Balaton-bajnokság néven új, a szövetség Grand Prix-rendszerébe illeszkedő amatőr sorozat van kialakulóban, amelynek idei második állomását Balatonfüreden rendezték.

A szervezőbizottság tagja, Nagyiványi György szerint a sportágnak nagy szüksége van egy széles amatőr bázisra.

Balatonfüreden ugyanakkor a versenytenisz is fontos, a BUSC-ben erős vidéki utánpótlásnevelő-bázist építenek.

A füredi párostorna dobogósai: Katona Imre, Katona Ádám, Miloš Popáček, Mázsár Rudolf, Horváth István, Vörös László

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * A sportág vezetése idén a hazai amatőr teniszmozgalom felpezsdítésére tett lépéseket az MTSZ Amatőr Grand Prix elindításával. Már a nyitóévben országszerte több mint harminc versenyen vehetnek részt az indulók, miközben ranglistapontokat is gyűjthetnek. A férfi és női egyéni, valamint páros kategóriákban való részvételt lehetővé tevő sorozat július 3-án, a Bikás Parkban indult s a nyár folyamán sok helyen járt az országban.  

Az új név új kategóriákat is jelent, a korábbi szabadidős elnevezés megszüntetését követően, a nyerhető pontok alapján mostantól 250-es, 500-as és 1000-es versenyeken mérhetik össze tudásukat a vállalkozó kedvű amatőrök. Utóbbin bárki indulhat, az 500-asokon azonban az amatőr ranglista legjobb 20 férfi, valamint tíz női, a 250-eseken pedig az első negyven, illetve tizenöt nem vehet részt. A csúcseseményt, vagyis az országos bajnokságot Balatonbogláron rendezték meg augusztus elején, a ranglista első nyolc helyezettje pedig az év végén egy mesterversenyen döntheti el ki a legjobb közülük.

Az elmúlt hétvégén a Balaton-partján gyarapíthatták pontjaikat a játékosok, Siófokon az Aranypart Kupa, Balatonfüreden pedig a Balaton Bajnokság-Forrás Kupa várta a vállalkozó kedvű teniszezőket. Utóbbi hagyományteremtő szeretne lenni, főszervezői az MTSZ Amatőr Grand Prix keretében ugyan, de a magyar tenger körbejárását tervezik.

− Jó néhány évvel ezelőtt Almacht Ottó barátommal, a Balaton Jövőjéért Alapítvány elnökével, a régió sportjának és teniszének fellendítéséről beszélgetve döntöttük el, hogy belevágunk a szervezésbe – idézte fel a Balaton-bajnokság ötletének megszületését Nagyiványi György, a hétvégi viadal versenyigazgatója, aki maga is pályára lépett a Balatonfüredi Forrás Sportparkban.

 

nagyivanyi es gonczol mate 2021Gönczöl Máté és Nagyiványi György

 

– Két-három évtizeddel ezelőtt még létezett egy hasonló versenysorozat, a tó nagyobb településein rendezték a versenyeket, s magam is örömmel jártam egyikről a másikra. A kezdés időpontja azonban egyre tolódott, a koronavírus-járvány miatt pedig teljesen ellehetetlenült. Idén azonban elhatároztuk, hogy nem várunk tovább, mert ha hagyományt akarunk teremteni, abba minél előbb bele kell vágni. Még akkor is, ha kezdésként csupán két állomás szerepel a programban. Így sikerült július második felében egy ezrest megszervezni Balatonbogláron, most pedig egy ötszázast itt, Balatonfüreden.

A Balaton-bajnokság megálmodói jövőre már nagyobb eseményben gondolkodnak, s bár részesei kívánnak maradni az amatőr sorozatnak, különleges rangot szeretnének adni a Balaton nevével fémjelzett viadaloknak is. A szezon végére például egy szuperdöntőt terveznek.

A hazai amatőr tenisz évtizedek óta ismert egyénisége szerint az amatőrök képezik a sportág hazai bázisát, ezért maga is üdvözölte a Grand Prix ötletét. Szerinte ezen a téren is kiesett egy generáció, sőt az is lehet, hogy akár két nemzedék is hiányzik a magyar tenisz piramisának aljáról. Nagyiványi György úgy gondolja, nem lehet tovább késlekedni a magok elvetésében, amely az amatőrök, és a gyerekek között egyformán fontos.

Kellene a tömeg, a népszerűsítéshez ezért kell minél előbb hozzáfogni. Egy rögös és lassú folyamat a bázis építése, de más út nincs, így mindenkinek a saját képességeihez mérten, de hozzá kell járulnia ehhez az építkezéshez – véli Nagyiványi György, aki régi nagy szerelemként határozza meg a teniszt saját életében.

A Balatonfüredi Forrás Sportpark vezetője, Gálfi Tamás helyi szinten is sokat tesz azért, hogy városukban megerősítse a sportág bástyáit. Az általa üzemeltetett pályákon működő Balatonfüredi Utánpótlás SC teniszszakosztálya éppen az utánpótlásbázis felépítésén szorgoskodik.

Erős, vidéki bázist szeretnénk kialakítani, amiben nagy segítség, hogy a szövetség jelenlegi vezetése felvállalta a vidéki tenisz ügyét, de egyébként is megvolt bennünk az igény a fejlődésre – beszélt az általa edzőként segített BUSC terveiről, Gálfi Tamás a Balaton-bajnokság füredi állomásának vendéglátója. – Szerencsére sok az érdeklődő gyerek, mi pedig megpróbáljuk őket összefogni, s a már meglévő kisebb mag köré ütőképes csapatot építeni. Idén Svájcból erősítettük meg a szakembergárdánkat, a másfél évtizedes külföldi edzősködésből hazatért Wacha Gergely július óta irányítja vezetőedzőként a fiatalok munkáját. Az ő esetében azonban nemcsak a szakértelem volt fontos, de az is, hogy helyi kötődésű teniszedzőről van szó. Mellette Serkédi Erik és Gönczöl Máté alkotja csapatunkat. Iskolatenisz-program beindítását is tervezzük, kapacitásunk van rá, a városi testnevelő-tanárokkal és az oktatási intézmények igazgatóival a közeljövőben vesszük fel a kapcsolatot.

A Balaton-bajnokság füredi állomásának házigazdájaként Gálfi Tamás elismerte, hogy számukra minden torna fontos, amit megrendezhetnek, a hétvégi pedig azért volt különösen jelentős, mert a hobbiteniszezők alkotják a klub legszélesebb bázisát. Így saját játékosaik igényét is kiszolgálhatják. De szívesen fogadnak korosztályos viadalokat is, különösen az U12-es kategóriában, hiszen pillanatnyilag a tizenkét éven aluli teniszezők vannak a legtöbben a BUSC-ben.

 

balatonfured amator 2021

Az egyesület szakember gárdájához, nemrégiben csatlakozó Gönczöl Máté is az indulók között volt ezen a hétvégén. A fiatal edző azonban igen kritikusan nyilatkozott saját teljesítményéről, ami azért is érthető, mert egy gyermekkori rövid időszakot követően, igazából csak két éve nyergelt át a teniszre. Korábban az atlétikai pályán ért el jelentős sikereket, a válogatott 110 méteres gátfutó a 2012-es junior világbajnokságon például elődöntős volt. Több sérülés, majd néhány csalódáskeltő esemény után döntött a váltás mellett. Sem a 2016-os Európa-bajnokságra, sem a riói olimpiára nem tudta kiharcolni a részvételi jogot, amit kudarcként élt meg.

− Egész pályafutásom során sérülékeny voltam, ezért is nem próbálkoztam tovább, az edzősködés pedig egyértelmű volt a számomra – magyarázza választását Gönczöl Máté, aki szerint a 110 méteres gátfutás és egy teniszmérkőzés közötti különbség ég és föld, s emiatt egyelőre még nem is tud kellő nyugalommal reagálni a meccshelyzetekre. – A teniszpályán sokkal megfontoltabbnak kell lenni, hiszen hosszúak a mérkőzések, atlétaként nem volt időm gondolkodni az alatt a tizenhárom másodperc alatt, amíg célba értem. A mentális problémáim szerintem a szerváimon is látszódtak. Úgyhogy egyelőre jó sokat bosszankodom a saját játékomon, ötven-száz meccs után azonban magabiztosabb leszek. Most még csak a harmadik vagy negyedik versenyemnél tartok. Persze előbb utóbb nyerni is szeretnék, hiszen a versenysportban nőttem fel. Ami pedig az edzősködést illeti, most még kezdőkkel fogok foglalkozni. S hogy mit tudok nekik adni a korábbi tapasztalataimból? Szerintem egy kis vagányságot, tüzet, valamint a győzni akarásomat. Atlétaedzőként pedig a mai teniszben olyannyira fontos fizikai alapok letételében lesz a legnagyobb szerepem.

A füredi torna egy szlovák játékos révén vált nemzetközivé, aki Siófokon kirándulva hallott a tornáról. A Gúta városából érkező Miloš Papáčekről azonban nagyon gyorsan kiderült, remekül kezeli a teniszütőt és sorban győzte le magyar ellenfeleit.

− Gyermekkoromban nagyon sokat játszottam, a tenisz révén a fél világot bejártam – idézi fel igen komoly junior teniszezői múltját Miloš Papáček. – Az Orange Bowl-on hetedik lettem, a korosztályos Európa-bajnokságon pedig kétszer bronzérmes. Szlovákiában abban az időben szinte mindenhol nyertem, majd később Németországban edzősködtem. Játszani azonban tizenkét éve nem játszottam, úgyhogy ez most csak és kizárólag szórakozás. Jól esik újra pályán lenni, csak az a baj, hogy nem bírom a tempót. Az ütések persze megmaradtak, a mozgásom azonban katasztrofális. De most már úgyis csak a játék a lényeg. A tenisz iránti szerelmem pedig úgysem múlik el soha.

Ez utóbbi azonban nemcsak rá, hanem szinte minden amatőr játékosra igaz, ráadásul országhatárok nélkül.

 

balaton bajnoksag dijatado galfi tamas 2021Gálfi Tamás (jobbról), a házigazda és díjátadó

MTSZ Amatőr Grand Prix

Balaton-bajnokság-Forrás Kupa, Balatonfüred
Férfiak: 1. Miloš Popáček 2. Katona Ádám 3. Gönczöl Máté
Páros: 1. Miloš Popáček, Mázsár Rudolf 2. Katona Imre, Katona Ádám 3. Horváth István, Vörös László

Aranypart Kupa, Siófok
Nők: 1. Szarka Krisztina, 2. Boldizsár Dorka, 3. Antal Ágnes és Kertész Zsuzsa
Férfiak: 1. Császár Csaba, 2. Szász László, 3. Bagi Berni és Gere Tamás

Vigaszág: 1. Fehér István, 2. Péterfi Zsombor, 3. Bálint Sándor és Pacsay Márton
Juniorok: 1. Szincsák Norbert, 2. Péterfi Zsombor, 3. Fehér Csongor és Pacsay Márton

 

siofok am 2021A siófoki szereplők

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső