Nyomtatás

A nemzetközi szövetség, az ITF kétévente rendezi világméretű edzőkonferenciáját, amelyre idén a járványhelyzet miatt online kerítettek sort, november 5-7. között.

A rangos összejövetelen két magyar szakember is az előadók között volt, Orbán-Sebestyén Katalin, valamint Pelva Gábor.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * A legutóbbi World Coaches Conference eseményre, 2019-ben, Bangkokban, nem kevesebb, mint hatszáz edző volt kíváncsi, 113 ország képviseletében. Idén ez a szám még nagyobb érdeklődést mutatott, hiszen már több mint 1700 szakember regisztrált, nem kevesebb, mint 150 országból. Az esemény nagy népszerűségét a pontos és jó szervezés mellett, leginkább az előadók megválasztása garantálja, hiszen ezúttal is olyan szaktekintélyek álltak a kollégák elé, mint Paul Roetert, Ruben Neyens, Andrés Gómez, Martina Hingis vagy Judy Murray.

A Magyar Speciális Olimpiai Szövetség elnökségi tagja, tenisz szakágvezetője és európai sporttanácsadója, Orbán-Sebestyén Katalin a fogyatékossággal élő sportolók fejlesztésével foglalkozó szekció négy előadójának egyike volt. A téma bemutatására a Special Olympics washingtoni központi irodája által jelölt magyar szakember karrierje fontos állomásának tartja a felkérést.

− A konferencián mindenki számára nagy megtiszteltetés előadóként részt venni, ám számomra az is különösen nagy elismerés, hogy világszervezetünket, az SO-t képviselhettem – beszélt a részvétel jelentőségéről honlapunknak Orbán-Sebestyén Katalin. – A profizmus szellemében előre felvettük az előadásokat, hiszen senki nem léphette túl a tíz perces időkeretet és a hiba lehetősége sem volt megengedett. A precizitás végig jellemezte a három napos konferenciát, így kizárólag kellemes benyomásaim maradtak a nemzetközi bemutatkozásról. Nagyon jó kérdést kaptam a végén, amelyben arra voltak kíváncsiak a résztvevők, hogyan válhat valaki SO edzővé? A tenisz szempontjából kedvező helyzetben vagyunk, ugyanis sem a játékosok, sem az edzők számára nincs szükség különleges adaptációra. A tenisz a speciális olimpikonok számára is tenisz, ugyanaz a pálya, ugyanaz a labda, tehát örömmel fogadunk minden jól képzett szakembert. Az inklúzió lényege tehát éppen az, hogy szakmai szempontból nem kell másképpen oktatni, a versenyzőkkel való foglalkozáshoz, megértésükhöz viszont vannak fontos támpontok, amelyeket a résztvevőkkel igyekeztem megosztani. Ezeken túl egyébként egyedül a lelkesedés és a szeretet az, ami ahhoz szükséges, hogy valakiből jó SO-edző váljék.

 

pelva copy

 

Az MTSZ-ben nyolc éven át dolgozó Pelva Gábor, a nemzetközi teniszélet üzleti, menedzselési és irányítási kérdéseivel foglalkozó szekcióban kapott szintén értékes tíz percet. Előadásában, amelynek témája az volt, hogy „Milyen stratégiát lehet választani a részvételi szándék növelésében?”, pedig nagyban támaszkodott a hazai szövetségben szerzett tapasztalataira és az abból levont következtetésekre.

− Az előadáshoz ezen túl a Dékány Marcell kollégámmal végzett hazai kutatás eredményeit is felhasználtam, ezért azt hiszem, hogy egészen mélyen tudtam a témát érinteni – mondta Pelva Gábor. – A bázisteremtés kérdése nemcsak hazánkban, de az egész világon kulcsfontosságú, az ITF nem véletlenül foglalkozik lassan két évtizede a témával. Előadásomban arra hívtam fel a figyelmet, hogy a megfelelő stratégia kidolgozásához elősorban az adott ország teniszének pontos helyzetét kell megismerni. Hangsúlyoztam a tervezés fontosságát, és vázoltam az adott szituáció felméréshez szükséges szempontokat. De azt is meg kell említenem, hogy ez ma már nemcsak tenisz sportszakmai kérdés, hiszen a társadalomtudományok mellett az üzleti élet és a marketing tudásanyagát, illetve eszközrendszerét is fel kell használnunk. Az egyik legnagyobb kihívás, amellyel pillanatnyilag szemben állunk, az a technológiai fejlődés, amely értelemszerűen sok fiatal figyelmét elvonja a sportoktól. Ez elsősorban a fejlett országokban jelent problémát, miközben Ázsiában, később pedig Afrikában épp ellenkezőleg, a tenisz egyfajta felfutása várható. A bázisnövelés tehát nagyon fontos kérdés, ám arról sem feledkezhetünk meg, hogy megfelelően képzett edzők foglalkozzanak a jól tájékozott játékosokkal és persze a szüleikkel is, hiszen utóbbiak is a nyerő csapathoz tartoznak.

FaLang translation system by Faboba