Tíz nappal a 81. születésnapja után elhunyt a balatonboglári teniszsport legendás egyénisége, Harmath Gyula.

Vasárnap még tornagyőztes volt a szülővárosában rendezett nagyszabású szenior viadalon, s boldogan ünnepelte sporttársaival az újabb sikert.

 

Harmath Gyula 1939. szeptember 6-án született Balatonbogláron. Korosztályos bajnok és rangsorelső, Galea-csapattag játékos, kilencszeres főiskolai bajnok volt, ám egy súlyos fertőző betegség vetett véget versenyzői karrierjének. Hobbi szinten viszont azóta is rendszeresen sportol, s a boglári teniszcsalád sporthagyományait a szomszédos Fonyód gimnáziumának testnevelőanáraként ápolta nyugdíjazásig. 

A szenior korosztály versenyein rendszeresen, és eredményesen szerepelt: 1994-ben egyéniben és párosban (a miskolci Kádár Endrével) is magyar bajnok volt. A keszthelyi nemzetközi viadalon Halmos Imre társaként végzett az élen, a boglári Halker Kupán a 80+ korosztályban pedig tavaly, s az idén is diadalmaskodott.

Vasárnapi tornagyőzelmét követően együtt ünnepelt sporttársaival, a győzelemért járó kupát a banketten büszkén mutogatta barátainak. A hétfő délelőtt is még a tenisztelepen találta, aztán délután, amikor biciklivel pecázni indult a mólón összecsuklott. Mentőhelikopter szállította Kaposvárra, ám három nappal nappal később a kórházban elhunyt.

A magyar tenisztársadalom a sportág kiemelkedő egyéniségét veszítette el - a boglári teniszélet egy évszázadon át egybefüggött a Harmath névvel. Édesapja, Harmath Lajos mesteredző (1907-1978) a sportág boglári meghonosítója, s játékosként, majd oktatóként is sokat tett a tenisz népszerűsítéséért. Testvérei (Judit, Frigyes) is kötődnek a sportághoz, Frigyes ismert játékvezető, közelmúltbeli visszavonulásáig sokat foglalkoztatott, mindenütt tisztelt versenybíró.

Pénteken délben szerettt klubja az alábbi közleményben búcsúzott Harmath Gyulától:
A BBTC vezetése, klubtagok, teniszbarátok megrendülten és fájó szívvel búcsúznak a kiváló sportembertől, testnevelő tanártól, teniszezőtől.
Nyugodj békében Hari bácsi!

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső