A Play and Stay csapatverseny selejtezőjében 55 fiú és 25 leányegyüttes vett részt a Nemzeti Edzésközpontban.

A mintegy 327, hat-tizenegy esztendős gyermek részvételével megrendezett eseményen a fővárosi és a vidéki utánpótlás-nevelő műhelyek egyaránt képviseltették magukat.

Eredményhirdetés, az egykori Davis Kupa-játékos, Bardóczky Kornél és Guti János jelenlétében - Fotó: MTSZ

Gy. Szabó Csilla írása * Az MTSZ Play and Stay kordinátora, Guti János szerint jövőre már háromnaposra kell bővíteni az eseményt, ha a népszerűsége tovább növekszik. Maximális érdeklődés mellett rendezték meg a Nemzeti Edzésközpontban a Play and Stay csapatverseny selejtezőit. A magyar teniszutánpótlás legfiatalabbjait, vagyis a hat-tizenegy éveseket megmozgató, hazánkban is egyre népszerűbb versenyrendszer hétvégi eseményén ugyanis 55 fiú és 25 leánycsapat tagjaként, nem kevesebb, mint 327 gyerek lépett pályára. Az MTSZ Play and Stay kordinátora, Guti János szerint, ebben a formájában ezzel olyan részvételi csúcsot döntöttek, amelyet szervezési szempontból nem lehet majd überelni.

– Amennyiben jövőre is növekedni fog az érdeklődés, márpedig mi ebben hiszünk, ezért dolgozunk, akkor két nap már biztosan nem lesz elegendő a lebonyolításra – nyilatkozta honlapunknak Guti János a PS-csapatbajnokság hétvégi selejtezőjét értékelve. – Droppa Erika versenybírónak nagy érdemei voltak abban, hogy a hatalmas létszám ellenére a tervezett időkereteken belül, fennakadások nélkül sikerült valamennyi mérkőzést lejátszani. Két piros-, két narancs- és három zöldpályán folytak a meccsek, amelyekre gyakorlatilag húsz percenként kellett a csapatokat felküldeni. Ez persze öröm is, hiszen a tavalyihoz képest körülbelül tizenöt százalékos volt a növekedés a résztvevők számában. Jövőre, az előzetes nevezések fényében már valószínűleg három naposra fogjuk bővíteni az eseményt.

A szervezők számára persze nemcsak az esemény pörgős ritmusának fenntartása volt kihívás, de az is, hogy a résztvevő klubok kéréseihez igazodva ütemezzék be a mérkőzéseket. A vidéki egyesületek részéről érthető volt, ha leány- és fiúcsapataikat – az utazás miatt – azonos idősávban szerették volna játszatni, miközben szakmai szempontból ez arra az örvendetes tényre hívta fel a figyelmet, hogy valamelyest csökkent a fővárosi klubok egyeduralma.

– Csak meg kell nézni a döntőbe jutott együtteseket és azonnal látható, hogy egyre több a vidéki műhely, ahol magasszintű szakmai munka folyik az utánpótlás-nevelés terén – hívta fel figyelmünket Guti János a PS-rendszer országos terjedésére. – A fiúknál például a győri Panakor két gárdával is biztosította helyét a fináléban, de összességében mindkét nemre jellemző ez a kedvező tendencia. Ami a színvonalat illeti, aki ezekben a korosztályokban számít, az itt volt. Többnyire a zöldpályás, vagyis a legidősebbek mérkőzéseit néztem, és kimondottan jó összecsapásokat láttam. A legkisebbeknél volt csupán itt-ott foghíjas a mezőny, de ez érthető is, hiszen ebben a korosztályban még kevesebben versenyeznek. A szabályok szerint három fős csapatokat kell nevezni, egy piros-, egy narancs- és egy zöldkorú játékossal, ám a találkozó időpontjában már két teniszező pályára lépésével érvényes lesz a találkozó. Ez azok számára volt kellemetlen, akik teljes létszámmal érkeztek, legfiatalabb versenyzőjük ellenfél hiányában mégsem tudott meccset játszani.

A csapatverseny azonban ennek ellenére, vagy tán éppen ezért, különösen népszerű a klubok között, pedig számukra egy évben egyszer rendeznek csak selejtezőt, majd döntőt. Az egyéni viadalok ugyanakkor egész évben zajlanak, idén 45 verseny szerepel a naptárban, szabadtéren és fedett pályán egyaránt folynak a küzdelmek. A nyári események megrendezésére különösen sok egyesület jelentkezik, hiszen akkor mindenhol több pálya áll rendelkezésre, mint a téli időszakban. A hétvégi csapatbajnoki selejtezőn résztvevő gyerekek többségét, az évközi egyéni viadalokon is résztvevő körülbelül 280 gyerek alkotja. Az a harminc-negyven játékos, akivel most egyesülete érdekéből bővült a létszám, remélhetően a jövőben is folytatja a versenyzést, immáron az egyéni tornákon is.

A PS-rendszer sikerét a szakemberek szerint az utánpótlás-nevelő műhelyek lelkesedésén túl, az iskolai teniszprogramra fordított egyre nagyobb figyelem is magyarázza. Hiszen az oktatási intézmények falai között a sportág számára meghódított tanulók azok, akik a Play and Stay rendszer versenyzőivé válnak. Innen pedig egyenes út vezet az U12-es korosztályhoz, vagyis a közvetlen utánpótláshoz.

Ezt a folytonosságot volt hívatott képviselni a sportág néhány hazai kiválósága is, mint Gubacsi Zsófia, Bardóczky Kornél és Köves Gábor, akik örömmel segédkeztek a díjak és érmek átadásánál, saját karrierjükkel követendő példát mutatva a jövő nagy játékosai számára.

A selejtezők végeredményei

Lányok
A-csoport: 1. Vasas, 2. MTK Kékek, 3. Pasarét TK, 4. PVTC 2
B-csoport: 1. Alfa TI, 2. Dunakeszi Nexon 2, 3. PVTC 1, 4. MTK Kékek 2
C-csoport: 1. SVSE, 2. Gellért SE, 3. Jogging Plus, 4. Dunakeszi Nexon 1
D-csoport: 1. Tenisz Műhely, 2. Panakor TK, 3. Pillangó Rózsaszín Lepkék, 4. Dunakeszi Nexon
E-csoport: 1. Bajai Lányok, 2. ZTE, 3. Game Tennis Team
F-csoport: 1. Kőszegi SE, 2. CSO-KO, 3. Haladás VSE Hali
G-csoport: 1. Utánpótlás TS Telki Lányok, 2. Sarkad Lendületesek, 3. Barcikai TC

Fiúk
A-csoport: 1. Haladás VSE Hali, 2. PVTC 2, 3. Game Tennis Team 1, 4. MTK Kékek 3
B-csoport: 1. Panakor TK 1, 2. Dunakeszi Nexon 2, 3. Budaörsi SC 1, 4. SVSE 2
C-csoport: 1. Pasarét TK 1, 2. Dunakeszi Nexon 4, 3. PVTC 3, 4. MTK 2
D-csoport: 1. Panakor TK 2, 2. MTK 1, 3. Dunakeszi Nexon 5, 4. Barcikai TC 2
E-csoport: 1. MTK Kékek 2, 2. Tenisz Műhely 2, 3. Pasarét TK 3, 4. Zselicvölgye TE
F-csoport: 1. MTK Kékek 1, 2. Jogging Plus, 3. Vasas SC, 4. Dunakeszi Nexon 3
G-csoport: 1. Dunakeszi Nexon 1, 2. Pasarét TK 2, 3. Future Tennis Team, 4. Utánpótlás TS Telki Fiúk
H-csoport: 1. PVTC 1, 2. Pillangó Kék Lepkék, 3. Old Lake TK 4. CSO-KO 2
J-csoport: 1. SVSE 1, 2. Match Point 1, 3. ZTE, 4. Barcikai TC 1
K-csoport: 1. MESE, 2. Budaörsi SC 2, 3. Pillangó Zöld Lepkék, 4. Fehérvár Kiskút TK
L-csoport: 1. TORO SE, 2. Bajai Fiúk, 3. Alfa TI, 4. Dunakeszi Nexon 7
M-csoport: 1. Városmajori TK 1, 2. CS-KO 1, 3. PVTC 4, 4. Game Tennis Team 2
N-csoport: 1. Sarkad Lendületesek, 2. TSZSK Gyula, 3. Match Point 2, 4. Városmajori TK 2
O-csoport: 1. Tenisz Műhely 1, 2. Pillangó Narancs Lepkék, 3. Dunakeszi Nexon 6

A december 2.-i döntőbe jutott csapatok:
Lányok:
Vasas, Alfa TI., SVSE, Tenisz Műhely, Bajai Lányok, Kőszegi SE, Utánpótlás SE-Telki Lányok
Fiúk: Haladás VSE Hali, Panakor TK 1., Pasarét TK 1., Panakor TK 2., MTK Kékek 2., MTK Kékek 1., Dunakeszi Nexon 1., PVTC 1., SVSE 1., MESE, TORO SE, Városmajori TK 1., Sarkadi Lendületesek, Tenisz Műhely 1.

 

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső