Nyomtatás

Nem mindenki volt boldog, de a Nemzetközi Tenisz Szövetség csütörtökön Orlandóban elfogadta a Davis Kupa radikális átalakítását .

A reform mögött a Barcelona labdarúgója, Gerard Piqué által alapított, Kosmos nevű befektetési társaság áll.

A cég 25 évre hárommilliárd dollárt ígért az ITF-nek.

Üzletet kötöttek: Gerard Piqué és David Haggerty

A 118 évvel ezelőtt alapított férfi csapatverseny elitmezőnye a következő idényben január legvégén kezdődik 24 résztvevővel. Visszavágós alapon, hazai és idegenbeli meccsek döntenek a szupermezőnybe jutásról.

A 12 párharc továbbjutóihoz csatlakozik a 2018-as szezon négy elődöntőse, valamint két szabadkártyás együttes. Ez a 18 csapat november 18-24. között Madridban (vagy Lille városában) találkozik a szuperdöntőben, ahol előbb hat darab hármas csoportban zajlanak a küzdelmek, majd a negyeddöntő, az elődöntő és a finálé következik.

A csapatmérkőzések két egyesből és egy párosból állnak majd, amelyeket egy nap alatt lebonyolítanak. Két nyert szettes mérkőzések lesznek, egyesben és párosban egyaránt.

A Davis-kupa meccseit eddig négy hétvégén – februárban, júliusban, szeptemberben és novemberben – rendezték. Most a január 28-án kezdődő héten kétszer egy nap nap alatt tisztázódik a feljutók kiléte.

A jelenleg a világcsoport osztályozón érdekelt magyar együttes, ha legyőzi a cseheket a szeptember közepén Budapesten esedékes mérkőzésen, akkor a január 28-i héten hadba léphet a 24 csapatos világdöntő-osztályozón, s megmérkőzhet a madridi (lille-i) szereplés jogáért. Vereség esetén visszakerül az euro-afrikai I. zóna mezőnyébe, s jövő szeptemberben próbálkozhat ismét a feljutással.

A zónák III. és IV. osztályainak párharcait körmérkőzéses tornákon döntik el, a zóna II. csapatai választhatnak az áprilisi vagy szeptember meccsrendezés közül, míg a zónák I. osztályának csapatai szeptemberben lépnek pályára, hazai és idegenbeli mérkőzésen. Négy szingli és egy páros meccs alkotja a kétnapos mérkőzés játékrendjét.

A 2019 szeptember I-es zóna nyertesei (12 csapat) lehet ott 2020 februárjában a világdöntős osztályozóra kiírt párosmérkőzéseken.

Az új formátum mögött az FC Barcelona labdarúgója, Gerard Piqué alapította, Kosmos nevű befektetési társaság áll, amely 25 évre hárommilliárd dollárt ígért az ITF-nek. A nemzetközi szövetség elnöke, David Haggerty előterjesztési javaslatára a szavazók csaknem háromnegyede mondott igent csütörtökön Orlandóban, de akadtak ellenzők is, például a német szövetség.

FaLang translation system by Faboba