Neves bécsi teniszakadémiának fordított hátat idén nyáron Buzonics Dominik, az U16-os fiúválogatott harmadik számú játékosa.

Sopronból Budapestre költözve nyitott új, ígéretes életet a Tenisz Műhely csapatában, Selmeci Petra irányításával.

 

Buzonics Dominik - Fotó: MTSZ

Gy. Szabó Csilla írása * Buzonics az alapozó munka mellett októberben elindult mindkét Győr Open férfi versenyében, s mindkettőt meg is nyerte. A Tenisz Műhely révén most egy olyan közösség állt mögé, amelytől az osztrák fővárosban hiányolt figyelmet és szeretetet végre megkaphatja. Edzője, Selmeci Petra szerint kemény, tervszerű munkával építik újra Doma játékát, aki kiváló edzésmunkájával és lelkesedésével járul hozzá a tabáni klub munkájához.

A magyar korosztályos teniszválogatottak közül idén az U16-os fiúcsapat vette legsikeresebben a nemzetközi akadályokat. A Buzonics Dominik, Fajta Péter, Velcz Zsombor trió a téli kontinensviadalon hatodik, a nyárin negyedik helyet ért el, utóbbival alanyi jogon kiharcolva az őszi budapesti junior Davis Kupa-szereplés jogát, ahol végül a 9. helyen végzett. Az együttes két húzóemberének, a szabadtéri egyéni Eb-n páros ezüstérmet nyert Fajta Péternek és Velcz Zsombornak, megkérdőjelezhetetlen helye volt a gárdában. Gulyás István, a korosztály szövetségi edzője Buzonics korábbi eredményei, tapasztalata és a hozzáállása alapján szavazott bizalmat harmadik játékosként Dominiknak. A döntő érv azonban az volt a 16 esztendős soproni teniszező mellett, hogy igazi csapatember.

A válogatott csapatba kerülés legfontosabb szempontja persze mindig a játéktudás. Nem volt ez másképp Dominik esetében sem, jóllehet az utóbbi két évben az eredményesség terén elmaradt a tőle korábban megszokottól.

−Tizennégy éves koromban hirtelen megnőttem, majd később még egy picit tovább nőttem és ezzel elkezdődtek a térdfájdalmak, amelyek mostanáig megkeserítették az életemet – mesél nehézségeiről Buzonics Dominik, aki bár viszonylag későn, nyolc-kilenc éves korában kezdett csak teniszezni, nagyon korán sikeres lett. Első országos bajnokságán, az U12-es fiúk mezőnyében azonnal döntőbe jutott, majd a nemzetközi porondon is fináléval mutatkozott be. Szinte pontosan négy évvel ezelőtt, a Kanári-szigeteken, a kvalifikációból indulva nyerte meg a híres korosztályos Yellow Bowl-tornát.  Két évvel ezelőtt azonban nemcsak sérülése, de egyéb körülmények is fontos döntésre kényszerítették.

– Ahogy fejlődtem, Sopronban egyre kevesebb edzőpartnerem lett, s mivel nagyon jókat hallottunk Dominic Thiem edzője, Günter Bresnik bécsi akadémiájáról, és közel is volt hozzánk, az osztrák fővárosban folytattam az edzéseket. Szerettem ott lenni, de egy idő után rá kellett jönnöm, hogy nem figyelnek rám kellőképpen, s fejlesztendő játékos helyett inkább edzőpartnernek tekintenek. Az eredményeim is romlottak, ezért az utolsó pillanatban, ismét fontos döntést hoztunk szüleimmel. Nyár végén elköltöztem Budapestre és Selmeci Petra irányításával a Tenisz Műhelynél kezdtem gyakorlatilag új életet. Úgy érzem, most pozitív irányban változik minden, remek csapatban, hatalmas energiával vágok neki az utolsó junior-éveknek.

A fiatal teniszezőt Sopronban Babos Csaba „fedezte fel”, majd később Takács Lászlónak köszönhetően tanulta meg a játék alapjait. Mégis teljesen kézenfekvő volt a Tenisz Műhelyhez igazolás, hiszen 12 éves kora óta, amikor a fővárosban járt, mindig Selmeci Petráéknál talált otthonra. S bár abban az időben is felmerült már a Budapestre költözés lehetősége, szülei ekkor még féltek őt elengedni. Ám aminek jönnie kell, azt nem lehet elkerülni, a bécsi vargabetűt követően mégiscsak ott kötött ki, ahol talán már korábban is kellett volna. A Tabánban, ahol mindig az egyénre figyelnek, s akkor sem tömegesítenek, ha az egyértelműen kifizetődőbb lenne. Régi-új edzője, Selmeci Petra nem bánkódik az elvesztegetett évek miatt, inkább a jövőbe tekint:

– Most minden adott ahhoz, hogy Doma a legjobbat hozhassa ki magából, szerintem profi csapatként állunk mögötte. Én felelek a technikai kérdésekért, Németh Gergely feladata a fizikai fejlesztés, amibe a korábbi sérülésének nyomon követése is beletartozik, Balla Péter és Kovács Márk személyében pedig tökéletes edzőpartnerei vannak. Az egyik legnagyobb kihívás az volt, hogy visszaálltunk a kétkezes fonákra, mert az egykezes nem jött be neki. De módosítottunk a szerva- és tenyeresmozdulaton is. A legnagyobb hangsúly azonban a lábmunkája erősítésén van. Gyakorlatilag újraépítjük játékosként. Tervszerűen haladunk, és ez láthatóan neki is egyre nagyobb önbizalmat ad. Most a felkészülésre fektetjük a legnagyobb hangsúlyt, jövő januárban kezdjük a versenyzést. Szerencsére nagyon jó edzeni vele, minden gyakorláson százhúsz százalékon ott van, kiváló mentalitása van, s ezzel a többieket is húzza maga után. Szinte az „ájulásig” képes gyakorolni, miközben jó csapatemberként örömmel ugrik be segíteni a kicsik mellé is. Számszerű eredményeket nem tűztem ki elé, csak a töretlen fejlődésére koncentrálunk.

Az eredetileg futballistának készülő és az FC Schalke 04-nél még próbajátékon is részt vett Buzonics éveken át mindkét sportágának hódolt, s csak 12 évesen döntötték el édesapjával, hogy a tenisznek adnak egy év lehetőséget. A történet folytatása ismert, ez a teszt jobban sikerült, mint a német fociklubnál tett látogatás. S bármennyire nehéz is volt az utóbbi két év, a tabáni környezet hatására, ismét pozitívan, nagy terveket szövögetve tekint a jövőbe:

– Számomra Fucsovics Márton és Balázs Attila a példakép, olyan jó játékos szeretnék lenni, mint ők. Ehhez persze lépésről-lépésre kell haladni, amiről soha nem is feledkezem meg. Jövőre az ITF junior-világranglistán az első száz-százötvenbe szeretnék bekerülni, mert egy korosztályos Grand Slam-viadal kvalifikációja a célom. Érzem, hogy Petráék mennyire figyelnek rám, szívüket-lelküket kiteszik értem, emberként és edzőként egyaránt mellettem állnak és ez nekem mindennél többet jelent. Idén nyáron új, jó fejezetet nyitottam az életemben. Tanultam a korábbi hibákból és szerencsésnek érzem magam, hogy szüleimmel időben kapcsoltunk és váltottunk.

Bár Buzonics Dominik esetében most valóban a munkán és a felkészülésen van a hangsúly, azért októberben mindkét Győr Openen rajthoz állt és a férfi egyest mind a kétszer meg is nyerte. Előbb a torna elsőszámú kiemeltjét Hermán Benedeket 6:4, 6:1 arányban verte, később pedig barátja és klubtársa, Deli Mihály sérülése miatt játék nélkül hozta a finálét. Nemzetközi terveihez képest ez ugyan apró öröm csupán, a kemény felkészülés folytatásához azonban mindenképpen elegendő önbizalmat és ösztönzést adhat a nehéz két esztendőt maga mögött hagyó fiatal számára.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső