Nyomtatás

Az U14-es fiúk mezőnyében Deli Merse nyerte az országos bajnokságot. A Tenisz Műhely fiatalja családi nyaralással készült rá az Eb-sorozatra és az ob-ra. Edzője, Selmeci Petra szerint tanítványa pihenten képes a legjobb teljesítményre, amit eredményei bizonyítottak is.

A fiatal teniszező szereti kimozgatni ellenfeleit és gyorsan befejezni a labdamenteket, a nyári nemzetközi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy egy kis türelemmel még messzebb juthatna. Az őszre betervezett U16-os ITF „kirándulásokon” ezt azonnal ki is próbálhatja majd.

Deli Merse példaképe Stan Wawrinka, akit leginkább azért becsül, mert a legnehezebb pillanatokban sem adta fel.

Deli Merse

Gy. Szabó Csilla írása * A téli, fedett pályás országos bajnokságnak első kiemeltként vághatott neki a Tenisz Műhely 14 éves játékosa, Deli Merse. Az elődöntőben azonban vereséget szenvedett a Golden Ace-os Patay Árpádtól, akit a szentendrei Pesti Balázs győzött le a fináléban. A nyári ob-n így Deli Mersének meg kellett elégednie a második kiemelt pozíciójával, jóllehet az ITF U14-es európai ranglistáján a jelenlegi 164. helyével messze ő a legjobban rangsorolt magyar fiú játékos. Utóbbinak köszönhetően a szabadtéri csapat Eb-n is ő volt a válogatott első játékosa.

A 14 évesek ob-sorozatán a Tenisz Műhely fiatalja itthon is visszahódította a vezető helyét, a döntőben azt a BBTC-s Hornung Gábort győzte le 6:3, 6:4 arányban, aki a tábla másik felén Pestinél és Pataynál is jobbnak bizonyult. A revans tehát tökéletesre sikerült. A bajnok azonban korántsem így indult neki az ob-nak.

– Nem a visszavágás kényszere vezérelt. Azért készültem a bajnokságra, mert fontosnak éreztem a részvételt és nyerni akartam – beszélt motivációjáról honlapunknak Deli Merse. – Eszembe sem jutott, hogy most bárkinek is visszavághatok. Bármilyen jó nemzetközi helyezésem is van, azért mégiscsak ez az ob, ami itthon mindenki számára rangot ad. Nagyon jó hangulatú verseny volt, élveztem az egész hetet. A legjobb nyolctól pedig már oda kellett figyelnem, ha győzni akartam. Szerintem jó volt, hogy a csapatverseny miatt két nappal előbb kezdtem, és edzőm, Selmeci Petra is sokat segített, végig mellettem volt, és ha tanácsra volt szükségem, tőle megkaptam. A meccsek között pedig a regenerációra összpontosítottam különösen, mert számomra nagyon fontos, hogy mindig pihent legyek.

A Tenisz Műhely vezetőedzője, Selmeci Petránál senki sem tudja jobban, hogy tanítványának milyen fontos, hogy feltöltött „elemekkel” érkezzen egy versenyre, éppen ezért az idei nyár nemcsak a versenyzésről szólt számukra:

– Az Európa-bajnokságon jól ment Mersének a játék, de ez részben annak is volt köszönhető, hogy előtte elengedtük nyaralni. Június végén nagyon sok vizsgája volt az iskolában, és a nemzetközi versenyeket is alaposan megnyomtuk idén tavasszal, amitől igencsak elfáradt. Jól ismerem őt, tudom, hogy kipihenten tudja csak kihozni magából a maximumot. A válogatott meccsek és az ob is ezt bizonyította, hiszen a családi vakációt követően nagyon jól dolgozott, fejben tökéletesen ott volt a meccsein. Az ő esetében persze nagy szerencse, hogy bátyja Mihály is remekül játszik, így egymás között természetesen a nyaralás alatt is ütögettek. De ennek nem volt semmi tétje, nem terhelte őt mentálisan. Hiába, ezekre a dolgokra is oda kell figyelni, mert így áll össze az egységes egész.

Az országos bajnoknak természetesen most is kijár néhány nap pihenő, ám a verkli forog tovább. Az őszi szezonban a korosztályos ITF-tornák U16-os mezőnyében is szerencsét próbál, amelyet Merse Deli maga is izgatottan vár.

Szeretek idősebbek ellen játszani, mert ilyenkor nincs rajtam lelki teher, és többet tanulhatok, mint a saját korosztályomtól. Egyébként pedig pontosan tudom, hogy most jött el az az időszak, amikor rá kell kapcsolni és sokkal többet kell dolgoznom, mint eddig. De örömmel játszom és fejlődni szeretnék, ezért egyáltalán nem félek ettől a nehéznek ígérkező időszaktól. A nyári nemzetközi versenyeken azt tapasztaltuk, hogy sokkal türelmesebbnek kell lennem, bár a természetemmel ez nem igazán vág össze. Szeretem a saját játékomat játszani, az ellenfelet gyorsan kimozgatni és befejezni a pontot. De tudom, hogy igazuk van az edzőimnek és megpróbálom majd az utasításaikat betartani.

A 14 esztendős fiatal játékos példaképe Stan Wawrinka. A svájci teniszezőt azonban nemcsak eredményei és játéktudása miatt tiszteli. Elsősorban azt becsüli benne, hogy a többieknél kanyargósabb, nehezebb úton jutott el a legjobbak közé. Hogy bármilyen mélyre zuhant is karrierje során, mindig talpra állt és mindig újrakezdte.

S bár Deli Merse jóideje töretlenül fejlődik, azért az senkinek sem árt, ha lelkiekben mindig felkészül a nehézségekre is. S ha ezt valaki már 14 esztendősen pontosan tudja, az már fél győzelem.

FaLang translation system by Faboba