Nyomtatás

Valkusz Máté szettveszteség nélkül nyerte meg a portugáliai 25 ezer dolláros ITF tornát. Ebben a kategóriában ez volt karrierje első győzelme. A siker titka, hogy a korábban sérülésekkel és betegségekkel gyakran küzdő fiatal játékos ezúttal teljesen fitt volt fizikálisan.

A sima eredmény ellenére nagy meccseket is nyert a fiatal magyar Portóban. Az elődöntőben a 2015-ös junior világelsőt győzte le.

Valkusz a hétvégén Németországban egy 125 ezer dolláros Challenger kvalifikációjának ugrik neki.

Portugáliában, bár könnyűnek tűnt a dolga, valójában nehéz meccseket kellett nyernie a tornagyőzelemhez

Gy. Szabó Csilla írása * Karrierje első 25 ezer dolláros ITF Futures tornáját nyerte meg az elmúlt hétvégén Valkusz Máté (ATP 410.). Minden első győzelem nagy lépés egy fiatal teniszező életében, ez a siker azonban sokkal inkább ugrás, egy magasabb szintre. Az idei esztendő egyébként is jól alakult Kuhárszky Zoltán tanítványa számára, hiszen a horvátországi Porec és a két zalaegerszegi siker után ez már a negyedik diadala, igaz, az eddigiek nem voltak ilyen rangosak. Hab a tortán, hogy harmadik kiemeltként, szettveszteség nélkül menetelt végig a Portugáliában megrendezett viadalon.

Saját elmondása szerint azonban korántsem volt olyan könnyű ez a hét, mint ahogy azt az eredményből gondolhatnánk. Sőt. Kifejezetten nehéz meccsek is voltak a sorozatban, mint például a brazil Orlando Luz elleni elődöntő.

−A ranglista néha kicsit csal, hiszen az ő esetében a három évvel ezelőtti junior világelsőről beszélhetünk, ráadásul két hete nyert egy huszonötezrest, májusban pedig egy tizenötezrest – értékelte tornagyőzelmét Valkusz Máté. − Hiába áll mögöttem pillanatnyilag a világranglistán, az ő legyőzését nagy skalpnak tartom. Döntőbeli portugál ellenfelem sem a játéktudása miatt nem fér be az első ötszázba, hanem azért, mert a tengerentúlon tanul, így évközben nem indul versenyeken. Ő is nagyszerűen játszott. Mindkettőjüknek az első két-háromszázban lenne a helye.

Hogy tudott ebben a mezőnyben Valkusz Máté ilyen magabiztos győzelmeket aratni? A válasz a 19 éves játékos egészségi állapotában keresendő. A fiatal teniszező korábban sokat küzdött sérülésekkel, majd betegségekkel, amelyek rendre visszavetették beinduló karrierjét. Most viszont örömmel számolhatott be arról, hogy végre jól érezte magát, és egy hétre semmi másra csak a játékra kellett figyelnie.

Ha fitt vagyok, akkor erre vagyok képes – mondta Valkusz, aki éppen a németországi orvosának rendelőjéből távozva válaszolt kérdéseinkre. – Most állapították meg, hogy a vállam száz százalékosan rendbe jött, s a többi problémám is elmúló félben van. De igazából nem is kéne szakember ennek megállapításához, hiszen rég volt ilyen intenzív hetem, nekem pedig kutyabajom. Remekül bírtam a terhelést.

Éppen ezért Valkusz Máté a hétvégén hatalmas fába vágja a fejszéjét, és elindul a németországi Pullach-ban, a 127 ezer euró összdíjazású Isar Openen. Tavasszal még úgy tervezték edzőjével, hogy nyártól elsősorban Challengereken méri majd fel tudását. De nem volt százszázalékos formában, ezért maradt a Futures-tornákon.  

−Nem gondolom, hogy túl nagy falat lenne ez a torna, hiszen a kvalifikáció, amelyben indulok, egy erős huszonötezresnek felel meg. Most nyertem egy ilyet, tehát reálisnak tartom, hogy megnyerjem a főtábláig vezető három mérkőzést. Hihetetlen mennyit lehet fejlődni ezen a szinten, nekem pedig semmi más célom nincs, mint meccsről-meccsre jobban és jobban játszani – jelenti ki határozottan a fiatal teniszező.

Márpedig, ha Valkusz Máté egészsége engedi, akkor a tenisztudásán biztosan nem fog múlni.  

FaLang translation system by Faboba