Az egyik barátom is nógatott, ő kosárlabdás rekordokat tart, s szerinte soha nem szabad megállni, menni kell tovább, az újabb csúcsok felé.

Velcz Zsolt közel negyven éve foglalkozik teniszütők húrozásával, nemcsak itthon, de külföldön is elismert szakembernek számít. Éppen ezért a saját gépét is úgy fejlesztette ki, hogy az mindenben a kezére álljon, s a lehető leghatékonyabban, a legjobb munkát tudja végezni rajta. A Guinness-rekord hitelesítése esetében azonban ez sem volt előny, éppen ezért most egy teljesen átlagos, a legtöbb teniszklubban megtalálható géppel vágott neki az újabb csúcskísérletnek, s ezúttal a húrokat is magának vágja, segítői csak a különböző munkafázisok dokumentálásából vehetik ki részüket. Velcz Zsolt ugyanis nem ad fel több magas labdát, a mostani rekorddöntésben a legszőrösebb szívű ellenőrző bizottság sem találhat majd hibát.

Ilyen feltételek mellett persze lehet, hogy kicsit lassabban halad majd, ám a tapasztalat mindenképpen az ő oldalán áll, még akkor is, ha a váratlan meleg azért már az első napon próbára tette Zsolt állóképességét.

− Úgy saccolom, hogy két perccel kell most többet foglalkoznom egy ütővel, ezért hetvenhat-hetvennyolc között várható a huszonnégy órás végeredmény – teszi hozzá a Match-Point Teniszklub tulajdonosa, aki éppen azért folytatja majd szombat 9 óra után is a húrozást, mert feleségének, Eszternek is örömet szeretne szerezni hangzatos 88-as számmal, s szeretne minél közelebb kerülni Rafael Nadal esetleges Roland Garros-győzelméhez. Hiszen már a csúcskísérlet kitűzésében is nagy szerepe volt a spanyol bajnoknak, a kezdőnapot, miatta jelölték meg június harmadikában, vagyis a klasszis 36. születésnapjában. – Fiamnak, Zsombornak volt korábban kedvenc játékosa, s amikor fiatal volt, ő is Babolat ütővel játszott, s igyekezett a pályán is hasonló mezeket hordani. Most itt van előttünk egy hivatalosan számozott Nadal-ütő, amelyet a márka hazai forgalmazója, a Szinga Sport Kft. révén kaphattunk meg kifejezetten erre az eseményre. Ha minden jól alakul, akkor a Rafa által aláírt Babolat sportszer lesz szombaton a századik, és a szeptemberi Match Point Open-en fogjuk elárverezni.

 

velcz zsolt 20220603 4

 

A csúcskísérlet kapcsán, találóan a Húrok hercegeként aposztrofált szakember idén, saját bevallása szerint, nem tudott olyan tökéletesen készülni az embert próbáló feladatra, mint tavaly. De bízik kitartásában és elhivatottságában, s az első hét óra tapasztalatai alapján ebben nincs is oka kételkedni. Az este közeledte pedig korántsem a fáradtságról szól majd, hanem sokkal inkább az erőt adó barátok jelenlétéről, akik egy szerény kerti parti révén adnak majd újabb energiát a klubtulajdonosnak. A zenét a korábbi honvédos teniszező, Ozsváth András szolgáltatja majd a háttérből.

− Idén nyugodtabb, családiasabb hangulatban zajlik a csúcskísérlet, de ez nem is baj – fűzi hozzá Velcz Zsolt, miközben egy újabb elkészült ütőt ad át a hitelesítésben segítőknek. –  Nekem az ad erőt és energiát, hogy a barátaim jól érzik magukat nálunk, úgyhogy bizakodóan tekintek a folytatásra, és még az éjszakára is. Sikerülnie kell!

A Velcz Zsoltot ismerők jól tudják, hogy a szakember nem beszél a levegőbe: amit elhatároz, azt, ha rajta múlik véghez is viszi. Márcsak Rafael Nadalnak kell kicsit jobban igyekeznie, és egy újabb Roland Garros-győzelemmel tenni fel a koronát saját pályafutására, valamint a Marczibányi téri Guinness-rekordkísérletre.

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2021

Pályakereső