Nyomtatás

A legfiatalabbak, vagyis az U12-esek küzdelmeit emelte ki a vasárnap zárult korosztályos országos bajnokság üdítő színfoltjaként a válogatottak vezetőedzője, Pelva Gábor.

A szakember azt is elmondta, hogy az Eb-sorozatból visszatért fiatal játékosok a kontinentális tapasztalataiknak hála nőhettek a mezőny fölé.

Íme, valamennyi egyéni és csapatbajnoki dobogós eredmény.

Az U12-es  párosdöntő után: Halmos Kornél, Paragi Zétény és a győztes Győri Lóránt, Varga Ákos duó

utanpotlassport.hu/tenisz-palya.hu * Váratlan fordulatok persze akadtak, elég ha csak a legutolsó,  az U12-es fiúk mezőnyében lejátszott döntőt említjük. Halmos Kornél téli fedettpályás bajnokként és egy évvel fiatalabb ellenfelénél több nemzetközi tapasztalattal érkezett a fináléba, így kevesebben fogadtak volna Kincses Kolos győzelmére. A két fiatal ugyanakkor vállvetve harcolta végig a korosztályos csapat Európa-bajnokságot, így Halmos sem mehetett biztosra. Az élet aztán bizonyította, hogy ebben a korosztályban különösen érvényes a szabály, miszerint apróságokon is könnyen eldőlhet egy mérkőzés. Az izgalmas végjátékot Kincses bírta jobban.

Az U12-es leányok között ezzel szemben tökéletesen érvényesült a papírforma. A téli bajnok és a válogatott első számú játékosa, Molnár Kitti ezúttal is jól viselte az esélyesség terhét, s bár a találkozó befejezése kicsit döcögősre sikerült, összességében a tőle várható magabiztossággal hozta Varga Viktória ellen a finálét. A két döntős fiatal a találkozó után ellenfélből ismét partnerré vált, hiszen nemcsak a nemzeti együttesben, de a páros versengésben, sőt klubjukban is kiváló társai egymásnak. A duó néhány órával később már együtt léphetett a dobogó legmagasabb fokára.

Pelva Gábor, a válogatottak vezetőedzője nagy érdeklődéssel kísérte végig a korosztályos küzdelmeket, s az utolsó finálék után honlapunkkal is megosztotta tapasztalatait:

− Ha kiemelhetnék egy korosztályt, akkor az mindenképpen a legfiatalabbaké lenne. Nagyon örültem annak, hogy több jól képzett játékost is láttam közöttük, akik még remek képességekkel is rendelkeznek. Az utánpótlás szempontjából ez kifejezetten biztató jel. Nem születtek nagy meglepetések, de ez talán annak is köszönhető, hogy a legjobbak a korosztályos Európa-bajnokság küzdelmei után vannak, ahol nagyon sok hasznos tapasztalatot szerezhettek. Emiatt sikerült a hazai mezőny felé nőniük. Máskor is hangsúlyozni szoktam a válogatott mérkőzések jelentőségét, ezúttal ennek a kézzelfogható bizonyítékát láthatjuk az ob eredményeiben.

Az egyetlen rossz hír Fajta Péter esete, aki a csapatverseny során részleges bokaszalag-szakadást szenvedett, ezért legalább négy hét kényszerpihenő vár rá. Az ő távollétében a 16 éven aluliak között magabiztosan nyert Velcz Zsombor, aki most már sorozatban kiválóan teljesít. Az egész nyarat végigjátszotta, mégis remekül bírta terhelést. A fáradtság nyomai ugyan itt-ott látszottak rajta, de olyan sokat érett az utóbbi időben fejben, hogy ezt is le tudta küzdeni.

A válogatottakért felelős szakember az U16-os leánymezőnyben bajnokságot nyert Drahota-Szabó Dorka bizonyítványát is jóra állította ki, hiszen a vártnál gyengébbre sikerült egyéni Eb-s szereplést követően a szegedi játékos már a csapatok kontinensviadalán talpra állt, az országos bajnokságon pedig tovább vitte a lendület és újra megközelítette csúcsformáját. Az ő esetében is fontosnak tartotta megemlíteni a nyáron szerzett nemzetközi tapasztalatokat Pelva Gábor, aki szerint a felnőtteknél is megfigyelhető, hogy a válogatott csapatversenyek nagyon sokat tudnak a játékosok későbbi egyéni formáján is lendíteni. Ebbe a sorba illeszkedik a két U18-as bajnok, Makk Péter valamint Gécsek Fanni, akik szintén a kontinentális viadalokról hazatérve nyerték meg magabiztosan és jó játékkal az országos bajnokságot.

Az U18-as leányok mezőnyéből Nagy Adrienn ugyan hiányzott, de ő éppen Romániában, a magyar színek képviselete közben szenvedett kisebb sérülést. Az MTK fiatalja ugyanakkor most már a US Openre készül, az ő esetében nagy hiba lett volna felkészülését az ob-val megzavarni. Adrienn idei remek nemzetközi eredményeinek köszönhetően ráadásul több meccset játszott társainál, így az ő esetében indokolt lehet a terhelés csökkentése.

−Adrienn edzői folyamatosan egyeztetnek a szövetséggel, pontosan ismerjük a programját, a célkitűzéseit, ezért abban is egyetértettünk, hogy most nem az ob a legfontosabb – magyarázta Pelva Gábor. – Az A-keretes játékosok esetében ritkán adódik ezzel kapcsolatban probléma. A fiatalabbak közül viszont néhányan, sajnálatos módon, indokolatlanul maradtak távol a legrangosabb hazai verseny küzdelmeitől. A válogatási elvek meghatározásánál azonban már korábban meghatároztuk, hogy az országos bajnokságon való részvétel elsődleges fontosságú, így ezt érvényesíteni is fogjuk.

S bár közelít a nyár vége, a tornák az eddigi mozgalmas és megterhelő szezon ellenére folytatódnak. A szakember ezért arra hívta fel játékosok, edzők és szülők figyelmét, hogy elegendő időt szánjanak a regenerációra. Az alvás, a helyes étkezés, a lazítás vagy éppen a hideg fürdő éppúgy a napi rutinhoz tartozzon, mint az edzések. A profi hozzáállást ugyanis nem lehet elég korán kezdeni.

 

5BM Develog Consulting korosztályos országos bajnokság

CSAPATVERSENY

F12: 1. Pillangó SE (Kincses Kolos, Zsembery András, Mező Marcell, Riesz Botond), 2. Pasaréti TK, 3. Dunakeszi, 4. BLKE

F14: 1. BLKE (Mészáros Patrik, Gubi Krisztián, Visontai Milán, Galla Barnabás), 2. Tenisz Műhely 3. Golden Ace, 4. Pasarét TK

F16: 1. Tenisz Műhely (Kalocsai Péter, Boros Attila, Buzonics Dominik, Tomori Benedek, Bogdán Bálint), 2. Match Point, 3. Game Tennis Team, 4. Gellért SE

F18: 1. Pasarét TK I. (Tállay Miklós, Pethes Ambrus, Salamon András), 2. Pasarét TK II., 3. MTK I., 4. GYAC

L12: 1. Metro RSC (Molnár Kitti, Varga Viktória, Győri Dorka), 2. Gellért SE, 3. SVSE-GYSEV, 4. Vasas

L14: 1. MTK I. (Kántor Anna, Thodory Lili, Bodó Blanka), 2. MTK II., 3. Panakor TC, 4. Pillangó SE

L16: 1. Debreceni USE (Matkó Réka, Kőrösi Enikő), 2. Pasaréti TK, 3. Marso TC, 4. Match Point TC.

L18: 1. Game Tennis Team (Szalai Réka, Horváth Adrienn), 2. SVSE-GYSEV, 3. MTK I., 4. Fortuna SE

 

EGYÉNI VIADAL 

Fiúk

F12: 1. Kincses Kolos (Pillangó), 2. Halmos Kornél (Pasarét), a döntő: 6:4, 3:6, 10-8; 3. Grossmann Maxim (Vasas) és Zsembery András (Pillangó)

F12 páros: 1. Győri Lóránt, Varga Ákos (Gubacsi TK, DUSE), 2. Halmos Kornél, Paragi Zétény (Pasarét), a döntő: 6:3, 4:6, 10-7; 3. Grossmann Maxim, Zsembery András (Vasas, Pillangó) és Brulich Botond, Csóll Péter (Dunakeszi)

F14: 1. Deli Merse (Tenisz Műhely), 2. Hornung Gábor (BBTC), a döntő: 6:3, 6:4; 3. Pesti Balázs (Szentendre) és Szőke Ádám (Pasarét)

F14 páros: 1. Kárpáti Viktor, Patay Árpád (Golden Ace), 2. Mészáros Patrik, Sávay Zalán (BLKE, Vasas), a döntő: 6:2, 6:4; Hornung Gábor, Orosz Botond (BBTC, Gyula) és Bakó Bálint, Bencző Balázs (SVSE, DUSE).

F16: 1. Velcz Zsombor (Match Point), 2. Hornung Iván (BBTC), a döntő: 6:0, 6:1; 3. Sztasák Jonatán (Paulus) és Buzonics Dominik (Tenisz Műhely)

F16 páros: 1. Boros Attila, Kalocsai Péter (Tenisz Műhely), 2. Kincses Kristóf, Sztasák Jonatán (Árpádföld, Paulus), a döntő: 6:3, 6:3; 3. Nyárádi Csanád, Szellő Ádám (MESE, MTK) és Szombathelyi Benedek, Zsigrai László (Match Point)

F18: 1. Makk Péter (Győri AC), 2. Hermán Benedek (MTK), a döntő: 6:4, 6:4; 3. Kis-Balázs Rafael (BBTC) és Sallay Péter (Bregyó)

F18 páros: 1. Kisantal Dominik, Kéki Márk (GYAC, Panakor), 2. Koczka Patrik, Törőcsik Ádám (Co-op Star, MESE), a döntő: 6:3, 6:2; 3. Deli Mihály, Hermán Benedek (Tenisz Műhely, MTK) és Haunold Máté, Sallay Péter (MTK, Bregyó)

 

Lányok

L12: 1. Molnár Kitti (Metró RSC), 2. Varga Viktória (Metró RSC), a döntő: 6:0, 6:3; 3. Kis-Czakó Eszter (Gellért) és Major Stella (Gellért)

L12 páros: 1. Molnár Kitti, Varga Viktória (Metro RSC), 2. Komlódi Kiara, Major Stella (Dunakeszi, Gellért), a döntő: 6:1, 6:2; 3. Csenge Anna, Farkaslaki Hints Flóra (Vasas, Főnix SE) és Farkas R. Bonita, Ritecz Panna (BBTC, ZTE)

L14: 1. Bartha Panna (Pécsi VTC), 2. Nagy-Békési Bíborka (Győri AC), a döntő: 4:6, 6:2, 6:4; 3. Beer Jázmin (Panakor) és Kántor Anna (MTK)

L14 páros: 1. Bartha Panna, Mihálka Zsófia (PVTC, Alfa TI), 2. Beer Jázmin, Kántor Anna (Panakor, MTK), a döntő: 7:5, 6:4; 3.  Bodó Blanka, Farkas Szonja (MTK) és Badics Mila, Thodory Lili (Balatonfüred, MTK)

L16: 1. Drahota-Szabó Dorka (Sportmánia), 2. Szabanin Natália (MTK), a döntő: 6:3, 6:1; 3. Matkó Réka (DUSE) és Jánosi Luca (GYAC)

L16 páros: 1. Jánosi Luca, Petrova Anasztazia (GYAC, BLKE), 2. Drahota-Szabó Dorka, Szabanin Natália (Sportmánia, MTK), a döntő: 6:3, 6:3; 3. Borsos Réka, Matkó Réka (MESE, DUSE) és Baranyai Dóra, Punyi Anna (Dunakeszi)

L18: 1. Gécsek Fanni (MTK), 2. Szalai Réka (Game Tenisz), a döntő: 6:1, 6:0; 3. Fárbás Réka (MTK) és Horváth Adrienn (Game Tenisz)

L18 páros: 1. Fárbás Réka, Földeák Kata (MTK), 2. Horváth Adrienn, Szalai Réka (Game Tenisz), a döntő: 6:4, 6:4; 3. Ferenczy Szilvia, Müller Nikoletta (MTK, Budaörs) és Kovács Zita, Zádori Réka (GYAC, Kiskút)

FaLang translation system by Faboba