A Nemzetközi Tenisz Szövetség tanácskozásán New Yorkban tartózkodó Richter Attila MTSZ-főtitkár a US Open helyszínén tárgyalt Fucsovics menedzserével és edzőjével, akik nem hozták a tudomására a kritikák konkrét okát.


A magyar szövetség közleményben reagált a játékos Facebook-bejegyzésére, s a menedzsmenttel való mostani személyes megbeszélésekre. Az edző, Sávolt Attila blogja is foglalkozik az üggyel.

Sávolt Attila és Richter Attila


A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) szerda este hosszú közleményben reagált Fucsovics Márton múlt pénteki nyílt levelére; a szervezet kiemelte, a Babos Tímea által is "támogatott" Facebook-bejegyzés nem tartalmaz konkrétumokat, ezért az MTSZ olyan közérdekű adatokat hozott nyilvánosságra, amely - megítélése szerint - az üggyel kapcsolatban segíti a közvéleményt a megalapozott és tárgyilagos vélemény kialakításában.

Íme az MTI rendelkezésére bocsátott teljes közlemény:

A Magyar Tenisz Szövetség facebook bejegyzésekre eddig sem kívánt és a jövőben sem kíván reagálni.

Az MTSZ úgy gondolja, hogy a problémák megoldásának színtere nem a közösségi háló, a válogatott mérkőzéseken való szereplést pedig a szövetségi kapitányokkal kell egyeztetni.

Fucsovics Márton és Babos Tímea a médiában megjelent nyílt levelei kapcsán azonban szükségesnek tartja tájékoztatni a közvéleményt az alábbiakról. Teszi ezt azért, mert a nevezett élsportolók sem az MTSZ kérésére, sem a közvélemény nyomására a mai napig semmilyen konkrét kifogást nem jelöltek meg az MTSZ munkájával kapcsolatban, ezért az MTSZ ezekre reagálni nem tud. Ugyanakkor szükségesnek tartja azt, hogy a nyilvánosság elé tárja azokat a tényeket és adatokat, amik a szövetség megítélése szerint az üggyel kapcsolatosak és segítik a közvéleményt a megalapozott és tárgyilagos vélemény kialakításában. A feltüntetett adatok közérdekű adatok.

Fucsovics Márton

1. Fucsovics Márton junior kora óta a nemzetközi teniszvilág egyik legkiemelkedőbb tehetsége, melynek megfelelően már 2010-ben Wimbledon junior egyéni bajnoka lett.
2. Fucsovics Mártont a Magyar Tenisz Szövetség mindenkori szakmai és anyagi támogatási lehetőségeihez mérten gyerekkorától maximálisan támogatta.
3. Fucsovics Márton menedzsmentje 2015-ben kereste meg az MTSZ-t, hogy vegye át a versenyző menedzselését, mert ők nem kívántak tovább ezzel foglalkozni. Ekkor ajánlották az MTSZ figyelmébe Sávolt Attilát.
4. Fucsovics Márton a 2015. év 4. negyedévétől megszakítás nélkül az MTSZ teljes körű támogatását élvezi, mind sportszakmai, mind anyagi, mind természetbeni juttatás támogatás révén. E támogatás további része, hogy 2015 decemberétől az MTSZ a versenyző mellé rendelte Sávolt Attila edzőt, akinek a fizetését jelenleg is a szövetség biztosítja.
5. Az MTSZ mindenkori elsődleges elvárása a nyújtott támogatások fejében, így 2018-ban is, hogy Fucsovics Márton a Davis Kupa találkozókon rendelkezésre álljon.
6. Fucsovics Márton a jelenlegi megállapodás 33 hónapja alatt az ATP egyéni világranglista 214. helyéről a 40. helyig jutott.
7. Fucsovics Márton ezen eredményének elérése klasszikus példája a szövetség csapatmunkájának, mely szakember csapat tagjai kivétel nélkül az MTSZ szakmai gárda tagjai. Fucsovics Márton tenisz edzője Sávolt Attila, erőnléti edzője Vaskó Balázs, egészségügyi kontroll dr.Töllösy Judit, fizioterapeuta Muzer Tanja.
8. Fucsovics Márton teljes körű menedzselését (szponzoráció, PR, marketing, kommunikáció, fb, twitter, instagram, sajtótájékoztatók, stb.) 2018 júniusának közepéig az MTSZ és annak irodai háttere végezte. A feladatokat júliustól a versenyző kérésére a versenyző régi menedzsmentje vette át.
9. Fucsovics Márton a Nemzeti Edzésközpont létesítményét és annak teljes infrastruktúráját, ideértve a fedett és szabadtéri kemény és salak teniszpályák használata, konditerem, orvosi és rehabilitációs központ használatát, továbbá a személyi erőnléti edzői, fizioterapeuta, masszőri, orvosi szolgáltatásokat ingyenesen veheti igénybe.
10. Fucsovics Márton pénzbeli támogatásának legnagyobb hányadát Sávolt Attila fizetése teszi ki, amelyet az MTSZ az együttműködés kezdetétől 2018.07.31-ig a támogatási rendszer keretében összesen 69.575.000,-Ft értékben Sávolt Attila rendelkezésére bocsátott.
11. Sávolt Attila a Fucsovics Márton év végi ATP ranglista helyezésétől függően 2018-tól bónusz prémiumot is kap MTSZ-től az év végén.
12. Sávolt Attila 2018. június 12.-én Fucsovics Márton sikereire hivatkozva kiemelkedően magas pénzjutalmat kért a szövetség főtitkárától. Valamint az edzői beosztásán felül egy MTSZ vezetői pozíciót a szövetségben. Az MTSZ elnöksége ezt az igényt 2018. július 12.-én megtárgyalta és nem látta indokoltnak a kérést, tekintettel arra, hogy az edző már addig is nem a magyar, hanem a nemzetközi viszonyoknak megfelelő ellenérték fejében végezte edzői munkáját. Továbbá a MTSZ vezetői pozíció tevékenységgel járó plusz munka elvégzéséhez szükséges kapacitást Sávolt Attila személyében nem látta biztosítottnak.
13. A profi teniszezőknek ezen a szinten már olyan nagyságrendű versenyeken nyert pénzdíj és szponzori bevételei vannak, hogy szövetség támogatása ezen díjakhoz képest elenyésző. A teniszjátékosok által nyert pénzdíjak nyilvánosak, az ITF, WTA és az ATP honlapjain megtalálhatóak.
14. Fucsovics Márton augusztus 24-én megjelent facebook posztjában megfogalmazott kritikai felvetésekkel kapcsolatban Richter Attila, az MTSZ főtitkára augusztus 27-én személyes megbeszélést folytatott Fucsovics Márton menedzserével és teniszedzőjével. Ezen megbeszélésen Fucsovics képviseletében megjelentek nem hozták a főtitkár tudomására sem a posztban felvetett kritikák konkrét okát, sem azt, hogy Fucsovics Márton hajlandó-e szerepelni a szeptemberi Davis Kupa találkozón.

Babos Tímea

1. Babos Tímea junior kora óta a nemzetközi teniszvilág egyik legkiemelkedőbb tehetsége, melynek megfelelően már 2010-ben 3 junior Grand Slam páros bajnoki trófeát szerzett, név szerint Roland Garros, Wimbledon és a US Open junior páros bajnoka lett.
2. Babos Tímeát a Magyar Tenisz Szövetség mindenkori szakmai és anyagi támogatási lehetőségeihez mérten gyerekkorától maximálisan támogatta.
3. Babos Timea sportágunk 2013-as KSF-be kerülése óta 2014-ben, továbbá 2016, és 2017-ben rendelkezett MTSZ éves támogatási megállapodással.
4. Babos Tímea ezen MTSZ támogatói megállapodással rendelkező években összesen több mint 45.000.000,-Ft támogatásban részesült.
5. Babos Tímea a 2018-as évre nagyságrendileg ugyanazt az ajánlatot tettük, mint Fucsovics Márton esetében, mellyel kapcsolatos megállapodás még nem született meg.
6. Babos Tímea és Fucsovics Márton által elért eredményekre, mint minden magyar sportszerető ember nagyon büszkék vagyunk és ahogy eddig is, továbbra is minden szükséges és lehetséges segítséget megadunk ahhoz, hogy továbbra is hasonló kimagasló eredményeket érjenek el.

Budapest, 2018.08.29.

Magyar Tenisz Szövetség elnöksége


Az MTSZ hangsúlyozza, hogy továbbra is minden szükséges és lehetséges segítséget megad ahhoz, hogy hasonlóan kimagasló eredményeket érjen el a két játékos.

*

Sávolt Attila blogja:

"Röviden reflektálnék néhány dologra.
A legfontosabb, természetes én is kiállok Marci mellett ugyanis én mindig Marci mellett állok.
Akik azt írják Marcinak, hogy rossz emberek vannak mögötte, rossz tanácsadói azoknak azt üzenem, hogy ezek az emberek, akik miatt a 40.- ik ma a világranglistán, és minden szerénytelenség nélkül kijelenthetem, az élen az én személyemnek és munkámnak köszönhetően.

Az, hogy a magyar tenisz más nagy egyéniségei is rögtön felsorakoztak mögé, azt igazolja, hogy egy sokkal mélyebb és összetettebb probléma van a háttérben.

Akik követték a blogomat itt a facebookon (és sokan hiányolták is), ők láthatták, hogy május vége óta nem posztoltam semmit.

Nem nehéz összerakni, ennek az volt az oka, hogy olyan események történtek a háttérben az elmúlt 2 hónapban, amiket szívem szerint azonnal kiírtam volna magamból.

Én nem szoktam mellébeszélni, ezért inkább nem írtam semmi velünk kapcsolatos bejegyzést sem.
Tettük a dolgunkat, dolgoztunk keményen, ahogy eddig is és Marci ma élete legjobb ranglistájával büszkélkedhet az első ötvenben és a tegnapi Djokovic elleni meccsen mutatott tenisze is bebizonyította ,hogy milyen magas szintre jutott el az elmúlt két évben.

Nyilván a tegnapi teljesítménye is azt mutatta, hogy milyen rossz tanácsadói vannak.

Igen, volt Marci és Köves Gábor között ellentét már a februári belgák elleni Davis-kupán is és az azóta eltelt időszakban is. Igen, volt közöttem és Köves Gábor között is nézeteltérés, de ez kizárólag Marci miatt.
Igen, anyagi jellegű problémák is felvetődtek.
Igen, erkölcsi jellegű problémák is felvetődtek.
Igen, pontosan tisztában volt a Szövetség is ezekkel a dolgokkal, mert többször jelezte ezeket Marci és én is a szövetség főtitkárának és személyes egyeztetés is történt.
A szövetség reakciója volt az, ami azt gondolom, kiborította a bilit végérvényesen.

Akik pedig az elmúlt napokban elhangzottaknál is konkrétabb dolgok vagy tények megfogalmazásának hiányát vetik fel illetve összeesküvés elméleteket gyártanak és szájukra veszik, bemocskolják a jelen és a múlt legjobb teniszezőit úgy, hogy maguknak fogalmuk sincsen arról, mit jelent a profi tenisz világa,azok megnyugodhatnak, hiszen a konkrét dolgok, tények is nemsokára napvilágra fognak kerülni, ebben biztos vagyok, mert ez elkerülhetetlennek látszik.

Csak még nem ezek a napok a legalkalmasabbak erre valószínűleg."

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső