Büszkék lehetnek a magyar veteránok: a Nemzetközi Tenisz Szövetség aktuális világranglistáján három játékosunk is korosztálya élén áll: Bogár Szabó Éva, Kende László és Szekrényes Zsolt is világranglista-első. Több tucatnyi teniszezőnk neve szerepel az ITF rangsorán.

Lehet böngészni!

Bogár Szabó Éva, Kende László és Szekrényes Zsolt

 

(tenisz-palya.hu/MTSZ) * Az egyes versenyszámok korcsoportjainak névsorát tartalmazó évnyitó ITF lista hemzseg a magyar nevektől - köszönhetően annak, hogy a mögöttünk levő esztendőben megpezsdült a hazai szenior teniszélet, sokan szereztek világranglista-pontot, s a két nagy viadalon, a kontinensbajnokságon és a vébén is nagy létszámú magyar küldöttség vehetett részt, s gyűjtött pontot nemzetközi helyezéseihez.

Csupán a Top20 mezőnyében több mint harminc magyar név szerepel, sokan közülük egyesben, párosban vagy vegyesben is a legjobbak közé tartoznak.

A 2021-es volt az az év, amikor a Szenior Tenisz Szövetség fennállása óta először tudott nagy létszámban válogatottat küldeni mind a júniusi Európa-bajnokságra, mind az őszi világbajnokságra. Utóbbihoz a Magyar Tenisz Szövetség nyújtott jelentős anyagi támogatást.

- Többek között ez is hozzájárult ahhoz, hogy megélénkült a hazai játékosok nemzetközi versenyeken való indulási kedve. Jelentősen nőtt az ITF ranglistán szereplő magyar játékosok száma, és javultak a helyezések is - mondta honlapunknak Erdei Csaba, a Szenior Tenisz Szövetség elnöke. - Három világranglista vezetőt bármelyik sportág szenior szakága jelentős sikerként könyvelhetne el, most a teniszezőket érte ez a dicsőség.

- Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a több magyar játékos több külföldi játékost fog vonzani a hazai ITF versenyekre, ami nem csak sportszakmai szempontból, hanem turisztikai szempontból is értékelendő. A Római Teniszakadémia versenyén sikerült nevezési csúcsot elérni, most a Körmöczy Emlékversenyre koncentrálunk. Eddig 192-en neveztek, és még két hétig lehet jelentkezni. Mindenkit, aki még nem mérettette meg magát a nemzetközi mezőnyben, arra bíztatunk, jöjjön el bátran, mert az eredménytől függetlenül, garantáltan rendkívüli sportélményben lesz része - fogalmazott Erdei Csaba.

Vegyespárosban a magyarok közül Bogár Szabó Éva (1958) a hölgyek pontversenyében végzett az élen (közvetlenül mögötte, a második helyen Szerencsésné Miltényi Éva zárt). A férfiaknál Szekrényes Zsolt (1961) rangsorelső korcsoportjában, akárcsak az 1931-es születésű Kende László (aki egyébként párosban a ranglista második helyén áll).

Top10 között található még vegyespáros korcsoportjában Lanstiák Éva (1941), Mikola Elena (1935), Ott Lívia (1989), Sákovics Péter (1959), Fábián Zoltán (1941), Mészáros László (1947) és Erdei Csaba (1967) is.

Párosban Dobosné Sulyok Katalin (1990), Károlyi Marianna (1945), Szerencsésné Miltényi Éva (1961) és Fuchs Anna (1949), valamint Kende László (1931) és Kováts Zsolt (1966) neve található ott korosztálya első tíz játékosa között.

Egyesben a legidősebb hazai szenior versenyteniszező, az 1928-ban született Szentirmay Erzsébet a 90+ korcsoport ötödik helyezettje.

A fentieken kívül Balta Rózsa (1965), Bruckner Judit (1970), Faragó Mária (1948), Csizi Evelin (1987), Judik Zoltán (1933), Pestuka Szilvia (1974), Péceli Edith (1937), Pohly Ferenc (1943), Rudas Béla (1935), Rakonczay Tibor (1953), Szentgyörgyi György (1934), Turi Zsuzsa (1961), Wacha Gergely (1982) neve van még ott egyes korcsoportok/kategóriák Top20-as mezőnyében, némelyikük két kategóriában is szerepel.

Az ITF Top100-as listáján 176 magyar név szerepel,  s akkor még nem említettük a nemzetközi rangsorral rendelkező többi magyar teniszezőt...

 A magyar névsor ITT letölthető

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső