Sem leány, sem fiúválogatottunk nem jutott be az U14-es csapat Európa-bajnokság nyolcas döntőjébe.

A leányok Franciaországban a selejtezőtorna hatodik helyén végeztek, a fiúk pedig Csehországban lettek hetedikek. Dr. Zsiga László, a korosztály szövetségi edzője szerint az elért eredmény a valós erőviszonyokat tükrözi.

A selejtezők tanulsága: a magyar csapatok ellenfelei fizikálisan erősebbek, technikailag pedig képzettebbek voltak.

A sorozat előtt a leánycsapat tagjait már bemutatta honlapunk, értékelésünkben ezért a Deli Merse, Pesti Balázs, Kárpáti Viktor trióra fordítottunk nagyobb figyelmet.

Kárpáti Viktor, Deli Merse és Pesti Balázs, mögöttük Szatmáry Adrián edző

Gy. Szabó Csilla írása * A hétvégén rendezik a tizennégy éven aluliak csapat Európa-bajnoki döntőjét, a fiúk a spanyolországi Murcia városában, míg a leányok az olasz San Remóban csapnak össze. Egyik helyszínen sem lesz magyar résztvevő, miután a Deli Merse, Pesti Balázs, Kárpáti Viktor hármas a csehországi selejtezőben a hetedik lett, a Bartha Panna, Kántor Anna, Dankó Vanessza Dalma hármas pedig Franciaországban végzett a hatodik helyen.

A nyolcfős csoportokból a két-két legjobb jutott tovább a fináléba, a magyar csapatok messze voltak a finálé kiharcolásától.

A szakemberek tudták, ebben a korosztályban bravúr lenne a továbbjutás, ezért leginkább a tisztes helytállásra számítottak. Utóbbiban nem is kellett csalódniuk, egyik csapat sem tért haza nyeretlenül, ráadásul győzelmeiket kiélezett, kemény csatában harcolták ki.

A fiúcsapat volt nehezebb helyzetben, hiszen a nyolcas főtábláért előselejtezőt kellett vívnia Norvégia ellen. S hiába volt papíron gyengébb a skandináv gárda, a pályán sohasem lehet biztosra menni. A mérkőzésen ez be is igazolódott, hiszen Deli Merse bravúros győzelmére volt szükség ahhoz, hogy Pesti Balázs vesztett mérkőzése után, a páros végül kiharcolhassa a továbbjutást.

A Tenisz Műhely fiatalja 3 óra 15 percet töltött a pályán, s élete egyik legjobb formáját hozva, három szettben nyert. S bár a találkozó végén rövid időre ápolásra szorult, ő csak futott, küzdött tovább, amíg be nem zsebelte a győzelmet. Edzője, Selmeci Petra szerint kiugróan tehetséges játékosról van szó, aki az életben is nyitott, humoros, kreatív fiatal. Utóbbi a játékában is megnyilvánul, nem unalmas alapvonaljátékot játszik, szeret variálni, váratlan húzásokkal élni. A nagy szíve miatt a tabáni csapat egyik legnépszerűbb játékosának fizikálisan kéne a legtöbbet fejlődnie. Vékony alkata jelenti egyelőre a legnagyobb hátrányt a teniszpályán. De Selmeci Petra ezt az utat egyszer már végig járta Merse bátyjával, Mihállyal, ezért pontosan tudja, idővel mostani tanítványánál is beindul majd ez a természetes erősödési folyamat. Csak némi türelemre és persze komoly kondiedzésekre van hozzá szüksége.

A Bosznia-Hercegovina elleni, a hetedik helyért játszott mérkőzésen Pesti Balázs nyerte meg az egyest, esélyt adva a párosnak a végső győzelem kiharcolására. A Szentendrei Kinizsi HSE játékosa Leányfalun edz mesterével, Horváth Gergellyel és csak idén kezdett nemzetközi versenyeken is indulni, így túl sok tapasztalata még nem volt ezen a téren. Edzője szerint tavaly még korai lett volna kilépni az ország határain túlra, még akkor is, ha igen komoly céljaik vannak a jövőre nézve. Balázs nagy erénye, hogy remekül bírja a monotonitást és kiváló a lábmunkája. Idén itthon nem talált még korosztályában legyőzőre, de az eredmények hatására sem akarják túlzásba vinni a versenyeket. S bár pillanatnyilag Horváth Gergely leányfalusi csoportjában van elegendő edzőpartnere, hosszú távon nagy valószínűséggel ez lesz az egyik legnagyobb probléma a számára. Persze, ha mesterének lenne állandó, saját pályája, talán ezt a nehézséget is könnyebben meg lehetne oldani.

A csapat harmadik embere a Golden Ace játékosa, Kárpáti Viktor, egyesben ugyan nem tudott nyerni, ám mindkét győztes párosban ő volt Merse Deli partnere. A hetedik hely megszerzésében így ő is oroszlánrészt vállalt. A korosztályánál jóval erősebb és magasabb játékosról Valkusz Tamás, a Golden Ace sportigazgatója azt mondta, zseniális dolgokat tud a pályán produkálni, hiszen erős, ügyes keze van. Remekül pörget és már most 180 körül tud szerválni, technikailag alig vannak hiányosságai. A szoros meccseket azonban nem szereti, de azt sem, ha ellenfelei futtatják. Akkor érzi magát elemében, amikor ő irányíthatja a találkozót.

– Elégedett vagyok, hogy két meccset is megnyertünk, ugyanakkor le kell vonnunk a megfelelő következtetéseket is – nyilatkozta honlapunknak a sorozat végeztével a csapatot Csehországba elkísérő Szatmáry Adrián. − Ellenfeleink magasabb és erősebb testfelépítésűek voltak, mint mi, ami sajnos döntőnek bizonyult. Ugyanakkor technikailag is van hová fejlődnünk. A csapat elszántságával azonban nem volt baj, mindenki a maximumot adta, nagyon örültünk a hetedik helyezésünknek és annak, hogy győzelemmel zártuk ezt a négy napot.

A leánycsapat játékosait a sorozat előtt már bemutatta honlapunk. Ők látszottak az esélyesebbnek, s a Szlovénia elleni győzelem jóvoltából az ötödik helyért játszhattak Svédország ellen. A skandinávoktól elszenvedett 2−1-es vereség miatt végül a hatodik hellyel kellett beérniük.

Bartha Panna és Kántor Anna komoly munkával még utolérheti külföldi társait, az egy évvel fiatalabb Dankó Vanessza Dalmának pedig kifejezett jó esélyei vannak arra, hogy nemzetközi szinten is jó eredményeket érhessen el. A fiúk dolga már nehezebb, hiszen ők ténylegesen messzebb vannak az élmezőnytől.

Dr. Zsiga László, az U14-es korosztály szövetségi edzője szerint az Eb-selejtező során szerzett tapasztalatok igen fontosak szakmai szempontból. Különösen azért, mert fiatal játékosaink a saját szemükkel láthatták hol tartanak pillanatnyilag Európához képest.

– Sok nemzetközi tornát nézek meg, ezért én tisztában voltam az erőviszonyokkal, s nem is vártam sokkal jobb eredményt. A gyerekek harcoltak, küzdöttek, a hozzáállásukat csak dicsérni tudom, de az apró hiányosságok ezen a szinten már összeadódnak. A többi csapat fizikumbéli fölénye szembetűnő volt, jobb technikával azonban csökkenteni lehetne ezen a hátrányon. Mivel ez utóbbin is lenne még mit javítani, ki kell mondanunk, a helyezések pontosan tükrözik az erőviszonyokat. Tizennégy évesen néhány országban már kész játékosokat küldenek a pályára. Az oroszok legjobbja, a korosztályos ranglista vezetője, például szinte mindent tud, amit kell. Tapasztalataimat természetesen megosztom az edzőkkel és szüleikkel, a napi munkában nekik kell majd a jövőben ezekre jobban figyelniük – értékelte dr. Zsiga László az U14-esek Eb-selejtezőjét.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső