Magyar házidöntőt rendeztek a Kinder+Sport Trophy idei fináléjában.

A dél-franciaországi klubban rendezett U12-es mesterversenyen Molnár Kitti, Bíró Melinda, Kincses Kolos és Zsembery András képviselte színeinket.

Kitti a honfitárs Melinda ellenében védte meg a tavaly, az U11-esek mezőnyében Rómában megszerzett címét.

Gy. Szabó Csilla írása *  A magyar delegációt elkísérő szövetségi edző, dr. Zsiga László szerint az U12-es korosztályban való indulást a szakmai okokon túl az is indokolta, hogy játékosaink itt voltak a legesélyesebbek. Az előzetes várakozás be is igazolódott.

Kettős magyar siker született a hétvégén, Dél-Franciaországban, a Mouratoglou Tenisz Akadémián. A Kinder+Sport Trophy sorozat U12-es leánydöntőjében Molnár Kitti és Bíró Melinda mérhette össze tudását, s a díszes trófeát előbbi, a Metro RSC fiatalja nyerte. Nem először. A tavaly Rómában megrendezett fináléban is ő bizonyult a legjobbnak, megvédte tehát címét a mesterversenyen. A kecskeméti Bíró Melinda az elmúlt esztendei olaszországi viadalon az U10-esek között lett második, most 11 esztendősen az U12-esek között végzett ezüstöt érő helyen.

A vasárnapi franciaországi finálé után a tornagyőztes Molnár Kittit szólaltatta meg a tenisz-palya.hu:

−Idén is nagy élmény volt számomra a részvétel, kiváló volt a hangulat és a játékot is nagyon élveztem – mesélt honlapunknak a híres akadémián szerzett tapasztaltairól Molnár Kitti. – Tavaly nehezebb meccseket játszottam, legalábbis úgy tűnt, hogy idén gyorsabban, biztosabban nyertem. De az is lehet, hogy jó hatással volt rám anyukám jelenléte. Nekem mindig ő adja az erőt, amikor a pályán vagyok. Nagyon erősen és biztosan játszottam, s az utóbbi időben a szerváimon is sikerült erősítenünk. Szerintem ezért ment ilyen jól a játék. Melindával sokat nevettünk, nagyon jól éreztük magunkat, ezért is volt nagy öröm, hogy végül mi játszhattuk a döntőt.

A mesterverseny fináléjára 11 országból érkeztek a fiatal teniszezők, akik összesen 35 állomáson harcolhatták ki a részvételi jogot. Magyarországon négy selejtező-tornát rendeztek, ebből az első hármat Molnár Kitti nyerte, neki a negyediken már el sem kellett indulnia. Finálés ellenfelén, Bíró Melindán kívül még két magyar résztvevő volt ott mesterversenyen, Kincses Kolos és Zsembery András. Ők az U12-es fiúk mezőnyében léptek pályára. A delegációt elkísérő dr. Zsiga László, a korosztályért felelős szövetségi edző honlapunknak elmondta, a meghívás négy játékos részére szólt, s idén úgy látták indokoltnak, hogy ebben a korosztályban vannak a legjobb esélyeink.

−Az idősebbek számára Európa-szerte nagyon komoly versenyeket rendeznek, nekik azokon kell megfelelniük, a tíz éven aluliak pedig túl fiatalok még az ilyen jellegű tornákhoz – indokolta a korosztályválasztást a szakember. – A tizenkét éven aluliak számára viszont ideális volt a részvétel. A szervezők jövőre is szívesen látnak bennünket, mi pedig örömmel jövünk, hiszen a gyerekek nemcsak a tenisz, de a jó hangulatú nemzetközi társaság miatt is örök élményként élhetik meg a részvételt. Idén erősebb volt a mezőny, mint tavaly, de a lányok így is kiugró eredményt értek el. Molnár Kitti hibátlanul menetelt végig a táblán, s megvédte bajnoki címét. Ez az eredmény magáért beszél. Az egy évvel fiatalabb Bíró Melindát is dicséret illeti, nemcsak nagyszerűen küzdött, de nagyon okosan is játszott. A fiúknak most sajnos nem jött össze. Kincses Kolos már az első körben erős ellenfelet kapott, a bolgár Ivailo Simeonovot, aki csak a döntőben talált legyőzőre a lengyel Tomasz Berkieta személyében. Az ő vereségén nem volt keseregni valónk. Zsemberi András viszont nagyon jó meccset játszott az első fordulóban, amelyet megnyert monacói ellenfelével szemben, ám a másik lengyel fiúval szemben már nem volt esélye. Összességében elégedettek lehetünk az eredménnyel, s a tapasztalattal is, amellyel fiatal játékosaink gazdagodtak.

A Kinder+Sport Trophy sorozatban a franciaországi finálé inkább csak hab a tortán. A nemzeti szövetségek számára a selejtező-tornák megrendezése hozza a legtöbb hasznot, mégpedig a bázisteremtés formájában. Az ötletgazda, olasz Rita Grande is hazájában szerette volna kezdetben népszerűsíteni sportágát, amikor a viadalt több mint 10 éve megálmodta és életre hívta. A nagy sikerre való tekintettel bővítették csak a sorozatot tavaly nemzetközire. A magyar szövetség pedig már akkor kapva kapott a lehetőségen, hiszen a magyarországi négy állomás tökéletesen illeszkedik a hazai utánpótlásprogramhoz, s annak bázisteremtő törekvéseihez. A finálés résztvevők utazását ugyan állnia kellett, ám az ellátásról a rendezők gondoskodtak. A körülmények kiválóak voltak, az akadémián 34 pályán folytak a mérkőzések és az edzések. A magyar fiatalok személyesen láthatták az amerikai Cori Gauff, az idei junior Roland Garros győztes edzéseit, amelyből nemcsak ők, de a magyar kísérők is bátran tanulhattak. Molnár Kitti édesanyja, s egyben edzője, nem is titkolta, hogy leánya mérkőzései mellett az akadémisták gyakorlásait is megnézte:

−Ellestem egy-két gyakorlatot, de igazából nem ez volt a legfontosabb tanulsága a tornának. Annak örülök, hogy a gyerekek láthatták azt a profi mentalitást, amellyel az itteniek készülnek. Mindenki meghal a pályán, de ezt másképp nem lehet csinálni. Ami Kittit illeti, nagyon jól sikerült a felkészülése, többször volt lehetősége idősebbekkel edzeni és meccselni, így ütőereje nagyon biztos volt. Ennek köszönhette a győzelmét.

A tavalyi fináléban Bíró Melinda és Kincses Kolos az U10-es, Molnár Kitti és Zsembery András pedig az U11-es korosztályban lépett pályára. Utóbbiak jövőre már az U14-esek között szerepelhetnének, de őrájuk valószínűleg nagyobb, komolyabb feladatok várnak majd. Bíró és Kincses azonban még marad a korosztályban, így egy év múlva is részt vehetnek a „mozgás öröme” jelmondatot büszkén hirdető sorozatban. S egyikük talán tovább is viszi majd a tornagyőztes magyar hagyományt, amely most már kötelez.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső