Karrierje legnagyobb sikerét aratta Jánosi Luca a 4-es kategóriás Alfa TI kupa megnyerésével.

A GYAC 16 éves játékosa március óta készül Punyi Gáborral Dunakeszin, ahol nagyon jól érzi magát, a kisebbek számára igazi példakép lett.

A szakember, először a fiatal teniszező önbizalmát állította helyre, majd ezt követően vágtak bele az érdemi munkába, amelynek fontos része volt a kondicionális edzések felpörgetése. A törékeny alkatú, ám nagyon okos és jó lábmunkájú Luca egyre aktívabb védekező stílust játszik, aminek eredményeit is köszönheti.

Gy. Szabó Csilla írása * Győzni mindenkinek meg kell tanulnia, s néha épp az a legutolsó lépés a legnehezebb, amely a sikeres elődöntőtől a tornagyőzelemig vezet. Jánosi Luca, alig egy hónap leforgása alatt, triplán is átment ezen a vizsgán. Két, tavasszal elbukott finálét követően, október elején Montenegróban szerezte meg karrierje első junior ITF-tornagyőzelmét a G5-ös Bar Openen. Ezt követően a hazai mesterverseny leány U16-os kategóriájában nem talált legyőzőre, majd az Alfa TI Kupán diadalmaskodott. Utóbbi már 4-es kategóriájú verseny volt, így rögtön ugrott is egy szintet, itt eddig csupán két elődöntőt sikerült kiharcolnia.

– Két hónappal ezelőtt volt egy kis megingásom, nem éreztem magam igazán jó formában. De a montenegrói torna előtti három hetes kemény felkészülésből jócskán nyertem önbizalmat, ami nagyon sokat segített. Akkor tudok csak igazán bízni magamban, amikor jól megy a játék – mondta az ukrán Alina Csurpaljevics ellen 6:2, 6:4 arányban megnyert döntőt követően a GYAC 16 éves játékosa, aki március óta edz Punyi Gáborral Dunakeszin, a Nexon Dunakeszi Tenisz Klub létesítményeiben. Amikor a szakembert a közel féléves együttműködés legfontosabb tapasztalatairól kérdeztük, ugyanazokat a nehézségeket említette, mint tanítványa:

– Nem volt könnyű az indulás, hiszen Luca mélyponton volt lelkileg, ahonnan egy-két hónap alatt sikerült kiküzdenie magát. Az érdemi munkának csak ekkor láthattunk neki. Az augusztusi magyar bajnokság után már látható volt, hogy sikerült összecsiszolódnunk, jó úton járunk, de bevallom őszintén, nem számítottam ilyen sikerekre. Azt hiszem mostanra hitte el, hogy képes ezeket a mérkőzéseket megnyerni. Szemmel láthatólag jól érzi magát Dunakeszin, ahol a sok kicsi példaképének tekinti.

S bár az önbizalom és a hit minden sportban, a teniszben pedig különösen fontos, Luca nemcsak ezen a téren fejlődött az utóbbi időben. Mestere szerint leginkább fizikálisan voltak elmaradásai, amit igazi csapatmunkában próbáltak megoldani. A fiatal játékos úgy tette hozzá a saját részét, hogy mindent végrehajtott, amit kértek tőle, a másik oldalról pedig Punyi Krisztina személyében kiváló szakember irányította ezeket a gyakorlásokat. Az egykori olimpikon vitorlázó ráadásul nemcsak testnevelőtanár, de gyógytornász is egyszemélyben, aki egységében látja Luca problémáit és a teniszspecifikus elemekre is különösen figyel. Egy percig sem megfeledkezve a játékos törékeny alkatáról.  

– Óvatosan bánunk vele, számomra csupán a biztos és folyamatos fejlődés fontos, a részeredmények kevésbé – vélekedik Punyi Gábor, aki a ranglistás helyezések mitizálásában sem hisz. Ehelyett pontról pontra, gémről gémre, meccsről meccsre szereti játékosait felépíteni. − Technikailag egyelőre nincs még olyan ütése, amelyre minden körülmények között biztosan támaszkodhatna. Balkezes lévén a szerváját már egész jól használja és tenyeressel is képes hatékonyan befejezni a pontot. Szerintem ez két technikai elem lehet idővel az ő nagy fegyvere. A lábaiban ugyanakkor már most is bízhat, a legnehezebb helyzetekben is kisegíti. Nem beszélve az okos, taktikus játékáról.

Jánosi Luca nem tagadja, hogy nagyon sokáig passzív védekezéssel próbált érvényesülni. Ez persze összefüggött azzal a tulajdonságával, hogy nem csak a pályán, de az életben is türelmes személyiség.

– A kiegyensúlyozottság az erősségem, mentálisan mindig sikeresen legyőzöm a hullámvölgyeket – jellemzi saját magát a fiatal játékos, aki pontosan emiatt választotta példaképéül a spanyol Rafael Nadalt. Az orosz Marija Sarapovában pedig a nyugalma az, ami leginkább megfogta. – A stílusomat egyre aktívabb védekezővé alakítjuk, ami nem is olyan könnyű. Eleinte nehéz volt, hogy nekem kell befejeznem a pontokat, de lassan belejövök. Leginkább a szervámat szeretem, balkezes vagyok és még vágom is, amit előny oldalról nem nagyon szeretnek az ellenfelek. Ezt erősíti a nyugodtságom, így többnyire tudom hozni az adogatásomat.

A csömöri kislány viszonylag későn, hétéves korában ismerkedett meg a tenisszel. Senki nem játszott a családjukban, egy nyaralás során látta szüleit, amint ütögetni próbálnak. Ez a kép maradt meg benne, amikor édesapja az iskolakezdéskor megkérdezte az addig Árpádföldön úszó kislányát, mit is szeretne sportolni. A véletlen hozta tehát a választást, amit a fiatal játékos azóta sem bánt meg. Sőt. Ha céljairól kérdezzük, profi, Top100-as játékosként képzelné el magát legszívesebben. Gyorsan hozzátéve: ha ez mégsem sikerülne, akkor egy jó amerikai egyetemen folytatná a játékot.  

Punyi Gábor szerint kevés az olyan fiatal, aki arra is figyel, hogy edzőjének örömöt okozzon. Luca viszont ilyen. Soha nem feledkezik meg arról, hogy a legfrissebb trófeáival mestere oldalán készítsen közös képet. Természetes tehát, hogy a kezdetekről beszélve azt is megemlíti: Koltai Károly ismertette meg az alapokkal a Metro szakosztályában, majd Horváth Henrikkel készült éveken át.  

– Luca kommunikálva fejlődik, mindent meghallgat, vevő arra, amit kérek tőle – fűzi hozzá Punyi Gábor, akivel a leányversenyzőkkel foglalkozás nehézségeiről is ejtettünk néhány szót. – Szerintem a bizalom a legfontosabb, s ezt magam is az egyik játékosomtól tanultam. Németh Virág fogalmazott egyszer úgy: Gábor, neked elhiszem, hogy így kell csinálni! Akkor értettem meg, hogy a szakmát csak úgy lehet átadni, ha edző és versenyzője közös hullámhosszon van, és teljes a bizalom. Egy lány ilyenkor tűzbe képes menni az eredményért. Szerintem ez a titok.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső