Karrierje első WTA-pontjait szerezte a székesfehérvári 15 000 dollár összdíjazású női ITF-versenyen Petrova Anasztázia. A 16 éves fiatal a szövetség ösztönzésére kapott szabadkártyát, s ő remekül kihasználta a kínálkozó lehetőséget. Az újbudai Game Tennis Team vezetőedzője, Pákai Norbert szerint céltudatos és elhivatott játékosának az erőnléti fejlesztésekre kell nagy hangsúlyt fektetnie.Az orosz származású, de magyarságára nagyon büszke fiatal példaképe Marija Sarapova és Babos Tímea.

Gy. Szabó Csilla írása * Jobb helyre aligha kerülhetett volna a székesfehérvári 15 000 dollár összdíjazású női verseny egyik szabadkártyája, mint Petrova Anasztáziához. Pedig az indulás nem is a Game Tennis Team szakmai csapatának volt az ötlete, ők már korábban benevezték játékosukat egy szerb junior-versenyre. A 16 éves játékos utóbbi időben mutatott remek játéka miatt azonban az utánpótlás-válogatottak szakvezetői úgy gondolták, a hazai viadal remek alkalom lenne arra, hogy a felnőttek között is kipróbálja magát. Az elhatározást tett követte, s győzelmek. Anasztázia az elődöntőig menetelt, ahol három szettben kapott ki a későbbi győztes, román Ioana Gaspartól. Utóbbit sokkal jobban megizzasztotta, mint finálés ellenfele, Lukács Vanda. Karrierje első WTA-pontjait szerezte meg Székesfehérváron.

– Nagyon élveztem a tornát, tetszett, hogy felnőttek ellen játszhatok – mesélt boldogan székesfehérvári tapasztalatairól Anasztázia, aki öt évesen kezdett el teniszezni, s azonnal elhatározta, profi játékos lesz. Az orosz szülők Budapesten született gyermeke, ekkor még szentül meg volt győződve arról, hogy Marija Sarapova vetélytársnője lehet, s idővel felül is múlhatja példaképét. Az idő múlásával azonban ő is rájött, hogy a köztük lévő korkülönbség miatt még akkor is kicsi az esélyük a találkozásra, ha Anasztázia álmait megvalósítva eljut a világ elitjébe. Másik nagy idoljával, Babos Tímeával már egészen más a helyzet, hiszen néhány évvel ezelőtt még mindketten az MTK játékosai voltak, így a kislány élőben csodálhatta a világranglistán egyre feljebb és feljebb jutó magyar teniszező játékát.

Azután elváltak útjaik, Anasztázia télen a Game Tennis Teamnél találta meg jó hangulatú csapatát, ahol a Horváth Adrienn, Szalai Réka, Zádori Réka trióhoz csatlakozhatott.

Remek négyes alakult így ki, játéktudásban hasonló szinten vannak, jól húzzák egymást a lányok – beszél juniorcsapatáról Pákai Norbert, a Game Tennis Team vezetőedzője. – A versenyeztetés is könnyebb így, hiszen együtt utazhatnak, ugyanakkor az egy-két évnyi korkülönbség miatt nem számítanak egymás vetélytársainak. A nálunk edző idősebb fiúknak köszönhetően színes a napi program, többféle játékstílusú ellenféllel mérhetik össze tudásukat. A jó csapatszellem elsősorban az edzőkön múlik, nálunk mindenki tudja hol a helye, senkit sem sztárolunk, mindenkivel egyformán törődünk. A mindennapi munkát is tervszerűen beosztjuk a székesfehérvári tornára például Szamos Gergő kísérte el a játékosokat.

Anasztáziát céltudatos, elhivatott fiatalként jellemzi a vezetőedző, aki ezzel a hozzáállással megcáfolja életkorát. Családjával közösen hozták azt a döntést, hogy mindenben a nagy célnak, vagyis a profi karriernek rendelik alá magukat. Terveiket nem rövid-, sokkal inkább hosszútávon szeretnék megvalósítani. Az édesapától Georgi Petrovtól azonban azt is megtudtuk, hogy az áldozatok ellenére, a szülők semmiben sem szeretnének az edzők dolgába beleszólni. Éppen ezért otthon nem is téma a tenisz. A család megmarad családnak, s emiatt kisebb korában nem is nézték meg leányuk mérkőzéseit. Ennek is köszönheti önállóságát, amelynek a pályán is hasznát veszi.

Jó versenyzői adottságai vannak, a kiélezett helyzetekben a tőle megszokottnál is jobb teljesítményre képes – mutatja be Pákai Norbert 16 éves játékosát. – Technikailag igen képzett, hiszen korábban nagyon jó edzőkkel dolgozott. Hatásos agresszív támadó-stílusban játszik, s meglehetősen széles repertoárral. Fonákkal gyorsan és jól nyitja a szögeket, a korosztálya leányjátékosaihoz képest a hálóhoz is gyakran jön fel. Az erőnlétén viszont javítanunk kell, mert az elmúlt időszakban nagyon sokat nőtt, s most a testét erőben is utol kell érnünk. Nemrégiben csatlakozott stábunkhoz Csillag Levente egykori kiváló gátfutó, aki sokat segít nekünk ebben a munkában.

Ami ma hátrány, az persze holnap előny lehet. A szakember szerint a női teniszben is egyre meghatározóbb a testfelépítés, a 180 centiméter feletti, robosztusabb hölgyek jobban érvényesülnek. Anasztázia a sorstól megkapta a magasságot, most már csak rajta múlik, hogy ennek előnyeit kihasználja.  

– Az erősítő edzéseket is szeretem, ezzel biztosan nem lesz probléma – jelenti ki határozottan Anasztázia, aki 12 évesen már játszott a korosztályos válogatottban, ám a hirtelen növekedést követően komolyan megsérült, s 9 hónapig nem játszhatott. A nehéz és küzdelmes időszak azonban ma már a múlté, helyét a tervek vették át. Még akkor is, ha számszerű célkitűzésekről Pákai Norbert nem igazán szeret beszélni.

– Fiatalok esetében a képzésre kell a hangsúlyt helyezni, nem pedig az eredményre. Meg kell találni az ideális egyensúlyt az edzések és a versenyek között. Anasztázia esetében is ezt próbálgatjuk, hiszen minden játékosnál más a siker kulcsa. Az ő esetében jövőre a korosztályos kiemelt nagy versenyek főtáblája lehet a cél. Bármilyen jól is alakult a székesfehérvári bemutatkozás, nem biztos, hogy most a felnőtt versenyeken való részvétel a leghasznosabb. A junior Grand Slameken a teljes elit részt vesz, kiváló körülmények között, inspiráló, jó hangulatban versenyezhetnek, miközben az ellátást is a szervezők biztosítják. Szerintem mindenkinek végig kell járnia a kötelező lépcsőfokokat, s a tét elviselését is most kell megtanulniuk.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső