Nyomtatás

Az U14-es korosztály kezdte a nyári szabadtéri országos bajnokság küzdelmeit, a lányoknál Bartha Panna bizonyult a legjobbnak. A Pécs Városi Tenisz Klub játékosa Mihálka Zsófiával az oldalán a párosok mezőnyében sem talált legyőzőre.

A 14 esztendős játékos a nyáron egyéni és csapat Európa-bajnokságon is szerepelt, amelynek tanulságait a szövetségi edző dr. Zsiga László és Panna pécsi trénere közösen vontak le. Ennek eredménye az ob-n nyújtott teljesítményén már látható is volt.

A tervek szerint Bartha Panna szeptemberben indul először junior ITF-tornán.

Panna egyesben és párosban is magyar bajnok lett - Fotó: Zádor Péter

Gy. Szabó Csilla írása * A Tennis Europe U14-es világranglistáján az elmúlt hetekben ugyan a 170. helyre csúszott vissza a pécsi Bartha Panna, s ezzel a magyar leányok közötti nyár eleji vezető pozícióját is elvesztette – a korosztályos országos bajnokság megnyerésével mégis megerősítette hazai rangját. A magyar bajnokságon ugyanis mindenki indult, aki számít, a legjobbak közül egyedül válogatottbeli csapattársa, Dankó Vanessza Dalma hiányzott a mezőnyből. A nemzeti trió harmadik tagja, Kántor Anna az elődöntőben három szettes kiélezett meccsen szenvedett vereséget a későbbi finálés Nagy-Békési Bíborkától

A Pécs Városi Tenisz Klub játékosát, Bartha Pannát azonban utóbbi sem tudta megállítani, csupán hosszú mérkőzésre kényszeríteni, amelyet végül 4:6, 6:2, 6:4 arányban nyert meg Guoth Ambrus tanítványa.

– Nagyon örülök a bajnoki címnek, mert nehéz torna volt, már az első körtől kezdődően – mondta honlapunk a fiatal pécsi játékos, győzelmét követően. Pedig a döntőig vezető négy meccs alatt mindössze nyolc gémet veszített, a számszerű eredmény sokkal inkább magabiztos fölényről árulkodik, mint nehéz győzelmekről. – Szerettem volna Bíborka ellen játszani és a döntőben ez sikerült is egy nagyon jó mérkőzésen.

Az első kiemeltkén induló pécsi játékos győzelme persze nem volt nagy meglepetés, ám azt kevesen tudják, milyen tervszerű munka előzte meg az indulást. Panna edzője, Guoth Ambrus az egyéni és csapat Európa-bajnokságot követően, egy teljes mikrociklusos felkészülést épített fel a magyar bajnokságon való jó szereplés érdekében.

Számunkra nagyon fontos volt, hogy az ob-n jól szerepeljünk, ezért a felkészülést is komolyan vettük – vélekedett a mester, tanítványa teljesítményéről. – A siker teljes volt, hiszen az egyesen kívül Mihálka Zsófia oldalán a párost is megnyerte, amire ebben a korosztályban, különösen a lányoknál azért nem mertem volna előre fogadni. Az Eb-sorozatot követően beszéltem dr. Zsiga Lászlóval, a korosztály szövetségi edzőjével, aki megosztotta velem tapasztalatait Pannával kapcsolatban. Ezek alapján kijelöltük azokat a pontokat, amelyekre a jövőben még jobban figyelnünk kell az edzések alatt. Itt elsősorban a stabilitásra gondolok, amelyben tettünk is lépéseket, az ob-n szerintem éppen ezen a téren volt látható a fejlődése. Azt eddig is tudtuk, hogy a lábmunkáján még van mit javítanunk, úgyhogy ez is a teljesítendő feladatok között van. Alapvetően azonban egy olyan stabil, pörgetős stílust kell felépítenünk, amelyben sok ütéssel, türelmesen ki kell várni a lehető legjobb lehetőségeket és hidegvérrel értékesíteni azokat.

Az, hogy a két szakember megvitatta a válogatott mérkőzések tanulságait, természetesen jó dolog. De semmit sem érne, ha a játékos maga nem értené meg, miért is kell bizonyos dolgokon változtatnia. Gouth Ambrus szerint Panna számára fontos volt a tapasztalat, amelyet a magyar színek képviselete közben szerzett, saját bőrén érezte elhelyezkedését az európai élmezőnyhöz képest.

– Én is éreztem, hogy a jobbak stabilabban játszanak nálam, és még a nálam kisebb fizikumúak is volt, hogy nagyobb ütőerővel rendelkeztek, mint én. Ugyanakkor nagyon jól is mozognak a pályán. Nekem ennek ellenére nagy élmény volt a sorozat, még a vesztett mérkőzéseket is élveztem, mert jó meccsek voltak. A tanulság számomra is az, hogy a játék minden területén állandósítanom kell a stabilitást – összegezte nyári tapasztalatait Bartha Panna.

A pécsi játékos a többiekhez hasonlóan meglehetősen elfáradt a nyári sorozatban, így most néhány nap pihenőt kapott edzőjétől. Augusztusban még indulni fog két korosztályos nemzetközi tornán, az ETC-n és Budaörsön. Ezt követően kezdődik a suli, s mivel idén kezdi középiskolai tanulmányait, egyelőre még nem alakították ki a pontos őszi menetrendet. Egyetlen dolog tűnik csak biztosnak. Valamikor szeptember közepén vagy végén megpróbálkoznak egy junior ITF-tornával, valahol a közelben, talán Boszniában. Gouth Ambrus szerint az országos bajnokság megnyerésével nyert önbizalomtól duzzadva ez a legjobb alkalom arra, hogy az idősebbek között is szerencsét próbáljon tanítványa.

Panna ráadásul egyébként is szereti a kihívásokat, s ezt nem is titkolja:

– Nagyon szeretek nagyobbak ellen játszani, jobban élvezem ezeket a meccseket, mint a kortársaimmal vívottakat. Éppen ezért örülök, hogy szeptemberben végre elindulhatok egy ilyen tornán. Izgulni biztosan nem fogok, sőt alig várom már!

FaLang translation system by Faboba