Mind az U16-os, mind pedig az U18-as fiúcsapat győzelemmel zárta a teniszezők csapat Európa-bajnoki selejtezőjének második napját, s ezzel biztosította helyét a pénteki döntőben, s egyben a jövő heti nyolc csapatos kontinensbajnoki fináléban is.

Az U18-as leányok veszítettek ugyan Románia ellen, de ettől függetlenül ők is az Európa-bajnki elitmezőnyben folytathatják.

Egyedül az U16-os leánycsapat ragadt a kvalifikációs körben - s ott a továbbjutás helyett a selejtezőcsoport ötödik helyéért játszhat.

Makk Péter hozta a svédek elleni egyéni mérkőzését - Fotó: MTSZ

A sorozat második napján, csütörtökön egyedül az U18-as leánycsapat szenvedett vereséget, ám Nagy Adriennék esetében ennek nem volt sok jelentősége, hiszen a jövő hétfőn Spanyolországban sorra kerülő nyolcas finálénak már csütörtök este biztos résztvevőinek tudhatták magukat. Persze mindig jobb egy tornától győztes meccsel búcsúzni, de ezúttal Románia nagyobb játékerőt képviselt csapatunknál. Csak Nagy Adrienn volt képes az ellenfél első számú játékosát megszorongatni, a rövidítésben elvesztett első szett azonban végül meghatározónak bizonyult a találkozó végkimenetelét illetően is, jóllehet a másodikat azért csak hozta az MTK játékosa. A harmadikra azonban elfogyott a lendülete, s ezzel elment a találkozó is.

A fiúcsapatok viszont hibátlanul folytatták. Az idősebbek Svédországot, a fiatalabbak pedig Montenegrót verték 3−0-ra, s jutottak a selejtezőcsoport pénteki döntőjébe, amely előbbieknek az olaszországi, utóbbiaknak pedig a franciaországi Eb-fináléba jelentette a belépőt.

− Minden tökéletes volt a mai napon, még akkor is, ha Máténak nagyot kellett küzdenie a győzelemért – értékelte az U18-as fiúk teljesítményét az őket elkísérő Palágyi Miklós edző. – A taktikát és a mentális részt emelném ki leginkább, ebben a kettőben nagyszerűen helytálltak a fiúk. A sikerhez, úgy érzem, az is hozzájárult, hogy remekül megértjük egymást, meghallgatják és végre is hajtják a tanácsaimat. Nekem edzőként, nagy öröm, ha ilyen pozitív visszacsatolást tapasztalhatok a játékosaim részéről.

Az első egyéni mérkőzést játszó Vörös Máté szerint nagyon kemény meccse volt, a második szettet azért vesztette el, mert fizikálisan elfáradt. A döntő játékrészben szerencsére csapattársai és a találkozóra érkezett rokonok is biztatták, csak harcos énjét kellett mozgosítania a győzelemhez. Még szerencse, hogy van neki ilyen.

Az eredmény (6:4, 6:0) alapján úgy gondolhatnánk, Makk Péter viszont játszi könnyedséggel hozta meccsét, ám a fiatal játékos szerint nagyon szoros gémek voltak, amelyeket végül mindig ő oldott meg jobban.

− Kevés hibával játszottam, pedig sokat támadtam, ez döntötte el a mérkőzést – mondta a találkozó után Makk Péter.

A páros ugyan már nem számított, de még lejátszották, Kéki Márk friss erővel szállt be rá, s végül azt is a magyar fiúk nyerték.

Az U16-os gárda a montenegróiak legyőzésével zárhatta örömmel a csütörtököt, s ezzel nemcsak a jövő heti fináléban szereplés jogát érte el, de azt is, hogy pénteken a házigazda, és nagyszerű csapat hírében álló olasz válogatott ellen léphet majd pályára a selejtezőcsoport döntőjében.

− Valamennyi szakembernek az volt a véleménye, hogy az olaszok és mi kiemelkedünk a mezőnyből – értékelte csapata kétnapos teljesítményét Gulyás István az U16-os és U18-as korosztályok szövetségi edzője. – A mai győzelemmel abba a kedvező helyzetbe kerültünk, hogy újabb magas színvonalú mérkőzéseket játszhatunk a folytatásban. Pénteken az olaszokkal, majd hétfőtől a franciaországi fináléban kiemelkedő játékosok ellen mérkőzhetnek a mieink, számomra pedig ez a sorozat legnagyobb haszna. Persze fontos a sok edzés, de ez a sportág valójában a meccsekről és a győzelemről szól. Utóbbit pedig csak itt, éles helyzetben lehet megtanulni. A hosszútávú fejlődéshez nehéz ellenfelekre van szükség.

Gulyás István szerint egyébként a csütörtöki találkozó sem volt könnyű, a montenegróiak argentin edzője a megszokottól teljesen eltérő stílusra készítette fel csapatát. Pörgetős, labdatartós, tipikusan dél-amerikai játékot játszottak az ellenfelek. Éppen ezért egyetlen pontot sem adtak ajándékba, a magyar fiúknak mindegyikért meg kellett harcolniuk. Az eredmény végül azért lett a vártnál simább, mert Fajta Péterék nagyon jól koncentráltak, összeszedetten játszottak.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső