A hét végén fejeződnek be a teniszezők U14-es és U18-as egyéni Európa-bajnokságainak küzdelmei, ám a legfiatalabbak, vagyis az U12-esek csütörtökön már a csapat Eb selejtezőit kezdik.

A magyar leány- és fiúválogatott egyaránt Romániában próbálja meg kiharcolni a továbbjutást jelentő első két hely valamelyikét.

A szakemberek szerint ebben a korosztályban a nemzetközi tapasztalatszerzés az elsődleges cél, az eredmény csak másodlagos. A leányok esetében azonban nem szabad elfelejteni, hogy a téli kontinensviadalon remeklő, a döntőben negyedik helyen végzett csapatból Molnár Kitti és Varga Viktória most is a keret tagja, így a továbbjutásra is esélyesek lehetnek.

A magyar U12-es küldöttség, indulás előtt, a reptéren

A teniszezők nyári szabadtéri korosztályos csapat Európa-bajnokságának selejtezői a legfiatalabbak, vagyis a 12 éven aluliak küzdelmeivel kezdődnek meg ezen a héten. Igaz, az ő esetükben ezt nem Eb-nek, hanem a Head által kiírt Európai Nemzetek Kupájának nevezik.  Mindkét U12-es magyar válogatott a D-csoportban kapott helyet, így leányok és fiúk együtt utazhattak el Romániába Mák Tibor és Szatmáry Adrián vezetésével.

Az 59 ország legjobb korosztályos csapatait felvonultató sorozatban a játékosok fiatal korára való tekintettel az elsődleges cél elsősorban a tapasztalatszerzés lesz, de ugyan ki ne örülne annak, ha az augusztusi franciaországi döntőbe kerülhetne?

A téli fedett pályás Európa-bajnokság selejtezőiben, ahol hasonló felállásban léptek pályára a csapatok, a magyar leányválogatott az elvárásokat túlszárnyalva második helyen jutott ki selejtezőcsoportjából, a fináléban pedig ismét kellemes meglepetést okozva végül a negyedik helyen végzett. Molnár Kitti és Varga Viktória most is a csapatban van, Dinnyés Lili helyén viszont Kis-Czakó Eszter szerepel majd. A fiúk januárban nem jutottak túl a csoportselejtezőkön, s náluk is egyetlen ember cserélődött csak ki, Halmos Kornél és Kincses Kolos mellé Grossmann Maxim lépett Zsembery András helyére az utazó keretbe.

Ebben a korosztályban még nincsenek ranglisták, a játékosok többsége csak most ismerkedik a nemzetközi mezőnnyel, ezért az esélyeket is nagyon nehéz megjósolni. A januári eredmények alapján azonban kedvező sorsolás esetén a magyar leányválogatott mindenképpen aspirálhat a továbbjutást jelentő selejtezőcsoport első két helyének valamelyikére.

„A téli sorozathoz képest azért az jelentős változás, hogy itt salakon kell majd játszani, ami taktikailag mindenképpen más típusú játékosoknak fog kedvezni – mondta honlapunknak elutazás előtt Mák Tibor, aki a fiúcsapat felelőse lesz Romániában erre a néhány napra. − Ebben a korosztályban szerintem értelmetlen bármilyen elvárásokat is támasztani a játékosokkal szemben, sokkal fontosabb, hogy megérezzék, hol vannak pillanatnyilag a többiekhez képest, és hová kell tartaniuk a jövőben. Két hete dr. Zsiga László kollégámmal, a korosztály felelős edzőjével Olaszországba, egy meghívásos versenyre kísértük el a 12 éven aluliak egy-egy csapatát és azt tapasztaltuk, a sportágban mértékadó országok nem terhelik játékosaikat felesleges eredménykényszerrel. Azt figyelik inkább, ki mit játszik, hogyan találja fel magát a pályán. Láthatóan tervszerűen építkeznek, konkrét, kijelölt szakmai úton haladnak, s építik fel a játékosokat. Nyilván jóleső érzés, ha már rövidtávon siker övezi ezt a munkát, ám igazából csak a hosszú távú eredmények számítanak. Ugyanakkor ilyen fiatal korban is szükség van rendszeres megmérettetésekre, meg kell tanulni pozitív stresszként kezelni a versenyhelyzetet. Éppen ezért jó meccseket várunk a gyerekektől, ha pedig ez eredményeket is hoz, még boldogabbak leszünk.”

A négy-négy selejtezőcsoport első két-két helyezettje jut a döntőbe, amelyet mindkét nem számára Franciaországban, igaz különböző helyen rendeznek meg, augusztus második hétvégéjén.

Grúzia ellen minkét csapatunk 3-0-ra nyert.

Európai Nemzetek Kupája, csapat Európa-bajnokság, selejtezők.
Galati (Románia)
U12.
Fiúk:Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Grúzia, Magyarország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Törökország. - A magyar válogatott: Halmos Kornél, Kincses Kolos, Grossmann Maxim
Leányok: Franciaország, Grúzia, Magyarorság, Moldávia, Románia, Svájc, Szerbia, Ukrajna. - A magyar válogatott: Molnár Kitti, Varga Viktória, Kis-Czakó Eszter

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső