A 11 esztendős Kincses Kolos nyerte a legfiatalabb magyar bajnoki korosztály, az U12-es döntőjét. Válogatottbeli társát, Halmos Kornélt verte 6:4, 3:6, 10-8-ra.

A sportos család Gyöngyösről költözött Budapestre, s még a lakhelyük kiválasztását is a teniszklubok közelsége határozta meg. A szülők ennek ellenére a tanulást legalább olyan fontosnak tartják, mint a sportot.

A fiatal játékos edzője, a szlovákiai Polyák Ferenc ügyes gyereknek tartja tanítványát, ám szerinte ebben a korban még felelőtlenség egy teniszező jövőjével kapcsolatban nyilatkozni. Az egyetlen célravezető dolog az alázatos munka.

Kincses Kolos erőssége a taktikai variáció, az ob-n azonban kiegyensúlyozottságból is jelesre vizsgázott.

Kincses Kolos, az U12-es korosztály magyar bajnoka - Fotó: Zádor Péter

Gy. Szabó Csilla írása * A közelmúltban zárult országos bajnokságon Kincses Kolos és Halmos Kornél egyaránt szettveszteség nélkül jutott az U12-es fiúk döntőjébe. A korosztályos válogatott két erőssége három szettes kiélezett találkozón tudta csak eldönteni, kié legyen a címmel járó serleg. Az izgalmas végjátékot a Pillangó SE 11 esztendős játékosa, Kincses Kolos bírta jobban.

Januárban, a fedett pályás ob-n a fiatal árpádföldi teniszező már az elődöntőben búcsúzott, miután két szettben alulmaradt a fináléban éppen Halmos Kornéltól vereséget szenvedő Zsembery Andrással szemben. A két viadal között eltelt időben azonban sokat fejlődött, s az ob-győzelemmel határozottan biztosította helyét 2006-os születésű, nála idősebb válogatott csapattársai között.

Kincses Kolos szülei is teniszeztek, még ha nem is olyan magas szinten, mint amit gyermekeik megcéloztak. A sportág szeretete azonban nem a megnyert versenyek számának függvénye, így amikor Gyöngyösről Budapestre költöztek, lakóhelyük kiválasztásakor a teniszklubok elhelyezkedését is figyelembe vették. A kisgyermekes családok jól ismert logisztikai problémáit akarták kikerülni. S ha már a szülők Budán dolgoznak, az apróságok pedig a belvárosban járnak iskolába, legalább a délutáni és hétvégi sport ne legyen túl messze a családi háztól. S hogy még egyszerűbb legyen a történet, a gyakorlások egy részét is az apuka, Kincses Attila irányítja.

Az újdonsült korosztályos bajnok sportágválasztását azonban nemcsak a szülők, hanem az idősebbik fiú, Kristóf is befolyásolta. Az ob-n a 16 évesek között páros döntőt játszó testvér egykori edzéseit látva, egyszerűen nem lehetett Kolost visszafogni. Amikor 2011 tavaszán betöltötte a négyet, korengedménnyel vették be Dobó János nevelőedző csapatába.

Hétfőtől csütörtökig immár a kassai Polyák Ferenc edzi őket, a kondicionáló edzéseket pedig Dobos Károly tartja, péntektől vasárnapig még mindig az apukáé a pálya.

– Fontos, hogy valamennyire megőrizzük a normális életünket, ezért a szombatot családi napnak jelöltük ki, ha éppen nincs fontos versenyük a gyerekeknek – mondta honlapunknak Kincses Attila, aki számára az is teljesen természetes volt, hogy a végig teniszezett nyári szezont követően, az ETC-n rendezett korosztályos versenyt a többiekkel ellentétben kihagyták, és inkább nyaralni mentek. Még a teniszütőket is otthon hagyták, nehogy véletlenül kísértésbe essenek. De sportmániás családról lévén szó, az úszás, a futás ilyenkor sem maradhat el. Nem csoda tehát, ha Kolosnak nemhogy nógatásra nincs szüksége, de sokkal inkább vissza kell fogni a tenisszel kapcsolatban. Testvére, Kristóf ráadásul folyton folyvást húzza maga után, így soha nem éri váratlanul, ha idősebb és nagyobb ellenfelekkel találja szemben magát. Megszokta, hogy mindig felfelé játszik.  

– Ebben a korban még teljesen irreális arról beszélni, hová juthat el egy gyermek – véli tanítványával kapcsolatban a kassai Polyák Ferenc, aki hosszú évtizedek óta dolgozik párhuzamosan Szlovákiában és Magyarországon, s ezzel a kérdéssel kapcsolatban inkább az előbbi szellemiségét vallja.  – Nem helyes túl korán sztárolni a fiatalokat, határozottan menni kell egy úton, és majd kialakul. Kolossal kapcsolatban is csak azt mondhatom, nagyon ügyes gyerek, akiből jó játékos lehet, ha alázattal folytatja a munkát. De hogy milyen szinten, azt most még senki sem mondhatja meg felelősséggel. Az biztos, hogy van benne valami, ami megkülönbözteti a többiektől. Igen változatos a taktikai repertoárja, amivel könnyen megzavarja ellenfeleit. Néha kívülről még nekem is úgy tűnik, éppen rossz döntést hoz, de végül többnyire igaza lesz, és bejön a váratlan húzás. Most az egyensúly megtartása és a nyugodt, megfontolt munka a legfontosabb mindannyiunk számára.

S bár a szakmai kérdésekben is egyetért mester, játékos és a család, az említett egyensúly fenntartására ügyelnek leginkább. Az iskola és az osztály ugyanolyan fontos, mint a tenisz és a csapat. Még akkor is, ha mindenki tudja, Kolos számára azért pillanatnyilag ez utóbbi adja a legtöbb örömöt. S ha terveiről kérdezzük ő is, mint sok kortársa, a legjobbak között képzeli el magát:

– Felnőttként szeretnék majd az ATP-világranglistára felkerülni és a legjobb száz közé jutni. Mint Federer és Djokovics. Előbbit a játéktudása, utóbbit pedig a küzdeni akarása miatt csodálom. Hogy melyiket érzem közelebb magamhoz? Talán Djokovicsot. Szeretek nagyokat ütni, csak nagyon vigyázni kell, hogy két erősebb után se sodorjon magával a lendület. Nem könnyű, de törekszem rá.

Az ob döntőjében ez a törekvés aranyat ért. Amellett, hogy élt legnagyobb fegyverével, a variációs készségével, fejben is felnőtt a feladathoz. Ebben pedig nagy szerepe volt a korosztályos válogatottban szerzett tapasztalatoknak. Kolos maga is elismeri, hatalmas megtiszteltetés volt számára, hogy bekerülhetett a nemzeti együttesbe. S hogy bent is maradjon, azért minden tőle telhetőt meg fog tenni. Az ob-győzelem mindenesetre már kipipálva.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső