Legalább három-öt éves kifutási idővel számol az MTSZ edzőképzési igazgatója, Pelva Gábor, a modern, nemzetközi szintű edzőképzés és licensz-rendszer felállításával kapcsolatban. A szövetség kiemelt feladatként kezeli a szakemberek oktatását, s ezért jól megalapozott, komoly struktúrát terveznek.

A Magyar Tenisz Szövetség legfontosabb stratégiai partnere az oktatás terén a Testnevelési Egyetem lesz, a kidolgozott megállapodás gyakorlatilag már csak aláírásra vár. Az amerikai PTR-ral viszont már érvényes szerződés alapján rendezi közösen az októberi továbbképzést, amelyből a jövőben évi kettőt terveznek a korábbi egy összejövetel helyett.

A kredit-pontrendszer és az ezzel kapcsolatos lincencmegújítás szabályzatán még dolgoznak a szakemberek.

Gy. Szabó Csilla írása * A versenyrendezések, a játékosok menedzselése, vagy az edzéslehetőségek megteremtése mellett a sportági fejlesztések egyik legfontosabb kérdése az edzőképzés. A Magyar Tenisz Szövetség is az egyik kiemelt feladataként tekint a szakemberek oktatására, s az utóbbi időszakban komoly terveket dolgozott ki ezzel kapcsolatban. A jövőben az állami intézményekkel − különös tekintettel a Testnevelési Egyetemre − szorosan együttműködve próbálják minél jobb helyzetbe hozni az alap- vagy éppen a továbbképzések iránt érdeklődőket.

Az MTSZ edzőképzési igazgatója, Pelva Gábor az ezzel kapcsolatos hosszútávú terveikről beszélt honlapunknak, az október végén, Budapesten sorra kerülő PTR (Professional Tennis Registry) edzőtovábbképzés, valamint a november 24.-25-re tervezett első edzőkonferencia azonban már konkrét, szervezés alatt álló események.

−A szövetség hosszútávú célja az ITF (Nemzetközi Tenisz Szövetség) által akkreditált modern és nemzetközi szintű edzőképzés és licensz-rendszer felállítása – vázolta az MTSZ elképzelését Pelva Gábor, aki ezt a munkáját, Juhász Gábor sportigazgató felügyeletével és vele szorosan együttműködve végzi –. Ennek keretében például már fordítás alatt áll a nemzetközi szervezet két alapkönyve, miközben Fonó Rita pszichológussal „Hogyan legyek támogató szülő?” címmel olyan köteten dolgozunk, amely a fiatal versenyzők családjának szolgálhat hasznos sorvezetőként. Ezek a példák azonban csak a jéghegy csúcsát mutatják, valójában nagyon komoly rendszert szeretnénk felépíteni.

–  Mit takar az állami intézményekkel való együttműködés?

–  Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk a Testnevelési Egyetemmel, gyakorlatilag Mocsai Lajos rektor és Szűcs Lajos elnök aláírására vár csupán a megállapodás, hiszen Sterbencz Tamás általános rektorhelyettes támogatása mellett, Nemes Gábor szakágvezetővel több hónapja dolgozunk a konkrét programon. Említettem a saját hatáskörünkben tervezett edzésképzéseket és licensz-rendszert, amelyet vegyíteni szeretnénk a TF-es képzéssel. Semmiképpen sem szeretnénk, ha konkurálna egymással a két ág, sőt. Bizonyos alaptantárgyakért a megfelelő intézmény lenne a felelős, a szakmai elveket azonban minden esetben a szövetség határozná meg. Az edzők tudásának gazdagítása mellet a szakma megbecsülésének visszaállítása, a társtudományokkal való aktívabb együttműködés, a piaci igényekhez illeszkedő szakmai ismeretek és a nemzetközi szinten is versenyképes edzőképzés a végcél.

–  A licenc-rendszer kialakítása minden bizonnyal az egyik legnehezebb része lesz ennek a munkának.

–  Kredit-pontrendszer bevezetését tervezzük, amely a licensz-megújítás alapjául is szolgál majd. Ennek szabályzatát azonban még most dolgozzuk ki, így ezzel kapcsolatban egyelőre nem is szolgálhatok sokkal több információval. Ugyanakkor több területen már igen előrehaladott lépéseket tettünk. Március óta dolgozom egy kizárólag a képzésekre létrehozott honlapon, amely nemcsak az edzők, de maguk a játékosok és szüleik számára is számtalan hasznos, a gyakorlati életben jól alkalmazható ismeretanyagot fog nyújtani. Létrehoztunk egy videomegosztó csatornát is, amelyre már közel kétszáz kisfilm került fel olyan fontos témákkal kapcsolatban, mint a bemelegítés vagy a levezetés.

−A legaktuálisabb azonban mindenképpen az október végi edzőképzés. Mi lesz a témája, s lesz a folytatása?

−A PTR amerikai edzőtovábbképző szervezettel, amely egyébként már több mint húsz éve nálunk is jelen van, most írtunk alá hosszútávú megállapodást és a jövőben évente kétszer rendezünk majd hasonló összejöveteleket. A mostaninak a tíz éven aluli játékosok oktatása és fejlesztése lesz a témája, és a Nemzeti Edzés Központban rendezzük meg. Mivel része az MTSZ által jóváhagyott továbbképzési programnak, a magyar edzők harminckét pontot szerezhetnek a sikeres részvétellel. A német Herbert Schnaubelt lesz a négynapos esemény vezetője, aki a PTR nemzetközi és olaszországi oktatási bizottságának tagja, s egyben az összes olaszországi, németországi, ausztriai és svájci edzőképzés felelőse.

−Milyen hosszú ideig tart majd a rendszer bevezetése?

−Szerintem legalább három-öt évre lesz szükségünk ahhoz, hogy ez a rendszer teljes egészében jól működjön. A fokozatosság elvét választottuk a bevezetés során, egyszerre nem lehet mindent megváltoztatni és a szakemberek nyakába önteni. Egyébként is úgy gondoljuk, hogy biztos, jó alapokra kell helyezni az új edzőképzési rendszert. Mert hiába edzenek és versenyeznek fiataljaink teljes gőzzel, ha mestereik nem rendelkeznek a mai modern világ nyújtotta korszerű ismeretekkel. A szövetség fontos feladata, hogy ezek megszerzését itthon, a lehető legelőnyösebb körülmények között biztosítsa nekik.

 

Az októberi 26-29. közötti edzőképzés információi:

file:///C:/Users/Otthon%20Pc/Downloads/2018_ptr_u10_informa%CC%81cio%CC%81s_u%CC%81tmutato%CC%81.pdf

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső