A magyar párosezüstöt hozó moszkvai U16-os Európa-bajnokság után a héten két helyszínen is szoríthatunk legjobb utánpótláskoró teniszezőinkért.

Piros Zsombor tavalyi egyéni győzelme után nincsenek könnyű helyzetben az U18-asaink Svájcban. A Gécsek Fanni, Nagy Adrienn, Makk Péter, Vörös Máté négyest elkísérő edző, Palágyi Miklós szerint csapatunk leginkább párosban esélyes egy jó eredményre.

Ugyanebben az időben Csehországban versenyeznek az U14-es korosztály kontinentális legjobbjai is. A Bartha Panna, Kántor Anna, Deli Merse és Pesti Balázs alkotta magyar küldöttség esetében dr. Zsiga László szövetségi edző a legjobb 16-ba kerüléssel már elégedett lenne.

Makk Péter, Gécsek Fanni, Palágyi Miklós, Vörös Máté és Nagy Adrienn

utanpotlassport.hu • A klostersi U18-as Európa-bajnokság tavaly a magyar teniszutánpótlás egyik jelentős sikerét hozta. Piros Zsombor egyéni győzelmével tette fel a koronát juniorkarrierjére, igaz, néhány hónappal korábban az év másik nagy bravúrja is az ő nevéhez fűződött: megnyerte a korosztályos Australian Opent. Idén a kontinensviadalra az őt követő új generáció képviselői utaztak el. A lányok mezőnyében Nagy Adrienn és Gécsek Fanni, a fiúk között Makk Péter és Vörös Máté képviseli majd a magyar színeket. Utóbbi 2000-es születésű, tehát utoljára indulhat a viadalon, a többiek egy évvel fiatalabbak, ők még csak elsőévesek az U18-asok között.

Az idősebbek között Temesvári Andrea ebben az életkorban már elsősorban a felnőttek között versenyzett, így ő U18-as bajnoki címmel nem büszkélkedhet. Piros Zsomboron kívül azonban aranyérmes lett Mandula Petra, Szávay Ágnes és Bondár Anna is. Idén kevesebb az esély arra, hogy ismét tornagyőztest ünnepelhessünk, de a magyar fiatalok egyáltalán nem nézőnek utaztak Svájcba.

− A fiúk a férfi Szuper Ligáról, a lányok pedig a bajai tizenötezer dolláros felnőtt női tornáról érkeztek a kontinensviadalra – beszélt az esélyekről a négy fiatalt elkísérő edző, Palágyi Miklós. – Közös edzést nem tartottunk, mindegyiküknek jólesett egy kis szusszanás, bár a fiúk még pénteken is játszottak. Mind a négyen jó formában vannak, elszántak, mindent megtesznek majd a győzelemért. Úgy gondolom, párosban lehetnek merészebb álmaink.

A szakember szavait alátámasztják, hogy Makk Péter és Vörös Máté június közepén Lengyelországban G2-es junior ITF-tornát nyert, amely nem sokkal gyengébb a G1-es színvonalúnak tekinthető Európa-bajnokságnál. A Nagy Adrienn, Gécsek Fanni kettős még a Makk, Vörös duónál is többet játszik együtt, felnőtt női ob-t is nyert már.

− Mivel a kontinensviadalon minden nemzetből a két legjobb indulhat, lesznek olyan párok, akik erre az egy alkalomra állnak össze – vélekedett indulás előtt az MTK játékosa, Nagy Adrienn. – Egyesben bízom benne, hogy a kiemelésemnek köszönhetően jó sorsolást kapok és lesz időm belelendülni. Sok meccs áll mögöttem, kicsit elfáradtam, de ezzel nem foglalkozom túlságosan, mert ez is fontos torna. Az európai mezőny a legerősebb, ugyanakkor vannak nemzetek, ahol csak egy jó játékos van, a második viszont verhető, így könnyebb kört is ki lehet fogni. A legjobb nyolc között már nehéz lesz, ott már szerencsére is szükség van a továbbjutáshoz. Esős időt jósolnak, ezért elképzelhető, hogy hol bent, hol kint fogunk játszani, de ez mindenki számára nehézséget okozhat.

Az U18-as mezőnyben Nagy Adrienn az 58., Makk Péter pedig a 102. helyezésével lesz a magyar küldöttség legjobb leány, illetve fiú versenyzője. Utóbbi a győri GYAC férfi csapatával vett részt a felnőtt Szuper Liga sorozatban.

− Szerintem ideális felkészülés volt ez az Európa-bajnokságra, hiszen tapasztalt, jó játékosok ellen játszhattam – beszélt az Eb-t megelőző időszakról Makk Péter. – Többüket is megvertem, ez önbizalmat adott, ami különösen fontos egy viadal előtt. Nem tűztem ki célokat magam elé, mert nem akartam plusz terheket a vállamra venni. A héten jól ment a játék, most is megteszek mindent azért, hogy a legjobb eredményt érjem el.

*

Hétfőtől egy héten át, a legnagyobbakkal egy időben, Csehországban Európa legjobb 14 éven aluli teniszezői is a kontinens legjobbja címéért lépnek pályára. Dr. Zsiga László, a korosztályért felelős szövetségi edző a Bartha Panna, Kántor Anna, Deli Merse, Pesti Balázs négyesnek szavazott bizalmat.

Az esélyekről a szakember nyilatkozott:

− Tisztes helytállást várunk a fiataloktól. Ha a sorsolás kedvezően alakul, akár a tizenhat közé is juthat valamelyikük, amivel maradéktalanul elégedett lennék. Ehhez legalább két-három fordulót kell menni, miközben minden meccs és ellenfél nehéz lesz. Úgy gondolom, mind a négy játékosnak lehet esélye, de ehhez a maximumot kell kihozniuk magukból.

Ebben a korosztályban az első magyar Európa-bajnok Temesvári Andrea volt 1980-ban, majd 1993-ban Vidáts Réka állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. A fiúk inkább párosban tettek ki magukért: tizennégy évesen a Lányi András, Lázár Vilmos, a Kisgyörgy Gergely, Sávolt Attila, valamint a Kotormán Ákos, Valkusz Máté kettős nyert kontinensbajnoki címet.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső