Százhalombattán indult Dankó Vanessza Dalma nyári nagy menetelése.

A 14 éven aluli lányok mezőnyében most már a korosztályos világranglistán is ő a legeredményesebb hazai teniszező. A BTC 13 éves játékosa számára a franciaországi Petits As-on való indulási jog megszerzése miatt különösen fontos, hogy a nemzetközi összevetésben a lehető legjobb pozíciót megszerezze.

A fiatal teniszező edzője, Enyedi János szerint tanítványa bárkit meg tud verni, ha hisz a győzelemben. Idén saját korosztályban a legjobb 50 a cél, de akár az első 20-ba is bekerülhet.

Vanesszát a teniszen kívül a környezetvédelem érdekli a leginkább.

Dankó Vanessza Dalma nagyot lépett előre 2018-ban - Fotó: Zádor Péter

Gy. Szabó Csilla írása * A pesterzsébeti ETC-n múlt héten megrendezett második kategóriás U14-es Tennis Europe-viadalon Dankó Vanessza Dalma jutott a legtovább a számos magyar induló közül. A BTC 13 éves játékosát – aki az idén nyáron hatalmas lépésekkel indult felfelé a korosztályos világranglistákon – végül a torna második kiemeltje, a szlovák Emma Tothova állította meg az elődöntőben.

A fiatal játékos a Tennis Europe összevetésében a tizennégy éven aluli leányok között augusztus elején lépett be a Top100-ba, s pillanatnyilag a 83. helyet foglalja el. A második legjobb magyar, a szintén 2005-ös születésű Udvardy Luca a 159. A teljes korosztályos ranglistán Dankó legutóbbi sikereinek köszönhetően a 250. pozícióba tornázta fel magát, s ezzel honfitársnői között az ötödik helyet foglalja el. A legjobb magyar, a 77. Drahota-Szabó Dorka három évvel idősebb nála.

A Spanyolországban született és nevelkedett Dankó Vanessza május óta edz a Budai Tenisz Centrumban Enyedi János irányításával, a közös munka eredménye azonban máris kézzelfogható.

– A százhalombattai korosztályos nemzetközi versenyen, június elején indult be a sorozat – jelöli meg Enyedi János kulcsfontosságú pontként a harmadik kategóriás hazai viadalt, ahol egy korosztállyal feljebb, a 16 évesek között indultak a legjobb magyar U14-es versenyzők, így Vanessza is. −  Meccslabdát hárítva fordított és nyert a negyeddöntőben, majd Bartha Pannát megverve jutott elődöntőbe. Én úgy tapasztaltam, hogy az itt szerzett önbizalom nagyon feldobta. Egy kis pihenő és a csapat Európa-bajnoki selejtezők után ausztriai túrára ment, ahol egy kettest előbb megnyert, egy másikon pedig döntőbe jutott. Pedig ezúttal anyukájával kettesben utazott el, miközben olyan váratlan problémákkal is szembe kellett nézni, mint az esőszünetek, és az edzőpályák hiánya. Ráadásul a megnyert tornát követő héten ismét döntőt játszott, ami ebben a korban még igen megterhelő, ezért ritka dolog.

A svájci túrát ismét tornagyőzelemmel kezdte a BTC fiatalja, a következő viadalon pedig a legjobb nyolcba jutott, ahol a későbbi döntős francia Levivier-től szenvedett 7:6(5), 6:1-es vereséget.

Hazatérve az ETC-kupán lépett ismét pályára, s jutott magabiztosan a legjobb négy közé. Enyedi János szerint azon múlt a szlovák leány elleni mérkőzés, hogy ezúttal fontos pillanatokban rossz döntést hozott. A játéktudásához most már a kellő önbizalmat is megszerezte, edzésmunkáját pedig csakis a profi jelzővel illetheti. S bár korábban a külső körülmények néha kizökkentették a ritmusából, az utóbbi időben ezen a téren is nagyon sokat fejlődött. Technikailag az adogatások és a fogadások javítására, valamint a mélységi mozgásokra fognak több időt fordítani a gyakorlásokon.

– Amikor belépek a városmajori klubba, annyira feldob a hangulat és a társaság, hogy örömmel állok neki az edzéseknek – mondta a fiatal játékos egyesületéről, majd hozzáfűzte, ha már az iskolában magántanuló, legalább a klubban élvezheti saját korosztályának társaságát. Spanyolországban mind az iskolában, mind a teniszpályán szinte kizárólag magánórái voltak, nem csoda tehát, ha a BTC-n most jobban érzi magát, mint valaha. – A fejlődés az, ami igazán ösztönöz, mindig a legjobb akarok lenni. Évvégéig ez korosztályomban a nemzetközi top 30-at jelentené, de felnőttként a legjobb tíz közé szeretnék jutni. Mint korábbi kedvenc játékosom, Ana Ivanovics. Az tetszett benne, hogy nagyon szépen technikásan játszott, ugyanakkor támadóan. Nekem is ez a stílus fekszik a legjobban. Ösztönösen jött, szeretek így játszani, de tudom, hogy meg kell tanulnom a hosszú labdatartásokat is. 

Vanessza profi teniszező szeretne lenni, de nem titkolja, hogy sok más dolog is érdekli még az életben. Például a környezetvédelem. S talán furcsán hangzik ez egy 13 éves szájából, ám néhány percnyi beszélgetés után is magával ragadó a fiatal játékos érettsége és tájékozottsága. Persze nemcsak a versenyek miatt világlátott ő, de az eddigi kétlakisága miatt is. A tervek szerint ősztől egész családja, szülei és bátyja is hazaköltözik Budapestre. A magyar fővárosba, amelyet világvárosi jellege miatt a kislány sokkal jobban kedvel, mint Benidormot.

– Persze a tengerpart miatt nyáron kellemes ott az élet, de télen túl sok minden nem történik, Budapest ritmusa sokkal jobban tetszik. Nincs még meg a végleges lakásunk, de ha az is meglesz, akkor azt hiszem, itthon leszek igazán otthon.

Az Enyedi Jánossal közösen kitűzött célokat elnézve, a fiatal játékosnak aligha lesz sok ideje, a főváros eseménydús mindennapjainak kihasználására. Spanyolországban, majd Oroszországban folytatja a korosztályos versengést, s ezúttal egyes kategóriások is szerepelnek a programban. Nem véletlenül, hiszen a rövidtávú tervek vezérmotívuma, a franciaországi Petits As-on való részvétel kivívása, amelyet a 12-14 évesek legfontosabb tornájának, a junior Orange Bowl európai megfelelőjének tartanak. Djokovics és Murray is itt játszott életében először egymás ellen, 2000 májusában, 13 éves korában.

– Mindenképpen a legjobb ötvenet céloztuk meg saját korosztályában, de jövőre akár a húszba is bekerülhet – vázolja a lehetőségeket Enyedi János. – Csak el kell hinnie, hogy tud nehéz meccseket és tornákat nyerni. Ha ez megvan, akkor szinte bárkit meg tud verni. Pici résznek tűnik a győzelembe vetett hit, a pályán mégis ez az egyik legfontosabb dolog.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső