A juniorként páratlan sikereket elért Gálfi Dalma (jelenleg WTA 296.) nyáron Top 100-as játékost győzött le a 100 ezer dollár összdíjazású budapesti viadalon, mégis felejthetőnek tartja az idei esztendőt.  

A jelenleg az Egyesült Államokban versenyző 20 éves játékos számára pillanatnyilag az önbizalomhiány okozza a legnagyobb problémát.

Edzője, Jancsó Miklós szerint Dalmában hatalmas lehetőségek rejlenek, csak az önmagába vetett hitét kell ismét megtalálnia. Ezt követően lehet taktikailag színesíteni a játékát, s megpróbálni a legjobbak közé betörni.

Gálfi Dalma újult erővel, a benne korábban lobogó régi tüzet megkeresve akar a 2019-es esztendőnek nekivágni.

Gálfi Dalma - Fotó: mtkbudapest.hu

Gy. Szabó Csilla írása * 2015 nyarán Gálfi Dalma és Stollár Fanny sporttörténelmet írt Wimbledonban. A junior leányok párosversenyének megnyerésével ők lettek az első színtiszta magyar kettős, amelyiknek Grand Slam tornán sikerült győzedelmeskednie. Ezt a tettüket azóta sem tudta egyetlen honfitársunk sem megismételni, Piros Zsombor 2017-ben, a spanyol Nicolas Kuhn oldalán nyert Párizsban.

A két 1998-as születésű, kiemelkedően eredményes utánpótláskarrierrel büszkélkedhető teniszező hölgy azóta már a felnőttek között éli a profik kemény életét. S bár most Stollár Fanny jár előbbre a WTA világranglistán elfoglalt 127. helyével, három évvel ezelőtt, még Gálfi Dalma volt lépéselőnyben. A balatonfüredi játékos akkor a wimbledoni páros diadalt követően a korosztályos US Openen egyesben is győzni tudott, majd remek sorozatának köszönhetően a junior-világranglista vezető pozícióját is megszerezte. Mi több, már ekkor Top 300-as volt a felnőtt nők összevetésében. Egy évvel később, alig több mint 18 évesen, már a 160. hely környékén zárta az évet. Legjobb helyezését, a 136.-at 2017. június 12-én állította be.

– Az idei esztendőt felejthető évként fogom elkönyvelni – jelentette ki Gálfi Dalma (WTA 296.), amikor a jelenről, valamint jövőbeli terveiről kérdeztük. A fiatal játékos önkritikus megjegyzése a korábbi évek fényében mindenképpen érthető. Idén folyamatosan a háromszáz körül lavírozott, s bár többnyire belül maradt a bűvös határon, július környékén egyszer-kétszer a körön kívülre csúszott. – Lelkizős típus vagyok, bármilyen, a magánéletemet érintő változás azonnal kihat a játékomra is. Tudom, hogy ez az a terület, amelyen a legtöbbet kell fejlődnöm, meg kell próbálnom teljesen kizárni a külvilágot és csak a teniszre koncentrálni. Ugyanakkor maximalista is vagyok, ezért nagyon nehezen figyelek fel a jó dolgokra, túlságosan lefoglal, ha valamit nem sikerül tökéletesen végrehajtanom. Pedig az eszemmel én is jól tudom, mit tettem le eddig az asztalra, mire vagyok képes. Csak pillanatnyilag nehezen hiszem el, hogy ez valóban én vagyok.

Pedig ha valaki, akkor Gálfi Dalma igazán büszke lehet eddigi karrierjére. Tizennégyévesen ő vezette az európai korosztályos ranglistát, volt kontinensbajnok, 17 évesen nemcsak a junior világranglista vezetője, de az ITF is őt választotta 2015-ben a világ legjobb leányjátékosának, miközben egyesben és párosban egyaránt junior Grand Slamet nyert. Ezek a fontos állomások bizonyítják, nem egyszeri jól sikerült eredményről, vagy szerencsés véletlenről volt szó az esetében, hanem a tehetség és a munka harmonikus megnyilvánulásáról. Nem véletlen tehát, ha jelenlegi edzője, Jancsó Miklós is elsősorban játékosa önbizalmának megerősítéséről beszél, amikor a mindennapi teendőkről kérdezzük.

– Nagyon jól egymásra találtunk Dalmával, mindig is különösen érdekelt a pszichológia, ezért az átlagosnál jobban tudom kezelni ezeket a problémákat. Nemrégiben azt találtam ki, hogy visszanézzük a néhány évvel ezelőtti meccseit, amikor még terhek nélkül állt oda és egyszerűen csak játszotta, amit tud. Szinte hihetetlen, milyen kicsi a különbség az akkor verhetetlen és a mostani, kétségekkel küzdő Dalma között. Ici-pici hiányzik csak ahhoz, hogy újra megtalálja önmagát. Nem mondom, hogy technikailag nincs már mit fejlődnie, hiszen mindig, mindenkin akad valami csiszolni való, az ő esetében azonban az az első legfontosabb lépés, hogy hitet és önbizalmat szerezzen. Ha ez megvan, akkor lehet rátérni a konkrét feladatokra. Dalma kész játékos. Ha minden a terveink szerint alakul, akkor a taktikai repertoárját kell majd elsőként színesíteni.

A korábban Gubacsi Zsófiával, Czink Melindával, Nagy Kyrával, Szávay Ágnessel, Fucsovics Mártonnal is dolgozó szakember Temesvári Andrea kiválása után került Gálfi Dalma edzői teamjébe Barátosi Levente mellé. Utóbbi távozása óta, Simai Péter erőnléti edzővel ketten alkotják ezt a lelkes kis csapatot, s állítják össze a 20 éves fiatal programját, amelyben most éppen egy Kansas állambeli 25 ezer dolláros ITF verseny, majd a 125 ezres houstoni, később pedig a dubai 100 ezres WTA-torna szerepel.

– Az év végére elég sok megvédendő pontja maradt Dalmának, ezért örülnénk, ha ez a három torna jól sikerülne – vélekedik Jancsó Miklós. – Akkor másképp állhatnánk hozzá az alapozásnak. Az biztos, hogy kisebb huszonötezreseken mindenképpen indulni fogunk, hiszen győzelmekre van szüksége ahhoz, hogy ismét kellő önbizalma legyen. Dalmában óriási lehetőségek vannak, s ezt nem az elfogult edző mondatja velem. Nyerő típus − ezt juniorkorában már megmutatta −, amire születni kell, megtanulni nem lehet.

A fiatal teniszező maga is elismeri, számára a vártnál könnyebb volt az első lépéseket a felnőttek között megtenni. Igaz, akkoriban felszabadultan, terhek és kétségek nélkül játszott. Amikor pedig hullámvölgybe került, mindig bevált az elengedés, a lazaság taktikája. Mint például idén nyáron, a budapesti 100 ezer dolláros tornán. A kolumbiai Duque-Mariño (5:7, 7:5, 6:4) személyében Top 100-as játékost győzött le.

– Sérülésből jöttem vissza, de talán éppen emiatt, nem is görcsöltem rá a meccsre – emlékszik vissza nyári sikerére Dalma. – De ebből is tanultam, jobban megismertem saját magamat. Most ezen dolgozom a legtöbbet, keresem az apró örömöket, a jövő évnek pedig megújultan, teljes erőbedobással akarok nekivágni. Csak azt a tüzet kéne visszahoznom, amely korábban úgy lobogott bennem!

Úgy tartja a mondás, ahol egyszer tűz volt, mindig lesz parázs. Csak szítani kell. Dalmának is.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső