A korábbi éljátékosok megnyerésére is törekszik Erdei Csaba, a Szenior Tenisz Szövetség elnöke, a héten megkötött MTSZ-megállapodás nyomán.

A veteránok a jövőben hangsúlyosabban szeretnének a nemzetközi porondon megjelenni, és egy vb-rendezés is a terveik között szerepel.

Az MTSZ számára a hazai teniszélet valamennyi résztvevője fontos, így a szeniorok is.

Ifjú 75+ párosdöntősök a 2019-es Ob-n

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Hosszas egyeztetéseket követően a héten megállapodást kötött az MTSZ és a Szenior Tenisz Szövetség. Utóbbi a hazai legnépesebb egyesület a sportágban, és a versenyszervezések területén is kiemelkedő munkát végez. A nemzetközi szenior életben azonban a hazaihoz képest kevésbé voltak aktívak, amelynek értelemszerűen anyagi okai voltak.

Az MTSZ elnöke, Lázár János az elnökség egyhangú támogatása mellett 2022. december 31-ig szóló új együttműködési megállapodást írt alá a szenior teniszezők érdekképviseletét ellátó egyesülettel. Ennek köszönhetően hosszú évtizedek után rendeződik a szövetség és a szenior közösség közötti együttműködés, mind pénzügyi, mind jogi szempontból, így igazi partnerség alakulhat ki a felek között.

A megállapodás sarokpontja, hogy az MTSZ 2021-ben 15 millió forinttal, 2022-ben pedig 30 millió forinttal támogatja a szeniorokat, kölcsönös előnyökön alapuló feltételek és szoros elszámolási kötelezettség mellett.

− A szövetséget elsősorban arra kértük, hogy a világ- és Európa-bajnokságokon való részvételünkben segítsenek, ehhez adjanak támogatást – beszélt a megállapodás részleteiről honlapunknak Erdei Csaba a Szenior Tenisz Szövetség elnöke. – A nemzetközi versenyeztetés mostanáig problémát jelentett számunkra, a részvételt mindenki maga oldotta meg. Emiatt nem is állíthattunk fel válogatási szempontokat, hiszen elsősorban az számított, hogy valaki tudja-e finanszírozni a részvételét. A szövetséggel kötött megállapodás alapján mostantól az eredményesség lesz a mérvadó, bizonyos feltételek mellett az ob első helyezettjei lesznek automatikusan utazó kerettagok. Nagyon fontos megemlíteni azt, hogy ez a támogatás a csapatokat érinti, amely általában az esemény első hetén kerül megrendezésre.

Erdei Csaba szerint ugyanakkor a most megkötött megállapodás ahhoz is hozzájárul, hogy a mozgalom sokkal tervezhetőbb keretek között folytathatja a munkáját. S bár a támogatás elsősorban a világversenyeken való részvételt szolgálja, az egyesület mostantól a klubok felé is szeretne visszaforgatni a költségvetéséből. Olyan kisebb tornákat is fel szeretnének például venni a versenynaptárba, amelyre eddig nem volt lehetőségük. Ugyanakkor az is fontos változás, hogy nem csupán a legjobb, de a legaktívabb tagokat is szeretnék támogatni, például azokat, akik több mint tíz versenyen lépnek pályára. A mozgalom életéhez és dinamizmusához ugyanis ők járulnak hozzá leginkább.

− Szervezetünk nagy fejlődésen ment át az utóbbi időben, amely azért is fontos, mert egy életpálya-modellt is fel tudunk mutatni a magyar tenisztársadalom számára, hiszen a profi karriert követően is lehetőségük van a versenyzés folytatására – véli Erdei Csaba, aki nem titkolja, hogy a korábbi éljátékosokat is meg fogja keresni a jövőben a világversenyekre utazó csapatokban való részvétel ötletével. – Az utóbbi évek, évtizedek nagy játékosai közül ma már többen abban az életkori kategóriában vannak, hogy segíthetnék a csapatainkat. A részvételük hatalmas motivációt jelentene a jelenlegi játékosaink számára. Az eredményt pedig azért tartjuk fontosnak, mert idővel akár veterán világbajnokságot is rendezhetnénk hazánkban. A nemzetközi szövetség számára a szeniorok is fontosak, több mint negyven országban vannak versenyek, örülnének, ha mi is hangsúlyosabban bekapcsolódnánk ebbe a rendszerbe, s nemcsak ITF-tornákat rendeznénk, de vb-t is.

Erdei Csaba a Soroksári Tenisztanoda alapítójaként és üzemeltetőjeként a gyakorlatban is tapasztalta a koronavírus-járvány hatását. Szerinte a különleges helyzet miatt olyan középkorú és idősebb érdeklődők is megjelentek a pályán, akiknek semmilyen kapcsolatuk nem volt addig a tenisszel. Korábban erre nem igazán volt példa, voltak, akik ütő és labda nélkül érkeztek, pusztán azért, hogy kipróbálják a sportágat. Ezek közül persze nem mindenki marad meg a pályán, de akik igen, azokban mindenképpen a tenisz támogatóit kell látni, hiszen idővel nemcsak bérlők lesznek, de edzőt is keresnek maguknak, ezzel is bővítve a sportágon belüli munkalehetőséget.

A világbajnokságot a három különböző korosztálynak, három különböző helyszínen szokták megrendezni, idén Umag, Miami és Mallorca szerepelt a programban, de az amerikai szervezők nem vállalták a rendezést, ezért az 50-55-60 évesek is Horvátországban mérik össze tudásukat, igaz, az eredeti júniusi időpont helyett, szeptemberben. Umagban ugyanis a nyár elején tartják a kontinensviadalt, amelyre még a magyar küldöttség saját erejéből utazik, a változások életbelépéséhez ugyanis némi idő szükséges. A vb-n azonban már a szigorú szabályok szerint megválogatott csapat vesz részt.

A szövetség főtitkára, Sütő Csilla szerint a hazai teniszélet valamennyi résztvevője fontos számukra, ezért is törekedtek a megállapodás mielőbbi véglegesítésére.

− Örülünk neki, hogy hosszú tárgyalások után sikerült közös nevezőre jutni, hiszen a Pintér András és Erdei Csaba által remekül összefogott szenior közösség nagyon fontos szegmense a magyar tenisznek. Nemcsak azért fontos ez a támogatás, mert a szeniorok a sportág igen népes bázisát alkotják, de azért is, mert a világversenyeken a jövőben méltón képviselhetik országunkat és a magyar teniszt – mondta a támogatás jelentőségével kapcsolatban Sütő Csilla. – El kell ismernünk a mindennapi tevékenységüket, ahogy mindenkinek, aki a sportágunkért nap mint nap munkálkodik. Szeretnénk, ha a játékosok, edzők, koruktól függetlenül éreznék azt, hogy a magyar tenisznek szükségük van rájuk, s ennek szellemében még aktívabban vennék ki részüket a közös munkából.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső