Pontosan huszonöt évvel ezelőtt alapította a Match-Point Tennis Clubot Szabdíts Eszter és Velcz Zsolt. A teniszes házaspár azóta egyedülálló Pro Shopot és Racket Service-t is kialakított a Marczibányi téren.

A mindig újabb és újabb kihívásokat kereső családfő, Velcz Zsolt barátaival Balatonszabadi-Sóstón vágott bele három parlagon hagyott teniszpálya felújításába és üzemeltetésébe.

A Velcz-család: Luca, Zsolt, Eszter, Zsombor és Lili

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Idén tavasszal ünnepli huszonötödik születésnapját a Match-Point Tennis Club. A Marczibányi téren két salakos, télen sátorral fedett pályával, hangulatos klubházzal, az utóbbiban pedig egyedülálló Pro Shoppal és Racket Service szolgáltatással rendelkező egyesület története azonban kicsit korábban, 1994 augusztusában kezdődött. A két tulajdonos, Szabadíts Eszter és Velcz Zsolt megismerkedésével. A BSE korábbi teniszezője éppen akkor tért haza Ausztriából, ahol hat-hét szezonon keresztül edzősködött, a Vasas színeiben korosztályos játékosként a legjobbak közé tartozó teniszezőnő pedig a TF-et elvégezve választotta első munkahelyéül a Városmajori Teniszakadémiát. Utóbbinak vezetésébe társult be Velcz Zsolt is, ám a pár már a következő évben úgy döntött, inkább közösen folytatják. Nemcsak az életben, de a teniszpályán is. Tanítványaikkal pályáról pályára vándorolva dolgoztak, mígnem 1996-ban rájuk mosolygott a szerencse és lehetőségük nyílt a máig bázisukként szolgáló terület bérlésére, majd megvásárlására.

− Nemcsak mi ketten, de a szüleink, sőt még a hozzánk legközelebb álló tanítványaink is ásót, lapátot, gereblyét ragadtak és velünk együtt dolgoztak a nyitás érdekében – idézi fel a 25 évvel ezelőtti összefogás emlékét Velcz Zsolt, aki elismeri, az időközben öttagúra bővült család mellett, amelyben a maga módján mindenki a sportág szerelmese, néha már soknak tűnik az egyesület, a pályák, az üzlet és a vele járó ütőszervíz feladatainak ellátása. Tenisz nélkül azonban nem tudják elképzelni az életüket, ezért inkább vállalják a vele járó feszített munkatempót.

– Eleinte ketten oktattunk és nagyon gyorsan telt ház lett a klubban. Nem sokkal később lehetőség nyílt a szomszédos sportpálya üzemeltetésére, amelyet a Vasassal közösen pályáztunk meg. Nyertünk és újbóli építkezés következett, amelyből a piros-kék egyesület kiszállt, így mi alakítottunk céget a feladatra néhány tanítványunkkal. Ettől kezdve hárommal több pályával gazdálkodhattunk, és belevághattunk az igazi, minőségi utánpótlás-nevelésbe és a versenyrendezésbe is. Az OB és a budapesti csapatbajnoki mérkőzések mellett kétszer adtunk otthont a Nike Junior Tour mesterversenyének, majd ez adta az ötletet, hogy a Play and Stay rendszerben, ami akkor még igencsak gyerekcipőben járt, a téli szezonban három viadalos, plusz mesterversenyes sorozatot szervezzünk, amelyen több mint száz kisgyermek vett részt. Fiúnk, Zsombor miatt kerültünk be a körforgásba, de ma már büszkék vagyunk arra, hogy amit a lelkesedésünkkel és az elhivatottságunkkal hozzá lehetett tenni ehhez a történethez, azt megtettük.  A Play and Stay Csb alapjait is mi tettük le osztrák minta alapján, az első meghívásos csapatverseny megrendezésével. Az új társaságban azonban kisebbségi tulajdonosok voltunk, s amikor az első ötéves szerződés lejárt, nem tudtuk meghosszabbítani. S mindez éppen akkor, amikor Selmeci Petra és Zubor Zsófi segítségével egy tehetséges gyerekcsapat kezdett kialakulni.

Olyan, ma már ismert játékosok kezdték a Match-Pointban a karrierjüket, mint Mészáros Patrik, a Grossmann és a Kuthy testvérek, Patay Árpád, Schmidt-Bohn Zsombor, Góczi Erik, vagy Csermák Bálint. A meglévő körülbelül százfős tenisziskolát akkor két részre kellett bontani, a hobbi teniszezők maradtak a Marczibányi téren, a szövetségből a klubhoz “igazolt “Papp Sándor vezetésével pedig a Költő utcában elindult a Match Point utánpótlás-nevelő központja. Itt kezdődött el 2013-ban, fiúk, Zsombor és Papp Sándor közös munkája, melynek gyümölcse nyolc korosztályos magyar bajnoki cím, egy U16-os Eb páros ezüstérem, egy EYOF-részvétel, egy korosztályos csapat Eb 4. helyezés, valamint egy junior Davis Cup-részvétel.

Egy év elteltével azonban Selmeci Petra kivált és a játékos állományuk is alaposan megcsappant. Próbáltak megerősödni és Eszter irányításával két évig működött is az az utánpótlás-nevelő központ, amelynek irányítását végül Papp Sándor vette át.

A házaspár mindig jól kihasználta az éppen adódó lehetőségeket és a felszerelések forgalmazásában is megtalálták a helyüket. Az évek során a Wilson és a Nike tenisz termékeinek hivatalos márkaképviseletévé nőtték ki magukat. Ez a történet a Feneketlen-tónál kezdődött, ahol az egyik korosztályos országos bajnokságon állítottak fel NIKE-shopot Hámori Bence felkérésére, majd a híres sportszermárka nevével fémjelzett NIKE Junior Tour hazai jogtulajdonosával, a soproni Horváth Ernővel járták be az országot és népszerűsítették a minőségi sportruházatot és sportfelszereléseket.

− Egyértelműen Eszter munkáját dicséri, hogy közvetlenül a Nike hollandiai központjával tarthatja a kapcsolatot – beszél felesége rátermettségéről és szorgalmáról Velcz Zsolt, akiről kevesen tudják, de egyedüli magyarként húrozhatott Párizsban a Roland Garroson, 2005-ben. Ezen a téren azóta már a nyolcvanezer ütő felett jár, s ha minden jól alakul, egyszer majd a százezrediket is maga fogja játékra tökéletesen alkalmassá tenni. Merthogy a mai napig csak abban a munkában bízik meg, amit ő csinál. Ezért, ha kell, akár hajnalban is felkel. No és persze Eszter ténykedésében sem igazán talál hibát.

– Az ő kitűnő ízlésének köszönhető, hogy öröm bejönni a boltunkba, és a kollekciók aktuális összeállításához is bátran nyúl hozzá.

A Marczibányi téren csak egyetlen probléma van, hogy a pályák szempontjából kicsit szűkös a Velcz család, pontosabban a családfő elképzeléseihez, aki mindig valami újon, valami előbbre vivőn gondolkodik.  Most éppen Balatonszabadi-Sóstón, ahol három barátjával, Sári Lajossal, Csiszár Andrással és Valter Györggyel lecsaptak három parlagon hagyott pályára, amelyen pezsgő tenisz- és klubéletet szeretnének kialakítani.

 

match point sosto

 

− Egy igazi kis ékszerdoboz lehet belőle, ahol mindenki jól érezheti magát – beszél legújabb projektjéről Velcz Zsolt, aki nem titkolja, szórakozásból vágtak bele a felújításba, amely nem követelt tőlük hatalmas befektetést. Az étterem üzemeltetését Sári Lajos vállalta magára, akinek a közelben volt hasonló vendéglátóegysége, Csiszár András koordinálásával pedig abban bíznak, hogy minél több társasági rendezvénynek tudnak otthont adni. A háttérben pedig Walter Gyuri precízsége a garancia arra, hogy minden tökéletesen működjön.

– A Balaton egyre népszerűbb, az ismerőseink közül sokan járnak le, van, aki véglegesen a környékre költözött. De bárhol is legyenek a tó mellett, már többen jelezték, bármikor átugranak majd egy partira. Innen indultunk, de menet közben azért komolyodtak a tervek. Igényes, minőségi pályákat akarunk kialakítani. Van egy csarnok is, amely önmagában nagyon szép, de felújításra szorul, a fűtése például igencsak kezdetleges. Ez azonban a jövő zenéje, egyelőre a szabadtéri három pályán indítjuk a szezont. Örülnénk, ha a fővárosi klubok edzőtábor helyszínként gondolnának ránk.

Velcz Zsolt nem tagadja, a Match-Point budapesti színvonalát szeretnék Sóstóra költöztetni, amely a maga 98 kilométeres autópályán mért távolságával a fővárosiak számára is vonzó lehet. S bár hangsúlyozza, hogy egyelőre a társasági teniszélet beindítása a céljuk, fejben már az edzőkérdésen is gondolkodik. A Marczibányi téren ez megoldott, délelőttönként a tulajdonos és a klubhoz éppen húsz éve igazoló Sárosdi Gábor ad órákat, délután pedig Illés Judit és Páncsics Bence oktatja a tenisziskolásokat, illetve az amatőr játékosokat. Egy évvel ezelőtt csatlakozott a csapathoz egy új francia edző is, Alexandre Grigaut, akinek játéktudása és oktatási módszere új színt hozott a klub életébe. Versenyzőkkel azonban már nemigen foglalkoznak, aki betéved hozzájuk, annak csupán a heti egyszeri vagy kétszeri csoportos edzéseket tudják felkínálni. Persze még így is találkoznak tehetségekkel, akiket fájó szívvel ugyan, de tovább küldenek egy versenyzőkkel is foglalkozó klubba, elsősorban Papp Sándorhoz, a Next Tenisz Akadémiára.

− Amikor lehetőségünk nyílt rá, mindig tovább léptünk. És ez így lesz a jövőben is, most éppen Sóstóban látjuk a növekedés esélyét. S bár mi örömmel maradtunk volna életünk végéig a Marczibányi téren a plusz három pályával, a sors másképp döntött. De nem panaszkodunk. Inkább értékeljük azt, amink van, például a családi életünket, amely oly sok örömet okoz nekünk. Még ha többnyire ez is a teniszről szól – összegzi elképzeléseiket Velcz Zsolt, hozzátéve, mind az öten balkezesek, ami nem is lehet más, mint egy újabb kapocs, amely nemcsak egymáshoz, de a sportághoz szorosan köti őket.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső