Nyomtatás

Két korosztályban, négy magyar teniszválogatott vág neki szerdán a csapat Európa-bajnokság selejtezőinek.

Az olaszországi Latiano, az angliai Newcastle, a szlovákiai Pöstyén és a romániai Arad lesz házigazda a 16, illetve 18 éves korosztály egy-egy csoportjának küzdelmein.

Az alig több, mint egy hete párosban Európa-bajnoki ezüstérmet nyert Fajta Péter és Velcz Zsombor az U16-os gárda vezéregyéniségeiként továbbjutást várnak maguktól. De a többiek számára is reális cél a finálés helyezés.

Úton az U16-osok: Gulyás istván csapatvezető, Velcz Zsombor, Buzonics Dominik és Fajta Péter

utanpotlassport.hu • Korosztályos válogatott teniszezőink az U16-os és U18-as csapatok Európa-bajnokságának szerdán kezdődő selejtezőivel nyári programjuk célegyenesébe fordulnak. A "kicsik", az U12-es és U14-es együttesek finálés helyezés nélkül zárták a sorozatot, az idősebbeknél azonban még minden lehetséges. Sőt, mind a négy csapat reális továbbjutási eséllyel utazott el a selejtezők helyszínére, ahol kiderül majd, melyikük tudja ezt az ígéretet valóra váltani. A sikeresen mérkőzőknek a döntőkre sem kell majd sokáig várniuk, hiszen augusztus 6-tól már mérkőznek is a csapat Európa-bajnoki címért.

Nehéz megjósolni, hogy a négy korosztályos csapat közül melyiknek van nagyobb esélye a döntőbe jutásra. De az éppen lezárult egyéni kontinensviadal eredményei alapján mindenképpen az U16-os fiúgárdát kell elsőként említenünk. A Moszkvában ezüstérmet szerzett Fajta Péter, Velcz Zsombor páros érte el ugyanis a sorozat legjobb eredményét. Márpedig a két egyesből és egy párosból álló csapatversenyben ez utóbbi sokszor bizonyul sorsdöntőnek. 

A moszkvai ezüstérem mindenképpen sok önbizalmat adott a Fajta, Velcz kettősnek, ami ebben a sportágban egyáltalán nem elhanyagolható tényező. Ugyanakkor hátráltató is lehet, ha a fiatalok túlpörögnek a siker kapcsán. Velcz Zsombor elutazás előtti nyilatkozatából azonban inkább az előbbire lehet következtetni:

− Nagy dolog ez a második hely, de dolgozunk tovább és hosszútávú célunk az, hogy jövőre, a 18 évesek között már a dobogó legmagasabb fokára állhassunk fel. A legközelebbi feladat ugyanakkor a mostani csapat Eb-selejtező, ahol először a körülményekkel kell majd megbirkóznunk. Olaszország déli részén játszunk, várhatóan nagyon meleg lesz. Második kiemeltként vágunk neki, a cél egyértelműen a továbbjutás, amiért mindent meg is teszünk.

Társa, Fajta Péter a téli sikereket idézte fel:

− Februárban, egy erős csoportból továbbjutottunk, ezért most sem ijedünk meg a hasonlóan kemény ellenfelektől. Ráadásul második kiemeltek vagyunk, ami kétségtelen előny lesz a sorsolásnál. Papíron mindenképpen esélyünk van a fináléra, úgyhogy mi nagyon bízunk benne.

Az U18-as fiúk Szlovákiába utaztak a selejtezőkre, s ők nemcsak Makk Péter utóbbi időben mutatott jó formája miatt várhatják bizakodva a tornát, de azért is, mert Kéki Márk személyében kifejezetten jó párosjátékos csatlakozott harmadikként az egyéni kontinensviadalon részt vett Makk Péter, Vörös Máté duóhoz. A válogatottak szövetségi kapitánya, Pelva Gábor szerint ez mindenképpen előny lesz a számukra:

− A csapatot elkísérő edző, Palágyi Miklós természetesen mindig az adott mérkőzésen mutatott forma alapján fog dönteni arról, ki játssza a párost, különösen akkor, ha ez döntő lesz. Úgy terveztük, hogy Márk mindig friss erőként várhatja maga mellé azt a játékost, aki kevésbé fáradt el az egyes során, vagy aki éppen jobban érzi aznap a játékot. Ha ezt sikerül megvalósítanunk, lépéselőnybe kerülhetünk ellenfeleinkkel szemben.

A két korosztályos leánycsapat is továbbjutási reményekkel kelt útra. A 18 éveseknél biztató, hogy bár Nagy Adrienn az egyéni Eb-n csak egy győzelmet tudott szerezni, összességében az utóbbi időben kiemelkedően jó formában játszott. Gécsek Fannival párban pedig már többször is megmutatták, képesek nagy meglepetéseket is okozni. Várhatóan őket is remekül kiegészíti majd Kovács Zita. A 16 évesek Angliába utaztak, s bár erős csoportba kerültek, második kiemeltként minden bizonnyal elkerülik a fehéroroszokat. A rangsorolás és játéktudás alapján egyaránt erős Drahota-Szabó Dorka, Szabanin Natália duó mellett Jánosi Luca került a csapatba.

Csapat Európa-bajnokság, csoportkör, selejtezők.

U16.
Fiúk. Latiano (Olaszország): Ausztria, Görögország, Horvátország, Magyarország, Montenegro, Olaszország, Svédország, Szlovákia. A magyar válogatott: Buzonics Dominik, Fajta Péter, Velcz Zsombor. Csapatvezető: Gulyás István
Leányok. Newcastle (Nagy-Britannia): Fehéroroszország, Nagy-Britannia, Németország, Magyarország. A magyar válogatott: Drahota-Szabó Dorka, Jánosi Luca, Szabanin Natália. Csapatvezető: Pelva Gábor
U18.
Fiúk. Pöstyén (Szlovákia): Magyarország, Oroszország, Svédország, Szerbia, Szlovákia. A magyar válogatott: Kéki Márk, Makk Péter, Vörös Máté. Csapatvezető: Palágyi Miklós
Leányok. Arad (Románia): Horvátország, Magyarország, Románia, Svédország. A magyar válogatott: Gécsek Fanni, Kovács Zita, Nagy Adrienn. Csapatvezető: Mák Tibor

FaLang translation system by Faboba