Több mint 5 millió forint értékű támogatás talál gazdára az idei korosztályos mesterversenyen, amelyet péntektől hétfőig rendeznek a Nemzeti Edzésközpontban.

A sorozat a hazai korosztályos versenyrendszert erősíti, a fiatalok a selejtezőnek számító első kategóriás versenyeken és a fináléban egyaránt hasznos tapasztalatokkal gazdagodhattak, gazdagodhatnak.

Zádori Réka (Kiskút TK) első kiemeltként vág neki az U18-as mestertornának - Fotó: Facebook

Gy. Szabó Csilla írása * A szabadtéri szezon végét nemcsak a teniszpályákra emelt sátrak feltünése jelzi, de a korosztályos mesterverseny megrendezésére is, amelyre hagyományosan az ősz beköszöntével kerül sor. Az U12-től az U18-ig terjedő korosztályokat felölelő viadalon idén is érdemes lesz indulni, hiszen több mint 5 millió forint értékű támogatás talál gazdára. Az áprilisi és októberi kvalifikációs időszak alatt minimum három azonos korosztályú kijelölt egyéni versenyszámban kellett elindulniuk azoknak, akik részt kívántak venni ezen az őszi finálén. A tizenkét éven aluliak esetében csupán két viadal volt kötelező.

– A hazai korosztályos versenyrendszert erősíti ez a sorozat, miközben a fiatalok rendkívül hasznos tapasztalatokkal gazdagodhatnak, hiszen idén is jó mezőny gyűlik össze rá – hangsúlyozta honlapunknak a Nemzeti Edzésközpontban pénteken kezdődő viadal jelentőségét Pelva Gábor, válogatott vezetőedző. – Úgy gondoljuk, minél több kihívással találkoznak a játékosok, annál jobban tudnak fejlődni. Ezt a célt szolgálja a mesterverseny és az azt megelőző kvalifikációs tornák. A másik igen fontos, a részvétel mellett szóló érv, hogy az első három helyezett jelentős támogatást nyerhet. Ezzel a versennyel ugyanakkor végérvényesen lezártnak tekinthetjük a szabadtéri idényt. A tizennégy éven aluliak számára egy hosszabb alapozási időszak kezdődik, így az ő esetükben most elsősorban a fejlődésen és nem az eredményen van a hangsúly. Az idősebbek a hátralévő időszakban még több versenyen is részt vesznek, ők csak decemberben kezdik el a célzott felkészülést a jövő év kihívásaira.

A kiírás értelmében valóban komoly jutalom üti majd a különböző korosztályok első három helyezettjének markát. Az U12-esek mezőnyében 300 ezer, 150 ezer és 75 ezer, a nagyobbak között pedig 400 ezer, 200 ezer és 100 ezer forintos támogatást nyernek a dobogósok. A korábbi évekhez hasonlóan ezt az összeget idén is a versenyek utófinanszírozására használhatják fel a nyertesek, amelyről az MTSZ támogatási szerződést köt velük.  

– A mesterverseny üzenete idén is megegyezik a korábbi évekével, ösztönözni szeretnénk a fiatalokat a hazai tornákon való részvételre – jelenti ki Gulyás István az U16-os és U18-as korosztályok szövetségi edzője a péntektől hétfőig tartó viadallal kapcsolatban. – Az országos bajnokság mellett, mindössze két hazai első kategóriás versenyen kellett elindulni, szerintem ez egy zsúfoltabb nemzetközi versenynaptár mellett is teljesíthető feladat. A dicsőségen túl, a támogatási összegek mindenkinek jól fognak jönni, hiszen a külföldi utazások sokaknak okoznak komoly problémát. Ha hozzávesszük a válogatott utakat és az egyéni támogatásokat, akkor úgy gondolom, jelentős segítséget tudunk nyújtani azoknak, akik okosan tervezik meg a programjukat. Összességében az idősebbeknél már általában az egyéni motiváció dönti el, ki vesz részt ezen a tornán. Örülök, hogy idén több válogatott játékos is az indulók között lesz.

Az U16-os fiúk mezőnye talán az egyetlen, ahol a három legjobb játékos, Fajta Péter, Velcz Zsombor és Buzonics Dominik távolléte mindenképpen érezteti majd a hatását. Az ő esetükben azonban Gulyás István elismerte, olyan sűrű válogatott programot kellett a nyári szezonban lepörgetniük, amelybe semmiképpen sem fértek volna bele a hazai versenyek. Majd két hónapon keresztül képviselték eredményesen a magyar színeket, előbb a kontinentális viadalokon, majd a világ legjobbjait felvonultató junior Davis Kupán. Az ő esetükben tehát nem igazán rajtuk múlott, hogy nem tudtak elegendő tornán részt venni.

A versenyről jó tudni, hogy minden versenyszámban a döntő szett 10-es tiebreak.

Pénteken 9 órakor a „nagyok” küzdelmeivel indul a torna, a 12-14 éves korosztályok versenyei szombaton kezdődnek.

A mezőnyök (sötét betűvel a kiemeltek)

U12
Fiúk: Kincses Kolos, Zsembery András, Halmos Kornél, Grossmann Maxim,
Csóll Péter, Fenyves Koppány, Galló Ákos, Góczi Erik, Varga Ákos, Mező Marcell, Brulich Botond, Juhász Bence, Kovács Marcell, Boros Bence, Fehér Alexander, Takács Bercel Sándor.
Leányok:  Molnár Kitti, Bíró Melinda, Kis-Czakó Eszter, Major Stella, Bak-Szabó Norina, Komlódi Kiara, Győri Dorka, Benke-Giosanu Izabella, Böröczky Emília, Bodnár Hajnalka, Csenke Anna, Kardos Lora, Fehér Laura, Burkus Bella, Kovács-Sebestyén Lili, Buchholcz Bora.

U14
Fiúk: Pesti Balázs, Mészáros Patrik, Orosz Botond, Szőke Ádám, Kárpáti Viktor, Gubi Trisztán, Sávay Zalán, Kőszegi Dominik, Gödri István, Bakó Bálint, Dancsák Márton, Knoth Félix, Gráf Bence, Boros Botond, Eisenkolb Máté, Kisantal Botond.
Leányok: Bartha Panna, Nagy-Békési Bíborka, Beer Jázmin, Fenyves Gréta, Mihálka Zsófia, Csibrák Antónia, Thodory Lili, Stoiber Norina, Eperjesi Kata, Farkas Szonja, Berényi Eszter, Kuti Alíz, Lay Kinga, Ruprecht Réka, Németh Kitti, Tóth Kata.

U16
Fiúk: Boros Attila, Sztasák Jonatán, Kincses Kristóf, Szombathelyi Benedek, Szakács Olivér, Ruzsity Dávid, Zsigrai László, Belkovics Achilles, Paripás Dávid, Miljanic Marko, Dobák Bálint, Vlaszák Péter, Visontai Márk, Konrády Leon, Riskó Roland.
Leányok: Drahota-Szabó Dorka, Jánosi Luca, Matkó Réka, Wiandt Viktória, Baranyai Dóra, Punyi Anna, Bordás Patricia, Tállay Luca, Fenyves Angelika, Kállai Szófia, Finak Eszter.

U18
Fiúk: Cseresznyés Máté, Kéki Márk, Hermán Benedek, Héjjas Csongor, Koczka Patrik, Kis-Balázs Rafael, Grossmann Benjamin, Unger Kristóf, Czigler Bálint, Nyárádi Csanád, Tigyi Olivér, Péter Soma.
Leányok: Zádori Réka, Fárbás Réka, Földeák Kata, Menyhárt Evelin, Ferenczy Szilvia, Petrovszki Lili, Lehoczky Anna, Reichert Lili, Stumpf Alíz.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső